Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na wypadek w firmie Allianz.

Napisany przez rheingeist
Cześć
Czy każde ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków w Allianz ma zwrot składki? Co się dzieje, gdy ubezpieczający umiera. Co otrzymuje się z takiego ubezpieczenia.
Dziękuję Wam

Napisany przez Hanomag

Czy każde ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków w Allianz ma zwrot składki.

Nie, to ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z odzyskiem składki związane z książeczką oszczędnościową. Jego zawarcie nie jest koniecznie zalecane, ponieważ przede wszystkim służy maksymalizacji prowizji dla pośrednika.

Cytat rheingeist
Co się stanie, gdy ubezpieczony umrze. Co otrzyma z takiego ubezpieczenia.

Zmarły na pewno nic nie dostanie, ale spadkobiercy lub uprawniona osoba w umowie do otrzymania świadczenia w przypadku śmierci.

Napisany przez Matthew Pryor
Patrząc na czasowe powiązanie, czy chodzi tutaj o kolejną umowę recently zmarłego ojca? Wskazówka, że zawarcie umowy nie jest konieczne, jest więc równie zbędna jak poprzednie 1421 wpisy. No dobrze. Wiele informacji można znaleźć w Internecie, krótko podsumowując: W zasadzie nie ma zwrotu składek, takie coś nie jest nawet możliwe. Opłata za ryzyko finansuje ryzyko, i już. Zazwyczaj znaczna większość opłaty za ubezpieczenie, po odliczeniu kosztów, jest lokowana z niskim oprocentowaniem i jest uprawniona do nadwyżek. Jeśli zainwestuję pieniądze w inny sposób i uzyskam tę samą stopę zwrotu, uzyskam ten sam efekt... czysta propaganda. I nie, w Allianz są także regularne, czyste polisy na ryzyko. Należy jednak pamiętać, że te umowy sprzedawały się dobrze szczególnie w czasach wysokich stop procentowych, konsument miał wrażenie lub mu się sugerowało, że otrzymuje ochronę ryzyka za darmo i dodatkowo zyskuje zyski ze składek. W razie śmierci ubezpieczającego, zazwyczaj beneficjenci otrzymują wartość umowy lub zwrócone składki. Szczegóły można znaleźć w warunkach umowy lub uzyskać informacje u ubezpieczyciela. Po drugie, w przypadku śmierci w wyniku wypadku (która jest objęta warunkami), i jednoczesnej ustalonej umownie kwocie śmierci, również ta kwota będzie wypłacana. Jeśli chodzi o konkretny przypadek: należy niezwłocznie zgłosić śmierć ubezpieczonego, zwykle istnieją zobowiązania umowne do spełnienia!

@ Hanomag
Jak się okazało, jest tak, jak napisałeś.
Problemem teraz jest to, że jako osobę kontaktową został wpisany syn. Ale ubezpieczyciel nie wie, że są jednak dwaj synowie.
To uprawnienie do odbioru zostanie dodane przy podpisywaniu umowy lub w przypadku wystąpienia szkody - w tym przypadku śmierci mojego ojca.

Napisany przez Hanomag

@ Hanomag
Jak się okazało, tak jest, jak napisałeś.

Dziękuję, tak jak zwykle moje odpowiedzi na 1421 postów są poprawne. Wystawny poseł powinien najpierw nauczyć się strukturalnego pisania i zachowywania się przyzwoicie. Dotychczas zdołałem go zatrzymać na większości obszarów. Tam, gdzie tego nie zrobiłem, było to dlatego, że nie chciałem się zapoznawać z wszystkimi warunkami ubezpieczenia. Dlatego można przypuszczać, że i tam produkuje tylko gorące powietrze. Przepraszam, ale musiałem to teraz wyrzucić.

Problemem jest teraz to, że jako osobę kontaktową wpisano syna. Bez wiedzy ubezpieczyciela istnieją jednak dwaj synowie.

Zazwyczaj powinno tam być nie tylko syn, ale także imię dotyczącego syna.

Cytat rheingeist
To uprawnienie do odszkodowania zostanie wpisane przy zawarciu umowy lub w przypadku ubezpieczeniowym, w moim przypadku śmierć mojego ojca.

Może być wpisane przy zawarciu umowy i zmienione tylko za życia ubezpieczającego. Teraz obaj synowie prawdopodobnie będą mieli korzyść.

Dotychczas udało mi się go ograniczyć na większości pól. Tam, gdzie mi się to nie udało, stało się tak, ponieważ nie chcę poświęcać czasu na zapoznanie się z wszystkimi warunkami ubezpieczenia. Dlatego można przypuszczać, że i tam produkuje tylko gorące powietrze.

Mięsna hirba, jej urojenia i zauważony efekt Dunninga-Krugera. Rzadkie połączenie, które wyjaśnia ogólną niechęć do nauki.
Do TO, który jawi się oczywiście tylko w tym, co rozumie: Jeśli chodzi o odwołalne prawo do świadczenia, co jest do przypuszczenia, i ubezpieczenie jeszcze nie wypłaciło świadczenia, można uniknąć kłopotów.

Dziękuję za wasze odpowiedzi.
Chciałbym dodać coś jeszcze.
W Allianz wydaje się, że został zawarty rodzaj kompleksowego pakietu. ubezpieczenie od wypadków i umowa Schatzbrief Inter Select. Umowa Inter Select zostanie wypłacona. Osoba uposażona została, według jej informacji, ustalona poprzez zapytanie w urzędzie stanu cywilnego - mój brat i ja.
W przypadku ubezpieczenia od wypadków wydaje się, że zapytano, ale po śmierci małżonki. Wskazała ona tylko jedną osobę, syna, czyli zapewne mojego brata. Nie wiem, czy zostałem wymieniony nazwiskiem. Ale są synowie, czyli mój brat i ja. Jaka to jest okropna sytuacja teraz. Jeśli to był wspólny pakiet i już zaczęto badać nas, synów, w urzędzie stanu cywilnego, a teraz popełnili błąd, nie uwzględniając mnie w ubezpieczeniu od wypadków.
To jest po prostu niedopuszczalne, teraz wszystko pewnie przepłynie do spadku. 50% dla małżonki i po 25% dla dzieci. Co zrobić w tej sytuacji? Jestem bezradny!!

Napisany przez Hanomag

Mięso stało się hibrą, swoje złudzenia i wyraźny efekt Dunninga-Krugera. Rzadkie połączenie, które wyjaśnia ogólną nieuwagę.

Biedny szaleniec! Czy uważasz, że Twoje kompetencje są niedoceniane? Pasuje to do Twojej chęci uznania. Niestety, zazwyczaj nie jesteś w stanie zrozumieć genezy problemu.

Cytat Matthew Pryor
Do pytającego, który zrozumie tylko to, co jest dla niego zrozumiałe: Jeśli chodzi o odwołalne uprawnienie do otrzymania świadczenia, co jest przypuszczalne, a ubezpieczenie jeszcze nie wypłaciło kwoty, można uniknąć kłopotów.

Albo produkować:

Cytat od rheingeist
To jest nieprawda, teraz wszystko prawdopodobnie przechodzi na spadek. 50% dla żony i po 25% dla dzieci. Co teraz zrobić lub jak na to zareagować ?? Jestem w szoku!

Jeśli istnieje odwołalne uprawnienie do otrzymania świadczenia i beneficjent nie jest o tym świadomy, wówczas spadkobiercy mogą dokonać odwołania, aby otrzymać świadczenie. Wnioskodawca wyraźnie chce tego uniknąć. W tym kontekście cytuję z Wikipedii:

Odwołalne uprawnienie do otrzymania świadczenia, które jest znane beneficjentowi, również nie może zostać zmienione przez spadkobierców. Odwołalne uprawnienie do otrzymania świadczenia, które jeszcze nie jest znane beneficjentowi, mogą odwołać spadkobiercy.

Nie do końca zrozumiałem.
W przypadku śmierci żona ma prawo do cesji, ale zostało jej to prawo odebrane przez ubezpieczyciela, ponieważ dziedziczenie w ubezpieczeniu nie jest wystarczająco jasne lub jest błędne, ponieważ już znajduje się w masie spadkowej.

Napisany przez Hanomag

Nie do końca tego nie zrozumiałem.

Ja też nie zawsze rozumiem

Cytat rheingeist
Prawo do zachowku zostało udzielone żonie po śmierci i teraz, gdy jest już w masy spadkowej, zostało jej odebrane przez ubezpieczyciela, ponieważ dziedziczenie ubezpieczyciela nie jest wystarczająco jasne lub jest nieprawidłowe.

Prawdopodobnie żona chciała odwołać prawo do zachowku, aby również skorzystać z tego uprawnienia.

Tak łatwo nie jest z cofnięciem prawa zbycia.
Ubezpieczyciel zbadał, kto ma prawo do wyznaczenia. Otrzymał odpowiedź od żony, że syn, i wspomniał tylko mojego brata. Jednak istnieją synowie, a nie tylko jeden syn. W związku z tym to prawo do wyznaczenia jest nieprawidłowe i musi zostać unieważnione. W ten sposób ubezpieczenie wchodzi do spadku.
Czy to takie proste..... ????

Tu jestem odstrącone, w celu wyjaśnienia sytuacji sugerowałbym skonsultowanie się z prawnikiem. W skrócie: Deklarując prawo do świadczenia ubezpieczeniowego, początkowo jest to prawnie traktowane jako oferta darowizny wysyłana do wybranej osoby. W wyniku tego towarzystwo ubezpieczeniowe otrzymuje od ubezpieczającego polecenie przekazania oferty darowizny do odpowiedniej osoby w razie zaistnienia zdarzenia ubezpieczeniowego. Oto ogólny ramowy kontekst prawny. Gdy zmarła osoba ubezpieczona, dziedzic ustawowy (lub wyznaczony w testamencie) nie może odwołać prawa do świadczenia, ale może anulować polecenie przekazania towarzystwu ubezpieczeniowemu, co skutkuje utratą prawa do świadczenia. Jednakże dzieje się to tylko do czasu, kiedy darowizna faktycznie zostanie prawnie dokonana. To nie jest łatwe, wsparcie prawnika z pewnością pomoże amatorowi bardziej niż forum. Na pewno nie warto słuchać porad takich osób jak hanomag, którzy wydają się być pełni wiedzy pobieranej z Wikipedii. Ostrzegam przed radami takich osób, to może się źle skończyć i zwiększyć frustrację.

Napisany przez Hanomag

Osoba uposażona została, według Twojej wypowiedzi, ustalona poprzez zapytanie do Urzędu Stanu Cywilnego. Ja i mój brat.

Ponieważ piszesz niejednoznacznie, podejrzewam, że Allianz zapytała Urząd Stanu Cywilnego o aktualne adresy braci wymienionych w prawie do zachowku.

Cytat od rheingeist
W ubezpieczeniu od wypadków prawdopodobnie zapytano, ale w kontekście żony, po śmierci.

Prawdopodobnie wcześniej matka zgłosiła śmierć. Skąd inaczej by o tym wiedziała?

Cytat od rheingeist
Wskazała tam tylko jedną osobę, syna, prawdopodobnie mojego brata.

Po śmierci zmarłego ojca matka nie może już zmienić prawa do zachowku (tj. wyznaczyć lub wykreślić jednego lub obu braci jako uposażonych). Może jedynie - zanim beneficjenci (bracia) nie zgłoszą się w sprawie ubezpieczenia - wycofać. Ponieważ bracia są współspadkobiercami, jest to mało prawdopodobne, ponieważ musiałaby przynajmniej zaangażować ich w odwołanie?

Cytat od rheingeist
Dlatego tak łatwo nie można cofnąć prawa do zachowku. Ubezpieczyciel zbadał, kto ma prawo do zachowku.

Ubezpieczyciel sam musi doskonale wiedzieć, kto jest beneficjentem. Przecież ma niezbędne dokumenty.

Cytat od rheingeist
W rezultacie prawo do zachowku jest błędne i zostaje odebrane. Wtedy ubezpieczenie wypadkowe wchodzi w spadek.
Czy to takie proste... ????.

Kto został określony jako beneficjent? Jeśli jest napisane syn i są dwaj, to jest to możliwe, ale bardzo irytujące. Wysoko wykwalifikowani przedstawiciele Allianz nie powinni pozwolić na nieprecyzyjne określenie beneficjenta, co skutkuje tym, że w wniosku i umowie powinny być wymienione jedna lub więcej dokładnie określone osoby.

Cytat od rheingeist
To jest błąd, teraz wszystko idzie do spadku. 50% dla żony i po 25% dla dzieci.
Tylko wtedy, jeśli nie został wyznaczony beneficjent (ewentualnie poprawnie). Jeśli Allianz dopuściła oczywisty błąd w tym wskazaniu, można ją ewentualnie pozwać o odszkodowanie.

Cytat od rheingeist
Co, albo jak teraz na to zareagować ?? Jestem speechless !!
Zapoznaj się z polisą ubezpieczeniową, lub korespondencją z ubezpieczycielem. Jeśli to niemożliwe, w Twoim miejscu zaleciłbym zgłoszenie roszczenia o zachowek do Allianz. Wtedy będą musieli Ci powiedzieć, co się dzieje. Ja jedynie podejrzewałem, Ty możesz swoją wiedzą lokalną sprawdzić, co naprawdę się dzieje.

Cytat od Matthew Pryor
Jeśli określono prawo do zachowku, to prawny charakter tego można postrzegać początkowo jako ofertę darowizny z ubezpieczenia dla wskazanego. Ubezpieczyciel otrzymuje wtedy od ubezpieczeniobiorcy zlecenie przekazania oferty darowizny odpowiedniej osobie po zaistnieniu zdarzenia ubezpieczeniowego. To w skrócie ramy prawne. Jeśli teraz umiera osoba ubezpieczona, ustawowy (lub określony w testamencie) spadkobierca nie może cofnąć prawa do zachowku, ale może cofnąć zlecenie przekazania ubezpieczycielowi, w wyniku czego prawo do zachowku może przestać istnieć. Jednakże dzieje się to jedynie do momentu faktycznego dokonania darowizny na gruncie prawnym.

Dla lepszego zrozumienia cytuję stąd odpowiednie zapisy:

Jeśli ubezpieczony, a późniejszy spadkodawca, wyznaczyłbeneficjenta, ale go nie poinformował, wtedy za życia spadkodawcy nie doszło do zawarcia umowy darowizny z beneficjentem i tym samym brakuje podstawy prawnej dla zatrzymywania (por. powyżej) świadczenia ubezpieczeniowego. Darowizna (a tym samym podstawa prawna do zatrzymywania) następuje dopiero w momencie, gdy ubezpieczyciel przekazuje beneficjentowi ofertę darowizny. Jest on wysłannikiem zmarłego! W takiej sytuacji spadkobiercy mogą odwołać ofertę zmarłego dotyczącą zawarcia takiej umowy darowizny wobec beneficjenta. Beneficjent musi wtedy zwrócić prawo do zachowku zgodnie z § 812 I 1 BGB (por. OLG Hamm, wyrok z dnia 3.12.2004 r., ref.: 20 U 132/04 = ZEV 2005, 126)
Wskazówka praktyczna: Spadkobiercy powinni po nastąpieniu spadku sprawdzić, czy spadkodawca ubezpieczył się na życie, posiadał oszczędności lub konta papierów wartościowych, założył konto oszczędnościowe. Oferta darowizny spadkodawcy, która nie została jeszcze przekazana trzeciej osobie, powinna zostać niezwłocznie odwołana.

Cytat od Matthew Pryor
Czasami nie jest to łatwe, wsparcie prawne może bardziej pomóc laikowi niż forum.
Na forum można ewentualnie ustalić, czy warto skorzystać z porady prawnej. W niektórych przypadkach może ona być droższa niż warto sama sprawa.

Cytat od Matthew Pryor
A zwłaszcza unikaj takiego zachowania jak hanomag, który wydaje się wypłuczony z Wikipedii. Ostrzegam przed radami takich osób, to może się źle skończyć i pomnożyć kłopoty.

Kikereki! Kikereki! Piękny kogut wprawia w ruch kurnik, byłoby smutno, gdyby szare kury błąkały się bez orientacji

Po raz kolejny, po śmierci beneficjent został określony przez żonę na rzecz mojego brata. Umowa została prawdopodobnie zawarta bez wskazania beneficjenta.

@ Hanomag
Twój praktyczny wskazówka, czy istnieje centralne miejsce w Niemczech, gdzie można dowiedzieć się czegoś takiego? W innym przypadku będzie to dla mnie bardzo męczące, aby odwiedzić wszystkie banki.

Napisany przez Hanomag

Noch einmal, po śmierci beneficjent został określony przez zmarłego, a dokładniej przez żonę na rzecz mojego brata. Umowa została najprawdopodobniej zawarta bez określenia beneficjenta.

Także jeszcze raz: Beneficjent może zostać określony i zmieniony jedynie za życia osoby upoważnionej. Jeśli takiej osoby nie ma lub nie została poprawnie określona, obowiązuje dziedziczenie ustawowe. Na pewno matka wskazała brata jako kontakt (beneficjenta) dla ubezpieczenia.

Cytat od rheingeist
Nie mam pojęcia, czy istnieje takie centralne miejsce w Niemczech, gdzie można się dowiedzieć czegoś na ten temat. W przeciwnym razie będzie to dla mnie bardzo uciążliwe odwiedzić wszystkie banki.

Nie mam pojęcia, czy istnieje takie centralne miejsce. Ten poradnik nie jest moją radą praktyczną, lecz tej kancelarii, do której dano link. Najprawdopodobniej dokumenty znajdują się u zmarłej osoby, jeśli ta nie wyrzuciła niczego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata