Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Plan oszczędnościowy w ETF bez konta CFD?

Napisany przez Brian
Kochana społeczności,

jako nowicjusz w ETF-ach, chciałbym poprosić o pomoc w tej kwestii. Chciałbym rozpocząć plan oszczędzania ETF-ów z maksymalną kwotą 50€ miesięcznie, ale być może później zwiększę tę kwotę.

W internecie wybrałem onvista Bank. Jednakże zaniepokoiło mnie, że w dokumentach był także wymieniony zakładanie konta CFD.

Na moje zapytanie otrzymałem następującą odpowiedź:

Dla realizacji planów oszczędnościowych nie jest konieczne posiadanie konta CFD. Kontrakty CFD są instrumentami finansowymi z dźwignią finansową. Handel kontraktami CFD wiąże się z wysokim ryzykiem i nie jest odpowiedni dla każdego inwestora. Upewnij się, że w pełni zrozumiałeś wszystkie związane z handlem CFD ryzyka i w razie wątpliwości skonsultuj się z niezależnym doradcą finansowym. Handel kontraktami CFD może prowadzić do całkowitej utraty zainwestowanego kapitału.

Pierwsze zaniepokojenie okazało się nieuzasadnione.

Teraz przejdę do moich pytań: Zanim zdecyduję się na to, chciałbym poznać Wasze zdanie: Gdzie znajdę dobre plany oszczędzania w ETF? Czy onvista to dobre miejsce? Czy macie dla mnie jakieś inne wskazówki?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Brian

Napisany przez Cici
Nie otworzyłbym depozytu w tej banku, jeśli zmuszają cię do jednoczesnego akceptowania wysokiej klasy ryzyka. Zazwyczaj konieczne jest podpisanie dodatkowego dokumentu (opcjonalnego), w którym potwierdzasz posiadane umiejętności w tym obszarze. Wydaje się jednak, że tutaj ich brakuje. Handel produktami z dźwignią, takimi jak CFD-y lub opcje, może prowadzić nie tylko do utraty kapitału, ale w skrajnym przypadku mogą wystąpić dodatkowe wezwania do uzupełnienia kapitału. Jeśli więc to jest warunkiem otwarcia depozytu w tym miejscu, szukaj innego banku! Programy oszczędnościowe można zazwyczaj ustawić w większości większych instytucji depozytowych - w Internecie można łatwo znaleźć wiele porównywarek.

Napisany przez brainy
Onvista uważam też za nie do końca uczciwego. Darmowe zakupy i drogie sprzedaże (jedna czwarta procenta + stała opłata!)?

Sam korzystam z bezpłatnych planów oszczędnościowych w flatex i jestem zadowolony.

Może zamiast tego sprawdź Comdirect!

Napisany przez Brian
Więc w formularzach wnioskowych znajdziesz następujące formy:
- Wniosek o otwarcie konta indywidualnego/wspólnego (Czy powinienem zdecydować się na darmowe transakcje czy stałą opłatę 5 euro?)
Znalazłem następujące informacje na ten temat:
Wyższa przejrzystość i pewność kosztów dzięki stawce stałej na koncie (Mniejsza) przewaga kosztowa może być uzyskana na koncie FreeBuy przy niskich wartościach kursu, zwłaszcza przy sprzedaży z wysokimi zyskami ogólnokoszty jednak znacznie przewyższają te na koncie stałej opłatyJeśli nie ma FreeBuys, a mimo to trzeba dokonać zakupu, łączne koszty zakupu i sprzedaży szybko przekraczają 20 euro i więcej Klient „płaci” za FreeBuys związane z kapitałem na koncie rozliczeniowym i wyższymi opłatami przy sprzedażyKonto stałej opłaty w 95% przypadków będzie lepszą i tańszą opcjąDo uwzględnienia: konto stałej opłaty to oferta dla nowych klientów i obowiązuje do dnia 31.12.2016Zakup planów oszczędnościowych ETF jest bezpłatny w obu modelach – przy sprzedaży obowiązują odpowiednie warunki sprzedaży papierów wartościowych
- Wniosek o otwarcie konta CFD (Czego, jeśli zdecyduję się na OnVista, oczywiście nie wypełnię)
Ale czy bardziej polecalibyście mi flatex zamiast OnVista? Na stronach porównawczych OnVista wypada bardzo dobrze.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Brian

Napisany przez brainy
Na stronach porównujących Onvista wypada tak dobrze tylko dlatego, że przypisuje darmowe transakcje.

Opłata stała + jedna czwarta procenta przy sprzedaży! Już 20 lat temu miałem jedną ósmą procenta w banku wiejskim!

Po prostu sprawdź tabelę opłat zgodnie z Twoim profilem zakupowym!

Dla niektórych inwestorów wielkość transakcji wynosi 500 EUR, dla innych 50 000 EUR.

Niektórzy handlują 10 razy w roku, inni 1000 razy.

Po prostu policz, który dostawca wypada lepiej dla Ciebie.

Flatex ma przynajmniej największy wybór bezpłatnych planów oszczędzania w ETF-ach.

Być może twój preferowany nie jest na liście?

A może chcesz handlować opcjami? Nie wszyscy to oferują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata