Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłata kredytu hipotecznego ING-Diba przed terminem

Napisany przez quaggy2k17
Cześć drogie forum,
Od 5 lat mam kredyt hipoteczny w Diba z okresem obowiązywania odsetek na poziomie 15 lat. Początkowo planowałem to bardzo konserwatywnie, dzięki czemu w przyszłym roku mógłbym już zgromadzić resztę kwoty na spłatę całego kredytu. Teraz przeczytałem na stronie internetowej Diba, że jest to możliwe tylko w przypadku sprzedaży nieruchomości lub refinansowania oraz/ewentualnie po 10 latach. Czyli nie miałbym nawet możliwości zapłacenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę i pozostawałbym związany z kredytem przez kolejne 3 lata (poprzez dodatkowe wpłaty na spłatę kapitału)?
Czy to jest prawda?
Dziękuję z góry

Napisany przez BenniG
Jeśli to jest napisane, to tak będzie.
Tak jest również w przypadku innych kredytów hipotecznych. Oczywiście możesz spróbować zerwać umowę, ale w obecnych warunkach stopy procentowej banki są zadowolone, gdy ktoś zabiera im pieniądze i jeszcze coś płaci.
Oczywiście możesz również zainwestować swoje pieniądze na 5 lat gdzieś indziej!

Napisany przez quaggy2k17
No cóż, generalnie byłbym skłonny zapłacić bankowi brakujące odsetki w formie odszkodowania za wcześniejszą spłatę. To oczywiście kwestia czysto umysłowa ;-)
Myślę, że po prostu zapytam.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, wcześniejsza spłata jest możliwa tylko w przypadku sprzedaży nieruchomości.

Lub spłata po 10 latach zgodnie z BGB 489.

Jeśli masz pieniądze i chcesz spłacić kredyt wcześniej, zaproponuj to swojemu partnerowi bankowemu.

Może masz szczęście.

Pamiętaj również, aby udokumentować wobec banku, że wcześniejsza spłata będzie dokonana w całości z kapitału własnego.

Napisany przez NaTwoim13
Zupełnie inaczej, niech przetestują umowę, najprawdopodobniej umowę można jeszcze odwołać z powodu braku lub błędnych informacji (informacje wymagane) i/lub błędnego pouczenia o odstąpieniu od umowy.
Chętnie sprawdzę umowę za darmo.

Napisany przez Hanomag

Zu zu innego, niech sprawdzą umowę, prawdopodobnie umowa może zostać odwołana z powodu braku lub błędnych danych (informacji obowiązkowych) i/lub błędnego pouczenia o odstąpieniu od umowy.
Chętnie bezpłatnie sprawdzę umowę.

W alternatywie należy sprawdzić, czy wcześniejsze spłacenie z powodu wysokiej opłaty za wcześniejsze wykorzystanie jest droższe niż bezpłatne rozwiązanie umowy po upływie 10 lat (+ 6 miesięcy okresu wypowiedzenia). W odpowiednim przypadku (prawdopodobnie) warto rozważyć inwestowanie pieniędzy i dopiero wtedy spłacić zobowiązanie.

Napisany przez Honey1979
Osobiście zacząłbym od rozmowy z bankiem,
z własnego doświadczenia wiem, że można znaleźć kompromis akceptowalny dla obu stron.
Osobiście finansuję moje obiekty również dość konserwatywnie dlatego nie jestem zwolennikiem wiązania oprocentowania na okres dłuższy niźli 10 J

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata