Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Znalazłem idealny obiekt, ale teraz...

Napisany przez Stromer
Cześć wszystkim,
teraz staje się poważnie. Znalazłem idealną nieruchomość i potrzebuję pośredniego finansowania. Plan na 2 lata.
Jeden apartament jest wynajmowany, 100m2, czynsz 400,- bez dodatkowych opłat. Cena zakupu nieruchomości to 160 000,- plus około 22 000,- dodatkowych kosztów
18 000,- na remont drugiego mieszkania. Nasz obecny Dom będzie wystawiony na sprzedaż w 2018 roku i nowa nieruchomość go zastąpi. Przeprowadzka odbędzie się dopiero wtedy. Na obecną nieruchomość, o wartości około 280 000,- został zapisany hipoteczny obciążenie w wysokości 130 000,-, około 98 000,- zostanie przeniesione jako zastaw hipoteczny na nową nieruchomość po stopie 1,32%. Mam następujące pytania: czy bank podejmie tę decyzję i jaki oprocentowanie można oczekiwać? Jakie dodatkowe kapitał własny lub dochód będzie wymagany? Jak taka finansowanie będzie zabezpieczone? Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, proszę zapytać

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Stromerze, Finansowanie pośrednie jest możliwe do sprawdzenia.
Bez opłaty wstępnej dla kwoty 98 000 EUR mamy więc swobodę (280 000 EUR - 98 000 EUR).
W ten sposób można teraz kupić, pokryć również koszty dodatkowe związane z remontem, a po sprzedaży za 2 lata spłacić finansowanie pośrednie.
Jednak nie sadzę, by zamiana zastawu była możliwa.
Który partner bankowy jest wierzycielem kwoty 98 000 EUR?

Napisany przez Stromer
Cześć,
VB Kreis Steinfurt i wymiana zastawu zostały już ustalone przy zamknięciu. Trwa do 2027 roku i jest zgodna z przepisami podatkowymi. Wygląda na to, że na pewno się uda . Teraz ważne jest pytanie o kapitał własny, zabezpieczenie dochodów
i tak dalej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zamiana zastawu może zostać potwierdzona dopiero po dokonaniu przez bank weryfikacji nowego obiektu i otrzymaniu pisemnego potwierdzenia. Czy ten bank oferuje również finansowanie pośrednie? Jeśli nie, może być to nieco trudne. Ponieważ inny partner bankowy raczej nie zabezpieczyłby obiektu z pierwszeństwem na kwotę 98 000 EUR i nie zaoferowałby finansowania pośredniego. Rozsądnym rozwiązaniem byłoby, gdyby VB Steinfurt zajęła się całością finansowania. Czy już zapytałeś o to?

Napisany przez Stromer
Jasne, że zastaw zostaje wiążący dopiero po potwierdzeniu przez bank. Zgodzono się co do wykonalności.
Tylko dlatego, że była możliwa, zostało wybrane dziesięcioletnie związanie mimo planowanej sprzedaży. Oczywiście, planowane przejściowe finansowanie w naszym banku byłoby pierwszym wyborem. Niestety, decyzje tam zazwyczaj trwają długo, jak wynika z doświadczenia. W związku z tym, że decyzja o zakupie nowego obiektu musi zostać podjęta szybko, pojawia się pytanie, czy nie można uzyskać równie szybko indywidualnego finansowania. Czyli zabezpieczenie na nowy obiekt, wniesienie kapitału własnego i wkładu własnego, dochodu z wynajmu i dochodów.?.? Wtedy inny bank również wchodziłby w grę, czy może popełniam tutaj błąd myślowy?

Napisany przez NaTwoim13
Po co inny bank? Dla finansowania pośredniego, które musi być dodatkowo zabezpieczone w drugiej kolejności, ponieważ pierwszeństwo zajmuje kredyt z wymiany zastawu?

Napisany przez Stromer
Przepraszam, chyba nie wyraziłem się jasno. Nie chodzi mi o zabezpieczenie obiektu, który ma być sprzedany, ale o nowy nabytek. Dlatego też nie będę detalicznie opisywać planów, ponieważ znaczna część zysku ze sprzedaży starej nieruchomości zostanie przeznaczona na spłatę istniejącego kredytu, który pozostanie aktywny po zamianie zastawu

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie to ma być zatem zabezpieczone? Musi być zabezpieczone na obiekcie kupna w transakcji zastawu.

Napisany przez NaTwoim13
Nie mogę śledzić kolejności spłaty pożyczki do spłacenia, wymiany zastawu i kredytu pośredniego.

Napisany przez Stromer
Oczywiście, oczywiste jest, że stara pożyczka przechodzi na nowy obiekt w przypadku zamiany zastawu i jest zabezpieczona. Dodatkowa pożyczka na zakup nowego obiektu zostanie spłacona bezpośrednio z dochodu ze sprzedaży. Pytanie dotyczyło wykonalności na podstawie powyższych danych.

Napisany przez Stromer
Czy chodzi Ci o harmonogram czasowy?
Potrzebny kredyt pośredni Na nowy obiekt 180 000,- Listopad 2017
Pozostałe saldo starego obiektu 100 000,- 2017
Sprzedaż 280 000,- 2018
Obsługa kredytu pośredniego poprzez zamianę zastawu i spłatę reszty kwoty w wysokości około 80 000,-
Ponieważ umowa obowiązuje do 2027 roku, dodatkowe 50 000.- na konto oszczędnościowe na roczną nadpłatę
Reszta do spłaty w 2027 roku jako ostateczna spłata gotówką.
Mam nadzieję, że plan jest teraz bardziej zrozumiały.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, więc kredyt pośredni na 2 lata w wysokości 180 000 euro przy cenie zakupu 160 000 euro, zabezpieczony na obiekcie zakupu.

Napisany przez Stromer
Tak samo. Całkowity koszt nieruchomości do kupienia to 210 000,-. Byłaby miła jakaś ocena.

Napisany przez NaTwoim13
Osobiście nie znam banku, który udzielałby kredytu na zakup z 2-letnim okresem stałego oprocentowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata