Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Sprzedałam Dom w 2020 roku, ale teraz potrzebuję gotówki.

Napisany przez altersack
Cześć wszystkim
Odziedziczyłem gospodarstwo rolne w 2009 roku o wartości wówczas 300 000 €
Po inwestycjach i dużej pracy zostało ono wycenione przez bank oszczędnościowy na 615 000 € i jest obciążone kwotą 350 000 €.
Pomimo posiadania 5 mieszkań do wynajęcia pieniądze nie wystarczają naprawdę.
W testamencie jest klauzula zakazu sprzedaży przez 10 lat.
Moje pytanie brzmi, czy można wziąć pożyczkę, a następnie spłacić ją w całości w 2020 roku?
Pozdrowienia, Andreas

Napisany przez Honey1979
To zależy całkowicie od powodów, dlaczego twoja spłata kapitału nie wystarcza na utrzymanie, dlaczego tak jest?
Zasada ta nazywa się kredytem ostatecznym.... Przed renowacją obiekt wart był 300 tys. EUR... Po renowacji, po wielu wysiłkach (wkład własny) i inwestycji w wysokości 350 tys. EUR, wartość wynosi tylko 615 tys. EUR?
Gdzie są pozostałe 35 tys. EUR? A wkład własny?
Same zadłużenie w porządku, ale dlaczego pieniądze nie wystarczają? Czy nie byłoby sensowniej uzgodnić z bankiem zawieszenie spłaty kapitału?
Pozostawić zobowiązanie takie, jakie jest, a jedynie wstrzymać spłatę kapitału? Sprawdź swoją umowę kredytową. Być może dopuszcza ona nawet coś takiego, a wszystkie informacje o zmianie wysokości spłaty kapitału w zakresie od x do Y znajdziesz w swojej umowie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, użytkownicy forum. Istnieje również możliwość, że Sparkasse ustaliła tak wysoką wartość rynkową w nadziei na sprzedaż tej nieruchomości dla Ciebie? Wydaje się, że jest to kwestia dyskusyjna, czy obiekt, który Ci się podoba, rzeczywiście jest warty 615 000 EUR. Ponieważ tutaj liczy się wartość dochodowa. Nikt jeszcze nie wie, jaki będzie rynek nieruchomości w 2020 roku. W tym przypadku radziłbym zachować ostrożność i w razie korzystania z kredytu uważać tylko na banku, który do tej pory jest wpisany w księdze wieczystej. Bez znajomości lokalizacji i obiektu nie widzę finalnej wartości dochodowej w wysokości 615 000 EUR. Jak wysokie są czynsze netto po odliczeniu kosztów utrzymania?

Napisany przez altersack
Dziękuję bardzo!!!
Chciałbym też wiedzieć, dlaczego to nie wystarcza, prawdopodobnie chodzi o styl życia.
Z 350 tys. EUR 130 tys. było przeznaczone na wykupienie udziałów brata.
Nawet po zawieszeniu spłaty nadal pozostają odsetki w wysokości około 1400 EUR miesięcznie.
Po oszacowaniu doszło jeszcze mieszkanie o powierzchni 140 m2, ceny nieruchomości rosną tu dzięki bliskości Szwajcarii.
Czynsz czynszowy wynosi 2400 EUR.
Całkowita powierzchnia działki to 1350 m2.
Powierzchnia mieszkalna wynosi 400 m2.
W stodole byłoby miejsce na jeszcze 2 ładne mieszkania.
Pozdrawiam, Andreas

Napisany przez Honey1979
Skąd wziąłeś 1400 euro odsetek miesięcznie przy pożyczce 350 tysięcy euro ????

Napisany przez altersack
Ok, jest dokładnie 1046,23€ odsetek, do tego dochodzi umowa oszczędnościowa na kwotę 300€

Napisany przez xlarge
2400€ Czynsz netto i 400m² oznacza więc 6€/m² - wydaje się to być relatywnie tanie.
Przy 615.000€ jest to ponad 21-krotność rocznego czynszu netto.
Co takiego należałoby zrobić z maksymalnie 265.000€ nowego długu? Wydać?
Jak wysokie są raty kapitałowe i koszty niepodlegające naliczeniu wraz z miesiąc / co pozostaje / musi być dotowane?
Oznacza to również ponownie więcej odsetek i zwiększenie udziału obciążenia.

Napisany przez Honey1979

Ok, to dokładnie 1046,23€ odsetek, do tego dochodzi umowa oszczędnościowa budowlana na 300€

Więc jeśli płacisz 1050 euro odsetek od 350 000 euro, to jest około 3,5% odsetek..... Nie do końca w to wierzę.... szczególnie nie przy udziale kredytu na poziomie 57%. Wydaje się, że tu dzieje się coś innego.....
Problem z tzw. resztówkami to zawsze niedoceniane koszty poboczne... Wszystkie stare stajnie itp., jeśli spojrzysz na swoje zdjęcie, zobaczysz mnóstwo powierzchni dachowej... Jeśli to wszystko jest zaliczane jako powierzchnia uszczelniona..... Haleluja....
Czy nadal pracujesz zawodowo? Jesteś emerytem? Ile masz lat?

Napisany przez altersack
Procentowe oprocentowanie wynosi 4%
Spłata wynosi 0% poprzez umowę oszczędnościowo-budowlaną w wysokości 1%
Nie ma żadnych dodatkowych zysków, myślę, że oszukano mnie w Sparkasse.
Mam 55 lat i jestem ograniczony w zdolności do pracy (wypalenie zawodowe).
Muszę ciągle dopłacać i nie wiem skąd już wziąć pieniądze.
Mój plan polega na pożyczeniu 30000€ i sprzedaży domu w 2020 roku, wcześniejsza sprzedaż jest niemożliwa z powodu klauzuli w testamencie.

Napisany przez Honey1979
O Boże święte... Tak, to naprawdę kiepski żart.... Ale... szczerze mówiąc, do nabrania kogoś zawsze potrzebni są dwaj. Czyli jeden, kto zostaje nabrany. Teraz warto by sprawdzić czy ewentualnie możliwe jest dodatkowe pożyczanie od banku. Być może możesz już zacząć poszukiwania kupca, bo nie sądzę, że takie coś można pozbyć się z dnia na dzień. Ewentualnie możesz już zawrzeć wstępną umowę z kupującym, gdzie wpłaci on już 30 tysięcy lub coś w tym stylu... ewentualnie można skontaktować się z prawnikiem, który wskaże możliwe rozwiązania.

@Honey1979, pożyczka wtórna na obiekt kolekcjonerski i inwestycyjny oraz wysoki obciążeniem hipoteczny... Nie jestem odpowiednią osobą do rozmowy na ten temat.

Napisany przez xlarge
4% Oprocentowanie od 2009/2010 - po 10 latach w kontrakcie oszczędnościowym 36000€ + odsetki - wciąż pozostaje znaczna pozostała kwota długu ... być może w 2020 roku stopy procentowe będą lepsze?
Podwyżka czynszu w celu pokrycia kosztów nie jest możliwa?
Sprzedaż prawdopodobnie też nie jest łatwa, jeśli nie jest to ekonomicznie opłacalne.

Napisany przez Klaus1976
Cześć, też chcę kupić MFH. Powiedz mi, chłodna czynsz 2.400, odsetki 1.400, reszta 1.000 e. Skoro jesteś częściowo niezdolny do pracy, czy otrzymujesz jakieś świadczenia socjalne, czy czynsz jest jedynym źródłem dochodu??

Naprawdę słabe...

Napisany przez Martin79HN
Cześć, zastanowiłbym się nad następującym pomysłem.

Szukasz pośrednika, który bez zobowiązań wstępnie oszacuje obiekt za darmo.
Pośrednik udzieli Ci prywatnego pożyczki w wysokości 30t, oprocentowanej na przykład 2-3% i wymagalnej po 5 latach (bez spłaty!).
Być może zostanie wpisane zastaw na drugim miejscu.
Obiecujesz pośrednikowi, że zlecisz mu sprzedaż w 2020/2021 roku (zwróć uwagę na to, co przy tym podpisujesz!)
Z pewnością będzie także żądał prowizji pośrednika! Może warto teraz negocjować wysokość prowizji, która będzie pobierana!
W ten sposób możesz wydać 30t do 2020 roku i mieć pośrednika przy sprzedaży po swojej stronie!
Może być to rozwiązanie? Co mówią eksperci?

Spróbowałbym podnieść czynsz o 3% w tym roku i również o 3% w przyszłym roku (podwyżkę na koniec 2017 i koniec 2018 roku już wcześniej pisemnie zapowiedz). Dołącz do tego dla najemców lokalnego zakresu czynszowego w celu uzasadnienia.

Pozdrawiam

Martin

@Martin79HN
Udzielanie kredytów należy do banków. Patrz KWG.
Pośrednik nie ma prawa udzielać pożyczek.
Moja uwaga dotycząca oprocentowania, 2-3%. Czy przypadkiem nie pomyliłeś się o zerze? Nawet jeśli byłoby to prawne, to ciężko kogoś przekonać do działania przy oprocentowaniu 2-3%.
Zwłaszcza w przypadku długu zabezpieczonego majątkiem atypowym.

Napisany przez Martin79HN
I dlaczego nie zapytać brata o 30t - 50t i obiecać mu, że otrzyma je z powrotem po sprzedaży?

@Martin79HN, Brat to co innego niż pośrednik. Może to załatwić prywatnie bez wpisu hipoteki. To już coś innego, jeśli chodzi o sprawy rodzinne.

Napisany przez florianmeier
Jak jest zabezpieczone klauzula niedyspozycyjna?

Napisany przez clubfan
Od około trzech lat uczestniczę w finansowaniu nieruchomości/projektów z własnych środków lub jako gwarant wiarygodności, które wydają mi się przewidywalne i bezpieczne, ale mają również specjalny urok, który sprawia, że bankom trudno jest towarzyszyć danemu interesowi ze zwykle potrzebną indywidualnością. Jestem absolutnie uczciwy i fair, co też oczekuję od partnera biznesowego.
Oczywiście muszę również poznać i ocenić sprawy dotyczące obiektu - wycena i możliwość odsprzedaży - oraz osoby według moich własnych kryteriów. Z jednej strony może to być naprawdę specyficzny obiekt, z drugiej strony obecnie towarzyszę prywatnej osobie, która wzdłuż szwajcarskiej granicy, krok po kroku, również w stosunkowo małych miejscowościach, które zazwyczaj nie są dla mnie tak ważne, buduje Dom po domu i następnie z powodzeniem sprzedaje je w dobrej sytuacji rynkowej, jak to ma miejsce w wielu regionach tego kraju, czyli praktycznie działa jako mały prywatny deweloper/inwestor nieruchomości obok swojego głównego zawodu (przyzwoite zarobki).
W tym sensie nie byłemby tak sceptyczny, jak niektórzy piszący tutaj. Jeśli Państwa informacje są sprawdzone i wiarygodne, wycena dokonana przez Sparkasse w 2009 r. wynosząca 615 000 euro, jak już wspomniałem, w normalnych okolicznościach zakładałbym wzrost wartości. Obciążenie na poziomie 60%, zwykle poprzez BSV i pośrednie odsetki kapitałowe niewiele ponad 30 000 euro (8 x 3600 euro) czyli także 5%.
W przypadku oczekiwanej przez Państwa finansowania mostkowego w wysokości 30 000 euro, co jednak prawdopodobnie jest znacznie za nisko (plan finansowy), istnieje w zasadzie nadal wystarczający margines ryzyka.
Wszystko co jest kluczowe na końcu, to ocena potencjału odsprzedaży obiektu. Być może w przypadku sprzedaży warto rozważyć podział na własność lokatorską (WEG), przynajmniej jako opcję w celu poprawy wartości sprzedaży. To tylko jeden pomysł, oczywiście pozostaje jeszcze aspekt podatkowy, po 10 latach w posiadaniu nie stanowi problemu, co do podziału, nie jestem w stanie teraz tego precyzyjnie określić - proszę o nie podjęcie tu dyskusji -
Proszę po prostu o kontakt podając swoje dane kontaktowe, jeśli chcą Państwo ze mną porozmawiać: mail: erich-dotzler@hotmail.de

Napisany przez altersack
Przepraszam, że teraz dopiero się odzywam, ale ta sprawa bardzo mnie obciąża. Wiem, że do oszustwa potrzebne są dwie osoby, zdaję sobie sprawę, że zostałem oszukany. Właśnie podniosłem czynsz. Od 6 miesięcy nie otrzymuję już zasiłku chorobowego i muszę opłacać ubezpieczenie zdrowotne, nie otrzymuję żadnych świadczeń socjalnych. Dorabiam jako plakacista. Pomysł z bratem nie jest zły, ale tylko jeśli nie ma innej możliwości. Co myślicie o zapytaniu Sparkasse, u której mam inne pożyczki? Moja matka wyszła za właściciela gospodarstwa, a w testamencie zostało zapisane, że przez 10 lat nie można go sprzedać, w przeciwnym razie ja i mój brat musielibyśmy przekazać połowę rodzeństwu ojczyma. Chciałbym zachować gospodarstwo, ale moje zdrowie jest dla mnie ważniejsze. Nie martwię się o sprzedaż, Kandern jest bardzo popularnym miejscem do życia, nie tylko dla Szwajcarów. Planowane jest podłączenie tramwaju do Bazylei. Warto również wspomnieć, że nasze gospodarstwo jest objęte ochroną zabytków. Dziękuję wszystkim. Andreas

Napisany przez 2tneub
Jeśli Dom mógłby zostać po prostu sprzedany, dlaczego nie zacząć teraz szukać kupca? Sporządź umowę notarialną z zaliczką w wysokości 30 000 € (lub miesięczną płatnością) oraz pozostałą kwotą do zapłaty w momencie wygaśnięcia ceny zakupu w 2020 roku. Właśnie mamy podobną sytuację w firmie ze względów podatkowych.

Napisany przez Honey1979
Tak, o to właśnie miało już być w #10

Napisany przez Hanomag

Po intensywnych inwestycjach i wielu godzinach pracy został wyceniony przez Sparkasse na 615 000€, a obciążony kwotą 350 000€.

Kiedy dokonano tej wyceny? Czy planowane było wtedy już połączenie tramwajowe z Bazyleą?

Cytat od altersack
Od 6 miesięcy nie otrzymuję już zasiłku chorobowego i muszę płacić składki zdrowotne, nie otrzymuję świadczeń socjalnych.

Na pewno płacisz sporo składek jako dobrowolnie ubezpieczone. Możesz podjąć pracę na pół etatu (> 451 €), wtedy nie musiałbyś płacić składek zdrowotnych. Jeśli z powodu twojej choroby nie jest to możliwe, powinieneś jak najszybciej dążyć do wcześniejszej emerytury, wtedy otrzymałbyś pewną rentę i byłbyś objęty bezpłatnym ubezpieczeniem zdrowotnym, jeśli wcześniej byłbyś głównie ubezpieczony na mocy prawa.

Zarabiam sobie trochę jako plakacista.

Czy mogę zamienić to stanowisko na pracy na pół etatu?

Nie martwię się o sprzedaż, Kandern jest bardzo popularne jako miejsce zamieszkania, nie tylko dla Szwajcarów. Połączenie tramwajowe do Bazylei jest już blisko.

Przy tych warunkach, bank mógłby coś dorzucić. Przy niskich stopach procentowych dodatkowe obciążenie byłoby względnie niskie. A może zirytowałeś bank z powodu opcji odstąpienia?

Napisany przez altersack
Cześć Szacunek pochodzi z 2014 roku Planowane połączenie tramwajowe do Bazylei było już od dłuższego czasu omawiane, ale teraz staje się bardziej konkretne. Nie mam zamiaru przyjąć pracy na pół etatu, wcześniejsza emerytura byłaby raczej opcją, ale nie jest to łatwe do zrealizowania i będzie trudne do spełnienia. Oczywiście, mogę też porozmawiać z bankiem Sparkasse, ale bez stałego dochodu nie dostanę kredytu, a na wynajem mieszkania nie mogą mi już niczego udzielić. Jeszcze jedno pytanie, co to jest Widerruf-Joker? Pozdrawiam, Andreas

Napisany przez Philosoph
Kolejnym punktem wyjścia mogłaby być klauzula testamentowa, która być może stanowiłaby wyjście, czyli zgodę na sprzedaż przed 2020 rokiem. W tym celu konieczne byłoby najpierw określenie jej charakteru prawnego. Na przykład jeśli istniałaby egzekucja testamentowa, możliwe byłoby złożenie wniosku do właściwego sądu spadkowego o uchylenie takiego postanowienia, jeśli w innym przypadku majątek byłby znacznie zagrożony (§ 2216 Abs.2 BGB).

Napisany przez altersack
Oto Testament, który został sporządzony przez moich rodziców i jest dla mnie święty. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy 10 lat liczonych jest od śmierci mojej matki czy od wykonania testamentu. Pozdrowienia, Andreas

Napisany przez Philosoph
Termin rozpoczyna się, gdy mamy do czynienia ze wspólnym testamentem rodziców, po śmierci ostatniego z nich. W innych przypadkach, również w przypadku testamentu indywidualnego, termin rozpoczyna się od zgonu. Wtedy może nastąpić wykonanie testamentu. Bez znajomości dokładnej treści wydaje się, że chodzi raczej o kwestię moralną, a nie problem prawny. Oczywiście godne uznania jest szanowanie woli rodziców. Jednakże to, czy rodzice chcieliby wprowadzić swoje dziecko w poważne problemy, to już inna sprawa. Wydaje mi się, że Leibniz wypowiedział się na temat obowiązkowości przestrzegania decyzji spadkodawców przez potomnych... Ważne jest to: dzisiaj jest dzisiaj.

Napisany przez Honey1979
Czy jesteś dobrowolnie ubezpieczony na zdrowie?

Napisany przez altersack
Ja u AOK

Napisany przez Honey1979
W takim razie nie rozumiem, dlaczego od razu odrzucasz propozycję z pracą na Midi.
ubezpieczenie zdrowotne uwzględnia dochody z wynajmu do obliczenia składek.
Płacisz przecież łatwo 300 euro składek miesięcznie.
To by zniknęło w jednym zamachu.
Zdecydowanie by ci to pomogło.
Uważam, że propozycja jest świetna i bardzo przemyślana

Napisany przez Hanomag

Jeszcze jedno pytanie, co to jest Joker odwołania?

Na pewno by cię uratował. Jeśli zaciągnąłeś swoje kredyty głównie do 2010 roku, mogłeś odwołać je z powodu błędnej klauzuli odwoławczej i zazwyczaj w innej banku, na niższym oprocentowaniu (w 2016 r. około 1%), możesz je ponownie sfinalizować. W ten sposób zmniejszyłem oprocentowanie mojego kredytu o większej wartości niż ty, na czwarta część. Teraz cieszę się z widocznej redukcji obciążenia długiem na początku każdego miesiąca z moją nową stopą spłaty w wysokości 5%.
Nawet teraz, chociaż znacznie trudniej, może nadal jest możliwe. Zapytaj tutaj na forum przez PW u sebkoch (adwokat Sebastian Koch), czy bezpłatnie i niezobowiązująco przeanalizuje twoje umowy.
Po co chodzić daleko, skoro dobro jest tak blisko.

Napisany przez altersack
Ok, płacę 395€ miesięcznie, ale jaki to ma być praca na pół etatu?
Układanie półek w supermarkecie, mycie samochodów lub sprzątanie na przykład?
Jednak mam jeszcze jedno pytanie, zaciągnąłem kredyt na 10 lat, czy nadal będą naliczane kary, jeśli nie przedłużę umowy?
Dziękuję jeszcze raz za cierpliwość, którą dla mnie wykazujecie. Andreas

Napisany przez Honey1979
Jeśli masz 10-letnią gwarancję stopy procentowej, to po 10 latach nie ma kar za wcześniejszą spłatę. Możesz wypowiedzieć umowę z dłuższym terminem na tych samych warunkach. Czy nie mógłbyś zwiększyć wynagrodzenia za pracę plakatowania do 500 euro?

Napisany przez altersack
Hurra, to naprawdę dobra wiadomość.
Dodawanie (pracowników) nie jest możliwe, to zależy od sytuacji zleceń.

Napisany przez Honey1979
Dla Ciebie byłoby to prawdziwa alternatywa, którą powinieneś rozważyć.
Jeśli zmienisz pracę za 450 euro na pracę podlegającą ubezpieczeniu społecznemu, zarobisz brutto 500 euro, a netto około 400 euro i zaoszczędzisz 395 euro składki na ubezpieczenie zdrowotne.
To daje solidny dodatek w wysokości 350 euro miesięcznie, co w obecnej sytuacji jest dla Ciebie sporymi pieniędzmi.
Jeśli przyjmiesz stawkę godzinową 9 euro, to dla Ciebie będzie to dodatkowa praca wynosząca 5,5 godziny miesięcznie.
Zastanów się nad tym, trzeba również podjąć inicjatywę, aby rozwiązać problem... Nie ma rzeczy niemożliwych, gdzie jest wola, tam jest sposób.
W gruncie rzeczy masz to już łatwiej niż reszta społeczeństwa, które nie dziedziczy od rodziców gospodarstwa.

Napisany przez Immobesitzer
Cześć staruchu,

znajduję się w podobnej sytuacji. Siedzę na worku pieniędzy, ale nie mogę się do nich dostatecznie dostać. Ponieważ wynajmujesz znaczną część nieruchomości na stałe, w przypadku szybkiej sprzedaży mogłoby pojawić się dużo podatku spekulacyjnego. Zwłaszcza jeśli nieruchomość zyskała dużo na wartości. Koniecznie to przelicz! W moim przypadku, ze względu na odpisy amortyzacyjne z jednostki biznesowej i podatek spekulacyjny, również wysokość opłat byłaby zbyt duża.

Muszę powiedzieć, że jedynym sposobem na wyjście z twojej trudnej sytuacji jest rzeczywiście podjęcie małej pracy. Zgadzam się z tym również jak Honey1979.

Napisany przez Immobesitzer
Jeśli nieruchomość może zostać sprzedana dopiero po 10 latach, to znowu pasuje.
To prawdopodobnie także powód, dlaczego dokładnie 10 lat zostało uwzględnione w testamencie.

Napisany przez Honey1979
@Właściciel nieruchomości

To nie ma tutaj nic wspólnego z podatkiem od spekulacji.
TE nie kupił tego obiektu, tylko odziedziczył.

Napisany przez Hanomag

To nie ma nic wspólnego ze spekulacyjnym podatkiem.
TE nie kupił tego obiektu, tylko odziedziczył.

Ostrożnie z nic, pytający odziedziczył tylko częściowo.

Cytat od altersack
Z 350 tys. K. 130 tys. zostało użyte do wypłaty mojemu bratu.

W każdym przypadku trzeba sprawdzić, czy w wyniku odpłatnego nabycia podatek spekulacyjny jednak obowiązuje.

Napisany przez Honey1979
Myślałem, że zostało uregulowane w ramach podatku od spadków

Napisany przez Hanomag

Ok, płacę 395€ miesięcznie, ale jaki rodzaj pracy na pół etatu to byłby?
Układanie półek w supermarkecie, mycie samochodów, czy sprzątanie na przykład.

Bez znaczenia, jaka to będzie praca, może to być praca plakatowania, za którą powinieneś otrzymywać średnio 500 € miesięcznie. W zamian płacisz swoje składki na ubezpieczenia zdrowotne, pielęgnacyjne, bezrobotnych oraz zmniejszoną składkę na ubezpieczenie emerytalne. Dla pracodawcy praca na pół etatu jest tańsza pod względem kosztów wynagrodzenia bocznych niż praca na minimalnym etacie, która kosztuje około 30% więcej w składkach niż praca na pół etatu, gdzie składki wynoszą około 20%.

Cytat od altersack
Jednak mam jeszcze jedno pytanie, zaciągnąłem kredyt na 10 lat, czy nadal będą naliczane odsetki karne, jeśli go nie przedłużę?

Jeśli zrezygnujesz przedwcześnie, to będą naliczone odsetki za wcześniejszą spłatę. Po upływie okresu wiązania odsetek na 10 lat, będziesz mógł się bez nich obejść.

Napisany przez Hanomag
[cytat=Honey1979">
Myślałem, że to zostało uregulowane w ramach podatku od spadku
[/cytat]
Podatki od spadku to zupełnie inna sprawa. Dzieci mają tutaj duże kwoty wolne od podatku. Podatek od zysków kapitałowych (podatek spekulacyjny) należy do podatku dochodowego i ma niewiele wspólnego z podatkiem od spadku.
Faktem jest, że spadkobierca pod względem podatku spekulacyjnego wchodzi w ślady spadkodawcy w kwestii wolnego od obciążenia podatkiem udziału w spadku. Jeśli minęło 10 lat od nabycia przez spadkodawcę, to przynajmniej dla odziedziczonej części nie ma podatku spekulacyjnego. Jeśli spłacane są długi lub dokonywane są wyrównania spadku, wtedy zaczyna się na to proporcjonalnie od nowa 10-letni okres, jednak tylko w przypadku nieruchomości wynajmowanych lub komercyjnych.

Napisany przez xlarge
Ale jak to jest z inwestycjami i własną pracą w celu zwiększenia wartości obiektu - czy te koszty można odliczyć od zysku? \r\n Jak obliczyć tutaj zysk? \r\n Wartość z tamtych czasów to 300.000€, wypłacono bratu 130.000€ - a następnie zainwestowano i pracowano (być może zainwestowano 250.000€ i resztę zarobiono?) - obecnie wartość przekracza 615.000€?

Napisany przez brainy
A co na to mówi bank domowy?
Ile pieniędzy będzie potrzebnych do końca 10-letniego okresu?

Napisany przez Hanomag

Ale jak jest z inwestycjami i własną pracą w celu zwiększenia wartości obiektu - te koszty można jednak odliczyć od zysku, prawda?
Jak można tutaj obliczyć zysk?
300.000 € wartość początkowa i 130.000 € wyrównanie dla brata - a potem zainwestowane i przepracowane (może 250.000 € zainwestowane i reszta zapracowana?) - teraz warte więcej niż prawdopodobnie 615.000 €?

Zrobię przykład:
300.000 € = pierwotna wartość
200.000 € = odziedziczone (przekazanie nieodpłatne)
100.000 € = nabyty odpłatnie (odpowiada 1/3 pierwotnej wartości)
150.000 € = inwestycje
050.000 € = wydatki własne
100.000 € = zwiększenie wartości
600.000 € = dochód ze sprzedaży
Obliczenie zysku
600.000 € dochód ze sprzedaży
- 300.000 € cena nabycia
- 150.000 € inwestycje (koszty utrzymania nieodpłatne nie są uwzględniane od razu)
+ 27.000 € już dokonanej amortyzacji (450.000 x 2 % x 3 lata)
177.000 € = zysk
59.000 € = 1/3 proporcjonalny zysk podlegający opodatkowaniu
Koszty finansowania (opłata za umowę kredytu, odsetki, wpis hipoteki itp.) oraz koszty utrzymania od razu nie mają wpływu na zysk, ponieważ zostały już odliczone. Amortyzacja budynku obniża teoretycznie pierwotną wartość, co zwiększa różnicę (zysk). Wydatek własny jest zasłużonym zyskiem, który musi być opodatkowany, jak wynagrodzenie za pracę, jednak tutaj dopiero po zrealizowaniu.
Proszę nie trzymać się szczegółów, w razie potrzeby skonsultuj się ze specjalistą od podatków, który ponosi odpowiedzialność za udzielone informacje.

Napisany przez altersack
Pytam się jeszcze o bank domowy.
Pytanie, jak mam udokumentować inwestycje, czy wystarczy kredyt, czy potrzebne są rachunki?
Pozdrowienia, Andreas

Napisany przez Hanomag

Pytanie brzmi, jak mam udowodnić inwestycje, czy wystarczy kredyt, czy potrzebne są paragony?

Potrzebujesz paragonów. Jednak powinieneś je już przedstawić w latach, w których inwestycja została wykonana, w celu odliczenia amortyzacyjnego. Czy zrezygnowałeś z tego, ponieważ nie płaciłeś podatków z powodu niskiego dochodu?

Napisany przez altersack
Paragony są dostępne. Ile % muszę wtedy oddać?

Napisany przez Hanomag

Posiadam potwierdzenia. Ile % muszę wtedy oddać?

Czy nie masz księgowego? Czy w ogóle w ciągu ostatnich 3 lat składałeś zeznania podatkowe? Musisz opodatkować dochody z wynajmu i porównać je każdego roku z odpisami amortyzacyjnymi, kosztami utrzymania, opłatami odsetkowymi itp. A jeśli nie potrafisz tego zrobić sam, to musisz pójść do księgowego.

Napisany przez altersack
Ten mówi, że nie muszę płacić przez 10 lat, nawet jeśli wynajmę mieszkanie. Zastanawiam się, czy nie zauważył, że coś idzie nie tak, czy nie powinien mnie ostrzec?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata