Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Inwestorzy wynajmujący mieszkania pokojowo studentom.

Napisany przez Hendrik04
Cześć,

jestem studentem i dlatego dobrze znam podaż i popyt na mieszkania. Wkrótce zamierzam kupić mieszkanie z dwoma pokojami, które znajduje się 5 minut od uczelni, i wynajmować pokoje za 320€ i 340€. Chciałbym wykorzystać to mieszkanie jako wkład do spółki z o.o. i znaleźć inwestora, który zainwestuje pieniądze w kolejne mieszkania. Na obecnym mieszkanie, które mogę kupić za własne pieniądze, chciałbym odzyskać zainwestowaną kwotę po 3 latach (!).

Być może postaram się znaleźć bank, który udzieli mi kredytu w wysokości tylko 50% wartości rynkowej mieszkania, aby móc kupić kolejne. Czy uważacie, że jest realne znalezienie prywatnego inwestora lub przekonanie banku do udzielenia pożyczki spółce z o.o. w takich warunkach?

Napisany przez Daukind
Jaki zardzewiały budynek kosztuje mniej niż 25 000 euro?
Dlaczego inwestor miałby Ci pożyczyć pieniądze, zamiast po prostu samemu kupować mieszkania?
Widać, że trwają wakacje semestralne...

Napisany przez Sephir0th
Mogę się tylko zgodzić. Miesięczny czynsz w wysokości powyżej 300€ za pokój wymaga naprawdę dobrej lokalizacji i bez zarzutu mieszkania, którą raczej nie jest możliwe zrealizować za 25000€. Coś w tej historii jeszcze nie gra. Wnioskowanie Jestem studentem i dlatego doskonale znam się na rynku nieruchomości wydaje mi się trochę dziwne.

Zresztą, banki są szczególnie ostrożne przy udzielaniu kredytów firmom z ograniczoną odpowiedzialnością, ponieważ odpowiedzialność ta jest ograniczona do majątku spółki.

Napisany przez Hendrik04

Co za rudera nie kosztuje nawet 25 000 euro?
Dlaczego inwestor miałby pożyczyć ci pieniądze, zamiast po prostu kupić mieszkania samemu?
Widać, że są wakacje semestralne...

Cytat od Sephir0th
Mogę się tylko z tym zgodzić

Cytat od Sephir0th
Mieszkanie o czynszu powyżej 300 euro za pokój wymaga już dobrej lokalizacji z bezapelacyjnym mieszkaniem, to prawdopodobnie niemożliwe do osiągnięcia za 25 000 euro. Coś jeszcze nie gra w tej historii. Konkluzja Jestem studentem i znam się więc na rynku nieruchomości wydaje mi się trochę dziwna.
Poza tym, banki są szczególnie ostrożne w udzielaniu kredytów GmbH, ponieważ odpowiedzialność jest ograniczona do majątku spółki.

Mieszkanie ma wartość rynkową 43 000 euro i ma 54 m2, w ramach licytacji komorniczej można je już kupić za 21 500 euro.
Rok budowy to 1992, a budynek, w którym się znajduje, jest w 100% wynajęty i ma windę.
Ceny pokojów w mieszkaniach na wynajem współdzielony są absolutnie standardowe w tej lokalizacji. Więc należy najpierw lepiej się zastanowić i/lub zasięgnąć informacji.
Testowo zaoferowałem je już nawet w tej cenie na portalu dla pokojów w mieszkaniach na wynajem współdzielony i w ciągu 2 tygodni otrzymałem 15 zapytań

Napisany przez slowrookie
Cześć,
Czy zainteresowałeś się już ofertami dodatkowymi w Twoim regionie?
Dotychczas Twoje plany to tylko zamek na piasku...
Odwiedź najpierw, jeśli to możliwe, kilka licytacji komorniczych, a jeśli dostaniesz aukcję dla tego, czego pragniesz, po oczekiwanym przez Ciebie cenie,
możesz kontynuować myślenie
Zakładam, że dysponujesz wystarczającymi środkami pieniężnymi na zakup.

Napisany przez Hendrik04

Hallo,

czy już sprawdziłeś oferty licytacji w Twoim regionie?

Do tej pory Twoje plany to tylko zamki w powietrzu..

Jeśli to możliwe, odwiedź kilka licytacji komorniczych i jeśli uda Ci się wylicytować to, czego pragniesz, w cenie, jakiej oczekujesz,

możesz dalej rozważać swoje opcje.

Zakładam, że masz wystarczające środki pieniężne na zakup.

Oczywiście, kwota 21.500€ stanowiłaby 50% wartości rynkowej. Nie rozumiem, dlaczego miałoby to być zamkiem w powietrzu. Prawdopodobnie nie kupuję mieszkania, aby potem nie wiedzieć, co dalej. Być może mógłbym zainwestować dalej, kupując 2-3 kolejne mieszkania, wynajmując je na podobnych zasadach, co ta pierwsza inwestycja. W innym przypadku, w moim wieku, posiadane środki pieniężne mogłyby znaleźć bardziej przydatne zastosowanie.

Napisany przez NaTwoim13
Interesujące jest przede wszystkim to, że tylko ty wpadasz na pomysł, że ta nieruchomość to okazja, i siedzisz tam sam na spotkaniu.

Napisany przez Hendrik04

Interesujące jest przede wszystkim to, że tylko ty wpadasz na pomysł, że nieruchomość to okazja i siedzisz tam sam na spotkaniu.

Nie o to chodzi, bo i tak nie mogę tego wpłynąć. Możesz planować tylko na podstawie faktów dostępnych tu i teraz, ale komu ja to mówię

Ok, idźmy z założenia, że jesteś sam w umów na swojej okazji...
Do ceny zakupu dolicz koszty dodatkowe (podatek od nieruchomości, opłaty dodatkowe, księga wieczysta, odsetki od niezdeponowanej kwoty, itp.)
Ponieważ znasz rynek... zainwestuj swoje pieniądze w mieszkanie, pobieraj czynsz i długoterminowo będziesz mieć więcej środków niż gdybyś teraz wydawał swoje 24K miesięcznie na raty.
Masz niewiele możliwości zatracenia, więc prawdopodobnie będziesz płacić podatki jako student, więc Twoje kapitał powinien być z powrotem za maksymalnie 5 lat - na przekór, nic nie powinno się zepsuć w ciągu następnych lat..
Po ukończeniu studiów będziesz dysponował wystarczającym miesięcznym dochodem, już będziesz miał 2 mieszkania weekendowe i będziesz budować swoją działalność
Jeśli chodzi o poszukiwanie inwestorów: Owszem, istnieją ludzie, którzy potrafią wydać nawet 100k w jedną noc grając w ******, ale jak zapewnić swoim inwestorom pewność planowania?
Twoje super-okazje-z-zyskiem zazwyczaj nie są okazjami i nawet jeśli znajdziesz perełkę, jak można planować przymusowe licytacje?
Jeśli znajdziesz taką licytację, musisz tylko uważać, żeby inwestował swoje pieniądze porcjami - w przeciwnym razie zysk będzie bardzo niewielki
Jeśli inwestor ma udziały procentowe - powodzenia
Tak więc, jeśli jesteś przekonany o sobie i swojej okazji - zrób to
Poszukiwanie inwestorów - raczej trudne, ale hey... każdego ranka wstaje jakiś głupiec, musisz go tylko znaleźć

Napisany przez Hendrik04

Okej, załóżmy, że jesteś sam w tej transakcji swojego życia...
Dodaj do ceny zakupu także koszty dodatkowe (podatek od nieruchomości, opłaty dodatkowe, księga wieczysta, odsetki od kwoty niezdeponowanej, itp.)
Ponieważ znasz rynek... zainwestuj swój kapitał w mieszkanie, pobieraj czynsz i długoterminowo będziesz miał więcej gotówki do dyspozycji niż gdybyś teraz wydawał swoje 24 tys. miesięcznie.
Praktycznie nie będziesz miał możliwości odpisów - więc jako student i tak zapłacisz podatki, dzięki czemu Twój kapitał powinien wrócić w ciągu najwyżej 5 lat - nic nie powinno się zepsuć w ciągu tych lat...
Po skończonych studiach będziesz miał wystarczający dochód miesięczny, już będziesz posiadał 2 weekendowe nieruchomości i będziesz mógł rozwijać swoje biznesowe przedsięwzięcia
Jeśli chodzi o szukanie inwestora: Oczywiście, są ludzie, którzy potrafią stracić wieczorem nawet 100 tys. w ******, ale jak zapewnisz swojemu inwestorowi pewność planowania?
Twoje super-okazje z wysokimi stopami zwrotu zazwyczaj nie są takie super i nawet jeśli znajdziesz perełkę, jak można planować licytacje komornicze?
Jeśli znajdziesz taką, zwróć tylko uwagę, aby inwestował pieniądze stopniowo, w przeciwnym razie stopa zwrotu może być znacznie niższa
Jeśli inwestor ma udziały procentowe - powodzenia
Więc jeśli jesteś pewny siebie i swojej super okazji - działaj
Szukanie inwestora - raczej trudniejsze, ale... każdego ranka budzi się ktoś głupi, musisz go tylko znaleźć

Tak, oczywiście, ale jaka jest alternatywa? Na razie liczę tylko kolejne 3-4 lata do ukończenia studiów. Oczywiście mogę także po prostu wydawać pieniądze w tym czasie. Albo nawet wydać wszystko od razu na przykład na drogi samochód?
Być może lepiej byłoby zacząć małą firmę w jakiejś dziedzinie i zainwestować pieniądze w nią. Jeśli zawiedzie, będę dokładnie tam, gdzie są finansowo wszyscy moi koledzy ze studiów. Jeśli się uda, za 3-4 lata nie będę musiał wysyłać podań o pracę.

Tak, ale jaka jest alternatywa? Na razie planuję tylko najbliższe 3-4 lata, do czasu ukończenia studiów. Oczywiście mogę również po prostu wydawać pieniądze stopniowo w ciągu czasu. Albo nawet wydać wszystko od razu na przykład na drogie auto?

Być może lepszym rozwiązaniem byłoby założenie małej firmy na cokolwiek i zainwestowanie pieniędzy w nią. Jeśli się nie uda, będę dokładnie tam, gdzie finansowo są wszyscy moi koledzy ze studiów. Jeśli się uda, za 3-4 lata nie będę musiał składać podań o pracę.

Postaram się spojrzeć trochę poważniej. Kupując samochód (i tak, drogie auta mogą kosztować nawet 6-10-krotność twojego kapitału), pieniądze zostaną utracone. Jeśli wydasz swoje pieniądze w ciągu najbliższych 4 lat, oznacza to około 500 € miesięcznie, zaczynając z zerowym długiem w życiu zawodowym.
Jeśli spróbujesz z mieszkaniem i wszystko pójdzie zgodnie z twoimi planami - nadal będziesz żyć za 500 € prywatnie i po 4 latach będziesz mieć nieruchomość o wartości rynkowej 50k euro bez długów. Dodatkowo będziesz miał 5k euro gotówki z racji, że mieszkanie odnawia się samo.

Ale tak, będziesz musiał nadal składać podania o pracę...
Inwestycje w inne też mogą się opłacać, ale mogą wiązać się z innymi ryzykami. Zakładam, że zrozumiałeś zasadę ryzyka/zysku?
Twojego kapitał nie wystarczy jednak na całodobowe leżenie pod palmą do końca życia
Jeśli chcesz znaleźć jakichś inwestorów gdziekolwiek, będziesz musiał składać inne podania - ale nadal będziesz musiał pracować

Napisany przez Trim07

Lepsze byłoby być może założyć małą firmę na cokolwiek i zainwestować w nią pieniądze. Jeśli się nie powiedzie, będę dokładnie tam, gdzie finansowo są wszyscy moi koledzy ze studiów. Jeśli się uda, za 3-4 lata nie będę musiał/a składać podań o pracę.

Moim zdaniem to wszystko jest trochę naiwne. Aby kupić mieszkanie, nie musisz zakładać firmy.
Ale czy dobrze wszystko przemyślałeś:
- jak wysoka jest czynsz kaltmiete, czyli bez kosztów dodatkowych, które są przeznaczone na opłaty dodatkowe
- jak wysokie są opłaty za zarządzanie domem w tej nieruchomości, czyli na rezerwy na modernizacje (najczęściej ustalane na zgromadzeniu właścicieli)
- czy w tej nieruchomości jest centralne zarządzanie budynkiem (które również musi być opłacone), czy będziesz musiał/a sam/a zajmować się każdym drobiazgiem (ciche topniejące kraniki, nie działające ogrzewanie, uszkodzony dzwonek itp.)?
- na dochód z czynszu będziesz musiał/a też zapłacić podatki
- ile zostanie po odjęciu czynszu od wszystkich kosztów, wliczając opłatę za zarządzanie domem i podatki?
Na życie to nie wystarczy, więc kontynuuj składanie podań o pracę. A jeśli wszystko pójdzie dobrze z tym pierwszym mieszkaniem, zawsze możesz później rozważyć, czy chcesz kontynuować.

Napisany przez dieda
Uważam, że twój plan brzmi dobrze. Ja na twoim miejscu zacząłbym od jednego mieszkania. Jeśli masz szczęście i dostaniesz je, możesz zdobyć doświadczenie z pierwszym mieszkaniem. Na początek nie potrzebujesz spółki GmbH.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata