Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Remont domu bez własnego kapitału

Napisany przez Philbil
Dobry wieczór wszystkim!
Muszę trochę się rozpisać, żeby opisać sytuację: Kilka lat temu odziedziczyłem Dom wraz z działką. Dom zbudowany w 1959 roku, ogrzewanie z 1994 roku, ostatnia modernizacja około 2000 roku. Dom ma 140 m2 oraz piękną działkę około 2000 m2 położoną w okolicy zabudowanej. Dom nie ma żadnych obciążeń.
Mam 32 lata i pracuję jako serwisant w branży rzemieślniczej, mam umowę na czas nieokreślony, obecnie zarabiam około 1300€ netto. W styczniu mam otrzymać nową umowę, co oznaczałoby podwyżkę wynagrodzenia netto do około 1600€, wraz z samochodem służbowym.
Jestem samotny, więc nie mam drugiego źródła dochodu. Jednakże nie płacę alimentów ani niczego w tym rodzaju.
Dom oczywiście się zestarzał. Chciałbym teraz odświeżyć wszystko, ale oczywiście potrzebuję na to pieniędzy. Chciałbym dobudować pomieszczenie na płaskim dachu o powierzchni około 50 m2, konieczna jest wymiana konstrukcji dachu, nowe ogrzewanie, nowe podłogi wraz z podkładami, nowa instalacja elektryczna i wodno-kanalizacyjna. Przenajmniej prace wykończeniowe wykonam samodzielnie (włącznie z elektryką), aby obniżyć koszty. Niestety potrzebuję także nowego wyposażenia wnętrza, ponieważ obecne pochodzi z lat 80., wraz z kuchnią.

Nie znam wartości rynkowej nieruchomości, wiem tylko, że bezpośrednio za domem obecnie rozwija się nowe osiedle, gdzie pierwsze działki poszły za około 70€ za m2. To niewielka wioska na północy, więc taka cena jest już wysoka. Jednocześnie koszty budowy są niższe niż np. na południu kraju.

Własny kapitał wynosi maksymalnie 5000€. Teraz pojawia się pytanie o finansowanie. W zasadzie jedyną opcją jest hipoteka. Ale w jakiej wysokości takie finansowanie mogłoby zostać udzielone? Dotąd nie miałem żadnych wstępnych rozmów z bankami, ponieważ chcę najpierw otrzymać nową umowę ze zwiększonym wynagrodzeniem jako dowód.
Czy to w ogóle jest realistyczne? Budżet domowy mówi mi, że średnio miesięcznie wydaję około 850€, wraz z oszczędnościami. Przy nowym wynagrodzeniu zostałoby mi w zasadzie około 750€ na dyspozycję, ale chciałbym mieć trochę więcej swobody. Ponadto zawsze mówi się, że powinno się przeznaczyć około 30% wynagrodzenia netto. To wychodzi około 500€. Ale zdaję sobie sprawę, że to za mało, ponieważ spodziewam się, że całość rzutuje na kwotę od 120 do 150 tysięcy euro. :-/

Ogólne pytanie, które sobie zadaję: Jak bank potraktuje hipotekę, jeśli nie mam własnego kapitału, ale Dom i działka są bez żadnych obciążeń? Czy w ogóle podejdą do tego?

Napisany przez Martin79HN
Cześć Philbil,

banki będą wyceniać obiekt wraz z działką. Ze względu na wielkość działki, być może nie będzie konieczne wykonanie ekspertyzy.

Zapotrzebowanie na kapitał powinien obliczyć np. architekt i przygotować kosztorys dla banku. Kuchnia np. nie podnosi wartości, podobnie jak meble. Dlatego powinieneś próbować oszczędzać pieniądze na kuchnię i meble obok raty, albo skorzystać z finansowania 0%, jeśli warunki budowy na to pozwolą. (Ale najpierw główny kredyt musi być już spłacony! Pomimo finansowania 0% dla kuchni lub mebli, obciążenie miesięczne nie powinno być zbyt wysokie!)

Może warto rozważyć częściowy remont i wydajesz tylko 100 000. Spłacałbym 100 000 z 2-3% i planowałbym okres związania na 15 lat.

Bez wpisu hipotecznego możesz w miarę potrzeby, np. za rok, jeszcze zabezpieczyć dodatkowe środki za pośrednictwem kredytu mieszkaniowego Ing Diba bez wpisu hipotecznego (maksymalnie 10 000-20 000, ponieważ oprocentowanie wynosi 2,99%),

Benefit z kredytu mieszkaniowego to nikt nie będzie Cię pytał, czy kupiłeś na niego meble, kuchnię czy wyposażenie łazienki.

Ważny jest również okres dostępności pieniędzy, spróbowałbym negocjować 6 miesięcy lub 12 miesięcy bezpłatnego okresu dostępności! W przeciwnym razie będzie to drogie tylko dlatego, że nie korzystasz z pieniędzy.

Wielu banków chce dowodów, na co wydałeś pieniądze! Powinieneś to uwzględnić, wykonując przebudowę własnymi siłami.

Gratuluję, Dom i działka zostaną ocenione jako wkład własny, dzięki czemu dostaniesz najlepsze warunki!

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Philbil
jeśli Twoje stabilne wynagrodzenie wynosi 1300 EUR i Dom ma 140 m2, nie masz żadnych istniejących rat lub zobowiązań Leasingowych, to moim zdaniem możliwe jest sfinansowanie do maksymalnie 100 000 EUR.
Zakładam tutaj wartość rynkową 200 000 EUR.
Należy to wszystko dokładnie przemyśleć.
Moim zdaniem nie jest możliwe uzyskanie większej kwoty kredytu.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Philbil,
zastanowiłbym się nad wynajęciem części domu o powierzchni 140 m2!
Spróbuj uzyskać 100 000 € jako pożyczkę.
Rozpocznij przebudowę i wynajmij część domu na przykład w ciągu półtora roku.
Wybierz spłatę przy 2%, aby mieć pewną rezerwę z dochodu domowego na dodatkową pożyczkę (na przykład kredyt mieszkaniowy). Następnie uzyskaj 10 000-20 000 € kredytu mieszkaniowego, aby zakończyć przebudowę.
Dochód 1 600 €
Wynajem 300 € (po odliczeniu podatków)
= 1 900 €
Na początek spłać kredyt mieszkaniowy w ING Diba ze swojego dochodu, a następnie spróbuj skorzystać ze specjalnej spłaty w ramach głównej pożyczki.
Bank będzie wymagał zestawienia kosztów i będzie chciał zobaczyć rachunki! W ten sposób pozostajesz w granicach zdrowego ryzyka dla banku, a ryzyko jest kontrolowalne. Raty powinny być akceptowalne nawet w przypadku utraty pracy!
Pozdrowienia
Martin

Napisany przez Honey1979
Dlaczego chcesz rozbudować istniejące 140 m² o dodatkowe 50 m²?
Dla jednej osoby?

Napisany przez Philbil
@Martin dziękuję bardzo. Wiele pouczających wskazówek. Myślę, że naprawdę będę musiał porozmawiać z architektem/firmą budowlaną, głównie po to, aby uzyskać ogólny przegląd, ponieważ oszacowania kosztów są bardzo trudne dla laika.

@Bankkaufmann To konkretna (chociaż oczywiście bardzo ogólna) deklaracja. Tutaj trzeba będzie zastosować ołówek.

Generalnie nie mogę sobie wyobrazić oddania czegoś z działki. Ta przestrzeń to mój osobisty luksus wolności. Po prostu nie wyobrażam sobie, że następna ściana domu będzie 3 metry obok okna kuchennego. Jestem z miasta.

Wynajem jest również bardzo trudnym tematem. Dom został zbudowany w 1959 roku, mały główny budynek, później dobudowany aneks. Układ pomieszczeń jest bardzo skromny. Poddasze nadaje się do zamieszkania tylko w głównym budynku, ponieważ dach nad budynkiem tylnym jest zbyt mały. Podział parteru w sensowny sposób jest bardziej niż trudny. Dlatego właśnie chcę rozbudować.

Istnieją praktycznie tylko pomieszczenia przejściowe. Z salonu przez pokój telewizyjny do kuchni, a stamtąd do łazienki. Nie jest dla mnie. Dlatego chcę dobudować do kuchni, aby stworzyć sensowną przestrzeń mieszkalną, w zasadzie obszar życia z kuchnią/jadalnią/salonem w jednym. (Tak jak często się dzisiaj zdarza)

Pozostałe metry kwadratowe również są wszystkie zaplanowane i moim zdaniem niekoniecznie bezmyślne. (15m2 sypialnia, 7m2 biuro, 6m2 garderoba, 4m2 WC gościnne, 10m2 łazienka, 12m2 pomieszczenie gospodarcze, 15m2 wejście)

Nie jestem jeszcze zadowolony z przestrzeni wejściowej, ale planowanie w tym domu jest po prostu trochę trudne. Ponadto poddasze będzie wykorzystywane wyłącznie jako pokój gościnny/siłownia. (Często odwiedzają mnie goście)

Ponadto stara taras oraz obecne pomieszczenie gospodarcze/WC zostaną praktycznie rozebrane, ponieważ pomieszczenia te znajdują się w dobudowanym szopie, która również musi ustąpić miejsca. Więc znowu ~20m2 idzie na marne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata