Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytanie prawne dotyczące Biura Informacji Gospodarczej.

Napisany przez manniboi
Cześć!
W § 28a BDSG można przeczytać:

Zgodnie z przepisami § 29 ust. 2, banki mogą przekazywać biura informacji dane osobowe dotyczące zawierania, prawidłowego wykonania i zakończenia umowy dotyczącej działalności bankowej zgodnie z § 1 ust. 1 zdanie 2 Nr. 2, 8 lub Nr. 9 ustawy o działalności bankowej, chyba że uzasadniony interes osoby dotkniętej wyłączeniem przekazu przeważa nad interesem biura informacji w poznaniu danych.

W jakich przypadkach uzasadniony interes osoby dotkniętej przeważa nad wykluczeniem przekazu?
Pozdrowienia

Napisany przez wbs
To należy raczej zapytać prawnika, ponieważ nikt tutaj nie będzie w stanie udzielić wiarygodnej odpowiedzi na ten temat.

Napisany przez florianmeier
Mogę sobie wyobrazić, że wśród nich znajdują się dane byłych kanclerzy, byłych prezydentów federalnych i czołowych sportowców.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tutaj znajdziesz odpowiedź:
https://www.it-recht-kanzlei.de/inkas...utzgesetz.html
Wyróżnia się, czy przedsiębiorstwa windykacyjne są jednocześnie biurami informacji czy nie.
Przeczytałem to szybko i myślę, że o to chodzi.
W rezultacie prawnika wynika, że w tym artykule chodzi tylko o przesyłanie danych do biur informacji.
@manniboi, mam nadzieję, że pomogłem.

Napisany przez jens045bln
Hej manniboi,
takie godne ochrony interesy zawsze są kwestią interpretacji, nie ma ogólnie obowiązującej formuły. Ponieważ § 28a BDSG jest stosunkowo nową ustawą (z 2010 roku), nie ma jeszcze zbyt wiele materiału (mającego znaczenie) z orzecznictwa na ten temat (dotyczącego samego paragrafu istnieje, znany przykład OLG Frankfurt, 16.03.2011 - 19 U 291/10, chociaż dotyczy to oceny zgodnie z ustępem 1), przynajmniej ja nie znalazłem nic odpowiedniego.
Co chciał osiągnąć ustawodawca? Przede wszystkim, że przepis ten jest zgodny z prawem europejskim. Tło tego przepisu stanowi Artykuł 7(f) dyrektywy ochrony danych osobowych UE, na podstawie którego ta ustawa została przyjęta (patrz dokument Bundestagu: https://dipbt.bundestag.de/dip21/brd/2008/0548-08.pdf). Zgodnie z prawem Unii Europejskiej podstawowym warunkiem przy przetwarzaniu danych jest „konieczność przetwarzania w celu realizacji uzasadnionego interesu, którego interesariuszem jest osoba odpowiedzialna za przetwarzanie lub strona trzecia, której dane przekazywane są, o ile nie przeważają interesy lub prawa podstawowe i wolności osoby dotkniętej”.
W projekcie ustawy znajduje się dalej przykładowy przypadek tego zjawiska:

To może mieć miejsce na przykład w sytuacji, gdy osoba jawne zagrożenie życia chce uniknąć sytuacji, w której jej bieżące dane adresowe zostaną zgłoszone w ramach otwarcia konta do bazy danych biura informacji i następnie mogą być udostępnione osobom trzecim, na przykład tej grożącej jej osobie.

W związku z tym uważam, że dane byłych kanclerzy, byłych prezydentów federalnych i czołowych sportowców nie będą podlegać tym przepisom, chyba że są one jawne zagrożone przez konkretną osobę.
Więc jeśli twoje pytanie miało na celu ustalenie, czy masz zdecydowane godne ochrony interesy - najprawdopodobniej nie. Zainteresowanie tak, ale mają je również firmy, które żądają twoich danych (patrz https://www.kreditohneschufa-test.de/)
Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata