Od około trzech lat uczestniczę w finansowaniu nieruchomości/projektów z własnych środków lub jako gwarant wiarygodności, które wydają mi się przewidywalne i bezpieczne, ale mają również specjalny urok, który sprawia, że bankom trudno jest towarzyszyć danemu interesowi ze zwykle potrzebną indywidualnością. Jestem absolutnie uczciwy i fair, co też oczekuję od partnera biznesowego.
Oczywiście muszę również poznać i ocenić sprawy dotyczące obiektu - wycena i możliwość odsprzedaży - oraz osoby według moich własnych kryteriów. Z jednej strony może to być naprawdę specyficzny obiekt, z drugiej strony obecnie towarzyszę prywatnej osobie, która wzdłuż szwajcarskiej granicy, krok po kroku, również w stosunkowo małych miejscowościach, które zazwyczaj nie są dla mnie tak ważne, buduje
Dom po domu i następnie z powodzeniem sprzedaje je w dobrej sytuacji rynkowej, jak to ma miejsce w wielu regionach tego kraju, czyli praktycznie działa jako mały prywatny deweloper/inwestor nieruchomości obok swojego głównego zawodu (przyzwoite zarobki).
W tym sensie nie byłemby tak sceptyczny, jak niektórzy piszący tutaj. Jeśli Państwa informacje są sprawdzone i wiarygodne, wycena dokonana przez Sparkasse w 2009 r. wynosząca 615 000
euro, jak już wspomniałem, w normalnych okolicznościach zakładałbym wzrost wartości. Obciążenie na poziomie 60%, zwykle poprzez BSV i pośrednie odsetki kapitałowe niewiele ponad 30 000
euro (8 x 3600
euro) czyli także 5%.
W przypadku oczekiwanej przez Państwa finansowania mostkowego w wysokości 30 000
euro, co jednak prawdopodobnie jest znacznie za nisko (plan finansowy), istnieje w zasadzie nadal wystarczający margines ryzyka.
Wszystko co jest kluczowe na końcu, to ocena potencjału odsprzedaży obiektu. Być może w przypadku sprzedaży warto rozważyć podział na własność lokatorską (WEG), przynajmniej jako opcję w celu poprawy wartości sprzedaży. To tylko jeden pomysł, oczywiście pozostaje jeszcze aspekt podatkowy, po 10 latach w posiadaniu nie stanowi problemu, co do podziału, nie jestem w stanie teraz tego precyzyjnie określić - proszę o nie podjęcie tu dyskusji -
Proszę po prostu o kontakt podając swoje dane kontaktowe, jeśli chcą Państwo ze mną porozmawiać: mail: erich-dotzler@hotmail.de