Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy odszkodowanie za wcześniejszą spłatę z 2013 roku uległo przedawnieniu?

Napisany przez glamau
Cześć,
chodzi o z góry sfinansowany kontrakt hipoteczny, który był oszczędzany przez lata. W lipcu 2013 roku udało mi się dokonać refinansowania i spłacić kredyt hipoteczny.
W lipcu 2013 r. Bausparkasse zażądała znacznej rekompensaty za wcześniejszą spłatę.
W 2015 roku zwróciłem się do Bausparkasse, ponieważ uważałem, że rekompensata była zbyt wysoka.
Bausparkasse odmówiła.
W lipcu 2015 roku przesłałem sprawę do Rzecznika Finansowego, który odmówił mojemu wnioskowi w marcu 2016 r., twierdząc, że rekompensata została słusznie pobrana na podstawie przedłożonej przez Bausparkasse umowy.
Dopiero miesiące później, w październiku 2016 r., Bausparkasse poinformowała mnie, że rekompensata była żądana na podstawie umowy w umowie z góry sfinansowanego kredytu. Znalazłem tam uprawnienie - jednak znacznie mniejsze niż to, które Bausparkasse faktycznie żądała w 2013 r.
W 2017 r. wezwałem Bausparkasse do zwrotu różnicy. Bausparkasse odmówiła i powołała się na decyzję Rzecznika Finansowego.
Jednak Bausparkasse nie poinformowała Rzecznika Finansowego o umowie w umowie z góry sfinansowanego kredytu.
Teraz chodzi mi o to, czy sprawa mogła przedawnić się?
Czy warto skorzystać z pomocy prawnika?
Dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Glamau, czy nie mieliśmy tego wszystkiego już 5 razy?
To musiała być umowa przedinwestycyjna kredytu hipotecznego, tzw. pożyczka z góry. Ze względu na trudności w tamtym czasie, pożyczka z góry została spłacona przed terminem, co skutkuje odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę.
Skąd bierzesz przekonanie, że odszkodowanie jest zbyt wysokie?

Napisany przez glamau
Cześć,
dziękuję za odpowiedź.
Bausparkasse początkowo argumentował, że odszkodowanie za przedterminową spłatę zostało dokonane na podstawie pisemnego powiadomienia. Dopiero w 2016 roku pojawiła się sugestia, że uzasadnienie wynika z umowy o wcześniejszej pożyczce.
A w tej umowie jest napisane, że Bausparkasse ma prawo obliczyć tylko 3% spłaconej kwoty - obliczono jednak dużo więcej.
Dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata