Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Gdzie zainwestować pieniądze? Oszczędności/Fundusz/Metale szlachetne.

Napisany przez Lenovo86
Cześć razem,

potrzebuję porady dotyczącej inwestycji. Planuję kupić małe mieszkanie. Chciałbym sfinansować to głównie za własne środki. Suma, którą chcę zaoszczędzić, powinna wynosić od 30 000€ do 35 000€. Co miesiąc mogę oszczędzić około 750€. Jak mam najlepiej postępować? Mam już dostępną kwotę na niskiej pięciocyfrowej kwocie, zdeponowaną na koncie oszczędnościowym. Ta kwota powinna być dostępna w ciągu 4 lat. Co jest tutaj odpowiednie? lokata terminowa, fundusz czy może metale szlachetne?

Z góry dziękuję!

Napisany przez domrepp
Ponieważ potrzebujesz pieniędzy w stosunkowo krótkim i jasno określonym czasie (o ile to możliwe przy zakupie nieruchomości), z mojego punktu widzenia pozostają tylko 2 możliwości:
1. Kontynuowanie przechowywania pieniędzy na koncie oszczędnościowym (koniecznie w banku internetowym oferującym nieco wyższy oprocentowanie)
2. Zakup obligacji państw o najwyższym ratingu, których termin wykupu przypada około 3-6 miesięcy przed planowanym zakupem. Być może dostaniesz trochę więcej niż na koncie oszczędnościowym, a jeśli obligacja będzie utrzymywana do końca, to będzie to równoważne depozytowi terminowemu.
Być może możesz stworzyć kombinację obu opcji dla dostępnych obecnie pieniędzy oraz przyszłych oszczędności.
Każde inne rozwiązanie byłoby zbyt spekulacyjne i potencjalnie kosztowne!

Napisany przez Lenovo86
Super, nie miałem tego na uwadze z obligacjami skarbowymi. Dzięki!

Napisany przez xlarge
albo sprawdź na stronie weltsparen.de, czy jest tam coś interesującego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata