Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Przelewy zagraniczne WHEN Szwajcaria)

Napisany przez Davidogau
Cześć wszystkim,
ostatnio przyjechałem do Szwajcarii, aby studiować. Nie jestem jeszcze zbyt zorientowany w kwestii przelewów itp., ale wiem, że wśród was są osoby, które mogą mi pomóc swoim doświadczeniem i wiedzą.
Moja kwestia: mam dwa niemieckie konta (Sparkasse i Ingdiba) oraz wkrótce będę mieć także konto szwajcarskie (w CHF, nie €). Czy ktoś mógłby podać mi wskazówkę, jak najtaniej przelać pieniądze z moich niemieckich kont na konto szwajcarskie, bez konieczności ciągłego płacenia wysokich opłat? Chciałbym przelać 2000-3000 euro co 2-3 miesiące. Szwajcaria jest częścią EOG i obszaru SEPA, jeśli dobrze to zrozumiałem. Czy otrzymanie pieniędzy w CHF stanowi problem? Otwarcie konta w € w Szwajcarii również nie przyniosłoby korzyści, ponieważ muszę płacić tutaj w CHF i czasami dokonywać przelewów (czynsz itp.).
Dziękuję z góry za waszą pomoc!
Pozdrowienia,
David

Napisany przez geld-fuchs
Cześć, z ING-DiBa jest to bezpłatne. Oprócz IBAN potrzebujesz także BIC. Przelew działa tylko z mtanem. Możesz jednak samodzielnie się do tego aktywować za pomocą swojej listy itan. Przejdź do USŁUGI / BEZPIECZEŃSTWO / AUTORYZACJA - / Metoda TAN. Podaj tam swój numer telefonu komórkowego i przełącz się na mtan.

Napisany przez Davidogau
Dziękuję za odpowiedź!
Czy to oznacza, że przelewy na moje konto szwajcarskie są darmowe tylko wtedy, gdy korzystam z mtan?
Zgodnie z cennikiem Ingdiba, muszę zapłacić opłatę w wysokości 1,5%o, ponieważ otrzymuję pieniądze w innej walucie niż euro. Czy źle to rozumiem?
Dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam, David

Cześć, przepraszam, ale opłata w wysokości 1,5 promila mi umknęła. Procedura mtan automatycznie przełącza się przy przelewach zagranicznych, jest to wyłącznie kwestia bezpieczeństwa. Nie ma to nic wspólnego z opłatami.

Napisany przez Davidogau
Bez problemu...
Czyli wygląda na to, że nie uniknę tych opłat nawet w przypadku Ingdiba, prawda?
Czy istnieją może połączenia między szwajcarskimi i niemieckimi bankami, które umożliwiają darmowy transfer?
Kolejną opcją byłoby wypłacenie pieniędzy w gotówce (€) i wpłacenie ich na konto szwajcarskie, ale czy trzeba płacić opłaty za wpłacanie w obcej walucie?
Dzięki za odpowiedzi!

Cześć, DiBa powinna być jednym z najtańszych. Nie przeglądałem następującego linku: https://www.kostenloses-konto24.de/g...rmationen.html. Kosztowna jest prowadzenie konta w CHF.
W Swissquote konto prowadzone jest w kilku walutach, może to być opcja.
Jeśli dobrze czytam, to kosztuje to 5 € w FIDOR-Bank. https://www.fidor.de/personal-banking/operations
Co pomyśli o tym szwajcarski bankier, gdy niemiecki stanie przed jego okienkiem z gotówką?

Napisany przez Davidogau
Dziękuję za pomoc,
miłego dnia!

Napisany przez 2utopus
Jak wygląda sprawa w drugą stronę? Mam kilka akcji Nestle - w Szwajcarii obowiązuje 35% podatek źródłowy - a niemieckie państwo pobiera dodatkowo 10% podatku od zysków kapitałowych. Nadpłatę podatku źródłowego można odzyskać w Szwajcarii - należy pobrać formularz, wpisać dywidendy za do 3 lat kalendarzowych i odebrać pieczątkę w lokalnym urzędzie skarbowym - następnie wysłać do Szwajcarii i otrzymać 20% w CHF. Wydaje się, że ING nie pobiera własnych opłat za wpłatę - ale w wyciągu bankowym widniało 25 CHF opłat za transfery - to już całkiem spora kwota - czy istnieje sposób, aby tego uniknąć? Czy ktoś ma [url]konto[/url], na którym jest to tańsze? W przeciwnym razie spróbuję za 3 lata konta w Postbanku jako konta odbiorczego ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata