Osoba uposażona została, według Twojej wypowiedzi, ustalona poprzez zapytanie do Urzędu Stanu Cywilnego. Ja i mój brat.
Ponieważ piszesz niejednoznacznie, podejrzewam, że Allianz zapytała Urząd Stanu Cywilnego o aktualne adresy braci wymienionych w prawie do zachowku.
Cytat od rheingeist
W ubezpieczeniu od wypadków prawdopodobnie zapytano, ale w kontekście żony, po śmierci.
Prawdopodobnie wcześniej matka zgłosiła śmierć. Skąd inaczej by o tym wiedziała?
Cytat od rheingeist
Wskazała tam tylko jedną osobę, syna, prawdopodobnie mojego brata.
Po śmierci zmarłego ojca matka nie może już zmienić prawa do zachowku (tj. wyznaczyć lub wykreślić jednego lub obu braci jako uposażonych). Może jedynie - zanim beneficjenci (bracia) nie zgłoszą się w sprawie ubezpieczenia - wycofać. Ponieważ bracia są współspadkobiercami, jest to mało prawdopodobne, ponieważ musiałaby przynajmniej zaangażować ich w odwołanie?
Cytat od rheingeist
Dlatego tak łatwo nie można cofnąć prawa do zachowku. Ubezpieczyciel zbadał, kto ma prawo do zachowku.
Ubezpieczyciel sam musi doskonale wiedzieć, kto jest beneficjentem. Przecież ma niezbędne dokumenty.
Cytat od rheingeist
W rezultacie prawo do zachowku jest błędne i zostaje odebrane. Wtedy
ubezpieczenie wypadkowe wchodzi w spadek.
Czy to takie proste... ????.
Kto został określony jako beneficjent? Jeśli jest napisane syn i są dwaj, to jest to możliwe, ale bardzo irytujące. Wysoko wykwalifikowani przedstawiciele Allianz nie powinni pozwolić na nieprecyzyjne określenie beneficjenta, co skutkuje tym, że w wniosku i umowie powinny być wymienione jedna lub więcej dokładnie określone osoby.
Cytat od rheingeist
To jest błąd, teraz wszystko idzie do spadku. 50% dla żony i po 25% dla dzieci.
Tylko wtedy, jeśli nie został wyznaczony beneficjent (ewentualnie poprawnie). Jeśli Allianz dopuściła oczywisty błąd w tym wskazaniu, można ją ewentualnie pozwać o odszkodowanie.
Cytat od rheingeist
Co, albo jak teraz na to zareagować ?? Jestem speechless !!
Zapoznaj się z polisą ubezpieczeniową, lub korespondencją z ubezpieczycielem. Jeśli to niemożliwe, w Twoim miejscu zaleciłbym zgłoszenie roszczenia o zachowek do Allianz. Wtedy będą musieli Ci powiedzieć, co się dzieje. Ja jedynie podejrzewałem, Ty możesz swoją wiedzą lokalną sprawdzić, co naprawdę się dzieje.
Cytat od Matthew Pryor
Jeśli określono prawo do zachowku, to prawny charakter tego można postrzegać początkowo jako ofertę darowizny z ubezpieczenia dla wskazanego. Ubezpieczyciel otrzymuje wtedy od ubezpieczeniobiorcy zlecenie przekazania oferty darowizny odpowiedniej osobie po zaistnieniu zdarzenia ubezpieczeniowego. To w skrócie ramy prawne. Jeśli teraz umiera osoba ubezpieczona, ustawowy (lub określony w testamencie) spadkobierca nie może cofnąć prawa do zachowku, ale może cofnąć zlecenie przekazania ubezpieczycielowi, w wyniku czego prawo do zachowku może przestać istnieć. Jednakże dzieje się to jedynie do momentu faktycznego dokonania darowizny na gruncie prawnym.
Dla lepszego zrozumienia cytuję stąd odpowiednie zapisy:
Jeśli ubezpieczony, a późniejszy spadkodawca, wyznaczyłbeneficjenta, ale go nie poinformował, wtedy za życia spadkodawcy nie doszło do zawarcia umowy darowizny z beneficjentem i tym samym brakuje podstawy prawnej dla zatrzymywania (por. powyżej) świadczenia ubezpieczeniowego. Darowizna (a tym samym podstawa prawna do zatrzymywania) następuje dopiero w momencie, gdy ubezpieczyciel przekazuje beneficjentowi ofertę darowizny. Jest on wysłannikiem zmarłego! W takiej sytuacji spadkobiercy mogą odwołać ofertę zmarłego dotyczącą zawarcia takiej umowy darowizny wobec beneficjenta. Beneficjent musi wtedy zwrócić prawo do zachowku zgodnie z § 812 I 1 BGB (por. OLG Hamm, wyrok z dnia 3.12.2004 r., ref.: 20 U 132/04 = ZEV 2005, 126)
Wskazówka praktyczna: Spadkobiercy powinni po nastąpieniu spadku sprawdzić, czy spadkodawca ubezpieczył się na życie, posiadał oszczędności lub konta papierów wartościowych, założył
konto oszczędnościowe. Oferta darowizny spadkodawcy, która nie została jeszcze przekazana trzeciej osobie, powinna zostać niezwłocznie odwołana.
Cytat od Matthew Pryor
Czasami nie jest to łatwe, wsparcie prawne może bardziej pomóc laikowi niż forum.
Na forum można ewentualnie ustalić, czy warto skorzystać z porady prawnej. W niektórych przypadkach może ona być droższa niż warto sama sprawa.
Cytat od Matthew Pryor
A zwłaszcza unikaj takiego zachowania jak hanomag, który wydaje się wypłuczony z Wikipedii. Ostrzegam przed radami takich osób, to może się źle skończyć i pomnożyć kłopoty.
Kikereki! Kikereki! Piękny kogut wprawia w ruch kurnik, byłoby smutno, gdyby szare kury błąkały się bez orientacji