Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Lęk przed inwestowaniem?!

Napisany przez mikefischer1122
Hej ludzie, jestem Mike i mam problem!
Otrzymałem niedawno podwyżkę pensji (konkretnie pozostaje mi 300€ miesięcznie)
Chcę zainwestować te pieniądze, ale
1. gdzie warto zainwestować
2. dręczy mnie strach przed całkowitą stratą, czy mieliście kiedyś problemy lub obawy związane z inwestowaniem
3. jakich błędów mogę uniknąć?
Kiedyś mój przyjaciel zainwestował w obligacje i stracił dużo pieniędzy
Czekam na wasze opinie

Re: Lęk przed inwestowaniem?!

Napisany przez 2tneub
1. Zbuduj rezerwę płynności (na lokacie terminowej, koncie itp.). Zasada mówi o zachowaniu około 3 miesięcznych wynagrodzeń.
Gdy to zostanie zrobione, zastanów się, jakie dodatkowe oszczędności na zakup lub wymianę rzeczy będziesz potrzebował/a (np. samochód).
Gdy to również zostanie odłożone, zastanów się, ile z tych 300 € chcesz zainwestować ryzykownie i jak długo pieniądze mają być inwestowane itp.
Jeśli boisz się o całkowitą stratę, zdecydowanie powinieneś/aś zainwestować w szeroko rozproszone fundusze, pozostać na uregulowanym rynku i nie inwestować wszystkiego ryzykownie.
Osobiście, oprócz lokat terminowych, wybrałem/aem plany oszczędnościowe ETF na indeksy giełdowe. Zaletą jest niższy koszt w porównaniu z zarządzanymi aktywnie funduszami, a pieniądze są rozproszone szerzej niż inwestycje w poszczególne akcje.
Dodatkowo, w nagłej potrzebie zawsze możesz do nich dotrzeć (choć być może związane z stratami)
Oczywiście, giełda nie jest jednokierunkową ulicą, więc pieniądze te powinny być możliwie długoterminowe (>10 lat) i powinno się móc wytrzymać nawet, gdy fundusz straci 50% lub więcej.
Jeśli to Cię interesuje, polecam sprawdzić wątki na forum Wertpapier-Forum.de. Możesz tam znaleźć pełne informacje, które pomogą Ci wybrać odpowiedni(e) fundusz(y).
Ważne jest, aby poświęcić kilka tygodni na dokładne zastanowienie się, zasięgnięcie informacji i unikanie zakupów impulsywnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata