Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Przedawnienie kredytu

Napisany przez Gerlind
Witam,
jestem nowa na forum i pilnie potrzebuję pomocy.
W roku 2010 nagle zachorowałam, a mój mąż i ja nie mogliśmy już spłacać naszych kredytów. Przypadkiem trafiłam do kancelarii prawnej Grube, która chciała nam pomóc. Chcieli negocjować porozumienia z bankami i musieliśmy płacić im 330,00 euro miesięcznie.
Nic nie osiągnęli i chcieli złożyć wniosek o upadłość konsumencką. Odmówiliśmy.
Następnie mój mąż i ja udaliśmy się do doradcy ds. zadłużenia z całym naszymi dokumentami. Porozumienia z bankami poszły dość sprawnie.
Ustawiłam stałe zlecenie, aby raty zawsze były terminowo przekazywane na konto wierzycieli.
Lata minęły spokojnie, aż do roku 2015. Otrzymaliśmy pismo od adwokata Wendt, który pracuje dla banku Santander, żądające zwrotu 30,100 euro przez mojego męża natychmiast z uznaniem długu. Natychmiast zadzwoniłam do doradcy ds. zadłużenia.
Powiedziano mi, że pracownica z 2010, która negocjowała porozumienia, już tam nie pracuje.
Inna pani zajęła się tym i w naszych dokumentach znalazła harmonogram rat, który stosowaliśmy. Poleciła nam adwokata i przesłała mi harmonogram rat do wzięcia.
Adwokat napisał list do pana Wendta, że zapłaciliśmy nasze raty zgodnie z postanowieniami. Zalecił też nie podpisywać niczego, co też zrobiliśmy.
Wtedy przyszła odpowiedź, że porozumienie zostało zawarte tylko ze mną, a nie z moim mężem. Co dziwnym trafem po 5 latach. Potem znowu zapanowała cisza.
W lutym tego roku 2017 przyszedł list od firmy Lindorff GmbH, w którym mój mąż miał zwrócić 31,000 euro. Mógł także zawrzeć umowę ratalną. Ponownie zadzwoniłam do pani doradcy ds. zadłużenia i przesłałam jej pismo od firmy Lindorff GmbH. W międzyczasie dowiedziałam się, że jeśli od 2010 do 2015 nie ma odpowiedzi, czyli panuje cisza, to zastosowanie znajduje przedawnienie. Powiedziałam to pani i napisała odpowiednie pismo do firmy Lindorff GmbH.
Następnie znowu przez długi czas nic. W poniedziałek tej tygodnia pani zadzwoniła do mnie i powiedziała, że otrzymała pismo od firmy Lindorff. Nie ma tam przedawnienia, ponieważ w Niemieckim Kodeksie Cywilnym (BGB) przedawnienie wynosi 10 lat orte trzy lata od chwili ich zastosowania. Pani z doradztwa ds. zadłużenia powiedziała, że może tak być, ale chce się jeszcze dowiedzieć.
Teraz sama poczytałam różne przypadki w internecie. Było napisane, że jeśli przez trzy lata nie ma żadnego kontaktu, to zastosowane jest przedawnienie. Co jest w naszym przypadku prawdą, od 2010 do 2015. Przedawnienie zachodzi tylko w przypadku, gdy w tym czasie sądowy nakaz zapłaty jest dostępny albo mój mąż podpisał coś. Ale nie było ani jednego, ani drugiego, ponieważ doradcy ds. zadłużenia powiedzieli nam i ustaliliśmy na ich planie, że oboje będziemy płacić zgodnie z porozumieniem.
Kto może mi pomóc i wysłać pomocną odpowiedź.
Gerlind

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Gerlind, sprawdź swoje własne informacje w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa). Przy długu w wysokości 30 000 EUR istnieją z pewnością zabezpieczone roszczenia. Oznacza to, że za każdym razem, gdy Twoje dane są ponownie zgłaszane do Schufa, z mojego punktu widzenia, zaczyna się nowy okres 30 lat.
To, że kredyt/rozszerzona pożyczka wygasa po trzech latach braku kontaktu, niestety nie jest prawdą.

Napisany przez Gerlind
Cześć, pracowniku banku,
dziękuję za odpowiedź.
Sprawdzamy informacje w Biurze Informacji Gospodarczej co roku. Napisałem pismo i poprosiłem Schufę o usunięcie wpisów dotyczących Santander Bank, a następnie Lindorff GmbH. Co zostało zrobione.
Nie było żadnego wyroku sądowego, który zostałby wydany. Przez wszystkie te lata nie pojawiło się żadne działanie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Gerlind, na kwotę 30 000 EUR (plus/minus) na pewno otrzymałeś wezwania do zapłaty oraz nakazy egzekucji, prawda?
Tak, sprawdź swoje dane w Biurze Informacji Gospodarczej i sprawdź.
Chętnie przyjrzy się temu, więc możesz mi również przesłać je do wglądu, jeśli staniesz w miejscu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Lindorff Inkasso nic nie robi, oni po prostu chcą się bawić....
Moja teściowa (osoba wymagająca opieki) regularnie otrzymuje pisma dotyczące starego roszczenia Targobank (3.600 EUR). Od czterech lat grożą zajęciem komorniczym, ale do tej pory absolutnie nic się nie wydarzyło.
Dlatego radziłbym podejść do tego spokojnie i przenieść do kosza P(apierkorb).

Napisany przez RAinDrEckardt
Cześć Gerlind,
trzeba dokładnie przyjrzeć się porównaniu. Pytanie brzmi: dlaczego tylko ty zawarłaś wtedy porozumienie, a twój mąż nie?
W przypadku kredytów Santander często zawierana jest błędna informacja o odstąpieniu od umowy, co oznacza, że kredyt można teraz wciąż odwołać. Zazwyczaj prowadzi to do znaczącego obniżenia wypłaconej kwoty dla pożyczkobiorcy.
Pozdrowienia
Dr. Birte Eckardt

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata