Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy 4-stronniczego zagrodowego gospodarstwa

Napisany przez MB2506
Witajcie,
Jestem teraz w końcu moich możliwości i nie wiem za bardzo, jak najlepiej kontynuować.
Ja i mój partner życiowy znaleźliśmy piękny 4-stronny podwórz (bez rolniczego użytkowania) (wiejska lokalizacja, świetny stan: nowe dachy 2015, nowe ogrzewanie, instalacje elektryczne, okna; ale z zabytkowym charakterem), który chcielibyśmy kupić. Podwórz było dotąd wykorzystywane jako gospodarstwo wczasowe. My jednak nie chcemy tego robić.
Cena zakupu: 360.000 €
Koszty przebudowy: 60.000 €
Jesteśmy w akceptowalnej sytuacji finansowej:
Łączne dochody netto: 4.500 €
Kapitał własny: 50.000 €
Ale:
Mój partner życiowy ma kredyt w wysokości 18.000 €, a ja mam dwa małe kredyty (2900 € i 3700 €).
Dodatkowo chcemy przejąć podwórz wspólnie z teściami. Posiadają oni Dom (oceniony przez bank na 240.000 €, z zadłużeniem w wysokości 67.000 €), który chcą sprzedać. 200.000 € mają być przekazane bezpośrednio na kredyt podwórza po sprzedaży.
Teraz o moim problemie: Mamy niezależnego pośrednika, który się nami opiekuje. Od siedmiu tygodni czekamy na odpowiedź. Pośrednik ciągle nas odsuwa. Raz są to problemy prywatne, innym razem terminy zawodowe. Powiedziano nam, że wszystkie dokumenty znajdują się w banku. Teraz jestem bardzo zaniepokojona (sprzedający chcą sprzedać podwórz innym osobom), więc dzisiaj zadzwoniłam do odpowiedniego banku, aby zapytać o status. Bank nie zna nas ani sprawy. Nie ma dokumentów dotyczących nas. Bardzo się martwię i jestem naprawdę przerażona. Pośrednik nie dotrzymuje umów (umów o oddzwonienie, terminy składania dokumentów) i nie odpowiada na maile albo bardzo rzadko odpowiada. Do tej pory starałam się zachować cierpliwość i wierzyłam, że coś się zmieni. Nic się jednak nie dzieje poza ciągłym odsuwaniem.
Wiem, że podwórz to niełatwy projekt i że banki nie święcą triumfów, ale czy to naprawdę musi być niemożliwe?
Teraz moje pytania:
Czy finansowanie podwórza jest realne z naszymi dochodami?
Jakie rodzaje banków są polecane?
Jak najlepiej postąpić z pośrednikiem?
Z góry dziękuję i przepraszam za długi tekst.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Niesamowite, niemożliwe, trudne do uwierzenia!

Państwa sytuacja wyjściowa pod względem dochodów, kapitału własnego i zabezpieczenia zastępczego czyta się doskonale. Pomimo tego, że żaden konsument nie powinien tolerować tak złej obsługi, tak niemożliwego sposobu opieki i leczenia, zdecydowanie polecam szybko pozbyć się tego brokera i uwolnić go od opieki nad Państwa planami finansowymi!

Stracili Państwo wiele czasu, więc korzystajcie z nadchodzącego, aby szybko zamienić swoją dobrą pozycję wyjściową w pozytywne orzeczenie kredytowe. W przeciwnym razie taki stan obsługi spowoduje, że ktoś inny otrzyma zgodę na zakup nieruchomości.

Oczywiście, należy sprawdzić, na ile nieruchomość może być obciążona zastawem i jak wartość nieruchomości się ma w stosunku do ceny zakupu, ale zajmie to maksymalnie jeden dzień, a zwykle w ciągu 4-6 dni roboczych bank powinien wydać orzeczenie kredytowe.

Niezależnie od tego, co jeszcze otrzymacie od brokera, nie powinniście i nie powinniście tolerować czegoś takiego, nie sposób zbudować zaufanej współpracy, taka wniosek kredytowy musiałby zakończyć się fiaskiem!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@MB2506, wyślij pośrednika na pustynię.
To zajmuje zbyt dużo czasu, zanim otrzymam tutaj odpowiedź.
Może być też jakiś powód, a jeśli tak, to może to oznaczać, że pośrednik jest jak tabletki nasenne.
Albo obiekt jest położony w tak niekorzystnym miejscu, że nawet korzystne zabezpieczenie, jak tutaj w Państwa przypadku, zostaje odrzucone przez bank z powodów czysto numerycznych.
Tylko dlatego mogę sobie wytłumaczyć opóźnienie - przy założeniu, że pośrednik jest dobry.
Ile innych domów znajduje się wokół niego?
Czy obiekt jest zupełnie sam na wolności?

Napisany przez NaTwoim13
Czy problem został rozwiązany???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata