Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z domem jednorodzinnym i mieszkalnym budynkiem gospodarczym.

Napisany przez JensD_os
Dobry wieczór,
Dziś przypadkowo odkryłem to forum za pośrednictwem Google i jestem pod wrażeniem przyjaznych, wyczerpujących i pomocnych odpowiedzi już istniejących członków.
Dlatego chciałbym teraz również zadać moje pytania.
Od dłuższego czasu (moi teściowie 54/52, moja żona 30, moje dwie córki 1/6 i ja 31) szukamy odpowiedniej nieruchomości, która pasuje zarówno pod względem lokalizacji, jak i rozkładu pomieszczeń.
Teraz znaleźliśmy jedną niedaleko nas w Osnabrück, ale teraz zastanawiam się nad kwestią finansowania.
Fakty:
Dom jednorodzinny 180m² + mieszkanie dla teściów 78m² (z 2009 roku) na 820m² własnej działce (w nowym osiedlu) kosztuje obecnie niepodważalne 370.000 € -> Celem jest 350.000 € (plus prowizja, itp.)
Moje wynagrodzenie z pracy stałej: 2985 € netto (z potrąconymi już 315€ za Leasing)
Moja żona obecnie jest na urlopie rodzicielskim (150 €)
Razem z dodatkiem na dzieci i nieuwzględniając wynagrodzenia mojej żony, mamy miesięcznie 3321 € na koncie
Nasze obecne czynsze wynoszą 780 €
Niestety nasz wkład własny wynosi tylko około 10.000 €
Koszty dodatkowe, takie jak notariusz, księga wieczysta i podatek od nieruchomości, opłacają moi teściowie.
Ponadto płacą oni czynsz w wysokości 400 € za mieszkanie dla teściów.
Chciałbym teraz dowiedzieć się, czy finansowanie w tak wysokim przedziale cenowym jest śmieszne, czy też możliwe?
W Osnabrück, zwłaszcza z uwagi na korzystne stopy procentowe, jest bardzo trudno znaleźć Dom w przystępnej cenie, który nie ma już 50 lat lub nie daje oznak innych problemów. W przypadku tego, który znaleźliśmy, byłbyśmy na razie bezpieczni jeśli chodzi o konieczne modernizacje.
Byłbym wdzięczny, gdyby moje pytanie wydało się logiczne i mógłbym mam nadzieję otrzymać uspokajające, ale także szczere odpowiedzi.
Dziękuję

Re: Finansowanie nieruchomości z domem jednorodzinnym i mieszkalnym budynkiem gospodarczym.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Jens_os,

zanim będziemy mogli wydać opinię i ewentualnie udzielić pomocy, pojawiają się następujące pytania:

- Czy Twoi rodzice również płacą prowizję dla pośrednika? Jeśli nie, to w jakiej wysokości jest to opłata?
- Ile zarabiała Twoja żona przed urlopem macierzyńskim i kiedy planuje wrócić do pracy?
- Czy otrzymujesz trzynastą pensję?
- Czy pracujesz w VW? Czy Twój pracodawca oferuje pożyczki pracownicze (w przypadku VW byłoby to tak)?
- Gdzie trzymacie wasze 10 000 euro, może na koncie oszczędnościowym?

Napisany przez JensD_os
Cześć Panie Buhmann,
nie, moi teściowie nie płacą prowizji. Niestety wynosi ona 5,95%. Moja żona pracuje jako asystentka stomatologiczna i zarabiała netto 1100 EUR przed narodzinami naszego 1. dziecka. Po pierwszym urlopie rodzicielskim 370 EUR. Tak, mam 13 pensję oraz mniejszą premię. Muszę dowiedzieć się więcej na temat pożyczki pracodawcy. 10 000 EUR to gotówka. Pozdrowienia Jens

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata