Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Środki pieniężne na cele majątkowe w funduszu akcyjnym.

Napisany przez coldsnark
Cześć,
najpierw mam nadzieję, że jestem we właściwym dziale forum.
Chciałbym wpłynąć moje środki z programu oszczędzania na akcje.
Teraz mam jednak problem, bo nie mam pojęcia, na jaki fundusz inwestować. Jak to zorganizować itp.?
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Pozdrowienia

Napisany przez slowrookie
Cześć,
Podpisujesz umowę o dodatkowe świadczenie pracownicze u twojego dostawcy. Potwierdzenie przedstawiasz swojemu pracodawcy (lub zostaje wysłane przez partnera umowy), a twój pracodawca wpłaca dodatkowe świadczenie pracownicze na to konto.
Jesteś świadomy możliwości wsparcia finansowego lub wyłączeń? Czy jesteś również zorientowany co do czasu trwania umowy?
Nie można jednoznacznie polecić konkretnej funduszy, ale ogólnie ETF-y są dobrym początkiem
Bez złośliwości - wiele funduszy akcji oferowanych przez banki lub ubezpieczycieli ma zbyt wysokie koszty

Napisany przez coldsnark

Cześć,
U Twojego dostawcy zawierasz umowę z Gwarantowanymi Lokatami (VL). Potwierdzenie przedkładasz swojemu pracodawcy (lub zostaje wysłane przez partnera umowy), a następnie pracodawca wpłaca środki VL na tę umowę.
Jesteś świadomy możliwości wsparcia finansowego oraz wyłączeń? Tak samo jak długość trwania umowy?
Trudno jednoznacznie wskazać, który fundusz jest polecany - ETFy zazwyczaj są dobrym rozwiązaniem
Bez obrazy - wiele funduszy akcyjnych oferowanych przez banki domowe lub firmy ubezpieczeniowe wiąże się z zbyt wysokimi kosztami

Moje problem zaczyna się od tego, kto jest dobrym dostawcą.
Przeczytałem, jak również wspomniałeś, że w bankach domowych płaci się za usługi itp., dlatego chciałbym załatwić to bezpośrednio, bez pośredników. Ale w jaki sposób to zrobić?
O czym mówisz, mówiąc o możliwościach wsparcia?
W zasadzie chciałem zainwestować te środki w emeryturę, niestety nie jest to możliwe, ponieważ jestem uczniem.
Pozdrowienia

Ok, uważam, że w tak młodym wieku zajmowanie się kwestią zabezpieczenia emerytalnego jest świetne!
Czy jesteś już pełnoletni? A może poniżej 25 lat?
Jeśli tak, a jeśli twoi rodzice przekazują ci te informacje, możesz otrzymać 185 lub 300 € dodatku dziecięcego z tytułu Riester.
Jeśli oszczędzasz 4% swojego dochodu podlegającego ubezpieczeniom emerytalnym - otrzymasz 154 € podstawowego wsparcia.
I last but not least, jeśli masz mniej niż 25 lat w pierwszym roku, otrzymasz dodatkowo 200 € bonusu.
Nawet jako praktykant możesz wiele zrobić dla zabezpieczenia emerytalnego.
Czy twój pracodawca oferuje też plan emerytalny bAv?
Dalsze możliwości wsparcia to na przykład premia pracownicza oraz premia mieszkaniowa.
W twoim wieku bardzo istotne jest także zabezpieczenie zdolności do pracy...
Skąd pochodzisz?

Napisany przez geld-fuchs
Cześć coldsnark,
Nie inwestuj bezpośrednio w fundusz akcyjny, lepiej wybierz fundusz mieszany. Musisz tylko zdecydować się na jeden typ. Czy jesteś raczej defensywny, zrównoważony czy dynamiczny. Dostawca zadba o inwestycje. Przy wyborze zwróć uwagę, czy fundusz jest kwalifikowany do programu VL. Dobre doświadczenia mam z https://portal.ebase.com/(e1)/fs?url=fs. Koszty są niskie. Nie ma porównania do banków stacjonarnych, gdzie najpierw płacisz 5% prowizji za emisję i dodatkowo opłatę za prowadzenie depozytu w skali rocznej. Tam mam prowadzony mój program VL. Otrzymasz potwierdzenie dla pracodawcy.

Cześć coldsnark,
Nie idź od razu do funduszu akcji, ale wybierz fundusz mieszany.

Kompletna bzdura - zwłaszcza w młodym wieku, fundusze akcji są zalecane ze względu na długi okres inwestycji. Wraz z wiekiem zaleca się przeniesienie do funduszy o mniejszej zmienności.

Cześć coldsnark,
Miałem dobre doświadczenia z https://portal.ebase.com/(e1)/fs?url=fs. Koszty są niskie. Nie ma porównania do banków stacjonarnych, gdzie najpierw płacisz 5% opłaty za emisję, a następnie co roku opłatę za prowadzenie konta. Tam biegnie mój plan oszczędnościowy VL. Dostajesz kserokopię dla pracodawcy.

Ebase jest dobrze dopasowany i tani, ale nadal płacisz opłatę za prowadzenie rachunku w wysokości 12 € rocznie.

Napisany przez coldsnark

Ok, uważam to za świetne, że w tak młodych latach już interesujesz się emeryturą!
Czy jesteś pełnoletni? Masz mniej niż 25 lat?
W takim razie, jeśli twoi rodzice przekazują ci świadczenia, możesz otrzymać 185 lub 300€ dodatkowej zasiłki dla dzieci z programu Riester.
Jeśli oszczędzasz 4% swojego dochodu podlegającego obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym - otrzymasz 154€ podstawowego wsparcia.
I, co najważniejsze, dostaniesz dodatkowo 200€ bonusu w pierwszym roku, jeśli nie masz jeszcze 25 lat.
Nawet jako praktykant możesz wiele zrobić dla swojej przyszłej emerytury
Czy twój pracodawca oferuje program bAv?
Dodatkowe możliwości wsparcia to między innymi premia oszczędnościowa dla pracowników i premia budowlana.
Bardzo ważne jest w twoim wieku również zabezpieczenie swojej zdolności do pracy...
Skąd dokładnie jesteś w Niemczech?

Jestem pełnoletni i mam mniej niż 25 lat (23 lata), świadczenia rodzinne nie są wypłacane bezpośrednio mnie, lecz moim rodzicom.
Jak działa oszczędzanie 4% i kiedy otrzymam bonus?
Tak, jest oferowane, ale tylko dla osób powyżej 25 roku życia, a już w ogóle nie dla praktykantów.
Abszecować zdolność do pracy?
Pochodzę z Badenii-Wirtembergii.
Przepraszam za wiele pytań, to dla mnie nadal nowe terytorium =)
Sprawdzę to z ebase =)

Napisany przez domrepp
...jeśli mogę się wtrącić na chwilę!?
Tutaj bezpośrednio rekomendowane są produkty, o których TO oczywiście nie ma pojęcia - dlatego też pyta tutaj. Jeszcze gorsze jest to, że niektóre z tych produktów w ogóle nie mają sensu. Jeśli mogę ci coś poradzić: nie podejmuj pochopnych decyzji, zwłaszcza tylko dlatego, że ktoś tu poleca, być może sam ma jakąś sympatię do tego produktu. Na przykład ja w większości przypadków uważam Riester za kompletnie nieopłacalne, nawet fundusze mieszane są zbędne, zwłaszcza dla ciebie jako zabezpieczenia emerytalnego!!! Jeśli chodzi o fundusze akcyjne, to zastanów się nad ETF-ami!
Ponownie: niczego nie przyspieszaj, zdobądź wiedzę i może dopiero w przyszłym roku zawieraj jakieś umowy! Jesteś młody i masz czas!!! Na początek możesz zacząć od tego miejsca: https://www.wertpapier-forum.de/

Oczywiście możesz się włączyć, ale nie otrzyma ode mnie żaden człowiek produkty polecane - aktualnie tylko staram się dawać wskazówki amatorom

Ponieważ nie mogę polecać ludziom ujawnienia swojej historii życiowej wraz z ich życzeniami na forum, moim zdaniem musimy ograniczyć się do takich wskazówek.

Nie chcąc rozpoczynać dyskusji na temat Riester itp., postrzegam to tak - pasuje to niektórym, innym w ogóle nie. Jednakże byłoby niebezpieczne pominąć korzyści.

To samo dotyczy premii pracowniczej, premii budowlanej i innych tego typu.

Doceniam Twoje poparcie dla funduszy akcyjnych. Polecałem także ETF-y. Konkretne zalecenie wymaga dokładniejszego przyjrzenia się. Nawet forum papierów wartościowych nie pomaga tak bardzo.

Napisany przez domrepp
...możemy się na to zgodzić!
Więc TO, najpierw zainwestuj trochę czasu...

Napisany przez coldsnark
No dobrze, jeśli teraz poczekam dłużej, to co miesiąc stracę 40€

Napisany przez domrepp
Zawrzyj czystą umowę o oszczędzaniu na emeryturę z stałymi warunkami, nie jest to plan oszczędzania w akcje, do którego co miesiąc wpłacasz 40 EUR za pośrednictwem pracodawcy. Przykłady znajdziesz np. w VTB lub Degussa Bank - zwróć uwagę, że nie będziesz mógł z nich korzystać przez 7 lat. I to by było na tyle...
Jeśli chcesz coś zrobić z akcjami na potrzeby emerytury, najpierw zdobądź wiedzę - moim zdaniem przede wszystkim w kierunku ETF-ów. W tym kwestii bardzo pomocne jest forum papierów wartościowych!
To dobry początek...

Napisany przez xlarge

No dobrze, jeśli teraz będę czekać dłużej, to co miesiąc stracę 40€

Dostajesz miesięcznie netto 40€ tytułem VL? - To bardzo dobre warunki!
U mnie to tylko 26,59€ brutto - po odjęciu składek społecznych i podatku dochodowego otrzymuję znacznie mniej netto.
Przy założeniu wynagrodzenia za naukę w wysokości 1000€ i dodatkowych 40€ brutto tytułem VL od pracodawcy zostaje 27,52€ netto.
Czy zależy ci na wsparciu państwowym czy tylko na dopłacie od pracodawcy?
https://de.wikipedia.org/wiki/Verm%C...ksame_Leistung
W przypadku programów oszczędnościowych z papierami wartościowymi można otrzymać dopłatę w wysokości 20% od kwoty do 400€ rocznie (80€) - w przypadku umowy oszczędnościowo-budowlanej 9% od kwoty do 470€ (43€) - jeśli dochody znajdują się poniżej określonych limitów.
Niemniej jednak za otwarcie konta VL płaci się prawie zawsze opłatę za prowadzenie konta oraz często prowizję od wartości transakcji - umowa oszczędnościowo-budowlana również wymaga opłacenia 0,8-1,6% od kwoty oszczędności - w niektórych przypadkach można otrzymać również premię mieszkaniową.
-> Warto dokładnie to przeanalizować, czy dodatkowe koszty zwrócą się w przyszłości.
W przypadku zwykłego planu oszczędnościowego w banku zazwyczaj nie ma dodatkowych opłat - ale też brak wsparcia ze strony państwa.
W przypadku umowy Riester również można otrzymać dopłatę - ale tutaj również trzeba sprawdzić, czy pokryje to koszty zawarcia umowy.
-> Najpierw zasięgnij informacji, zanim zwiążesz się na 7 lat z produktem - należy najpierw zrozumieć, co się podpisuje i nie daj się skusić do podpisania umowy tylko z powodu 25€ miesięcznie, gdy umowa na przykład przez 7 lat kosztuje 12€ rocznie i 5% prowizji od transakcji (np. 7x12 + 72x2 = 228€).

Napisany przez coldsnark

Otrzymujesz co miesiąc netto 40€ ulgi pracowniczej? - To bardzo dobre warunki!
U mnie to tylko 26,59€ brutto - jeśli odliczymy od tego składki ubezpieczeniowe i podatek dochodowy, netto będzie znacznie mniej.
Przy założeniu 1000€ wynagrodzenia za naukę zawodu i dodatkowych 40€ brutto ulgi pracodawcy pozostaje 27,52€ netto.
Czy interesuje Cię pomoc państwa czy tylko dotacja od pracodawcy?
https://de.wikipedia.org/wiki/Verm%C...ksame_Leistung
Przy umowach na oszczędzanie papierów wartościowych można otrzymać dotację w wysokości 20% do 400€ rocznie (80€) - przy umowie o zapis na budowę mieszkania 9% do 470€ (43€) - jeśli dochody są poniżej określonych granic.
Jednak za prowadzenie depozytu ulgi pracowniczej płaci się prawie zawsze opłatę za prowadzenie depozytu oraz często opłatę inwestycyjną - umowa o oszczędzanie na budowę także kosztuje 0,8-1,6% kwoty oszczędzania na budowę - może tu niemniej istnieje również premia budowlana.
-> Należy dobrze przeliczyć, czy dodatkowe koszty się zwrócą.
Przy czystym planie oszczędzania w banku zazwyczaj nie ma dodatkowych kosztów - ale także brak wsparcia państwowego.
Przy umowie Riestervertrag można ewentualnie skorzystać również z dotacji - ale również tutaj koszty umowy muszą najpierw się zwrócić.
-> Najpierw należy się poinformować, zanim zwiąże się na 7 lat z produktem - najpierw należy zrozumieć, co się podpisuje i nie dać się skusić podpisaniem umowy z powodu 25€ miesięcznie, gdy umowa na 7 lat kosztuje np. 12€ rocznie i 5% opłaty inwestycyjnej (np. 7x12 + 72x2 = 228€).

U mnie to 40€ brutto.
Oszczędzanie na budowę właściwie mnie nie interesuje, bo to praktycznie nie przynosi zysków.
Co dla mnie w tym przypadku mogłoby wchodzić w grę, to zainwestowanie tego w emeryturę (ale chyba to nie jest możliwe) albo w fundusz akcyjny.

Napisany przez xlarge
2,21% p.a. to całkiem nieźle - dodatkowo VL i WBP ... jednak jednorazowe koszty w wysokości 1,6% ...
https://www.bkm.de/produkte/bauspare...xdirekt/#c3526

Napisany przez coldsnark

2,21% rocznie nie są takie złe - dodatkowo VL i WBP ... ale jednorazowe koszty 1,6% ...
https://www.bkm.de/produkte/bauspare...xdirekt/#c3526

Jeśli pozwolę mu działać przez 10 lat, to będzie 2,21%, co jest w porządku, ale nie uważam, że jest to super dobre. Obecnie stopy procentowe są raczej niskie =/, więc 2,21% jest całkiem niezłe, zgadza się.

weź BSV z BSS 5.000, AG 1%, a następnie znacząco zwiększy się zysk poprzez premię oszczędnościową dla pracowników...

Napisany przez coldsnark
Zdecydowałem się w końcu zainwestować pieniądze w fundusz akcyjny.
Wybrałem kilku kandydatów, być może ktoś zna się na tym i może polecić mi fundusze lub odradzić
- Invesco Europa Core Aktienfonds
- DWS Concept DJE
- WWK Select Top Ten B
- SEB Sustainability Fund Global C
- Siemens Global Growth
Jak już wspomniałem, może ktoś ma jakieś porady.
Pozdrowienia

Napisany przez Tom2018
Cześć, Po pierwsze, trzymaj się z dala od książeczek oszczędnościowych (0,02%), kont oszczędnościowych (0,05%), umów budowlanych (0,1 - 0,25%) - to wszystko nie przynosi korzyści! Już raz podjąłeś właściwą decyzję, inwestując w Fundusze inwestycyjne, a konkretnie w jeden lub najlepiej kilka funduszy akcyjnych (o szerokim rozproszeniu). Oto kilka informacji na temat proponowanych przez Ciebie funduszy: Invesco Europe Core Equity Fund (rozwój ok, koszty również, ale zmienność (fluktuacje kursów) w danym czasie jest dość kapryśna) DWS Concept DJE (słaby rozwój w ciągu ostatnich 3 lat, zbyt wysokie koszty, fluktuacje kursów w porządku) WWK Select Top Ten B (rozwój ok, wysokie koszty, fluktuacje kursów w porządku) SEB Sustainability Fund Global C (rozwój ok, dobre koszty, fluktuacje kursów w porządku) Siemens Global Growth (dobry rozwój, dobre koszty, fluktuacje kursów w porządku) Mam dla Ciebie jeszcze jedną wskazówkę. Upewnij się, że delegujesz swoje inwestycje, aby można było odpowiednio przestawić je w właściwym momencie. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, służę pomocą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata