Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Niepewność co do dalszego rozwoju renty Riester

Napisany przez TrustMe
Cześć wszystkim,
ja (23 lata) założyłem około 5 lat temu emeryturę Riester w DEVK.
Obecnie wpłacam miesięcznie 50€ na rentę. Obecnie roczne zestawienie wygląda następująco:

Składki własne + dodatek = +754€Oczekiwany zysk = +~40€Koszty związane z zawarciem umowy = -~250@Koszty administracyjne = - ~60€Suma= +484€
Ponieważ nadal jestem w pierwszych 5 latach, koszty związane z zawarciem umowy są jeszcze bardzo wysokie. Jednakże, z mojego punktu widzenia, wydają się one zbyt wysokie?
Płacę 600€, a mimo to, pomimo państwowego dodatku, wypracowałem tylko 484€? To jest przygnębiające! Co o tym sądzicie? Czy to może być właściwe?
Ponadto, moje zarobki w zeszłym roku znacznie wzrosły z powodu ukończenia studiów i wynoszą około 55 000€ rocznie.
Jeśli dostosuję teraz miesięczną składkę tak, abym otrzymał pełne państwowe wsparcie, będzie to około 180€ miesięcznie.
Za różnicę 130€ (180-50=130€) muszę ponownie przez kolejne 5 lat płacić koszty związane z zawarciem umowy.
Czy to jest takie normalne? Wydaje mi się, że ponownie rosnące koszty związane z zawarciem umowy są zbyt wysokie.
Wiem, że dzięki zastosowaniu procedury tzw. Günstigerprüfung przy rozliczeniu podatkowym ponownie mogę zaoszczędzić część kwoty.
Dziękuję za Wasze odpowiedzi!

Napisany przez manniboi
Nie do końca rozumiem, jak można wykonywać oszczędności emerytalne (Riester-Rente) przy Twoich dochodach, ale dobrze.

Napisany przez Hanomag

Nie do końca rozumiem, jak w przypadku twojego dochodu można oszczędzać przez riestern, ale dobrze.

Dla tego dochodu opłaca się zacząć oszczędzać przez riestern. Jeśli pytający wpłaca maksymalną możliwą kwotę 1,946 €, otrzyma oprócz dopłaty w wysokości 154 € dodatkowe ponad 600 € w formie zwrotu podatku od urzędu skarbowego.
Wybór produktu był niestety nietrafiony. Plan oszczędzania w funduszach na pewno podniósłby inwestycję o dwucyfrowy procentowy zysk.

Napisany przez TrustMe
Nie do końca rozumiem, jak można zainwestować w Riester przy Twoich dochodach, ale dobrze.

To jest trudne do oszacowania mając tylko 17 lat!

Przy takim dochodzie rozważ inwestowanie w Riester. Jeśli pytający wpłaci maksymalną dopuszczalną kwotę 1 946 €, otrzyma poza dopłatą 154 € dodatkowo ponad 600 € zwrotu podatku od urzędu skarbowego.

Dziękuję za odpowiedź. Czy jednak tak wysokie opłaty na początku są normalne? Jeśli teraz zwiększę swoją składkę do wspomnianych przez Ciebie maksymalnych 1946 €, czy znowu będę musiał płacić wysokie opłaty prowizyjne proporcjonalnie przez 5 lat?

Napisany przez geld-fuchs
To niestety pasuje. Mnie to również spotkało. Inwestuję w fundusze od 2004 roku. Dopiero w ostatnich latach wartość moich funduszy wzrosła o około 400 € rocznie, pomimo minimalnej miesięcznej wpłaty w wysokości tylko 60 €. W Twoim wieku polecam plan oszczędnościowy oparty na akcjach. U pośredników funduszy lub banków internetowych nie płacisz opłat za prowadzenie konta i depozyt. Zazwyczaj pobierany jest jedynie obniżony opłata manipulacyjna. Nawet w przypadku krachu finansowego mógłbyś zyskać, ponieważ w przypadku spadających kursów otrzymasz więcej udziałów.

Napisany przez Hanomag

Dziękuję za odpowiedź. Czy jednak tak wysokie opłaty na początku są normalne?
Jeśli teraz zdecyduję się zwiększyć moją składkę do maksymalnych 1946€, czy znów muszę zacząć płacić proporcjonalnie wysokie koszty sprzedaży przez 5 lat?

Nie musisz. Załóż wspierany plan oszczędzania w akcje i wpłać tam pieniądze. Ponieważ zamrożenie (pozostawienie w spoczynku) starego kontraktu z niskim kapitałem wiąże się z wieloma kosztami, lepiej od razu przesunąć kapitał.

Cytat od geld-fuchs
To się niestety zgadza. Mnie też to spotkało. Programuje w funduszach emerytalnych od 2004 na bazie funduszy. W ostatnich latach mój kapitał funduszu wzrósł o 400 € rocznie, mimo minimalnej składki na poziomie zaledwie 60 €.

Trzeba wiedzieć, że w przypadku kryzysu giełdowego może również nastąpić spadek. Dla młodych ludzi nie jest to jednak aż tak tragiczne.

Cytat od geld-fuchs
Zazwyczaj obowiązuje obniżona prowizja przy sprzedaży.

Dla mnie już czas minął, ponieważ mój kontrakt kończy się w 2018 roku z powodu mojego wieku, ale czy mógłbyś podać kilka przykładów, które mógłbym przekazać w moim otoczeniu osobistym. Czy uważasz za możliwe, aby klient Union Invest mógł uzyskać niższe opłaty przy wyborze na inny fundusz oszczędnościowy bez zmiany funduszu oszczędnościowego.

Napisany przez Freeliner

Za różnicę 130€ (180-50=130€) musiałbym znowu przez 5 lat płacić koszty dystrybucji przy dostosowaniu.
Czy to jest normalne?

Jesteś pewien, że tak jest?
Właściwe jest to, że wynagrodzenie zmienia się rokrocznie i należy to odpowiednio dostosować.
Jeśli naprawdę trzeba ponownie przez 5 lat płacić te wysokie koszty dystrybucji, to byłoby naprawdę niedorzeczne!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata