Re: Kiedy jest korzystny moment na zaciągnięcie kredytu z terminem zapłaty Forward?
Napisany przez yosh -
- sob lis 11, 2017 9:40 am
Kochane Forum,
mam umowę na kredyt z terminem ważności z tyłu, którą chciałbym omówić.
Moje obecne finansowanie kończy się w styczniu 2019 roku, ponieważ skorzystałem z mojego prawa do wypowiedzenia.
Na początku października złożyłem oferty kredytów z opcją forward, spośród których złożyłem jedną.
Dane:
Dom szeregowy, obecna wartość 270 000 EUR w Hamburgu
Pozostały dług na 1.2019: 120 000 EUR
Kredytobiorca: ja - osoba samozatrudniona, Pani - urzędniczka, 7 000 EUR netto
Oferta:
kredyt ze stałą spłatą z tyłu, wypłata 1/2019, okres kredytowania 10 lat, brak opłat stałych
Stopa procentowa 0,95%, efektywna 0,99%
Okres obowiązywania oprocentowania kończy się 1/2029
Czy ta oferta jest rozsądna, czy opłaca się jeszcze poczekać z zawarciem umowy? Między ofertą a udzieleniem zgody na udzielenie kredytu padło oświadczenie Draghiego, że EBC nie zmieni stóp procentowych do końca 2018 roku, co spowodowało lekkie obniżenie stóp procentowych.
Jeśli ktoś ma jakieś zdanie na ten temat, chętnie wysłucham.
Pozdrowienia, yosh
mam umowę na kredyt z terminem ważności z tyłu, którą chciałbym omówić.
Moje obecne finansowanie kończy się w styczniu 2019 roku, ponieważ skorzystałem z mojego prawa do wypowiedzenia.
Na początku października złożyłem oferty kredytów z opcją forward, spośród których złożyłem jedną.
Dane:
Dom szeregowy, obecna wartość 270 000 EUR w Hamburgu
Pozostały dług na 1.2019: 120 000 EUR
Kredytobiorca: ja - osoba samozatrudniona, Pani - urzędniczka, 7 000 EUR netto
Oferta:
kredyt ze stałą spłatą z tyłu, wypłata 1/2019, okres kredytowania 10 lat, brak opłat stałych
Stopa procentowa 0,95%, efektywna 0,99%
Okres obowiązywania oprocentowania kończy się 1/2029
Czy ta oferta jest rozsądna, czy opłaca się jeszcze poczekać z zawarciem umowy? Między ofertą a udzieleniem zgody na udzielenie kredytu padło oświadczenie Draghiego, że EBC nie zmieni stóp procentowych do końca 2018 roku, co spowodowało lekkie obniżenie stóp procentowych.
Jeśli ktoś ma jakieś zdanie na ten temat, chętnie wysłucham.
Pozdrowienia, yosh