Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Ciągłe odrzucenie

Napisany przez Belair1987
Cześć, przeczytałem już wiele rzeczy tutaj, ale niestety nadal nie znalazłem dokładnej pomocy w moim problemie.

O sobie:
30 lat
Mieszkanie wynajmowane od 2012 roku
Dochód 1200 netto plus dodatkowe 450 od NJ
Score 93,86% (Schufa)

Cztery lata temu zmieniłem bank z Postbank na targobank, gdzie otworzyłem konto osobiste oraz mały kredyt w wysokości 3500 EUR, oraz konto oszczędnościowe. Wszystko odbyło się wtedy bez problemów. Około roku później przeniosłem się do Sparkasse, ponieważ wypłacanie gotówki w targobank był zbyt uciążliwe, a Sparkasse jest dobrze reprezentowana na wschodzie kraju, gdzie mieszkam. W Sparkasse zwiększyłem kredyt do łącznej kwoty 6000 EUR, dostałem również kartę kredytową z limitem 3000 EUR, co daje w sumie 9000 EUR, plus konto osobiste. Jednakże od momentu zwiększenia kredytu do 6000 EUR oprocentowanie wzrosło do 11%, ponieważ zostało mi wyjaśnione, że zmiana banku była zbyt szybka i spowodowała spadek mojego scorea z powodu targobank. Po wszystkich transakcjach w Sparkasse mój score spadł aż do 72%. Chciałem zmniejszyć wysokie oprocentowanie, a dodatkowo miałem problem z zakupem samochodu za 9000 EUR, który miał poważną stłuczkę po 7 miesiącach, przez co zostałem z długiem. Próbowałem ponownie zmienić bank i udało mi się to w lutym zeszłego roku, kiedy to Postbank zaoferował mi kredyt w wysokości 20500 EUR z oprocentowaniem 8,4% zamiast 35 tysięcy, które chciałem. Zgodziłem się na tę ofertę, ale nadal pozostałem w Sparkasse, z kontem osobistym i kartą kredytową. Sam fakt uzyskania takiej pożyczki przy moim scoreu był już niewiarygodny. Niestety, sprawy związane z samochodem nie potoczyły się dobrze - jestem teraz w sądzie i mam dobre szanse na wygraną, ale na wypłatę pieniędzy trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Od ponad roku próbuję ponownie dostać kredyt w wysokości 35 tysięcy, ale za każdym razem bez skutku. Zawsze słyszę, niezależnie od banku (Postbank, targobank, Credit plus bank itp.), że problemem jest mój score. Nie mam negatywnych wpisów, ani opóźnień w spłatach, a bilans domowy jest w porządku. Aktualny score to 93,86%. Jeśli więc problem nie leży w Schufa, to odrzucenie pochodzi od Infoscore Consuma Data GmbH. Czy ktoś może mi pomóc, jak mogę przełamać tę sytuację?

Napisany przez xlarge
Jak to ma działać:

Nie żyć ponad stan - spłacić najpierw kredyty, zanim zostaną zaciągnięte nowe (spirala zadłużenia...). Nie zmieniać bankowości tak często jak bieliznę - nie kupować nowych samochodów, ale używane i jeździć nimi dłużej - ewentualnie rozważyć pełne ubezpieczenie. Jak wysokie są obecne obciążenia kredytowe - które z poprzednich kredytów zostały spłacone - jak długo trzeba obsługiwać istniejące zadłużenia? Czy chcesz wylądować w prywatnej upadłości? 20500€ na 8,4% to już 140€ odsetek miesięcznie na początku - ile będzie spłacone?

Napisany przez Honey1979
Więc moja opinia po przeczytaniu z boku:
Moje włosy stają dęba przy Twojej biografii
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby udać się do doradcy długów.....
Nic innego tutaj nie ma sensu..... Nikt nie będzie chciał pożyczać Ci więcej pieniędzy przy takich coś w stylu wymiany auta i braku ubezpieczenia.... Kto miałby naprawdę chcieć poważnie współpracować z Tobą?

Tutaj nie ma mowy o prywatnej upadłości, umiem bardzo dobrze zarządzać swoimi pieniędzmi. Nigdy nie miałem problemów, nie znam nawet cofniętych przelewów. Dodam, że do moich dochodów dochodzi około 400 złotych napiwków. Więc miesięcznie mam dochód 2000€. Płacę 335€ raty każdego miesiąca, zostało jeszcze do spłacenia 16700€, a karta kredytowa ma jeszcze 1100€ do spłacenia. Sądzę, że kredyt w Postbanku trwa do 2024 roku.

Czemu muszę iść do doradcy finansowego??? On mi tylko powtarza to, co już sam wiem... Nawet mogę odłożyć do 300-450€ na czarną godzinę. Chcę po prostu wiedzieć, dlaczego mimo to banki nadal mnie odrzucają?

Napisany przez xlarge
Chcesz więc dodatkowo zadłużyć się o 35000€ w dodatku do 17800€? Jak długo potrwa spłacenie 52800€?
Jeśli płacisz dotychczasową ratę i dodasz 300€, w sumie miesięcznie wyniosłoby to 635€ - wtedy spłata trwałaby 7 lat - ale biorąc pod uwagę odsetki (na początku 8,4% to 370€ miesięcznie!) musiałbyś spłacać dłużej niż 10 lat.
Co się stanie, kiedy będzie trzeba wydać pieniądze na następne auto/pralkę/telewizor/meble/przeprowadzkę/etc.?
Lepiej zainwestować dodatkowe 300-450€ miesięcznie w spłatę, jeśli to możliwe, i w razie potrzeby zażądać darmowej informacji zwrotnej od towarzystw scoringowych - i sprawdzać, co się tam znajduje.

Nie, coś zrozumieliście źle, ogółem 35 000€. Reszta idzie na spłatę długu. To, co zostanie, potrzebuję na samochód. A rata powinna wynosić około 500€.

I znowu pytanie dotyczące tego, o co mi głównie chodzi. Bank Pocztowy na początku odrzuca prośbę o 35 tys. euro, ale proponuje MI przeciwofertę w wysokości 20500 €. W tym czasie moja wartość punktowa wynosiła 83%, a jeśli ktoś proponuje mi przeciwofertę, oznacza to, że chce mnie jako klienta. A teraz moja wartość punktowa wynosi prawie 94%, a od prawie 2 lat nic mi nie wychodzi. Nawet prosty refinansowy powrót do stanu 1:1 nie jest już możliwy. Nie można mi wmówić, że to wina wartości punktowej...

Napisany przez xlarge
Przy pożyczce 35.000€ na 8,4% na 8 lat, płacisz około 502€ miesięcznie, co daje łącznie 13.185€ odsetek przez cały okres ... Wolałbym raczej po 8 latach kupić młodego używanego samochodu za zaoszczędzone odsetki, niż wyrzucać pieniądze bankowi.
Myślę, że dla banków chodzi o ciągle rosnące kredyty i zmianę banku ... po co zdobywać klienta, który odejdzie po 2-3 latach?
Przy zarobkach około 2050€ netto i raty kredytowej 335€, oszczędnościowej 450€ oraz wynajmu mieszkania/samochodu itp. - jakie są Twoje stałe koszty?
500€? Mieszkanie/400€? Samochód / Żywność/Ubrania/Internet/Komórka/Ubezpieczenia/Opłata radiowo-telewizyjna/Energia/Wolny czas ... typowa lista wydatków ;-)

Napisany przez Honey1979
@Belair1987
Kiedy zbliżysz ucho do wyciągu z konta, możesz usłyszeć, jak Peter Zwegat ustawia swoje flipchart.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z mojego punktu widzenia praca dorywcza nie jest liczbą taką samą jak normalne wynagrodzenie.

Dlatego nie otrzymasz pożyczki w żądanej wysokości.

Napisany przez Freeliner
.....to zazwyczaj ci, którzy w ciągu 2/3 lat decydują się na zakup domu
Gdzie dostanę finansowanie na 110%, nie mam wkładu własnego?
Czy mogę dołączyć swoje kredyty konsumpcyjne do korzystnego finansowania
Bank nalicza wysokie opłaty ryczałtowe, nie potrzebuję tyle
Wolałbym płacić 700€ za kredyt hipoteczny niż 600€ za czynsz
Żyliśmy przez te wszystkie lata, teraz, mając Dom, będziemy oszczędniejsi
Przepraszam, ale kto w wieku 30 lat zarabiający 2000€ netto/mies. i zmuszony do spłacania tak wysokich kredytów konsumpcyjnych...
...i chce je zwiększyć o łącznie 35k, ten nic nie rozumie i żyje absolutnie ponad swoje możliwości!
(z tego 400€ to napiwki, a 450€ to praca dorywcza!!!!!!.....co się stanie, gdy będziesz musiał przez kilka miesięcy żyć z zasiłku chorobowego!?
...wtedy będziesz miał do dyspozycji zaledwie 700-800€!!!!)
W ten sposób zablokujesz sobie przyszłość....i coraz bardziej dusisz się w długach!!!
Przepraszam, to tylko moje skromne osobiste zdanie...nic osobistego

Napisany przez Honey1979
Najpóźniej gdy zaczyna działać z 400 euro nieopodatkowanych czarnych pieniędzy, każdy bankier natychmiast zamyka teczkę....
W zasadzie jest super, że banki te finansowanie samochodów wrzucają z powrotem, bo w przeciwnym razie każdy miałby własność, a ja znowu nie miałbym najemców, którzy finansowaliby mi życie....

Napisany przez Daukind

odrzucenie pochodzi od Infoscore Consuma Data GmbH. Czy ktoś może mi pomóc, jak to wszystko mogłoby działać?

Jakbyś spróbował poprosić Infoscore o własne sprawozdanie finansowe?
Poza tym, twoje dochody są po prostu zbyt niskie. Sam mówisz, że było/nadal jest niewiarygodne, że Postbank dał Ci kiedyś 20k.

Napisany przez 2tneub

Najpóźniej gdy zacznie działać z 400 euro nieopodatkowanego czarnego pieniądza, każdy bankier natychmiast zamyka teczkę....

Napiwki nie są nieopodatkowanym czarnym pieniądzem, ale regularnym dochodem w rozumieniu §19 Ustawy o podatku dochodowym, który jest zwolniony z podatku zgodnie z § 3 Nr. 51 Ustawy o podatku dochodowym.
Jednakże są to dobrowolne płatności osób trzecich bez żadnego prawnego roszczenia, dlatego nie mogą być one uwzględnione jako regularne dochody przy ubieganiu się o pożyczkę.

Napisany przez brainy
Jeśli w chwili twojej śmierci spadkobiercy odmówią dziedziczenia, przestajesz być wiarygodny.

To takie proste.

Nie ma prawa do nieograniczonego konsumpcjonizmu.

Jeśli myślisz, że to zbyt drastyczne w kontekście śmierci, pomyśl o długotrwałej chorobie, która uniemożliwia pracę.

Najpierw dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że naprawdę lepiej jest uspokoić się i spłacić trochę długu.

Napisany przez manniboi
Zawsze zadaję sobie pytanie, dlaczego ludzie chcą brać kredyty, a także w jakim stopniu można to powiązać z ich zdolnością do terminowej spłaty. Ocena zdolności kredytowej często wymaga także logicznego myślenia.

Nie sądzę, że banki podejmują logiczne decyzje, raczej wprowadzają swoje dane, a komputer podejmuje decyzję.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Belair1987, zgadza się.
Od Bazylei 2 przynajmniej wprowadza się całą sytuację do systemu, a następnie decyduje maszyna.
Oczywiście, instytucje bankowe mają pewną swobodę decyzji, ale jest ona teraz bardziej ograniczona niż wcześniej.
Podczas mojej pracy w dziale bankowości, mogłem swobodnie decydować do kwoty 200 000 EUR. Jednej osobie przyznawałem pożyczkę, innej również, a czasami obu.
Patrząc z perspektywy, wiele decyzji było podejmowanych intuicyjnie.
Dlatego teraz decyzje podejmowane są za pomocą komputera.

Napisany przez Tanzkanone

Dlatego dziś decyzja za pośrednictwem komputera.

A z powodu postępującej digitalizacji, już się to nie zmieni. Wystarczy spojrzeć na wszystkie oferty kredytów online. Cały proces kredytowy jest teraz przetwarzany automatycznie, a algorytm decyduje o udzieleniu kredytu. Jeśli tylko jedna zmienna nie pasuje do schematu, wniosek kredytowy zostanie odrzucony. To minus w porównaniu z dobrym, starym doradcą bankowym, który miał jeszcze swobodę działania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata