Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo kredytu konsumenckiego.

Napisany przez PeterPapp
Cześć wszystkim,
jestem tutaj nowy i chciałbym się krótko przedstawić. Mam 35 lat i mieszkam nieco na południe od Hamburga.
W tej chwili planuję budowę bliźniaka. Drugą połowę buduje mój brat.
A teraz moje rzeczywiste pytanie:
Sytuacja jest następująca.
Jako kapitał własny mam do dyspozycji działkę o powierzchni 904 m2. Wartość gruntu wynosi 105€ za m2. Niestety nie mam płynnego kapitału. Jestem singlem i moje miesięczne wynagrodzenie netto wynosi 1920 €.
Budowa domu wraz z kosztami dodatkowymi będzie kosztować około 185.000 €.
Niestety mam kredyt konsumpcyjny w wysokości 10.000 €, który spłacam co miesiąc 185 €. Innych zobowiązań nie mam.
Czy mogą pojawić się trudności z finansowaniem z tego powodu? Czy możliwe jest spłacenie kredytu konsumpcyjnego poprzez finansowanie budowy?
Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Piotr

Napisany przez xlarge
105x904= 94920€ -> jest zatem na papierze nie 100% finansowania i generalnie powinno być możliwe.

Problemem może być dochód - 1920€ - 185€ kredyt - koszty utrzymania (samochód/ubezpieczenia/jedzenie/napoje/prąd/internet/komórka/etc.) - fundusz remontowy, koszty eksploatacyjne nieruchomości - czy zostanie wystarczająco pieniędzy na obsługę nowego kredytu budowlanego?
(przy 185000€, grubo szacując 2% odsetki i 3% spłaty, miesięcznie już około 771€ trzeba zapłacić)

Choć nie ma opłaty dla pośrednika ani podatku od nabywania nieruchomości - należy jednak liczyć się z nieoczekiwanymi dodatkowymi kosztami - i z tym, że całkowite sfinansowanie może przestać być możliwe.

Na nieruchomości nie ma zastawu? Co się stanie, gdy będzie trzeba kupić kolejny samochód/pralkę?

Jak wysoka jest przyszła rata czynszu / na jak długo planowane jest tutaj podwójne obciążenie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć PeterPapp, z doświadczenia wiadomo, że zawsze pojawiają się dodatkowe koszty przy budowie domu, dlatego chciałbym sprawdzić możliwość finansowania w wysokości 200 000 EUR.
185 000 EUR na domek, 10 000 EUR na spłatę kredytu konsumenckiego i 5 000 EUR jako rezerwa.
To od razu obniży ratę, ponieważ kredyt ratalny zostanie spłacony.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Peter Papp,
sytuacja dochodowa pasuje do stopnia zadłużenia i oba do istniejącego kapitału własnego w postaci nieruchomości, jeśli spojrzymy całościowo na potrzebny kapitał finansowy.
Pytania, które się pojawiają, aby móc dokonać całościowej oceny:
- Nieruchomość zostanie podzielona, zgodnie z tym połowa nieruchomości jako kapitał własny?
- W jakim landzie?
- Czy znajdują się Państwo w związku partnerskim i czy nieruchomość jest nabywana z partnerką?
- Czy Pański brat również szuka odpowiedniego planu finansowania, czy też wymieniają się Państwo wiedzą na ten temat?
- Jakie stopy procentowe i ratę kapitału chcieliby Państwo, albo mogliby sobie wyobrazić?

Napisany przez PeterPapp
Witam wszystkich serdecznie za szybkie i kompetentne odpowiedzi.
Nie wyraziłem się w moim początkowym poście do końca jasno.
Działka, która należy do mnie i mojego brata, ma łącznie 1800 m2.
Mnie przynależy 904 m2. Podział i darowizna (darowane przez ojca) właśnie zostały zakończone.
Ponadto wyżej wspomniałem, że jestem singlem, co nie jest prawdą. Dzielę Dom z moją partnerką życiową.
Jednakże, biorąc pod uwagę to, że nigdy nie można być pewnym, co przyniesie przyszłość, oczywiście planuję tak, aby móc utrzymać Dom samodzielnie.
Tak, również mój brat chce sfinansować taką samą sumę. Jego dochód jest praktycznie identyczny. Jednak w tej sytuacji nie ma kredytu konsumpcyjnego.
Spłata powinna wynosić 2%. Miesięczne obciążenie powinno być najlepiej około 700 €. Jeśli kredyt konsumpcyjny może zostać przekształcony na kredyt hipoteczny, wtedy nawet 800-850 € jest możliwe.
Obecnie mieszkam wynajmując mieszkanie z czynszem w wysokości 700 €. Jednak w okresie budowy lub wysokiego obciążenia finansowego zamieszkam z moją dziewczyną.
Dlatego podwójne obciążenie będzie znacznie niższe.
Regionem, w którym ma być budowany Dom, jest Dolna Saksonia.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem niejasności i z niecierpliwością czekam na dalsze odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr

Napisany przez NaTwoim13
To wszystko brzmi bardzo zdrowo i przemyślanie. Obietnica dotycząca finansowania nie będzie problemem, a możemy stworzyć solidny, indywidualny i bezpieczny koncepcję finansowania z odpowiednią ratą. Prywatna pożyczka powinna zostać zintegrowana i spłacona w ramach tego planu.

Napisany przez slowrookie
Solidna koncepcja, wystarczający kapitał własny w formie nieruchomości, stopa zadłużenia po finansowaniu budowy poniżej 10-krotności rocznego zysku netto....
Z Twoich parametrów wyjściowych wynika, że możliwe jest spłacanie kredytu w wysokości 3%, ponieważ kredyt konsumencki powinien być rozważnie wliczony w finansowanie budowy.
Czas działać...!
Pamiętaj tylko o zasadzie huśtawki dla dzieci z odpowiednim uwzględnieniem bezpieczeństwa odsetek, wtedy nie widzę przeszkód.

Napisany przez Jay
Cześć, Twoja koncepcja została już trafnie oceniona przez poprzednich piszących na podstawie podanych przez Ciebie liczb.
Piszesz, że budowa domu jednorodzinnego wraz z dodatkowymi kosztami wyniesie 180 000 euro.
Wydaje mi się to bardzo korzystne, nawet bez znajomości konkretnych danych takich jak metraż, poziom wyposażenia itp.
Czy jesteś już w zaawansowanym planowaniu budowy, włącznie z wyborem materiałów itp., lub jak pewny jesteś, że uda się utrzymać te koszty? Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam jeśli to powiem, ale za tę sumę nie będziesz mógł postawić wielorodzinnego domu jednorodzinnego.
Moja konstrukcja wraz z systemem kanalizacyjnym, bez kosztów instalacji przyłączy domowych, wyniesie 126 tys. euro przy powierzchni mieszkalnej 138m².
Jeśli teraz odliczymy 26 tys. euro na budowę podpiwniczenia, wyniesiesz łączne koszty konstrukcyjne na 100 tys. euro. Konstrukcja stanowi około 40% kosztów budowy domu. Koszty instalacji przyłączy wynoszą około 10 tys. euro.
Oznacza to, że masz konstrukcję z powierzchnią mieszkalną 138m² + kanalizację + gaz + prąd + wodę + telefon za 110 tys. euro.
Kolejne pozycje to: dach 15 tys. euro, instalacja elektryczna 10 tys. euro, ogrzewanie 13 tys. euro, instalacja sanitarne 10-15 tys. euro, suche tynki + instalacje 15 tys. euro, tynk wewnętrzny/zewnętrzny 10 tys. euro, prace malarskie 10 tys. euro, podłogi 10 tys. euro, tereny zewnętrzne 10-15 tys. euro i tak dalej....
Nie chcę Cię urazić, ale z kredytem w wysokości 185 tys. euro będziesz mieć wielkie problemy, a Twoje zarobki będą zbyt niskie, aby w ogóle dostać dodatkowe finansowanie i kontynuować budowę.
Jeśli podpisałeś umowę z generalnym wykonawcą i się na to zgodziłeś, niedługo możesz opublikować post na innym forum.

Napisany przez PeterPapp
Myślę, że suma około 185 000 jest realistyczna. Mamy ofertę od dużej, znanej firmy budowlanej zajmującej się budową domów murowanych na kwotę 146 000 euro. Jest to Dom oddany do użytku. Jednak oczywiście bez podłóg, prac malarskich i terenu zewnętrznego. To zostanie wykonane jako praca własna. Czytam wszędzie o kosztach dodatkowych budowy wynoszących około 10-15% kosztów budowy. Jednak ja planuję znacznie wyższe koszty dodatkowe. Dlatego sądzę, że kwota około 40 000 na koszty dodatkowe budowy powinna być realistyczna.
Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
No cóż, powodzenia.
Zapytaj na forum budowlanym, czy Twoja suma jest realistyczna. W ten sposób uzyskasz kolejne opinie.

Napisany przez NaTwoim13
Żaba, z całym szacunkiem!!! Naprawdę!! Przebywasz tam też, ale czy serio uważasz te przymiotniki, te marudzenie i bełkot w tym komercyjnym forum za pomocne?? To, co się tam czasem dzieje, to parodia!
Poza tym, reklamowanie tego sfinansowanego, sponsorowanego i cenzurowanego forum jest dyskusyjne!! Jeśli ktoś to robi w tamtym forum tak aktywnie jak ty teraz tutaj, to jest blokowany!!
Jeszcze jedno, napisz do TE prywatną wiadomość, jeśli naprawdę chcesz mu pomóc! Pozwól, że Ci pokażą liczby, pokażą, co za tym stoi, oceniaj wtedy i nie ogólnikowo i powierzchownie! Ceny różnią się regionalnie, ty nie masz pojęcia, a jednak oceniasz, poza tym polecasz tutaj forum dla laików!
Spójrz na to indywidualnie, jeśli zależy ci na TE i przede wszystkim jeśli masz pojęcie, w przeciwnym razie uważam twoje powierzchowne, nieudokumentowane i niezweryfikowane wypowiedzi za bezużyteczne! Nie znasz TE, ani wykonawcy, ani powodu ceny, prac własnych, materiałów, potrzeb TE i już na pewno nie znasz regionu, jednak obwołujesz się mianem znającego, a nie dostarczasz żadnej wartości dodanej dla TE, tylko go dezorientujesz i podsycając wrażenie, że TE - wraz z bratem, który też chce budować - są głupi i zbyt tępi, żeby ocenić przedsięwzięcie!
Mnie to denerwuje, więc zostawmy w spokoju to forum dla laików i gadulców, większość z nich to zazdrośnicy, nudziarze i bełkotliwi, podszyci finansowym i komercyjnym płaszczem z w zasadzie ogólnikowymi wskazówkami pomocniczymi!!

Napisany przez ADMCI4
Tak, dokładnie, też tam zaglądam, ponieważ obecnie jestem w fazie planowania budowy i zajmuję się tą tematyką od roku. Dlatego wiem, ile co kosztuje i jakie argumenty stosują przedsiębiorcy budowlani, aby zawrzeć umowę. Wiem, że nie przepadasz za tym forum. Tak, tam też są ludzie, którzy uważają się za bardzo mądrych. Moje słowa miały tylko skłonić do refleksji, nic więcej, ponieważ zarówno przedsiębiorcy budowlani, jak i pośrednicy finansowi są stronniczy, ponieważ chodzi o zarabianie pieniędzy. Na końcu dla banku, przedsiębiorstwa budowlanego i osób twierdzących, że 185 tys. euro to wystarczająca kwota, autor tego wątku to tylko jedno z wielu przypadków. Kwota podana przez autora dla domu na podwórku pochodzi z poprzedniej dekady, a nie z 2017 roku. Nie muszę również tego informować autora ani poprzez prywatną wiadomość, nawet jeśli tobie się to nie podoba.

Napisany przez NaTwoim13
To możliwe, ale na pewno tego nie wiesz! Ale udajesz, że wiesz!

Twój projekt nie ma nic wspólnego z projektem TE, absolutnie nic, i w Niemczech nie ma ogólnych cen budowlanych, a tym bardziej domów standardowych, w których wszyscy się równie dobrze czują!

Rób swoje i dobrze, ale nie wprowadzaj w błąd innych inwestorów, zwłaszcza za pomocą tego swojego forum!

Finansowałem już domy, gdzie mówiłem, że to jest zdecydowanie za drogie, i co z tego? Inwestor chciał tak, i na dodatek każdy Dom u mnie został zbudowany w ciągu 25 lat, i w tym też pomogły mi banki, w tym także banki związane z projektem TE ze swoimi wycenami!!! To wynika tylko z coraz bardziej surowego prawa kredytowego!

Dla jednego musi być funkcjonalne, dla drugiego reprezentacyjne, aby tylko zilustrować różnorodność ludzi jako inwestorów, a ty chcesz narzucać, znać i interpretować ceny budowlane na terenie całych Niemiec!

Nikomu to nie pomoże, a twoje działania nie przyniosą ci ani kroku naprzód z takimi wypowiedziami i postępowaniem!!!

Napisany przez ADMCI4
To, że oczekiwania każdego inwestora są różne i z tego wynika zakres cenowy od tanich do luksusowych w przypadku budowy domu, jest jasne dla każdego tutaj. Dlatego wziąłem pod uwagę koszty stanu surowego jako podstawę. Kamień to kamień, tu różnice w cenie są względnie niewielkie. Tutaj jedyna różnica to region i związana z tym cena za pracę. Jeśli TE powiedziałby, że wznosi cały Dom we własnym zakresie, nie miałbym nic do powiedzenia. Jay już próbował zasugerować, że suma może być za niska. Oczywiście może się zdarzyć, że w Twoim dotychczasowym życiu zawodowym każdy Dom został ukończony. Co może zrobić inwestorowi, nawet jeśli przeliczył się? Nie kontynuować budowy i sprzedać stan surowy domu lub nieukończony Dom oznacza ogłoszenie upadłości. Byłoby interesujące dowiedzieć się, ile osób musiało dokapitalizować? To nie jest atak i nie ma to nic wspólnego z Twoim doświadczeniem jako specjalisty od finansowania... Jeśli suma inwestycji jest odpowiednia, TE zrobił wszystko dobrze. Finansowanie budowy z kapitałem własnym (działka) i pożyczką jest w pełni w porządku. Należy jednak nie polegać tylko na podanej przez generalnego wykonawcę sumie. Pułapki kryją się głównie w szczegółach. Dodatkowe prace związane z terenem, wynikające z niekompletnego projektu technicznego, mogą pochłonąć cały zastrzyk gotówki. Przykłady są różne, na przykład jeśli badanie gruntu (czy jest w ofercie?) wskazuje, że ziemię trzeba zagęścić specjalnym żwirem, masz wtedy 15 000 € nieprzewidzianych kosztów, których wykonawca nie pokryje. Ale jak sugeruje noelmaxim, nie znam szczegółów projektu budowlanego i dlatego mogę tylko powiedzieć, że przy podanej sumie należy działać ostrożnie.

Napisany przez NaTwoim13
To brzmi lepiej, Zaba, być może masz nawet rację, ale na podstawie informacji, jakie posiadamy, nie powinniśmy wyciągać ogólnych wniosków.

Oczywiście budowa powinna być dokładnie oszacowana i obliczona, aby ocenić, czy tak się stało, powinny być dostępne wszystkie dokumenty, obliczenia i kalkulacje. Po prostu nie lubię tych uogólniających pouczeń, ogólnych kalkulacji cenowych i opinii, które pozbawione są podstaw, a które przede wszystkim sprawiają wrażenie, że inwestor jest głupi, naiwny i ogólnie rzecz biorąc!

Napisany przez ADMCI4
I dokładnie w tym tkwi problem. To nie jest takie samo jak przy zakupie istniejącej nieruchomości bez zaległości remontowych.
W przypadku nowego budynku nie można podać określonej sumy x, tylko dlatego, że otrzymaliśmy ofertę od generalnego wykonawcy.
@TE wspomniane 10-15% na koszty poboczne budowy niestety nie odnoszą się do twojej sumy, ale do projektów budowlanych o wartości około 400 tys. euro (przypuszczenie). I ta wartość również jest oszacowana, ponieważ zawsze mogą pojawić się niespodzianki.
- 10-16 tys. euro zostanie przeznaczone na podłączenia domu. To jest minimalna kwota, jeśli potrzebujesz wszystkich podłączeń
- Jeśli nie ma w ofercie odwodnienia, musisz doliczyć co najmniej kolejne 6 tys. euro
- 5-10 tys. euro będą kosztować materiały na podłogę i ściany.
- Niespodzianka związana z pracami na podłodze, suma x euro
- Czy jest wliczony pomiar? Jeśli nie, to kolejne 2,5 tys. euro
- Badanie gruntu, zezwolenia na budowę, koszty realizacji ponoszone przez gminę, promocja i wpis do katastru. 5 tys. euro
I w ten sposób zniknął bufor i wiele rzeczy, które mogą się pojawić, nie zostało uwzględnione. I wspomniane kwoty muszą być płatne w przybliżeniu w każdym przypadku. Koniec

Napisany przez NaTwoim13
Ropucha!! W tym forum nie chcemy już nieuprawnionych i niekontrolowanych dyskusji i treści, zwłaszcza w wątku dotyczącym finansowania!

Autor tematu nie zadał pytania dotyczącego kosztów budowy, więc powinieneś napisać mu prywatną wiadomość, jeśli uważasz, że pomagasz bez uprzedzenia!

Napisz mu prywatną wiadomość i zaproś go do swojego obiecanego forum, gdzie możecie go omamić, jeśli on tego chce!

Twoje liczby i założenia dowodzą, jak bezsensowne rzeczy piszesz, ale konsumentów, którzy mają pytania dotyczące finansowania budowy lub potrzebują pomocy, twoje spekulacje, argumenty i narzekania nie interesują!

Napisany przez ADMCI4
Zgadzam się z tobą, że to forum finansowe. Ale proszę o zachowanie szacunku dla moich obecnych doświadczeń dotyczących kosztów budowy, a nie nazywanie ich głupotami. Nie słyszę tu „my”, słyszę tylko ciebie... który próbuje budować zamki na lodzie dla TE. Ale to już by było na tyle. Myślę, że TE powinien sam wyciągnąć wnioski z moich doświadczeń.

Napisany przez NaTwoim13
Twoje brednie zaczynają się od kosztów przyłączenia do domu!!! Od 10.000 euro do 16.000 euro, minimum 10.000 euro! No cóż? Dodaję - przepraszam - takie bełkot na 10-13 usług, powoduje to rozbieżności, które pokazują, jak niewłaściwą pomoc stanowi twoje pisanie!
Ponadto, w zeszłym tygodniu koszty przyłączenia gazu, prądu, wody, ścieków i telekomunikacji w Brunszwiku (również Dolna Saksonia) wynosiły 8.200 euro. Pomiar - 1.110 euro! Są to pozycje, które można jednoznacznie skalkulować, nie powodują zakresu od do, wystarczy zapytać i poznać ceny.
Ponadto, nie masz żadnych informacji o pracach własnych, a jednak spekulujesz dalej z zakresem od do! Pomimo twojego pytania o pomiar i kanalizację, a potem piszesz, jeśli nie to....
Czy nie zauważasz, o co mi chodzi? Ponadto, czy nie możesz sobie wyobrazić, że inwestor może zapytać o wszystkie pozycje i dokładnie oszacować koszty, bez potrzeby zakresu od do?
Od twojego Od do do twojego Do powstają sumy, które mogą być zupełnie zbędne, i które nie możemy rozwiązać w ten sposób, i to w wątku finansowym - nie powinniśmy w ogóle tego robić w poszukiwaniu najlepszych (niestety również niekompetentnych i niepoinformowanych) dla wszystkich!!!
Teraz musi być już dobrze!!

Napisany przez nexus22
@noelmaxim
Co się dzieje z Tobą? Dlaczego tak demonizujesz forum hb? Tylko dlatego, że zostaliście z niego wyrzuceni? Bo nie udało Ci się tam zakorzenić? Dlatego wszystko jest złe? Komercyjne, ocenzurowane? Kto siedzi w szklanym domu, nie powinien rzucać kamieniami.
Jest w pełni uzasadnione, że uczestnik forum zwraca uwagę TE na pewne rzeczy. To TE będzie w stanie zdecydować, co jest dla niego ważne, a co nie. Ty nie musisz tego decydować. O cholera.

Napisany przez Hanomag

Żabniku!! Nie chcemy tutaj niekwalifikowanych i niekontrolowanych gadanin ani wywodów, zwłaszcza w wątku dotyczącym finansowania!

To, co Zabel mówi, nie jest ani niekontrolowane, ani niekwalifikowane. Koszty nowego domu w wysokości 185 000 € za bliźniak o powierzchni ponad 100 m² są w rzeczywistości nierealistyczne.
No właśnie, drogi noel, to co ty tutaj wywołujesz na temat innych jest raczej niekwalifikowane i niekontrolowane.

Napisany przez NaTwoim13
@nexus22
Zostałem nawet kilkukrotnie wyrzucony. Ale nie martwcie się tym, wszystko dobrze. Poza tym, zobacz to, wejdź do obu wątków finansowych i znajdź wartość dodaną. Zrób to proszę i potem się podziel.
@Hanomag
Teraz nawet ty zaczynasz, niewiarygodne! Nie zrozumiałeś też tego, na co krytykuję!!
1) Ten budujący bełkot zdecydowanie nie pasuje do tego wątku finansowego!
2) Do czego służą te spekulacje? Widzieliście jakieś dokumenty? Czy naprawdę rozumiecie, o czym mówi i pisze OP odnośnie kosztów budowy? Tak? Czy coś sygnalizowane - bo więcej nie mógł napisać, bo chodziło mu o coś zupełnie innego - jest wystarczające do oceny i oszacowania projektu budowlanego?
Hanomag, krótko ode mnie. Mój wujek prowadzi największą prywatną firmę budowlaną w regionie, osobiście sfinansowałem ponad 400 nowych budynków w ciągu 24 lat i znam budujących i ich różne oczekiwania i wyobrażenia o własnym domu! Powiem ci, że za 185 000 euro można wspaniale wybudować bliźniaka o powierzchni 100 m² na własnej i opłaconej działce, ale jakże. Pomijając fakt, że obaj bracia budują cały Dom w jednym, co pozwala jeszcze lepiej kalkulować!
W każdym razie irytuje mnie zgeneralizowanie, a to jeszcze tutaj i przede wszystkim bez pytania!!! Poproście o dokumenty i sprawdźcie to, wtedy będzie ok. W przeciwnym razie skontaktujcie się ze mną, jeśli chcecie solidnie wykonany bliźniak bez zbędnych dodatków o powierzchni 100 m² za 185 000 euro na waszej opłaconej działce!!!!
Śmieszne, że to niby niemożliwe do zrealizowania w Dolnej Saksonii, naprawdę niewiarygodne!

Napisany przez ADMCI4
Spróbuję jeszcze raz wyjaśnić, choć sama powinnaś to lepiej wiedzieć.
Nie można kalkulować nowego budownictwa w euro. TE nie ma ani dochodów, ani wystarczających środków, aby reagować na nieprzewidziane wydatki, ale nie chcesz mu tego wyraźnie uświadomić, bo wtedy potencjalny interes by poszedł na marne.
Tak, a ty, drogi noelmaxim, również powinieneś zauważyć, że osoba, która w wieku 35 lat, zarabiając miesięcznie 1920 euro netto (nie uwzględniając kredytu konsumenckiego) i płacąc tylko 700 euro czynszu, nie zbudowała żadnych oszczędności, powinna dobrze przemyśleć zamiar budowy.
Co do kosztów przyłączeniowych do domu: Twoje liczby to absolutne minimum przy najkrótszej długości kabla i optymalnej koordynacji operatorów/miejskich zakładów usług komunalnych, a to tylko w przypadku niezakurzonej działki/ulicy. Ponadto, niestety pominąłeś istotne aspekty przy kosztach pomiarowych w wysokości 1100 euro, co oznaczałoby dla TE już brak 1500 euro, drogi ekspercie finansowy. Ale to przecież nie jest twój problem, prawda???
Plan sytuacyjny wraz z 3 egzemplarzami, plan sytuacyjno-wysokościowy, kontrola wysokości, pomiar budynku, precyzyjne wytyczenie, opłata za dokumentację geodezyjną - wszystko to wliczone w cenę z podatkiem VAT.
Ale aby dać ci szansę, mam dwie pytania, na które chciałbym uzyskać odpowiedź:
1.) Ile z twoich klientów musiało dodatkowo finansować się w ciągu ostatnich 5 lat w przypadku nowego budownictwa?
2.) Czy w ciągu ostatnich 2 lat miałeś klientów, którzy z kwotą 185 tys. euro mogli zbudować bliźniaka bez konieczności dodatkowego finansowania? (projekt budowlany obejmujący BNK)

Napisany przez ADMCI4

@nexus22
Man hat mich sogar mehrfach gekickt Aber macht euch deswegen keine Sorgen, läuft Zu dem, schau es dir mal an, geh mal in die beiden Finanzierungsthreads und finde mal den Mehrwert. Mach mal bitte und berichte dann
@Hanomag
Jetzt fängst du auch noch an, unfassbar! Du hast das auch nicht begriffen was ich kritisiere!!
1) Gehört dieser Bauscheiss hier definitiv nicht in diesen Finanzierungsthread!
2) Was nützen diese Spekulatiuonen? Habt ihr Unterlagen gesehen? Versteht ihr tatsächlich was der TE bezüglich der Baukosten meint und schreibt? Ja? Ist das angedeutete - mehr konnte er ja gar nicht schreiben da es ihm um was ganz anderes ging - ausreichend, um das Bauvorhaben beurteilen und einwerten zu können?
Hanomag, kurz von mir noch dazu. Mein Onkel hat das größte private Bauunternehmen in der Region, ich persönlich habe über 400 Neubauten in 24 Jahren finanziert und kenne die Bauheren und ihre unterschiedlichsten Ansprüche und Vorstellungen ihres Eigenheims! Ich sage dir, für 185.000 euro lässt sich wunderbar eine Doppelhaushälfte mit 100 qm auf seinem eigenen und bezahlten Grundstück bauen, aber sowas von. Ungeachtet, dass die beiden Brüder das gesamte Haus in einem bauen, es sich somit auch noch viel besser kalkulieren lässt!
Egal, mich nervt dieses pauschalisierende, dann noch in diesem Threas hier und vor allem unaufgefordert!!! Lasst euch die Unterlagen senden und prüft das, dann ist ok. Ansonsten meldet euch bei mir, wenn ihr eine grundsolide Doppelhaushälfte ohne großen Schnickschnack mit 100 qm für 185.000 euro auf eurem bezahlten Grundstück gebaut bekommen möchtet!!!!
Lächerlich, dass das in Niedersachsen nicht zu bewerkstelligen sein soll, wirklich unfassbar!

Bitte schick mir so ein Angebot, würde mich echt interessieren. Was alles so bauseits dann doch zu realisieren ist. Meine E-Mail Adresse solltest du haben.

Napisany przez NaTwoim13
Skąd mam znać Twój adres e-mail i dlaczego mam zlecać komuś kosztorys takiego budynku? 185 000 euro za Dom jednorodzinny o powierzchni 100 m2 na opłaconej, własnej działce, przy zakładaniu identycznych kosztów dla drugiej połowy i jej inwestora, to wspaniała i wystarczająca wielkość kalkulacji, jeśli wybierze się standard, a nie luksus! Bez owijania w bawełnę!!

Potem ta gadanina o środkach płynnych!! On ma opłaconą działkę! Tak, znowu odziedziczoną, co nie? Może tak, ale może też nie! Te głupie, niewiarygodne spekulacje i domysły!!

Moi klienci nie musieli dokładać pieniędzy, być może niektóre rzeczy zostały zrealizowane trochę później lub priorytety dotyczące wyposażenia zostały przesunięte na później. Katastrof, które często były prognozowane, nie było ani jednej, ani jednej!!!

Napisany przez ADMCI4
W kwestii nieruchomości i kapitału własnego nikt nie spekulował, ani ja, ani inni. Przynajmniej tego nie wyczytuję. Jest napisane, że to było darowizna.

Ale zgadza się, pensja jest świetna przy miesięcznej opłacie w wysokości 700 euro + około 300 euro kosztów dodatkowych. Zostaje naprawdę dużo na koniec miesiąca, aby rozbudować Dom w EL, jeśli finansowanie nie wystarczało.

Właściwie nie musiałbym tutaj pisać, gdyby ktoś, taki jak ja, również traktował swoją pracę zrównoważenie i interweniował ostrzegawczo w przypadku oczywistych błędów oszacowań budowniczego.

Na zakończenie link, który najlepiej opisuje całą sytuację. https://www.google.de/amp/s/amp.focu...d_3945967.html

Z tej perspektywy żegnam się z tego wątku i życzę TE powodzenia w swoim projekcie budowlanym.

Napisany przez NaTwoim13
Kręcisz, co teraz? Kapitał własny i dochód? To się tutaj mieści, możemy to omówić, ale nie ceny budowy. To się tutaj nie mieści i przy dobrej i zrównoważonej kalkulacji oraz bez wysokich wymagań można to zrobić za 185 000 euro! I na koniec, oczywiście należy uwzględnić rezerwę, ale na podstawie rzeczywistych cen i ustalonych cen stałych.

Tak samo z dochodem i sytuacją kapitałową, musielibyśmy poznać TE, jego standard życia, nawyki konsumenckie i stosunek do pieniędzy. Bez tego również tutaj spekulowalibyśmy, co nikomu nie przyniosłoby korzyści.

Jak oceniam i czy to wszystko jest finansowalne, nie mogłeś przeczytać tego konsekwencjach ode mnie, tylko tendencję (jak również innych) i na razie jest ona pozytywna, podobnie 185 000 euro, chce on - ale na podstawie mojego doświadczenia odczytuję to między wierszami - nie chce budować rezydencji z złoconymi bateriami.

Co jeszcze (bardzo wiele) trzeba by zapytać w kontekście oceny kredytowej, musisz sam sobie pomyśleć. Zwłaszcza - ale taki jest zwyczaj dla poważnego i doświadczonego pośrednika finansowego - poznać konsumenta i jego sytuację wyjściową w sposób całościowy i indywidualny! To, co od samego początku polecałem ci w kontekście kosztów budowy, chciałeś pomóc TE! Więcej nie chciałem!

Aha, i te dziwaczne historie, to już ci nie przyniesie korzyści. To jest już żenujące, co tam powierzchownie i na zasadzie public relations się dzieje. To jest przygodowe, inspirowane i często pozbawione wszelkich podstaw i merytorycznie poprawnych faktów. Są o wiele lepsze raporty i przede wszystkim media, które lepiej zajmują się tym tematem i słusznie kładą palec na ranę!

Napisany przez nexttry
Absolut słusznie użytkownik tu zauważył, że wątek autor powinien zwrócić uwagę na nierzetelne oszacowanie kosztów. Co z tym zrobi, to już jego sprawa, ale sam fakt wzmianki o tym ma wartość dodaną.

Napisany przez NaTwoim13
Dobrze, nexttry, czy Twoim komentarzem coś się poprawiło?

No dalej, uzasadnij to! Przede wszystkim na czym ma się opierać Twoje twierdzenie!

Proszę określić następujące aspekty:

1) Jakie usługi obejmuje budowa?
2) Jakie wyposażenie otrzymuje Dom?
3) Jakie materiały są używane?
4) Klinkier czy tynk? Toaleta dla gości? Ile gniazdek elektrycznych mają pokoje? Pokrycie dachowe, jakie cegły? Planowane okapy czy okna dachowe? Marka okien? Jak mają wyglądać tereny zewnętrzne? Czy chcesz wiatę samochodową?
5) Czy planowane są, lub uwzględnione, prace we własnym zakresie?
6) Czy firma budowlana to przyjaciel rodziny?

No dalej, ale proszę przynieść coś wartościowego! Coś ogólnie przydatnego dla społeczności, byłbym wdzięczny.

W zamian wyślę Ci zdjęcie domu, gdy będzie gotowy za 185 000 euro, załatwione!!!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Noelmaxim,
często wymieniamy opinie i czasem zgadzamy się ze sobą. Ale szczerze mówiąc, w tej sytuacji zachowujesz się w taki sposób, że można uznać, że boisz się stracić rybę z haka. Nie jestem pewny, czy tak jest, cenię Twoją wiedzę fachową, ale muszę Ci powiedzieć, jak obecnie się prezentujesz....

Jedna strona:
Ma kapitał własny w postaci nieruchomości, kredyt konsumencki nie jest zbyt dobry, ale też nie jest kryterium eliminacyjnym. Dochód z punktu widzenia obliczeń jest oczywiście w absolutnie zielonej strefie.
Druga strona:
Powtarzający się problem, gdy ktoś nie ma płynnego kapitału. Nie może wynająć fachowców (architekta, inżyniera budownictwa itp.), którzy pracowaliby po jego stronie, jest zależny od tego, co mówi mu budowniczy.... a ten chce zarobić....
Osoba pytająca otrzymuje świetną ofertę, a gdy już ją podpisze, mogą pojawić się koszty, o których dzisiaj jeszcze nic nie wie.
Wykop musi zrobić inwestor, przyłącza do domu obejmują tylko granicę działki, poza nią inwestor musi płacić itp..... Co wtedy, gdy nagle trzeba pokryć dodatkowe 20-30 tysięcy EUR ??
A tak swoją drogą, uważam podaną sumę budowy za bardzo graniczną......

Napisany przez Schlumpf
Być może twórca wątku może zamieścić dokładniejsze dane dotyczące swojego planu. Jak składają się te 185 000 €? Być może jest rzemieślnikiem i wnoszą dużo własnego wkładu? Istnieje wiele przykładów, zwłaszcza wśród imigrantów, gdzie budynki są niemal w całości ukończone dzięki zaangażowaniu rodziny lub pomocy przyjaciół. Oczywiście 185 000 € to nie majątek, ale każdy człowiek ma inny standard życia.

Napisany przez NaTwoim13
@Herrmueller
Które ryby wędkować??? Mój staw pełen ryb po 25 latach działalności jako makler finansowy, co 10 lat zdarzają się nowe pożyczki i kilka nowych ryb dochodzi, między innymi dlatego, że cenią sobie i lubią wyraźność moich słów, tak jak teraz znowu pokazuję! Czy naprawdę zachowuje się tak jasno, jak ja, gdy ma się tylko jeden cel? Tak? To można zrobić łatwiej, zwłaszcza że z mojego doświadczenia wiem, że robię kontrowersje. Musiałbym to zrozumieć inaczej i łatwiej do tego podejść, gdyby zależało mi tylko na nowych rybach na wędce, zwłaszcza że wiem, że motorówki, które przeganiają ryby, natychmiast pojawiają się w tym finansowym forum, gdy zacznę wędkować podstępnie
Schlumpf ma bardzo dobry punkt wyjścia, ten, który jasno pokazałem i preferowałem, mianowicie, najpierw zajrzyj za kulisy, pozwól, aby pokazano ci liczby, fakty i dane, zanim wszystko stanie się niemożliwe, za drogie i w ogóle!
Wtedy z przyjemnością zrezygnuję z ryby na wędce, jeśli OP zachowałby się tak, jak niektórzy mądrale, zazdrośnicy i pesymiści! Przeciwdziałam temu prowokując, że jestem pewien, że nexttry - o ile nie atakuje mnie osobiście, czego nie zrobił, dzięki za to - (i dostarczy dane o budowie, które poprą jego twierdzenie), Zaba i inni na pewno nie mają złych intencji. Ja również nie, po prostu próbuję wszystko z mojego doświadczenia zrelatywizować.
Zazwyczaj otrzymuję wszystkie te informacje i wtedy mogę ocenić, czy nowa ryba w stawie może być przyjęta z otwartymi ramionami.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Cześć Noelmaxim,
zdarzało się nam już często wyrażać swoje zdanie i czasem też zgadzać. Ale szczerze mówiąc, w tym wątku znowu zachowujesz się tak, że można szybko odnieść wrażenie, że boisz się, iż ktoś zacznie cię przewyższać. Czy tak faktycznie jest, tego nie wiem, bardzo cenię Twoją wiedzę merytoryczną, ale tak jak teraz się prezentujesz...

Miłego wieczoru :-)

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku

Napisany przez Honey1979
Więc oto moje zdanie:
Połowa bliźniaka o powierzchni 100m2 jest moim zdaniem kompletnym absurdem.
Musisz iść z salonu na parterze do łazienki na piętrze, aby skorzystać z toalety, a potem spać na poddaszu.
Koszty wspólne sprawiają, że powierzchnia mieszkalna staje się nierealnie duża.
180 tysięcy za połowę domu bliźniaczego to kompletny nonsens.... Jak już wspomniano - przyłącza domowe, wywóz ziemi urodzajnej, wykopy, warstwa żwiru itp.... Koszty pomiaru, koszty reżyserskie..... BLUB
Nie da rady. Koniec. Nawet własnoręczne tapetowanie i kładzenie podłogi nie pomoże.
Poza tym dochód netto użytkownika jest zdecydowanie za niski na te plany.
W wieku 35 lat powinien on zdecydowanie spłacać kredyt z 3% oprocentowaniem. Wtedy okres spłaty wynosi 25 lat... A on będzie już wtedy miał 60 lat.
Jeśli finansuje 200 tysięcy z 2% oprocentowaniem i 3% spłatą, to jest to około 830,00 euro miesięcznie.
Dodając koszty eksploatacji domu + utrzymanie itp. około 500,00 euro miesięcznie
Oznacza to obciążenie w wysokości 1330,00 euro
Pozostaje mu więc 590,00 euro na życie...... Wniosek - nie da rady.
Wiele osób tutaj powinno spojrzeć na sprawę z szerszej perspektywy.... A co z emeryturą ???? Czy nad tym się zastanowiłeś? Jaką emeryturę można oczekiwać z dochodu netto w wysokości 1900 euro w wieku 35 lat?
Szacujemy około 1200,00 euro ????
Cała koncepcja jest nonsensem, próbowanie usprawiedliwiania zakupu...
Moja rekomendacja :
Sprzedaj działkę, w najlepszym przypadku mówimy o 90 tysiącach euro, spłacasz 10 tysięcy i kupujesz ładne mieszkanie własnościowe (parter z małym ogrodem)
Masz wtedy 80 tysięcy wkładu własnego, 10 tysięcy możesz trzymać na osobnym koncie jako rezerwę, a 70 tysięcy przeznaczasz na kredyt hipoteczny.
Jeśli kupisz mieszkanie za 150 tysięcy, koszty dodatkowe to około 17 tysięcy, a potrzebny kredyt to około 100 tysięcy
Zakładając oprocentowanie 1,3% i spłatę 3%, miesięczne obciążenie wyniesie 360,00 euro, a po 28 latach będziesz wolny..... albo weźmiesz spłatę 4% = obciążenie 440,00 euro/miesiąc i po 22 latach będziesz wolny.
Będziesz więc mieć znacznie lepsze życie, będziesz na pewnym gruncie i stworzysz trwałe wartości, które będziesz mógł sobie pozwolić przeznaczyć na starość.
Nie rób sobie krzywdy tym projektem... i nie czuj się atakowany przez obniżenie swoich dochodów.... Nic nie jest gorsze od bezsennej nocy z powodu presji finansowej.
Dzięki posiadanej działce masz deskę ratunku w kierunku niezależności finansowej.... Skorzystaj z tego i nie pogarszaj swojej sytuacji finansowej.

Napisany przez Hanomag

Proszę, wymień mi następujące aspekty:
1) Jakie usługi obejmuje budowa?
2) Jakie wyposażenie otrzyma Dom?
3) Jakie materiały zostaną użyte?
4) Cegła czy tynk? WC dla gości? Ile gniazdek elektrycznych będą w pokojach? Pokrycie dachowe, jakie dachówki? Poddasze czy okna mansardowe są zaplanowane? Jaka marka okien? Jak powinny wyglądać tereny zewnętrzne? Pożądany zadaszony parking?
5) Czy planowane są, czy uwzględnione będą prace własne?
6) Czy firma budowlana jest przyjacielem rodziny?

Nie zapominając o wielkości domu. Te 100 m² nie pochodzą od pytającego.
Pomimo że te kwestie są otwarte, broni pan Noela z determinacją, utrzymując koszt budowy jako realistyczny.

Cytat od noelmaxim
No dalej, ale proszę o coś wartościowego! Coś powszechnie przydatnego dla społeczności, ucieszyłbym się.

Dlaczego nextry? Jesteś przecież bliżej. Możesz nawet zrobić zdjęcie.

Cytat od noelmaxim
W nagrodę prześlę ci zdjęcie domu, gdy stoi za 185 000 euro, zgoda!!!

Napisany przez Honey1979
W zasadzie nie ma znaczenia, czy 100 czy 120 m², z piwnicą czy bez...
180 tys. nie wchodzi w grę. Koniec komunikatu...
I zawsze interesujące, jak doradcy finansowi od razu wychodzą z tekstem Nie ma problemu... wszystko możliwe, panie sąsiedzie....
To świadczy o braku wiedzy i chciwości.
Tu dźwignia w ogóle nie jest właściwie użyta... Ogólna sytuacja klienta i planu... To nie działa z 1900 netto.
Wtedy lepiej jest ustawić finansowanie, wrzucić zaufany F60 za to... Który potem po roku zostanie wypowiedziany, bo te 180 tys. nie wystarczają, i wtedy po prostu pójdziemy za tym z dodatkowym finansowaniem po 4,0% itd....
Tak przynajmniej próbuje się zarabiać pieniądze... Nie ma to nic wspólnego z zarabianiem.
@noelmaxim
Absolutny przedszkolak próbuje wmówić OPowi, że wszystko jest kompletnie możliwe

Napisany przez NaTwoim13
Nudne. Potem padło pytanie o 100 m2 i odniosłem się do tego, ponieważ za 185 000 euro mogę zbudować wspaniały, funkcjonalny Dom szeregowy.

Tak, zrobię to z Hanomagiem, ale najpierw musi powstać Dom.

Poza tym nexttry nie będzie w stanie odpowiedzieć na pytania, ponieważ w sumie nic nie wie na ten temat. Jedyne, co wie, to że za 185 000 euro nie da się tego zbudować. Uważam, że moje pytania, na które nie można odpowiedzieć, w rzeczywistości pokazują, jak bezsensowne jest ocenianie z daleka.

Ja natomiast twierdzę, że Dom szeregowy o powierzchni 100 m2 za 185 000 euro na własnej, opłaconej działce można zbudować, nawet jeśli jasno stwierdzam, że będzie to Dom standardowy, funkcjonalny, bez zbędnych dodatków, ewentualnie z własnym wkładem pracy, bez dodatków takich jak wiaty na samochód czy duże obszerne tereny zewnętrzne.

W końcu to zawsze zależy od preferencji każdego - nawet jeśli Honeybaby wyraża inne oczekiwania i punkt widzenia - jakiego rodzaju Dom będzie dla niego odpowiedni, co uważa za odpowiednie zabezpieczenie na starość, ile potrzebuje do życia i jak chce je kształtować oraz jak ocenia rozwój stóp procentowych.

Odrzućmy zalecenia dotyczące sprzedaży nieruchomości (wartość rzeczowa) i lokowania pieniędzy (bezsensowna i zbędna wartość pieniężna) poniżej inflacji przy jednoczesnych opłatach czynszowych. Ponadto, warto zauważyć jego wspaniałe, czytelne zalecenie w sąsiednim wątku.

Napisany przez Honey1979

Bezinteresowne. Następnie mowa o 100 mkw i to odniosłem się do tego, bo za 185 000 euro postawię wspaniały, funkcjonalny Dom bliźniaczy.

To jest nonsens, który tutaj wypisujesz.
Wyraźnie widać, że sam nigdy nie budowałeś od nowa. Nie masz zielonego pojęcia o kosztach uzbrojenia terenu... Po prostu rozpraszasz mglisto-fioletowe marzenia....
Jesteś po prostu małym pośrednikiem aranżującym pożyczkę i mówisz tutaj:
za 185 000 euro postawię wspaniały, funkcjonalny Dom bliźniaczy
Śmieszne

Napisany przez NaTwoim13
Honeybaby, nie prowadzę straganu, nie jestem maklerem finansowym, jestem maklerem finansowym. Tyle czasu musi być. Zapytaj na forum, ilu klientów forum skorzystało z mojej oferty F60 w finansowaniu - co chętnie integruję i wielokrotnie udowodniłem, że każdy model pełnego spłacenia jest ekonomicznie opłacalny przy znacznie większej elastyczności - ile z nich zostało wypowiedzianych. Piszesz tu bzdury, przepraszam, to po prostu nie ma sensu! Absolutnie! A potem ta twoja głupia gadanina o 4%! Jak to możliwe, że model finansowy jest przemyślany od pierwszego do ostatniego centa. Honeybaby

Napisany przez Honey1979
Dodatkowo:
To mówię tobie jako samozwańczy Pofi!
W moim życiu zleciłem zbudowanie i przebudowanie wielu budynków... Nie mów tylko, Pan Buhmann... Sztuką jest działanie.

Napisany przez NaTwoim13
Hahahahahahahahahaha, jeszcze nigdy nie budowałem!!! Czysto!! To było dobre!!
Pomimo tego, że sam zbudowałem już 2 domy, sfinansowałem ponad 400 domów, a mój wujek ma największą prywatną firmę budowlaną w regionie Brunszwik.

Tak, jestem małym pośrednikiem finansowym, od 24 lat, mały, ale wytworny, teraz nawet z Juniorem Mała Ekspansja

Napisany przez Honey1979
Twój model kas oszczędnościowo-budowlanych jest przestarzały od dziesięcioleci i po prostu śmieszny.....
Zawali się jak domek z kart.... Najlepszym przykładem jest obecne opróżnianie funduszy ratunkowych przez kas oszczędnościowo-budowlane :-)
Musisz to czasem wyszukać w Google. bardzo interesujące..

Napisany przez Honey1979
[cytat=noelmaxim">
mój wujek posiada największą prywatną firmę budowlaną w regionie Brunszwiku.
[/cytat]
Super, więc możecie skorzystać z finansowania dla F60, którego wypowiedzenie i zakończenie końcowej finansowania możecie zgarnąć aż 4 razy

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, jesteś podpalaczem z udawanymi rzeczami, idealnie pasujesz do naszego społeczeństwa

......Najlepszym przykładem jest obecne grabienie funduszy ratunkowych przez kasy oszczędnościowo-budowlane :-).......

Ależ ty coś tam przeczytałeś, śmiało, śmiało, i tak demaskująco, śmiało! Cudownie i śmiało!

Napisany przez NaTwoim13
Nie 5 razy, konsumenci są tak głupi i głupi, że wciskają mi honorarium prosto do gardła! Tak głupi są!!

Napisany przez NaTwoim13
Przekażmy to - pomijając dyskusję na temat kosztów budowy - do dyskusji, aby przywrócić spokój i aby wątek znów stał się przydatny i pomocny:
195.000 euro
25 lat okresu wiązania oprocentowania
Stopa procentowa 2%
Stopa spłaty 2,21%
Rata 670 euro
Pozostały dług po 25 latach 60.000 euro
Obliczeniowy czas spłaty około 32 lat
Czy konsumentowi z danymi początkowymi takimi jak te przekazane przez pytającego powinno się zasadniczo odradzić takie przedsięwzięcie?

Napisany przez Honey1979

Nie 5 razy, konsumenci są tak głupi i głupi, że pchają mi nawet honorarium w gardło! Oni są tacy głupi!!

Nie, raczej zrozpaczony i nieświadomy....
I w takim przypadku, jak ten opisany przez TE, uważam, że moim obowiązkiem jest informowanie go na podstawie mojej wiedzy.... Że z wynagrodzeniem netto 1900 zł nie powinno się podejmować takiego przedsięwzięcia.
Przedstawiłem także inne rozwiązanie....
Moja wiedza pochodzi nie z wykładów ani książek, ale z normalnego życia...... I jest całkowicie neutralna i niezaangażowana, bez żadnego interesu finansowego.

Napisany przez NaTwoim13
Więc twoje życie (w teście wątpię, że masz rację, ponieważ sądzę, że raczej się nudzisz) to inne życie, w którym twoje rekomendacje nie posiadają żadnej powszechnej wartości, ponieważ konsumenci nie są tak desperacko (co konkretnie masz na myśli???) i nieświadomi, przeciwnie!

Oczywiście chętnie mogę ci ułatwić pokazanie, kim naprawdę jesteś, co u mnie - jako osoby nieanomimowej - jest po prostu łatwe do sprawdzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata