Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ustalenie finansowania następczego

Napisany przez kueppes
Cześć wszystkim, od miesięcy zastanawiam się nad idealnym finansowaniem dla naszego domeczku. Może możecie mi pomóc podać kilka wskazówek? Oto dane: W 1999 roku kupiliśmy domek za 225.000 EUR. Wtedy posiadaliśmy kapitał własny w wysokości 100.000 EUR, kredyt hipoteczny wynosił 125.000 EUR w Banku Sparkasse z oprocentowaniem 4,5% i spłatą w wysokości 1,75%. Teraz, w połowie 2009 roku, musimy sfinalizować kredyt na kwotę 110.000 EUR. Wtedy kapitał własny wynosi 50.000 EUR w gotówce, a fundusze akcyjne (po zakupach w ciągu lat za 45.000 EUR) wynoszą w lipcu 25.000 EUR lub mniej. Oprocentowanie kredytu hipotecznego jest niskie, więc zostawić fundusze akcyjne? A może je sprzedać? Na obsługę kredytu hipotecznego mamy do 750 euro. Co więc zrobić, czy istnieje złoty środek? Z góry dzięki i pozdrowienia!

Napisany przez ADMCI4
kueppes pisze: Witam wszystkich, od miesięcy zastanawiam się nad idealnym finansowaniem naszego domku. Być może możecie mi pomóc podać wskazówki? Oto dane: W 1999 roku kupiono domek za 225 000 EUR. Własny kapitał wynosił wtedy 100 000 EUR, kredyt hipoteczny w wysokości 125 000 EUR przez Sparkasse z oprocentowaniem 4,5% i spłatą w wysokości 1,75%. W połowie 2009 roku do sfinansowania pozostało teraz 110 000 EUR. Własny kapitał wynosi wtedy 50 000 EUR w gotówce, fundusze akcyjne (zbierane przez lata za 45 000 EUR) w lipcu wynoszą 25 000 EUR lub nawet mniej. Oprocentowanie kredytów hipotecznych jest niskie, więc zostawić fundusze akcyjne? A może je sprzedać? Na obsługę kredytu hipotecznego możemy przeznaczyć do 750 euro. Więc co robić, czy istnieje złoty środek? Dzięki i pozdrawiam!
Piszesz, że w połowie 2009 roku pozostało Ci do sfinansowania 110 000 euro. Czy przez 10 lat spłaciłeś tylko 15 000 euro??? Jeśli oprocentowanie jest bardzo niskie, zostawiłbym fundusze akcyjne. Akcje nie powinno się pozbywać na szybko. Pozdrowienia Marcel

Napisany przez ADMCI4
Cześć Kueppes, dla mnie sprawa jest jasna. Masz rację, że obecnie stopy procentowe hipoteczne są niskie, ale bądź pewny, że niedługo znów wzrosną. Dlatego powinieneś jak najszybciej zabezpieczyć sobie dobrą stopę procentową (np. wczoraj udało mi się znaleźć 3.92% rzeczywistego rocznego oprocentowania na okres 10 lat). Jeśli chodzi o fundusze akcyjne, to musisz jeszcze trochę poczekać. Sprzedaż ich teraz byłaby zbyt dużą stratą. Trzeba powiedzieć, że rynek akcji jeszcze nie odzyskał sił i wszystko wskazuje na to, że jeszcze trochę minie zanim to nastąpi, więc aktualnie trzymasz się gorącego towaru. Pozdrowienia ICFB

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata