Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wytyczne dotyczące kredytów hipotecznych

Napisany przez viktor
Zgodnie z nową polityką kredytową, kredyty hipoteczne na nieruchomości (mieszkania do wynajęcia) dostaną tylko pracownicy o wysokich dochodach netto. Ponieważ dochody z wynajmu nie są brane pod uwagę jako źródło finansowania (100% straty), czy więc każda dobrze zarabiająca rodzina będzie mogła kupić obok własnego mieszkania maksymalnie 1-2 mieszkania do wynajęcia? W rezultacie budownictwo mieszkaniowe zostanie silnie zahamowane, rynek wynajmu mieszkaniowego zostanie napięty, ceny najmu wzrosną... tylko duże firmy będą mogły uczestniczyć, inwestować, zarabiać, monopolizować?

Napisany przez Daukind
O czym ty w ogóle mówisz?

Napisany przez viktor
Dyrektywa dotycząca kredytów na nieruchomości mieszkalne w swojej dotychczasowej formie spowodowała, że mniej osób zainteresowanych nieruchomościami otrzymuje kredyt niż miało to miejsce w przeszłości. Osoby posiadające wysoki kapitał własny, lecz niskie dochody, które wcześniej otrzymywały finansowanie od banku, teraz mają większe trudności z uzyskaniem kredytu. W efekcie nowej dyrektywy dotyczącej kredytów na nieruchomości mieszkalne, mniej ludzi może pozwolić sobie na własne mieszkanie i są zmuszeni pozostać wynajmującymi. Zmiany w udzielaniu kredytów. Dotychczas banki musiały uwzględniać zarówno dochody, jak i wydatki kredytobiorców przy udzielaniu kredytów. W przypadku finansowania nieruchomości teraz ważne są również inne czynniki: Czy planowane jest założenie rodziny? Pytanie o planowanie założenia rodziny daje bankowi możliwość uwzględnienia potencjalnych strat w dochodach. Czy zabezpieczenie dla kredytobiorcy jest wystarczające? Banki sprawdzają, czy na przykład istnieje ubezpieczenie na życie ryzykowne, które w razie potrzeby mogłoby pokryć spłatę kredytu. Możliwe jest, że doradcy bankowi uznają również wykupienie ubezpieczenia od niezdolności do pracy za warunek konieczny do udzielenia kredytu. Jakie jest wiek kredytobiorców? W procesie udzielania kredytu wiek kredytobiorców odgrywa istotną rolę. Chodzi o zagwarantowanie, że wnioskodawcy będą w stanie spłacać długi nawet w późnym wieku. W jakiej branży pracują wnioskodawcy? Na podstawie tej informacji banki sprawdzają, czy wnioskodawcom będzie nadal możliwe utrzymanie poziomu dochodów z pracy zarobkowej lub niezarobkowej na odpowiednim poziomie, aby spłacić kredyt. Jak będzie rozwijała się cena nieruchomości? Bank musi teraz dokładniej zbadać perspektywy ceny nieruchomości, ponieważ stanowi ona najważniejsze zabezpieczenie kredytu hipotecznego. Jeśli prognoza jest mniej korzystna, bank może nałożyć dodatkową opłatę ryzyka na oprocentowanie lub wymagać większego wkładu własnego. W ramach dyrektywy dotyczącej kredytów na nieruchomości mieszkalne pośrednicy kredytowi i banki są zobowiązane do udzielania kompleksowych porad wnioskodawcom oraz informowania ich o ryzykach. Mają również obowiązek dokładnego sprawdzenia zdolności kredytowej wnioskodawców. Nieruchomość jako zabezpieczenie nie jest już wystarczające. W ramach wdrożenia dyrektywy dotyczącej kredytów na nieruchomości mieszkalne, same mieszkania nie mogą już służyć wyłącznie jako zabezpieczenie dla finansowania nieruchomości. Wyjątkiem są kredyty na remonty zgodnie z dyrektywą UE. Jednak w Niemczech wdrażanie WIKR idzie o krok dalej. Tutaj dochód musi wystarczać na finansowanie, a nawet przy renowacjach, nieruchomość nie jest uznawana za jedyną formę zabezpieczenia. Banki mogą ponosić odpowiedzialność. Bank może być zobowiązany do odszkodowania, jeśli kredytobiorca nie jest w stanie spłacać pożyczki, a okazuje się, że za to odpowiedzialna jest błędna rada banku. Obszar ten ma na celu zmuszenie instytucji finansowych do jeszcze dokładniejszej oceny zdolności kredytowej wnioskodawców i oferowania im tylko takich produktów, na które faktycznie ich stać. Ta regulacja została wprowadzona głównie na tle kryzysu mieszkaniowego w USA w latach 2008-2009. Wówczas banki udzielały pożyczek hipotecznych klientom, którzy nie byli w stanie ich spłacić. Skutkiem tego było masowe eksmisje, ponieważ kredytobiorcy nie mogli spłacić rat. Kredytobiorcom utrudniona jest zdolność kredytowa. Po wprowadzeniu dyrektywy dotyczącej kredytów na nieruchomości mieszkalne, kredytobiorcy muszą liczyć się z bardziej rygorystycznymi zasadami przy udzielaniu kredytów. Osoba posiadająca niskie dochody może np. spodziewać się odmowy kredytu na nieruchomość, jeśli nie dysponuje wystarczającym, swobodnie dostępnym kapitałem własnym. W tym szczególnie dotknięte są osoby starsze oraz młode rodziny. Inne zmiany w Niemczech. Banki są zobowiązane do transparentnego podawania oprocentowania odnawialnego. Oprocentowanie odnawialne powinno być jasno podane na stronie internetowej. Banki powinny oferować konsumentom alternatywę do kredytu odnawialnego, jeśli stwierdzą, że klienci korzystają z kredytu odnawialnego w 75% przez dłuższy okres. Konsumenci mogą odwołać 0% finansowanie w terminie 14 dni. Banki nie mogą już łączyć finansowania nieruchomości z innymi transakcjami finansowymi.

Napisany przez NaTwoim13
Viktor, jaka jest Twoja asinacja, Twoja sprawa? Co konkretnie chcesz, jaka jest Twoja intencja?
To prawo jest bla bla bla i w konsekwencji nic konkretnego się nie zmieniło!!!

Napisany przez wbs
To po prostu jakiś artykuł, który został skopiowany, tak się wydaje, i prawdopodobnie został opublikowany tutaj bez praw autorskich.
Poza tym rozmawialiśmy tu szeroko o WIKR.
Rozmawialiśmy również o możliwych skutkach Finanzaufsichtsrechtsergänzungsgesetz.
Według mojego zrozumienia w Niemczech niewiele się zmieniło. Nawet Sparkassen, które najgłośniej się oburzały, nie były w stanie przedstawić udokumentowanych danych.
W rozmowie z kluczowym klientem Sparkasse Düsseldorf zostało również wyjaśnione, że finansowanie nieruchomości jest praktycznie jedynym produktem, który nadal działa.
Serdecznie pozdrawiam
Heidi

Napisany przez NaTwoim13
Heidi, nie martw się o prawa. Jak często pomagałem celnie i skutecznie, o to właśnie mi chodzi w tej chwili.

Finansowanie nieruchomości idzie jak po maśle, sprawia przyjemność i sprawia, że wydajesz się być szczęśliwy. Poza tym banki ze swoimi niedociągnięciami, nieudolnościami i błędnym interpretowaniem Warunków kredytu skłaniają do siebie doświadczonych i niezależnych pośredników, którzy prowadzą konsumentów w swoje objęcia!!

To jest wspaniałe!!

Napisany przez Daukind

To prawo to bla bla bla i w konsekwencji nic konkretnego się nie zmieniło!!!

Cytat noelmaxim
Jak często trafnie i skutecznie pomagałem, o to mi chodzi w pierwszej kolejności.

Co byś nie palił. Weź tego mniej. Albo więcej.

Napisany przez Daukind

ponieważ banki swoimi niedoskonałościami, niekompetencjami i błędnym interpretowaniem finansów uczą nas, doświadczonych i niezależnych pośredników, jak pchać konsumentów w ramiona!!

Masz szansę zapewnić finansowanie mieszkania jednemu konsumentowi bez banku. Wpisujesz kilka liczb w systemy, które nie stworzyłeś ani nie utworzyłeś. Wykonujesz zawód, którego nawet nie wymaga się wykształcenia, i zarabiasz trochę pieniędzy za to, że polecasz konsumentowi niedoskonały, niekompetentny bank (sic) - albo czytasz mu to, co sugeruje ci twoje system.
Gdyby klienci nie byli często źle poinformowani i niepotrafiący myśleć samodzielnie, to twojego gatunku w ogóle by nie było.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, czy znowu nadszedł czas?
Co masz do zarzucenia mojemu wyjaśnieniom i pomocom?
To wspaniałe, wspaniałe, czy sobie to wyobrażasz?

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, dokładnie tak, jak opisujesz! Dokładnie tak. To dokładnie te doświadczenia sprawiają, że konsumenci, którzy tutaj zakładają wątki, osobiście współpracują ze mną.

Tworzę kilka banków dokładnie tak, jak tego potrzebuje konsument, zwłaszcza wybieram je na podstawie indywidualnych koncepcji! I wiesz co? Wszyscy są zadowoleni, konsumenci, banki i oczywiście ja :-)

Uwierz mi, pasuje mi bardzo dobrze i oczywiście nie mam do tego żadnych zastrzeżeń!

Napisany przez Tikonteroga

Daukind, czy znowu tak jest?
Co masz do zarzucenia moim wyjaśnieniom i wskazówkom?
Wspaniale to jest, wspaniale, potrafisz sobie to wyobrazić?

Może to twoje zdaniem nieodpowiednie samoprezentowanie.

Napisany przez Daukind
To jest takie fajne. Ktoś, kto wpisuje kilka liczb w WISO Mein Geld, czuje się jak doradca podatkowy.

Napisany przez NaTwoim13
Komputer nie potrzebuje użytkownika ani danych wejściowych! Wiesz, co robi ten system? Mniej nawet niż najgorsi bankierzy!

Czy kiedykolwiek miałeś styczność z tym systemem? Czy widziałeś go i używałeś? Pewnie nie pisałbyś takich bzdur, gdybyś znał Europace!

Przy okazji, mówiłem o wysokiej jakości doradztwie w finansowaniu nieruchomości, a nie o mojej pracy jako byłego pracownika Commerzbank. Nie mam zamiaru deprecjonować samego banku, ale system bankowy, zależność i ograniczenia, którym trzeba się podporządkować.

Napisany przez NaTwoim13
Tikonteroga, tak, tak właśnie jest!

Napisany przez Daukind

ale system bankowy, zależność i wytyczne, którym jesteś podporządkowany.

Nadal nie zrozumiałeś, że BEZ banku CIEBIE by po prostu nie było. Po prostu nie miałbyś nic do roboty. Jesteś właśnie tym, który absolutnie niczego własnego nie tworzy. Nie generujesz wartości dodanej, po prostu istniejące produkty, które inni - jak się zdaje, znacznie inteligentniejsi - ludzie wymyślili, aby je sprzedawać. Robisz to samo, co zgadywanie gospodyni domowej na Persil albo Ariel. Ale nie wynalazłeś detergentu. Nie opracowałeś żadnych genialnych programów oszczędnościowych ani znalazłeś metod udzielania kredytów ludziom, aby mogli nabyć własność.
Noel, nie robisz nic. Nic. Bierzesz usługi innych ludzi/banków/cokolwiek i oferujesz je ze swoim kramem w nadziei, że konsument nie poszuka tych informacji sam i w ten sposób dostaniesz choć trochę kawałka ciasta.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, znowu udowadniasz imponująco, jak bardzo znasz mnie, moją pracę i moje otoczenie.

Oczywiście, potrzebuję banków, a banki potrzebują konsumentów. Moim zadaniem jest ich zebranie razem w taki sposób, aby obu się dobrze powodziło. Czyż to nie wspaniałe? Czy wiesz, jakie to sprawia radości? Jak wypełnia tę pustkę? Ludzie, swobodne zarządzanie czasem, samodzielne działanie, wdzięczność, uznanie i spełnienie? Czyż to nie wspaniałe??

Przede wszystkim, czy nie stawiam teraz się jako wynalazca, twórca produktów lub geniusz?? Dlaczego to teraz podnosisz? Czy irytujesz się? Włącz się do tego, przecież to wiesz, ale irytuje konsumentów, gdy wymieniamy tu nasze kłótnie.

Napisany przez Tikonteroga

Tak jest, Tikonteroga!

Po prostu spróbuj pisać normalnie i przestań używać tych mętnych słów jak solidny, skuteczny, doświadczony i niezależny pośrednik finansowy. Nikogo to nie obchodzi. I co zawsze masz do konsumenta lub konsumentów? To są matki i ojcowie, córki i synowie, bracia i siostry, przyjaciele i przyjaciółki, ... ogólnie ludzie.

Napisany przez Daukind
Och, Noel. Gdzie w twoim działaniu jest miejsce na samodzielność? Przecież nie masz go wcale. Masz swoje stoisko z niezliczonymi produktami, na których kształtowanie nie masz nawet promila wpływu. Prowadzisz - oczywiście z uwzględnieniem i maksymalizacją swoich własnych interesów - niewiedzących konsumentów do koryta. Jakbyś był kierowcą parkingu, który polega tylko na swoim systemie, gdzie jest najlepsze wolne miejsce parkingowe. Dzięki digitalizacji już niedługo ciebie nie będzie istniało. Agenci ubezpieczeniowi (którzy zresztą nie robią nic innego jak ty) są już pozbawiani swojego smutnego istnienia i sensu istnienia przez Check24 i całe FinTechs, i to także cię spotka. Wszystkie twoje systemy, w tym dostęp do setek ofert bankowych, będą dostępne na smartfonie. Gdzie ma tam być jeszcze miejsce dla ciebie? Każdy może sam sobie złożyć wszystkie twoje klocki razem i zobaczyć, jak zmieniają się w czasie rzeczy jak oprocentowanie, czas spłaty, wysokość rat, pewność oprocentowania i cała reszta w czasie rzeczywistym i dostosowuje je do warunków.

Napisany przez NaTwoim13
Ano, konsumenci, nie klienci. Kiedy stają się konsumentami, ale przede wszystkim są to konsumenci.

Czy mam teraz zmienić swój styl pisania? Tikonteroga, błagam cię! Serio.

Jestem doświadczonym i niezależnym pośrednikiem finansowym, i stawiam na to duży nacisk, zwłaszcza gdy chodzi o opisanie kogoś, kto może pomóc konsumentom. Nie zawsze chodzi o mnie, są inni, nie jestem jedynym w tej dziedzinie i gildii.

Napisany przez NaTwoim13
Widzisz, Daukind, właśnie dlatego - dlatego że ujawniasz siebie jako laika i niewtajemniczonego - nie mogę i nie chcę traktować cię poważnie.

Finansowanie nieruchomości na smartfonach? Tak? Serio? Check24?? Na automacie na dworcu? Programy do tego? Serio?

Indywidualne finansowanie nieruchomości, takie jakie wielu konsumentów również tutaj na forum ode mnie poznało i zaakceptowało, jest rozwiązaniem, ale nie gotowymi produktami banków ani ofertami jednorazowymi. Złożoność finansowania nieruchomości ze wszystkimi jej możliwościami, rodzajami oraz różnorodnością stop zysku powinna zostać skonsolidowana i przejrzysto przedstawiona, a w zależności od ludzi z ich celami i marzeniami, wytycznymi, mentalnością ryzyka i doświadczeniami inwestycyjnymi powinien zostać opracowany indywidualny plan finansowy. Właśnie w tym tkwi wartość dodana, wydaje się, że robię to dobrze, a przynajmniej inaczej niż niejeden bankowiec.

I Daukind, gdyby wszystko było takie proste, jak to przedstawiasz tutaj - uważam to za prawie obraźliwe (twoje obelgi są znane tutaj na forum) - to wszyscy, którzy zakładają tutaj wątek musieliby się okazać głupcami, ponieważ nie potrafiliby sami skomponować swojego finansowania nieruchomości przy okienku kasowym czy na swoim smartfonie albo przynajmniej nie potrafiliby zrozumieć albo nie chcieliby zrozumieć, co opowiada im bankowy sprzedawca!

Napisany przez Daukind
Takie były obietnice maklerów ubezpieczeniowych... no i teraz?

Dla ciebie: Złożone problemy rozwiązuje każdy smartfon obecnie znacznie szybciej i wydajniej niż kiedykolwiek mógłbyś to zrobić. Nie masz przecież żadnego pola manewru. Musisz działać w ramach bardzo sztywnych i ściśle określonych parametrów, co ostatecznie prowadzi do różnych ofert finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Matthewie, tak w ogóle, Matthew, tylko krótko

Daukind, jeśli to jest Twój poważny zamiar, to wreszcie wiem, dlaczego reagujesz tak, jak zawsze reagujesz. Niestety nie masz pojęcia o ludziach, którzy chcą złożyć swoje finansowanie nieruchomości, nie masz pojęcia o złożoności i możliwościach, jakie niesie ze sobą wiele różnych rodzajów finansowania nieruchomości. Ani nie masz pojęcia, co jest oferowane konsumentom podczas 5 różnych konsultacji w bankach i ile pytań powstaje.

Wprowadza to program, najbardziej znany to Europace. Ach tak. Zwłaszcza, nie pojawiają się żadne pytania? Każdy wie, co wpisać, ewentualnie zoptymalizować, jak się składa to, co się składa, terminologia jest jasna, a jak ustalać koncepcję - którą notabene trzeba podać programowi - ... nie, jest mi to zbyt głupie..odpuszczam!! Odpuszczam naprawdę, niewiarygodne.

Wolę sobie zapalić jakiegoś grzyba teraz albo kontynuować picie butelki czerwonego wina!!

Napisany przez Daukind

Niestety, nie masz pojęcia o ludziach, którzy chcą skonstruować swoje finansowanie nieruchomości, nie masz pojęcia o złożoności i możliwościach, jakie ze sobą niosą różne formy finansowania nieruchomości. Przede wszystkim nie masz pojęcia, co wszystko jest oferowane konsumentom podczas pięciu konsultacji w różnych bankach i ile wtedy pojawia się pytań.

O mój Boże. Z szacunkiem 99,995% wszystkich ludzi, którzy chcą/potrzebują finansowania nieruchomości, i tak nigdy nie poznasz. Teraz tylko zazwyczaj widzisz przypadki, w których już są problemy lub można się ich spodziewać (tak, wiem. Wyjątki potwierdzają regułę....)

Napisany przez Banker
Oooooooo.... Ten wątek chociaż nadaje się do kłótni. Ponieważ dla mnie jest kompletnie bez sensu.

Napisany przez Daukind

Ohhhhhhhh .... Ten wątek nadaje się przynajmniej do kłótni
Ponieważ dla mnie jest kompletnie bez sensu

Nie. noel zawsze kompetentnie i satysfakcjonująco odpowiada na pytania tego wątku i jego autora. On jest pomocą w potrzebie.

Napisany przez NaTwoim13

Teraz zazwyczaj widzisz tylko przypadki, w których już występują problemy lub można się ich spodziewać (hehe, wiem. Wyjątki potwierdzają regułę....)

Nie mogę się powstrzymać, mam atak śmiechu, nie mogę się opanować
To teraz czytają między innymi inżynierowie, 1 doktor i 1 profesor, którzy stworzyli ToE i naprawdę mają trudności ze zrozumieniem złożoności i którym pomogłem w sporządzeniu i prowadzeniu finansowania nieruchomości. Nie mogę w to uwierzyć!
Daukind, jesteś marką, wspaniały, boski Boski!

Napisany przez wbs
Nie prowadziłabym tych krzywych dyskusji.
Nie prowadzą one do celu ani nie są pomocne.
Ten prywatny konflikt może być również załatwiony na PW.
Pozdrowienia
Heidi

Napisany przez Banker

zgodnie z nową polityką tylko zatrudnieni z wysokimi dochodami netto otrzymają kredyty hipoteczne na obiekty wynajmu.
ponieważ dochody z wynajmu nie są uznawane za środek finansowania (100% straty), każda dobrze zarabiająca rodzina będzie mogła zakupić obok domu własnego najwyżej 1-2 obiekty do wynajmu?
czy to nie spowoduje znacznego spowolnienia budownictwa, napięcia na rynku wynajmu mieszkań, wzrostu cen najmu, ... tylko duże firmy będą mogły uczestniczyć, inwestować, zarabiać, monopolizować?

I dlatego mój sąsiad właśnie buduje czwartą bliźniaczą nieruchomość mając dochód gospodarstwa domowego w wysokości 3500€! I wszystko na kredyt, spłacany z wynajmu.
Gdzie jest tutaj polityka kredytów mieszkaniowych?

Napisany przez NaTwoim13
Och, właśnie zauważyłem, że to był inny wątek, dotyczący zapadalności. Użytkownik mi właśnie na to zwrócił uwagę w miłej formie.

W jednym polu Daukind miał rację, w tym wątku tutaj nie wypowiedziałem się na ten temat zbyt wiele (ale już kilka razy w innych dotyczących WoKri). Wtedy byłem trochę zbyt nadgorliwy!

Myślę, że możemy zakończyć dyskusję, w końcu pozostaje znowu niewłaściwe zachowanie. Hop, popełni się błąd i zaczyna się burza.

Wyrzutów sumienia, pomyliłem wątki, cholerny grzyby i czerwone wino o wcześnie rano

Napisany przez wbs

I dlatego mój sąsiad właśnie buduje czwarty Dom bliźniaczy, mając dochód gospodarstwa domowego netto w wysokości 3500€! I wszystko na kredyt z spłatą poprzez czynsz.
Gdzie tu jest kredyt mieszkaniowy?

Bankerze, powinieneś jednak zdawać sobie sprawę, a raczej powinieneś wiedzieć, że jako Bankier, przychody z czynszu są traktowane jako dochód.
Oznacza to, że twój sąsiad ma obecnie oczywiście dość wysoki dochód składający się z aktywnej i pasywnej części.
Tu nie ma potrzeby regulacji. I argumenty typu czynsze mogą nie nadejść nie mają znaczenia.
Pensje mogą również nie nadejść. Całe prace mogą być utracone.
Dla własnego zabezpieczenia zazwyczaj używa się maksymalnie 75% netto czynszu zimnego na część finansową.
Pozdrowienia
Heidi

Napisany przez Banker

Bankierze, powinieneś jednak być świadomy, że jako osoba o nazwisku Bankier, dochód z najmu zostanie uwzględniony.
Oznacza to, że twój sąsiad ma obecnie oczywiście dość wysoki dochód składający się z części aktywnej i pasywnej.
Nie potrzeba tu żadnych wytycznych. I argumenty typu Najmy mogą przestać płynąć nie mają znaczenia.
Wynagrodzenia również mogą przestać płynąć. Całe zawody mogą przestać istnieć.
Dla własnego zabezpieczenia zwykle wykorzystuje się maks. 75% netto czynszu zimnego na część finansowania.
Pozdrowienia
Heidi

Tak. Przecież mówię, że czynsze są uwzględniane. Być może nie we wszystkich bankach, ale w wielu.
Dlatego zdanie z początku, że jeśli dochód nie jest poprawny, nie można już kupować nieruchomości pod wynajem, jest błędne.

Napisany przez wbs
Ścisłe tego nie biorąc, dochody z najmu są po prostu dochodem. Więc jeśli jest to sfinansowane, to wtedy sytuacja dochodowa jest w porządku.
Być może źródło dochodu z niepracującej (lub pracującej) działalności nie wystarcza samo w sobie. Ale w połączeniu z dodatkowym dochodem z najmu już tak.
Pozdrowienia
Heidi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata