Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Osoba bez pojęcia szuka porady dotyczącej oszczędzania budowlanego

Napisany przez Hansi87
Cześć wszystkim,
jestem Hansi, mam 30 lat, otrzymuję miesięcznie około 2000 euro netto i kilka lat temu założyłem kilka planów oszczędnościowych w firmie Schwäbisch Hall (prawdopodobnie zostałem również do tego przekonany). Byłem dosyć naiwny i szczerze mówiąc, nie zastanawiałem się zbyt długo nad tym. (Nie mam większej gotówki, ale to ma się teraz zmienić.) Teraz jednak rozważam swoją sytuację, ponieważ mam pewne konkretne plany na przyszłość. I jednym z nich jest zakup około 80 metrowego mieszkania w okolicach Monachium za około 10 lat.
Teraz konkretnie chodzi mi o te plany oszczędnościowe - czy popełniłem błąd, czy powinienem je dostosować, co o nich myślicie? (Już trochę poczytałem na ten temat i zauważyłem, że niektórzy potępiają plany oszczędnościowe, podczas gdy inni wysoko je cenią.)
* Fuchs-Rendite z oprocentowaniem oszczędności 0,75% i kwotą oszczędnościową w wysokości 40 tys. euro
* Fuchs-Wohnrente z oprocentowaniem 0,25% i kwotą oszczędności w wysokości 50 tys. euro
* Fuchs-Immo 1 XS z oprocentowaniem 0,10% i kwotą oszczędności w wysokości 80 tys. euro
Czy te plany pasują do moich przyszłych planów, czy co sugerujecie mi zmienić lub nawet zrezygnować? (Jak już wspomniałem, działają one od kilku lat, czyli do tej pory wpłaciłem tylko kilka tysięcy euro)
Dziękuję z góry!

Napisany przez slowrookie
Cześć Hansi,
z góry: przestrzeń monachijska jest duża, możesz to sprecyzować?
Dlaczego: W Monachium cena za metr kwadratowy wynosi średnio ponad 8 000 €, a na przedmieściach zaczyna się od 3 500 € - więc za około 10 lat możesz spodziewać się ceny zakupu na poziomie 300 000 €.
Masz jednak jeszcze dużo czasu - Twoje BSV są fajne, ale bez oszczędności / rat / dostępnych środków są dość bezużyteczne, żeby móc Ci pomóc w sensowny sposób.
Również pomocna byłaby Twoja obecna sytuacja finansowa i mieszkaniowa; to robi różnicę, czy mieszkasz za darmo czy za 800 € netto na zimno
Chętnie także poprzez wiadomość prywatną

Napisany przez Hansi87
Cześć slowrookie,
jeszcze całkiem konkretnie tego nie sprecyzowałem, powiedzmy sobie, że Monachium powinno być nadal dostępne samochodem w akceptowalnej odległości ze względu na miejsce pracy. Nie mam na myśli mieszkania w centrum miasta, które byłoby nieosiągalne, chętnie zamieszkam nawet na wsi, jeśli trzeba.
Aktualnie wynajmuję mieszkanie (700€) i mam samochód. Sytuacja finansowa nie jest teraz najlepsza, jak już powiedziałem, prawie nic nie mam na koncie, ale jakoś radzę sobie. Miałem niedawno kilka większych wydatków związanych właśnie z samochodem, itp., ale teraz powinno zacząć się oszczędzanie. Oczywiście nie chcę oszczędzać tak bardzo, że nie będę miał środków na życie.
Obecnie mam 2,5k w funduszu inwestycyjnym (60€ miesięcznie), 4k w planie emerytalnym (96€ miesięcznie), a inwestycja w nieruchomościach Firmy Fuchs (150€ miesięcznie) jest nowa.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hansi, jeśli rozważasz okres oszczędzania przez 10 lat, to F60 of Signal Iduna byłby znacznie lepszą alternatywą dla obu umów nie-Riester, i nadal jest, nawet jeśli pojawią się nowe opłaty z tytułu zawarcia umowy: - 1% oprocentowanie kapitału - 30% stopa oszczędności - 2% oprocentowanie pożyczki - 0,8% opłata z tytułu zawarcia umowy obliczona od przewidywanej kwoty wypłaty Tego połączenia nie osiągniesz z Fuchsem. Renta kapitałowa BSV oferuje mniejsze oprocentowanie kapitału niż F60 i oferuje ci gorszą opcję pożyczki hipotecznej! Wątpię, czy umowa oszczędnościowa typu Riester sensownie wspiera twoje wysiłki oszczędnościowe. Nie chciałbym dążyć do celu - gromadzenia kapitału własnego na zakup nieruchomości mieszkalnej za 10 lat - gdzie korzystam z wcześniejszego wsparcia, które jest fikcyjnie oprocentowane 2% na koncie wspomagania mieszkaniowego do 67. roku życia, a jego sumę muszę opodatkować od momentu rozpoczęcia emerytury do 85. roku życia (lub jednorazowo z 30% umorzeniem w momencie rozpoczęcia emerytury). Poza tym, umowa Riester komplikuje finansowanie budowy, ogranicza elastyczność związana z nieruchomością, i nikt nie wie, jak będzie wyglądać Riester za 10 lat. Nikt nie wie, czy wtedy nadal będzie to sensowne dla zakupu nieruchomości mieszkalnej (Riester mieszkaniowy). Być może wpłaciłbym te 95 euro na plan oszczędzania funduszy Riester lub funduszową rentę Riester. Oszczędzone kapitał w umowie oszczędnościowej pozwoli ci za 10 lat (ale również częściowo, jeśli sobie tego zażyczysz) uzyskać prawo do pożyczki hipotecznej oprocentowanej na poziomie 2%. Za każde oszczędzone euro kupujesz sobie dwa euro przy gwarantowanym oprocentowaniu pożyczki na poziomie 2%. Oprocentowanie kapitału wynosi 1%. Moim zdaniem to jest właściwe podejście, ponieważ zarówno oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej, jak i zakupiona pożyczka hipoteczna będą dostępne na początku inwestycji jako kapitał własny, obniżą wskaźnik obciążenia hipoteką i tym samym poprawią warunki. Do 30.000 euro pożyczka hipoteczna jest udzielana ci bez zabezpieczenia hipotecznego, czyli nie są wymagane wpisy hipoteczne.

Napisany przez Tikonteroga

Witam wszystkich,
nazywam się Hansi, mam 30 lat, moje miesięczne dochody netto wynoszą około 2000 euro i kilka lat temu wykupiłem kilka umów oszczędnościowych w Schwäbisch Hall (być może zostałem do tego zaciągnięty). Byłem wtedy dość naiwny i szczerze mówiąc nie zastanawiałem się zbyt długo. (Nie mam zbyt dużego wkładu własnego, co jednak teraz ma się zmienić.)
Teraz jednak zastanawiam się nad tym, ponieważ mam już konkretne plany na przyszłość. Chciałbym zakupić około 80m² mieszkanie w okolicach Monachium za około 10 lat.
Konkretnie chodzi mi teraz o te umowy oszczędnościowe, czy popełniłem błąd, czy powinienem je dostosować, a może masz jakieś sugestie? (Przeczytałem trochę na ten temat i zauważyłem, że niektórzy potępiają BSP, podczas gdy inni bardzo sobie je chwalą)
* Fuchs-Rendite z oprocentowaniem 0,75% i kwotą oszczędności 40k
* Fuchs-Wohnrente z oprocentowaniem 0,25% i kwotą 50k
* Fuchs-Immo 1 XS z oprocentowaniem 0,10% i kwotą 80k
Czy to w przybliżeniu pasuje do moich planów, czy co proponujesz mi dostosować lub nawet zerwać umowę? (Jak już wspomniałem, działają one od kilku lat, więc dotychczas wpłacono tylko kilka tysięcy)
Z góry dziękuję!

Witam,
czy mogę zapytać, z jakich powodów zdecydowałeś się kiedyś na to rozwiązanie trzech różnych umów oszczędnościowych? Jakie celowe chciałeś wtedy osiągnąć? Musiały być wtedy jakieś argumenty lub ogólny plan. Dlaczego kwoty oszczędności w umowach są różne? Dlaczego wykupiłeś wtedy trzy różne umowy oszczędnościowe zamiast po prostu jednej? itd.
Pozdrowienia
Tikonteroga

Napisany przez Hansi87
@noelmaxim: Dziękuję za wskazówki. Na przykład nie wiedziałem, że trzeba później rozliczać podatek. Ale teraz mam te BSP i chyba nie da się z nich tak łatwo wycofać, ani bez znacznych strat. Dlatego, co by Pan mi dalej zalecał? Przychód wydaje się w porządku, tak mi się wydaje, nie jest przyporządkowany żadnemu celowi, a oprocentowanie też odpowiada. Więcej martwię się o te pozostałe dwie... Moim celem jest, jak już wspomniałem, posiadanie własnego mieszkania w ciągu maksymalnie 10 lat, w którym zmieścimy się z dwójką osób. (Te wspomniane 80m² nie są wyryte w kamieniu, mogą być również mniejsze, w zależności od sytuacji.)

@Tikonteroga: Jak wspomniałem w moim pierwszym poście, wówczas nie zastanawiałem się zbyt wiele i nie miałem jeszcze żadnych celów. Posłuchałem grzecznie/naiwnie doradcy bankowego, że trzeba coś oszczędzać, itp. Gdybym mogł cofnąć czas, z pewnością postępowałbym inaczej, uwierz mi ;-)

Napisany przez Tikonteroga

@Tikonteroga: Jak już wspomniałem w moim pierwszym poście, wtedy nie zastanawiałem się zbyt wiele i nie miałem jeszcze żadnych celów. Grzecznie/naivnie posłuchałem doradcy bankowego, że należy coś odłożyć na oszczędności, itp. Gdybym mógł cofnąć czas, na pewno zachowałbym się inaczej, uwierz mi ;-)

Wierzę ci. Miałem podobne doświadczenia
Czy wiesz, kiedy najwcześniej przydzielane są umowy budowlane i jakie są warunki anulowania umów budowlanych, a także czy ogólnie zrozumiałe, jak działają umowy budowlane?
Pozdrowienia

Cześć Hansi,
zanim się załapiesz...
Oszczędzanie na budowę jako część finansowania jest sensowne - stałe oprocentowanie niezależne od rynku i planowalność są świetne.
Jeśli chodzi o twoje dotychczasowe umowy: nie pomoże ci to, że oszczędzanie na budowę w spłacie kosztuje cię znacznie ponad 1000 euro miesięcznie - do tego dochodzą jeszcze koszty związane z mieszkaniami.
@noelmaxim: Czy Signal Iduna nie zakończyła już F60 od 4 października...?
Hansi, daję ci wskazówkę, zajrzyj jeszcze raz o 2 kroki wstecz i skorzystaj z kompleksowego doradztwa.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć slowrookie,

Mogę jeszcze poświadczyć wnioski do 18.10. z datą podpisu 3.10.

Napisany przez Hansi87
Czy wiesz, kiedy najwcześniej zostaną przyznane umowy oszczędnościowe budowlane i pod jakimi warunkami możesz je anulować, czy ogólnie rozumiesz, jak działają te umowy oszczędnościowe budowlane?

Niestety, w tej chwili nie mam tych informacji, muszę się najpierw dowiedzieć.
Ogólnie rzecz biorąc, zasada działania oszczędzania na cele mieszkaniowe (w międzyczasie) jest mi już znana, tak.
@slowrookie:
To dobrze słyszeć, że nie zrobiłem totalnej wpadki, ale po prostu muszę, o ile dobrze rozumiem, popracować nad dostrojeniem istniejących umów OSB. Nie chcę teraz niczego zbytnio pośpieszać, odwoływać wszystkiego nagłówkowo i kupować sobie nowe produkty finansowe.
Dokładne zaplanowanie jest teraz dla mnie trudne, ponieważ nie mam zupełnie konkretnego (mierzalnego w euro) celu, ale chciałbym w ciągu najbliższych 10 lat mieć własne mieszkanie.
Ponadto, zarabiam tylko średnio i nie chcę wydawać całego wynagrodzenia pomniejszonego o koszty utrzymania, ubezpieczenia,... na oszczędności budowlane, ale chciałbym też coś mieć do życia i pozwolić sobie na to i tamto. :-) I tutaj chcę znaleźć najlepsze rozwiązanie.

Te dane są mi niestety obecnie nieznane, muszę się jeszcze o nie zapytać.
Ogólnie rzecz biorąc, zrozumiałem zasadę oszczędzania na cele mieszkaniowe (teraz) tak.
@slowrookie:
Dobrze słyszeć, że nie popełniłam całkowitego błędu, ale raczej muszę po prostu pracować nad dostosowaniem istniejących planów oszczędzania na cele mieszkaniowe, tak jak mi się wydaje. Nie chcę teraz niczego pochopnie decydować ani ogłaszać zamknięcia istniejących produktów finansowych i kupienia nowych.
Dokładne planowanie nie jest teraz dla mnie takie proste, ponieważ nie mam absolutnie konkretnej (mierzalnej w euro) celu, ale tylko dość ogólny cel posiadania własnego mieszkania w ciągu maksymalnie 10 lat. Ponadto jestem tylko średnio zarabiającym pracownikiem i nie chcę wpłacać całego wynagrodzenia pomniejszonego o koszty utrzymania, ubezpieczenia,... na oszczędzanie na cele mieszkaniowe, ale także chcę mieć coś do życia i pozwolić sobie na to czy tamto. :-) I tu chcę znaleźć najlepsze rozwiązanie.

Zrób sobie czas - nie chodzi teraz o to, abyś rozwiązywał istniejące produkty ani na skupiał się na nowych
Chodzi przede wszystkim, zwłaszcza w kontekście Basel 3, o to, że podczas realizacji Twojego planu możesz zaoszczędzić kilka tysięcy euro, a jeśli zdecydujesz się na nic nie kupować, to też będzie dla Ciebie korzystne.
Jedyna rzecz, która mi się nasunęła: Nie jesteś tylko przeciętnie zarabiającym - zarabiasz własne pieniądze i też zasługujesz na dobre życie...
Nikt jeszcze nie jadł cegieł, ani wielka palma nie zmieści się w pokoju, aby można było pod nią leżeć przez 2 tygodnie w roku
Dobre planowanie pozwala na obie rzeczy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata