Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odpowiednie zabezpieczenie emerytalne?

Napisany przez Cleaver
Cześć ludzie,

jestem mężczyzną, mam 35 lat. Do tej pory nie mogłem jeszcze zadbać o odpowiednie zabezpieczenie emerytalne, ponieważ spłacałem długi i niestety nie zawsze byłem tak rozsądny jak teraz. Według mojej oceny, nie potrzebuję ubezpieczenia od niezdolności do pracy z uwagi na swój zawód i ryzyka, ale chciałbym zacząć odkładać coś na starość. Moja miesięczna pensja wynosi od 1300 do 1600 € (w zależności od prowizji).

Do wyboru mam następujące opcje:

- Allianz Riesterrente Perspektive, umowa jest bardzo stara, Riesterrente była często krytykowana, ale ponieważ mam już tę umowę (na koncie jest około 300 €) i zapewnia mi ona relatywnie wysoką oprocentowanie powyżej 2,5% (tak było w starszych umowach), dlatego polecono mi tę opcję.

lub

- Allianz Privatrente Perspektive, tutaj wpłacałbym miesięcznie między 100 a 150 €, swojego rodzaju oszczędności emerytalne.

Co myślicie? Czy może nawet kombinacja obu rozwiązań jest sensowna? W tej chwili nie mogę zainwestować więcej niż maksymalnie 150 € miesięcznie.

Dzięki za ewentualne odpowiedzi

Napisany przez Cici
Ponieważ do emerytury masz jeszcze co najmniej 30 lat, warto rozważyć bardziej ryzykowną inwestycję, na przykład w fundusze akcyjne, przynajmniej częściowo. Stabilne oprocentowanie 2,5% brzmi atrakcyjnie w obecnej niskiej stawce procentowej, ale za 10-15 lat może to wyglądać zupełnie inaczej. Dlatego polecam Ci ogólne zaznajomienie się z różnymi klasami aktywów (akcje, obligacje, metale szlachetne itp.), zastanowienie się nad swoją tolerancją na ryzyko, a następnie rozważenie, jak chcesz zarządzać swoim planowaniem finansowym (lub jego częścią).
Moje obawy dotyczące ofert firm ubezpieczeniowych lub banków zawsze dotyczą (czasami ukrytych) kosztów. Czy rzeczywiście zrozumiałeś swoją rentę Riester? Czy na przykład od razu możesz powiedzieć, ile procent Twoich wpłat trafia w końcu do dostawcy i gdzie znikają? Albo w jakim wieku emerytalnym lub w jakim wieku ostatecznie odzyskasz więcej pieniędzy, niż wpłaciłeś? Dodatkowo, gdy samodzielnie organizujesz podział swojego majątku, masz większą elastyczność niż w przypadku gotowego produktu bankowego, na przykład w zakresie podziału regularnych wypłat, klas ryzyka itp.

Napisany przez Freeliner
Tylko nie zawieraj kolejnego ubezpieczenia w tej sprawie!!!!!!!
Przynieś trochę więcej odpowiedzialności za swoją przyszłość.
Inwestuj swoje pieniądze w siebie, a nie w ubezpieczenia.
Jeśli nie chcesz się zbyt wiele tym zajmować, dowiedz się trochę o ETF-ach (na przykład na forum papierów wartościowych).
Czy nie jest czas, aby znaleźć nieco mniej złe rozwiązanie spośród wszystkich złych planów emerytalnych oferowanych przez ubezpieczycieli.
Przede wszystkim pozostajesz elastyczny i samodzielny w przyszłości!!
To tylko moje osobiste zdanie

Napisany przez Hanomag

Allianz Riesterrente Perspektive, umowa sama w sobie jest bardzo stara, Riesterrente często krytykowana, ale ponieważ mam już tę umowę (na niej jest około 300 €) i ta nadal gwarantuje mi stosunkowo wysoki oprocentowanie powyżej 2,5% (wygląda na to, że tak było w tych starszych umowach), to polecono mi tę opcję.

Moim zdaniem w obecnym otoczeniu oprocentowania, Riesterrente jest jednym z najbardziej atrakcyjnych systemów emerytalnych. Dla ciebie może to nie być konieczne, ponieważ być może będziesz musiał wpłacić zbyt dużo, żeby otrzymać przyszłą roczną dopłatę w wysokości 175 € i/lub twoje dochody nie są na tyle wysokie, aby dodatkowo uzyskać znaczącą oszczędność podatkową. Wątpię, czy istniejący produkt jest dobry. Powinieneś zapytać w Allianz, jak wysokie są roczne koszty i od jakiej kwoty gwarantowane jest 2,5%.
Aby oszacować, jak wysoki jest twój wskaźnik wsparcia, trzeba wiedzieć, jaki jest twój roczny dochód brutto objęty ubezpieczeniem emerytalnym i jeśli to możliwe, wysokość dochodu podlegającego opodatkowaniu z ostatniego zeznania podatkowego.

Napisany przez centjunkie
Cześć Cleaver,
mogę się przyłączyć do moich poprzedników i polecić Ci plan oszczędnościowy na fundusz ETF. W ramach tego planu oszczędzasz miesięcznie niewielką kwotę (50€, 100€ lub więcej), która jest inwestowana w fundusz akcyjny. Po prostu sprawdź różne banki internetowe na ich stronach internetowych. Istnieją ETF-y dla różnych klas ryzyka, i jestem pewien, że znajdziesz taki, który Ci odpowiada. Ponieważ do emerytury pozostało Ci około 30 lat, powinieneś doskonale poradzić sobie z planem oszczędnościowym na ETF. Jeśli jesteś zainteresowany, możesz także zajrzeć do książki Sparplanrezept. Dzięki tej książce uzyskasz dobry przegląd możliwości zabezpieczenia finansowego na starość. Dodatkowe informacje znajdziesz również na odpowiedniej stronie internetowej. Jednym z głównych zalet funduszu ETF jest to, że zawsze możesz uzyskać dostęp do pieniędzy i nie musisz czekać do emerytury. Może to jednak być również wadą, jeśli nie masz wystarczającej dyscypliny i wypłacisz pieniądze na przykład na samochód. Jeśli fundusz ETF ma służyć jako zabezpieczenie finansowe na starość, powinieneś w największej potrzebie wypłacić pieniądze przed emeryturą.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,

również nie podjąłbym decyzji o zakupie ubezpieczenia emerytalnego. Jednak nie pędziłbym również z planem oszczędzania w ramach ETF.

Jeśli nie ma zbyt dużej gotówki, nie zaszkodzi zbudować najpierw rezerwy gotówkowej. Dopuszczalne aktywa, chronione np. w przypadku zasiłku dla bezrobotnych, wynoszą 150 EUR na każdy rok życia plus 750 EUR na szczególne zakupy.

Gdy pojawi się dużo gotówki, można część z niej przenieść na akcje/ETF-y lub surowce (złoto, srebro). W zależności od cyklu, w jakim znajdują się rynki.

Napisany przez Studi24

Cześć Ludzie,
jestem mężczyzną, mam 35 lat. Dotychczas nie mogłem zająć się odpowiednim zabezpieczeniem emerytalnym, ponieważ nadal spłacałem długi i niestety nie zawsze byłem tak rozsądny jak teraz. Według mojej oceny zawodu i ryzyka, nie potrzebuję ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, ale chciałbym powoli zacząć odkładać coś na starość. Zarabiam miesięcznie między 1300 a 1600 € (w zależności od prowizji).
Do wyboru mam następujące opcje:
- Allianz Riesterrente Perspektive, umowa jest stara, a sama Riesterrente była często krytykowana, ale ponieważ mam już tę umowę (jest na niej około 300 €) i zapewnia ona stosunkowo wysoką stopę procentową powyżej 2,5% (tak było w tych starszych umowach), została mi ta opcja polecana.
lub
- Allianz Privatrente Perspektive, tutaj chciałbym wpłacać między 100 a 150 € miesięcznie, czyli swoisty system oszczędności emerytalnych.
Co myślicie? Może nawet kombinacja obu opcji jest sensowna? Obecnie mogę zainwestować maksymalnie 150 € miesięcznie.
Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Cześć Cleaver,
jeśli chodzi o ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, (dla przeciętnego Kowalskiego) nie ma na to rady, niezależnie od tego, jakie wykonywane jest zawód. Czy zapoznałeś się z statystykami niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego dotyczącymi Twojego ryzyka? Ponadto istnieją znaczne różnice w warunkach umownych oraz w stosunku cena/świadczenia.
Nawet najlepsze zabezpieczenie emerytalne nic nie da, jeśli nie będzie się nadal w stanie go opłacać.
Teraz do Twojego właściwego pytania. Biorąc pod uwagę Twoje alternatywy, wydaje się, że zostałeś doradzony przez przedstawiciela Allianz, zalecam poszukanie niezależnego doradcy finansowego i ubezpieczeniowego (nie DVAG, Tecis, Swiss Life Select, itp.!!!) w Twoim regionie i obliczenie sytuacji Riester (dochód, wskaźnik zachęty, itp.).
Ten doradca zazwyczaj może również przejąć w swoje ręce Twoją starą umowę z Allianz.
Lepiej odłożyć Allianz Privatrente Perspektive szybko do segregatora, można o niej zapomnieć. Od 2017 roku, niestety w dużej mierze trzeba zrezygnować z gwarancji w zabezpieczeniu emerytalnym, aby w dalszym ciągu uzyskać rozsądny zwrot z inwestycji, a Allianz nie oferuje odpowiedniego rozwiązania.
Wzięcie abonamentowego planu ETF, bez prawdziwej wiedzy w tej dziedzinie, uważam za zły pomysł. ETF-ów jest mnóstwo, a są one także zintegrowane w różnorodne modele zabezpieczeń emerytalnych.
Od planu oszczędnościowego ETF po ubezpieczenie emerytalne ETF, wszystko jest możliwe, z różnymi zaletami i wadami.

Napisany przez Studi24

Ponieważ do emerytury masz jeszcze co najmniej 30 lat, rozważenie inwestycji bardziej ryzykownych, takich jak fundusze akcyjne, byłoby możliwe, przynajmniej częściowo. 2,5% bezpiecznych odsetek brzmi atrakcyjnie w obecnym środowisku niskich stóp procentowych, ale za 10-15 lat sytuacja może się zupełnie zmienić. Dlatego polecam zaznajomienie się ogólnie z różnymi klasami aktywów (akcje, obligacje, metale szlachetne itp.), zrozumienie swojej tolerancji na ryzyko, a następnie w ostateczności zdecydowanie, w jakim stopniu chcesz przejąć swoje planowanie finansowe (lub jego część).
Moje obawy dotyczące tego rodzaju ofert od firm ubezpieczeniowych lub banków zawsze dotyczą (często ukrytych) kosztów. Czy na przykład dokładnie zrozumiałeś swój program emerytalny Riester? Czy mógłbyś od razu powiedzieć, ile procent twoich wpłat w końcu trafia do dostawcy i gdzie się gubią? Albo od jakiego wieku emerytalnego lub wieku życiowego w końcu otrzymasz więcej pieniędzy niż wpłaciłeś? Ponadto, podczas samodzielnego dobierania rozkładu swojego majątku, masz większą elastyczność niż w przypadku gotowego produktu bankowego, na przykład dotycząc podziału regularnych wypłat, klas ryzyka itp.

W kwestii sytuacji kosztowej istotne jest właściwe doradztwo, włączając w to właściwą samodzielność (dobre doradztwo działa tylko wtedy, gdy klient myśli razem).
Nie wszystko jest czarne albo białe. Jeśli chcesz po prostu dać się przekonać przez sprzedawcę, to w najlepszym przypadku udaj się do lokalnego banku lub firmę ubezpieczeniową.

Napisany przez Tiltmann

Cześć,
ja również nie zdecydowałbym się na ubezpieczenie emerytalne. Ale także nie pędziłbym z takim planem oszczędzania w ETF-ach.
Jeśli nie ma jeszcze dużo gotówki dostępnej, zawsze warto najpierw zebrać rezerwę gotówkową. Kwota zasobów, która jest chroniona, na przykład w systemie Hartz IV, wynosi 150 EUR na rok życia plus 750 EUR na specjalne zakupy.
Gdy już będzie dużo gotówki dostępnej, można przenieść część z niej do akcji/ETF-ów lub surowców (złoto, srebro). W zależności od fazy, w której znajdują się rynki.

Dlaczego po prostu nie skopiować modelu Szwajcarii? Wydaje mi się, że postępują one z planem Säule 3a i wyborem między bankiem a ubezpieczeniem, na znacznie korzystniejszych warunkach. Czyż nie? Znalazłem trochę informacji na ten temat i zastanawiałem się, dlaczego tutaj nie działa to według tego samego zasady. Ale zajmowałem się tym tematem tylko pobocznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata