Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Porównanie wariantów finansowania

Napisany przez kaktus_1985
Witaj,

Obecnie planujemy zbudować Dom. Dochód około 4000 euro netto (bez dodatków urlopowych/świątecznych), 1 dziecko, planowane są do 3 kolejnych. Wielkość kredytu ma wynosić 380 000 euro przy ogólnym wolumenie 545 000 euro (pozostałość: zakupiona działka + kapitał własny, obciążenie więc nieco poniżej 70%). Posiadamy dwie gotowe oferty, które umożliwiają spłatę całej kwoty w około 25 latach:

Opcja 1:
380 000 euro
1,68% stopa nominalna/1,72% efektywne (15 lat)
1100 euro/miesiąc (początkowa spłata 1,87%)
możliwa dodatkowa spłata 5%, brak zmian w spłacie
Pozostały dług po 15 latach: 263 000 euro
równocześnie oszczędzanie w umowie oszczędnościowej w wysokości 260 000 (różnica zostanie spłacona "specjalną drogą")
600 euro/miesiąc, aby osiągnąć 40% po 15 latach
Następnie przez 8,5 lat 1674 euro/miesiąc przy stopie nominalnej 2,15%/efektywnej 2,38%
Całkowite koszty: 97 750 euro

Opcja 2:
380 000 euro
1,95% stopa nominalna/1,98% efektywne (25 lat)
1600 euro/miesiąc (początkowa spłata 3,10%)
Całkowite koszty: 99 650 euro

Opcja 2 wydaje mi się bardziej "sympatyczna", ponieważ jest bardzo prosta i przejrzysta oraz ma niższe miesięczne obciążenie. Jednak jest mniej elastyczna niż opcja 1, gdzie w razie potrzeby mogłabym zmniejszyć oszczędzanie w umowie oszczędnościowej. Z kolei wiąże się to z pewnym ryzykiem dotyczącym gotowości do przydzielenia, a kto wie, czy za 15 lat bausparverträge nie będą miały podobnych problemów jak dzisiaj polisy na życie. Dodatkowo zastanawiam się nad czymś innym:

Opcja 3:
380 000 euro
1,68% stopa nominalna/1,72% efektywne (15 lat)
1600 euro/miesiąc (początkowa spłata 3,37%)
Pozostały dług po 15 latach: 161 500 euro
Koszty: 69 540 euro

Tak długo, jak stopa dla 10-letniego kredytu pozostaje poniżej 3,5%, to będzie najtańsza opcja, choć z ryzykiem związanym ze zmiennością stóp procentowych.

Mam nadzieję, że nie pominęłam żadnych istotnych informacji. Którą opcję osobiście byście wybrali? Jak oceniacie sytuację bausparverträge w przyszłości? "Too big to fail"?

Dziękuję za wasze opinie!

Napisany przez florianmeier
Wariant 3.
W ciągu 15 lat, jeśli nie osiągniesz żadnego awansu zawodowego i otrzymasz niskie podwyżki wynagrodzenia, zarobisz co najmniej 30% więcej, co sprawi, że sztywne finansowanie nie będzie już pasowało.
W przypadku standardowym (z rocznym wzrostem o +3,1%) netto powinno być o 60% wyższe.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,
również wybrałbym wariant 3.
Dodatkowe spłaty umożliwiają zamianę części kosztów odsetkowych w kwocie 59 540 EUR na spłatę i zmniejszenie pozostałego zadłużenia oraz ryzyka odsetkowego.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Wariant 1, ale zdecydowanie z F60 sygnałem.

- 1% oprocentowanie depozytu
- 2% oprocentowanie pożyczki
- 30% stopień oszczędzania

Jakość elastyczności została wspomniana i prawidłowo zidentyfikowana, jeśli coś niespodziewanego się zdarzy, możesz zmniejszyć raty, a także korzystać z depozytu lub jego części od oszczędzającego.

1 600 euro miesięcznie nie będą konieczne nawet przy 100% pewności co do odsetek i pomysł pozostawienia części w ryzyku i/lub ewentualne uniknięcie tego ryzyka poprzez dodatkowe spłaty również popieram.

Znasz ubezpieczenie na życie, które zbankrutowało i musiało zostać zlikwidowane zamiast zostać przejęte? Niezależnie od tego, że skromne stopy zwrotu z ubezpieczenia na życie (co faktycznie stanowi przynajmniej problem irytujący) nie podlegają żadnemu kolektywowi, co zawsze było przypadkiem oszczędzania (od zawsze poddawane bardzo silnemu lobbingowi). Czy istnieje kasa oszczędności, która w obecnym spadku finansowym nie jest w stanie dotrzymać przydziałów, czy też były te problemy z przydziałami w kasach oszczędnościowych w prawie 80-letniej historii, czy też chcemy na krótki okres - ze względu na otwarcie kasy na cały rynek (dotąd tylko dla urzędników) - pomijać BHW?

Napisany przez MikeBerlin
kaktus_1985
Dlaczego nie spróbujesz na 10 lat? Mamy stopę procentową w wysokości 1,34% i spłatę w wysokości 2,2%.

Napisany przez NaTwoim13
MikeBerlin
Czy kupiłeś czy zbudowałeś w Berlinie?
Ile pożyczyłeś i co myślisz o ryzyku odsetkowym związanym z pozostałym długiem po 10 latach?

Wzięliśmy pożyczkę w wysokości 425TE (ponad 100% finansowania) i tak w Berlinie. Myślę, że reszta zadłużenia po 10 latach będzie tak niewielka, że pomimo wzrostu odsetek nie należy oczekiwać znacznego wzrostu.

Napisany przez ADMCI4
@MikeBerlin Jakie jest oprocentowanie kredytu? Czy są możliwe dodatkowe spłaty?

Spłacamy z oprocentowaniem 2.2%, dodatkowe spłaty są możliwe bez dodatkowych opłat w wysokości od 1250€ do 17500€ raz w roku.

Napisany przez ADMCI4
Już się takiego czegoś domyślałem. Nikt z nas nie ma kryształowej kuli, ale jeśli stopy procentowe za 10 lat będą takie same jak dziesięć lat temu, to...

Ale sytuacja wygląda inaczej z kwotą 10 000 € rocznie lub przyszłym spadkiem.

Odważnie podjąć taką decyzję.

Nie widzę problemu ;-). Chciałem tylko powiedzieć autorowi postu, że oprocentowanie na pewno można jeszcze taniej znaleźć.

Napisany przez ADMCI4
To tylko pytanie, ponieważ chcę pożyczyć o 10 000 € mniej. Na podstawie twoich liczb, po 10 latach pozostaje około 330 000 €, jeśli nie zostaną dokonane dodatkowe spłaty.
Może czegoś nie zrozumiałem lub jestem zbyt ostrożny.

Spłacamy dodatkowo około 80 tys. € w ciągu 10 lat. Wtedy pozostały dług wynosiłby około 250 tys. €.
Jakie problemy miałbyś/-abyś z sumą 330 tys. €?
Jakie masz oferty?

Napisany przez ADMCI4
Spotkanie z moim pośrednikiem finansowym jest pod koniec miesiąca. Mam nadzieję na oprocentowanie poniżej 2% na 20 lat i spłatę w wysokości 2,4%. Mówimy tutaj o oszczędnościach na poziomie około 7% przez 10 lat. Zawsze zależy to od tego, jak rozwijają się stopy procentowe. Być może nie będzie już taniej. Ale oszczędności mogą szybko zniknąć. Moim zdaniem przez 20 lat obie wersje w końcu wyjdą na to samo. Twoją wyraźną korzyścią jest jednak mniejsze odszkodowanie za przedterminową spłatę, gdyby coś poszło nie tak.

Rozumiem. Medal ma zawsze dwie strony. W końcu wszystko będzie dobrze ;-) w odniesieniu do twojej daty:
Kiedyś miałem spotkanie z jednym i wyszedłem z 2,09% oprocentowaniem, a teraz mam 1,34%. Na pewno to sprawdź i zapytaj nie tylko jednej osoby.

Napisany przez NaTwoim13
Czy uwzględniłeś Bank Inwestycyjny Berlina w swojej koncepcji?

Kto teraz? ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata