Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Moja prognoza Riester do dyskusji WHEN i ostrzeżenia?)

Napisany przez Kollo100
Cześć,
zeskanowałem swoją prognozę dotyczącą Riester, aby usłyszeć opinie.
Wygląda na to, że powinienem w miarę możliwości wypłacić kapitał!?
Zachęcam do aktywnej wymiany opinii. Pomaga to innym w procesie formułowania swojego zdania.
Ja osobiście jestem rozczarowany, że około jedna trzecia kapitału będzie zatrzymana na moje życie po osiemdziesiątym piątym urodzinach!
Miłej niedzieli!
Kollo100
Prognoza od 2017 r..pdf

Napisany przez xlarge
Pieniądze na ubezpieczenie wystarczyłyby na 10 lat w planie wypłat - będziesz otrzymywać swoje pieniądze tylko wtedy, gdy osiągniesz 95 lat.
(Oczywiście inflacja będzie dalej rosnąć ... i co można będzie kupić za 37,67€ za 30 lub 40 lat ...) - na razie dodatkowe odsetki wyglądają jednak całkiem nieźle ...

Napisany przez Honey1979
37,67 :-) to za 40 lat wystarczy na porcję frytek i colę... Samo takie coś oferować uważam za bezczelność :-)
Kup sobie lepiej miejsce parkingowe w garażu podziemnym i wynajmuj je... Z inflacją to samo działa... I zawsze możesz decydować, co się dzieje... Jeśli będziesz chciał/chciała poszaleć w starości i być chorym/chorą, to po prostu sprzedasz to i zrobisz to... i nie będziesz zależny/zależna od jakiegoś zezwolenia na emeryturę... Tylko taka myśl
37,67 XD

Napisany przez domrepp
Znowu miły przykład na to, jak bezmyślne może być Riestern. Wiem, wiem, są też inne przypadki. Ale to znowu jest super, prawda!? Musisz żyć 95 lat, aby cokolwiek (w postaci zysku) osiągnąć z produktu finansowego - ojej! To jeden z powodów, dla których zrezygnowałem z Riester. Przynajmniej w mojej obecnej sytuacji życiowej to całkowity absurd, może się to jednak kiedyś zmieni...

Napisany przez Kollo100
Cześć,
tak, nauczyłem się z tego. Umowy nie są już gromadzone.
Być może mogę wypłacić pieniądze z wyprzedzeniem, aby spłacić dług!?
Riester to jednak tylko mała część mojego funduszu emerytalnego. I to tylko z punktu widzenia podatkowego.
Być może jakiś ekspert od Riester tutaj w forum ma dobry pomysł?
Pozdrowienia
Kollo100

Napisany przez brainy
Można w pełni wydać swoje oszczędności na spłatę zadłużenia nieruchomości wykorzystywanej przez siebie przed przejściem na emeryturę.
Być może znajdzie się tam prywatne pożyczka?
Bez tego wyjścia Riester jest po prostu bardzo niekorzystny (aby uniknąć gróźb).
W styczniowym numerze czasopisma Finanztest z 2018 roku również poruszono ten temat. Ciekawe, co napiszą!

Napisany przez Kollo100
Niestety tylko do użytku własnego.
Posiadam dwie mieszkania, ale obie są wynajęte.
Wygląda na to, że muszę jeszcze nabyć nieruchomość i się tam wprowadzić.
Aktualnie mieszkam w mieszkaniu w domu moich teściów, który jest wolny od długów.
@brainy: Czy cały kapitał przed przejściem na emeryturę (umowa obowiązuje do 60 roku życia) bez zwrotu środków pomocowych, czy tylko 30%?
Pozdrawiam

Napisany przez Honey1979
https://timschaefermedia.com/schroede...d-der-rentner/

Napisany przez Kollo100
Cześć Honey1979,
dzięki za komentarz.
Tak, to doprawdy frustrujące. Być może odbędą się nowe wybory i niektórzy zaczynają już się obudzać.
Niestety, to nie pomaga mi w moim problemie.
Pozdrawiam

Napisany przez Honey1979
To naprawdę nie jest problem... z tych 37,67 złotych nie musisz przecież żyć.

Napisany przez Hanomag

@brainy: Cały kapitał przed przejściem na emeryturę (Umowa obowiązuje do ukończenia 60 lat) bez zwrotu środków pomocowych, czy tylko 30%?

Całość może być użyta do spłaty długu. Jednak wtedy zaczyna działać konto pomocowe mieszkaniowe, które od czasu rozpoczęcia emerytury odpowiada za opodatkowanie pobranego kapitału (z rocznym fikcyjnym oprocentowaniem 2 %).
Musisz tylko poszukać tutaj na forum, bo już wiele zostało napisane.

Napisany przez domrepp

Wszystko może zostać wykorzystane do spłaty długu. Jednak wtedy zaczyna działać konto wspierające mieszkaniowe, które jest odpowiedzialne za opodatkowanie wypłaconego kapitału (oraz coroczne fikcyjne oprocentowanie 2%) od momentu rozpoczęcia emerytury.
Musisz tylko szukać tutaj na forum, wiele zostało już napisane.

Dokładnie oblicz, czy warto zaakceptować konto wspierające mieszkaniowe w okresie emerytury.

Napisany przez Kollo100
Dziękuję wszystkim za wskazówki,
chcę zajrzeć na forum.
A kto wie, może do tego czasu coś jeszcze się zmieni w prawodawstwie.
Życzę Wam wszystkim miłej reszty niedzieli!
Kollo100

Napisany przez Honey1979

Dziękuję wszystkim za wskazówki,
Chcę rozejrzeć się trochę na forum.
A kto wie, być może do tego czasu coś się jeszcze zmieni w ustawodawstwie.
Życzę wszystkim miłej reszty niedzieli!
Kollo100

Być może wiek emerytalny zostanie podniesiony do 70 lat... Wtedy garaż podziemny znów byłby na czele

Napisany przez Kollo100
Czy ma sens korzystanie z własnego miejsca parkingowego podziemnego, jeśli jest bardzo daleko, to już inna sprawa.....

Napisany przez Honey1979
Oh nie.... Musisz przeczytać to, co napisałem.... Tutaj jest post #3
Drugi akapit - pierwsze zdanie

Napisany przez Kollo100
Honey1979,
zakładasz, że Riester pozostaje, a dodatkowo zostanie zakupione TG.
Wolałbym wypłacić kapitał z umowy Riester.
Jeśli jednak przeszkody staną się zbyt duże lub zwrot dopłat i podatków będzie zbyt drogi, to umowa pozostanie w mocy.
Pozdrawiam

Napisany przez Klaus1976
Cześć,

Właśnie zrezygnowałem z mojego riestera, ponieważ stałem się prywatnie ubezpieczony (Ag Direct Insurance bardzo drogie).

Rezygnacja nie sprawiła problemów. Tak jak to się czyta, powinieneś dostać 12766,30 EUR, pomniejszone o dopłaty państwowe w wysokości 1.457,47 EUR oraz ulgę podatkową (musisz przejrzeć swoje zeznania podatkowe i policzyć tę ulgę).

Wypłata nie ma negatywnego wpływu podatkowego

Napisany przez brainy
Jeśli konieczne jest zwrot korzyści (podatkowych), to czy nie powinno to być uznawane za szkodliwe podatkowo?

Wyjaśnij proszę!?!

Napisany przez Klaus1976

Gdy trzeba zwrócić (korzyści podatkowe), to czy nie powinno to szkodzić podatkowo?
Wyjaśnij to!?!

nie. kwestia punktu widzenia. Gówno wchodzi, gówno wychodzi!
Byłoby podatkowo szkodliwe, gdybym musiał opodatkować wypłatę! Tutaj tak nie jest!

Napisany przez brainy
Jeżeli inwestycja była dochodowa, w przypadku jej wypowiedzenia oczywiście należy opodatkować ten sukces inwestycyjny.
Dodatkowo do zwrotu korzyści podatkowych/dotacji.
Być może zawieszenie składek i wypłata w roku, w którym sytuacja nie będzie tak dobra (choroba/niepowodzenie), to lepsza rada.

Napisany przez Hanomag

Jeśli instalacja była opłacalna, ...

Niestety nie była tak opłacalna. Musiałby zapłacić tylko 1,153 € podatku, ponieważ nie można ich odliczyć od ewentualnie podwójnego wolnego od podatku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata