Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu jednorodzinnego, dużo kapitału własnego - niskie dochody

Napisany przez Daniel1702
Cześć drodzy użytkownicy forum,
Mam już działkę o wartości 117 000 €, wliczając w to uzbrojenie. Chcielibyśmy na niej postawić wolno stojący Dom jednorodzinny. Według naszego planu, uwzględniając wkład własny, kosztowałby on 326 000 €. Obecnie mieszkamy w małym szeregowym domu, który po sprzedaży przyniesie około 180 000-190 000. Mamy 90 000 € własnego kapitału. Czyli brakuje między 46 000 a 56 000 euro. Problem polega na tym, że obecnie mam tylko dochód w wysokości 1700 € netto. Moja partnerka życiowa (13 lat razem) zarabia 1150 euro, wliczając w to zasiłek rodzicielski. Chciałbym uniknąć brania jej pod uwagę przy finansowaniu, jeśli to możliwe. Jak oceniacie, czy otrzymałbym finansowanie? Myślę, że zabezpieczenia są zapewnione, nawet tylko przez działkę.
Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Daniel

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z miesięcznym dochodem netto w wysokości 1 700 EUR bez problemu dostanie Pan/Pani kredyt w wysokości 56 000 EUR.
Bank, w którym Pan/Pani ma konto, powinien to zrobić.
Czy posiada Pan/Pani inne obecne kredyty, pożyczki ratalne, o których nie wspomniał/a?
Zakładam, że nie.

Napisany przez NaTwoim13
Bezwarunkowo udziela się pożyczki.
- Ile będą kosztować utrzymanie nieruchomości?
- Czy istnieją zobowiązania kredytowe?
- Ile miesięcznie potrzebują do życia?
- Jak druga posiadłość mogła zostać spłacona i jak nabyto działkę?

Dziękuję za Państwa kompetentne odpowiedzi. Nie mamy żadnych innych zobowiązań kredytowych. Nie prowadzimy luksusowego stylu życia. Żyjemy oszczędnie. Obecnie mogę oszczędzać co najmniej 900€ miesięcznie bez większych strat. Obecny Dom jednorodzinny oraz nowa działka zostały opłacone gotówką. Finansowane przez moich rodziców. Jakby to było wczesnym spadkiem. Jeszcze nie byłem w banku. Jakie warunki finansowania według Pana/Pani mnie czekają?

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie mieszkają podczas budowy? Środki ze sprzedaży będą potrzebne na budowę, a kupujący chce skorzystać z domu po zapłaceniu.
- Czy chcą mu płacić rodzaj czynszu i pozostać w domu podczas budowy, czy może chcą tymczasowo sfinansować kwotę między sprzedażą a budową, aby mogli pozostać w domu?
- Jaką fazę odsetkową i spłaty preferują?
- Jaki standard zgodny z KfW osiągnie ten Dom?

W mojej opinii najlepszym rozwiązaniem byłaby tymczasowa finansowanie. Zamieszkanie u krewnych na czas trwania tego procesu stanowiłoby jedną opcję, a płacenie czynszu kupującemu mogłoby być kolejną. Jak ocenia Pani/Pan szanse na uzyskanie tymczasowego finansowania? Dom będzie co najmniej na poziomie KFW 70, ale dążymy do poziomu KFW 55 z pompą ciepła. Spłata powinna być relatywnie szybka. Nie jestem dobrze poinformowany/poinformowana na temat finansowania, dlatego zwróciłem/am się m.in. do tego forum. Co Pani/Pan mi radzi? Która opcja jest odpowiednia w kontekście mojej obecnej sytuacji finansowej?

Napisany przez Honey1979
Opłacanie czynszu przez kupującego jest możliwe, ale niestety często trudne do zrealizowania w przypadku nieruchomości użytkowanych przez siebie. Nowy nabywca chce przecież jak najszybciej przebudować, wprowadzić się itp. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest pośrednie sfinansowanie, co z pewnością jest również możliwe, jeśli szeregowiec nie jest obciążony (księga wieczysta jest wolna). Ja osobiście skontaktowałbym się najpierw z pośrednikiem, który przyjdzie do Ciebie i oszacuje wartość nieruchomości według własnego punktu widzenia. Jeśli nie masz odpowiednich kontaktów, skorzystaj z usług 2 lub nawet 3 pośredników, którzy dokonają pierwszej oceny. Często zdarza się, że pośrednik wycenia cenę sprzedaży wyżej, aby zdobyć zlecenie od klienta, często sprzedający wybierają pośrednika, który najwyżej wycenił nieruchomość... Co jednak nie przynosi rezultatów, ponieważ nie sprzeda jej po takiej cenie. Jak piszesz, przynajmniej nie należysz do tych osób, które mają zbyt wygórowane oczekiwania co do wartości własnej nieruchomości, ale może być również tak, że obiekt jest znacznie więcej wart. Dobrze skomunikowani pośrednicy często mają poszukujących pacjentów na swojej liście i mogą zaoferować pierwsze propozycje. Wszystko zależy od pośrednika. Nie zawsze ci najwięksi są najlepsi. Istnieją również tzw. samotni wojownicy, którzy są niesamowicie dobrze skomunikowani. Na temat kosztów nowej nieruchomości już wiesz, teraz musisz ustalić, ile kapitału potrzebujesz, co zależy od kwoty uzyskanej ze sprzedaży. Przy względnie niewielkim zapotrzebowaniu na finansowanie, nie jest decydujące, ile procent płacisz po przecinku od odsetek... Jeśli spłacasz regularnie, szybko będziesz gotów. Wydaje mi się, że Twoja stopa procentowa będzie wynosiła około 1,2%, a jeśli finansujesz przez 10 lat, zapłacisz tylko 530,00 euro miesięcznie i skończysz po dziesięciu latach. Ja w Twoim przypadku, przy tych warunkach, wybrałbym tylko 5 lat. Wtedy będziesz pewnie na poziomie 0,9% i jeśli regularnie opłacisz 500 euro, a będziesz miał opcję nadpłat, to będzie szybko. Jeśli zapłacisz tu 500 euro, a resztę (900 - 500) zaoszczędzisz, to po 5 latach będziesz miał pozostałą kwotę w wysokości 32 tys. i zaoszczędzoną sumę 24 tys. Różnica to więc 8 tys. (Tu policzyłem z 60 tys. euro, a nie z 56 tys. euro). Nie znamy Twojego wieku i życia naprawdę, czy zgodnie z podanymi warunkami ma sens tak bardzo przyspieszać... To musisz sam zdecydować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata