Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwy jest zakup mieszkania? Proszę o pomoc...

Napisany przez finanzi3
Cześć,
jestem nieco zdesperowana, ponieważ nie mogę dostać mieszkania do wynajęcia i zastanawiam się więc nad kupnem małego, taniego mieszkania na własność.
Zakładając, że mam 100 000 euro kapitału własnego i chcę kupić mieszkanie za 70 000 euro. (Procent, podatek od nabycia nieruchomości, notariusz... na razie pomijam)
Niestety nie mam więcej kapitału własnego.
Czy mogę na przykład zapłacić 60 000 euro gotówką i zaciągnąć częściową hipotekę na zakupione mieszkanie na pozostałe 10 000 euro?
Czy w ogóle coś takiego jest możliwe? Przypuszczalnie nie....

Napisany przez xlarge
To wystarczy - gdzie jest problem?
Wolałbym jednak zapłacić przelewem niż gotówką.

Napisany przez finanzi3
Przepraszam, pod gotówką rozumiałem bez kredytu.

Czy możliwa jest częściowa hipoteka? (mam tylko niskie dochody)

Ile mniej więcej wyniosłyby miesięczne koszty? Na przykład przy częściowej hipotece w wysokości 10 000 czy 20 000?

Przepraszam za prawdopodobnie głupie pytania, ale jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie.

Napisany przez NaTwoim13
Ile zarabiasz? Masz dzieci? Jesteś samotny? Ile mogłbyś/musiałbyś zapłacić czynszu?

Napisany przez finanzi3
Nie, chciałbym zamieszkać samodzielnie w mieszkaniu. Mam tylko niewielką emeryturę. Nie mam dzieci, jestem samotny.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Finanzi3, powinieneś po prostu podać informację na temat wysokości emerytury.
Ponieważ 10.000 EUR to również 10.000 EUR, które muszą być wypłacone z uwzględnieniem oceny zdolności kredytowej.

Napisany przez finanzi3
To właściwie było sedno pytania.
Czy byłoby możliwe uzyskanie, na przykład, 10 000 euro jako częściowej hipoteki na pozostałą w pełni opłaconą mieszkanie, na przykład w powyższym przykładzie?
(Mieszkanie za 70 000, opłacono 60 000, 10 000 hipoteka)
Niezależnie od mojej emerytury....

Napisany przez NaTwoim13
Nie, konieczna jest zdolność do obsługi kapitału i dopóki nie znamy wysokości emerytury, nie możemy również wydać oświadczenia dotyczącego możliwości jej przedstawienia.

Napisany przez finanzi3
750 euro Wynajmem
Zastanawiam się, dlaczego pierwszy użytkownik napisał, że to nie jest problem.
Chciałbym użyć mieszkania jako zabezpieczenia dla częściowej hipoteki w wysokości na przykład 10 000 euro, które już spłaciłbym w 60 000 euro, czyli w 86 procentach.
(niezależnie od mojej emerytury)

Napisany przez Honey1979

750 euro emerytury
Zastanawiam się, dlaczego pierwszy użytkownik napisał, że nie byłoby to problemem.
Chciałbym użyć mieszkania o wartości np. 60 000 euro, które byłoby już spłacone w 86 procentach jako zabezpieczenia dla częściowego kredytu w wysokości 10 000 euro.
(niezależnie od mojej emerytury)

Myślę, że przy dochodzie w wysokości 750 euro (zasiłek Harz 4) nikt nie pożyczy ci niczego....
Zabezpieczenia są w porządku i naprawdę świetne... ale pamiętaj:
Bank nie ma zamiaru przejmować twoich nieruchomości, chce odzyskać swoje pieniądze.

Napisany przez xlarge
Przez Wystarczy miałem na myśli, że przy 70 tys. € na mieszkanie 100 tys. € kapitału własnego wystarczy i nie trzeba brać kredytu.
Skąd się składa kapitał własny? Czy może zostać zabezpieczony jako zabezpieczenie?

Napisany przez finanzi3
To emerytura, nie Hartz4.
Kapitał własny to zwykłe środki pieniężne.
PS:
@honey
Nie bierz tego do siebie, ale rzadko widziałem tyle błędów ortograficznych skondensowanych w 3 zdaniach.

Napisany przez Honey1979
To jednak kwota z zasiłku Hartz 4 z wliczoną czynszem nie odbiega nawet o milimetr... Jeśli nie jest wręcz poniżej.
Przepraszam, błędy w pisowni wynikają tutaj z wprowadzania tekstu za pomocą telefonu.

Napisany przez finanzi3
To po prostu nie istnieje, dlatego moje pytanie.
Jak już wspomniałem/wydawało mi się to w pierwszym wpisie, że z małym mieszkaniem własnościowym też by nie wyszło.
Po prostu chciałem wziąć jeszcze niewielki kredyt, ponieważ mógłbym spokojnie spłacać np. 200 euro miesięcznie
i w ten sposób mieć większą kwotę gotówki do dyspozycji, gdy nadarzy się potrzeba większej naprawy samochodu itp.

To był mój myśl na tę całą sytuację, bo przecież spłaciłbym całe mieszkanie.

Napisany przez Polli1209
W takim razie lepiej byłoby od razu całkowicie uregulować opłatę za mieszkanie i oszczędzać 200 euro miesięcznie. W ten sposób zawsze miałbyś rezerwę na np. naprawę samochodu. Warto również zastanowić się, jak wysoka jest opłata za mieszkanie, którą także musisz pokryć z renty.

Napisany przez xlarge
Kol. 18€ Prąd 50€ Czynsz 250€ Podatek od nieruchomości 25€ Ubezpieczenia 30€ Internet/Telefon komórkowy 30€ -
za chwilę mamy wydane 400€ i jeszcze nic nie zjedliśmy, nie ubraliśmy się ani nie korzystaliśmy z transportu/kultury ... ale spłacić 200€ - z czego właściwie?
A potem jest dodatkowy podatek specjalny dla mieszkania własnościowego na dach/fasadę/ogrzewanie/garaż podziemny/winda - i już trzeba płacić o 50€ więcej miesięcznie.

Napisany przez finanzi3
To już wszystko uwzględniłem i o to nie chodzi.

Napisany przez NaTwoim13
To, co naprawdę mnie denerwuje, to gdy mam wrażenie, że z powodu braku informacji od razu wysuwane są najgorsze domysły.

Napisany przez finanzi3
Dziękuję, jestem tutaj nowy i nie chciałem mówić tego bezpośrednio... ale tak naprawdę właśnie tak się czułem.
Już teraz płacę abonament radiowo-telewizyjny, ubezpieczenia, internet, telefon itp. i oczywiście zdaję sobie sprawę, że do tego dochodzą opłaty związane z posiadaniem mieszkania, takie jak podatek od nieruchomości, opłaty administracyjne itp.

Napisany przez NaTwoim13
Nikt nie ma złych intencji, ale czasami chciałbym większej szacunku wobec problemów osób po tej stronie (TE), a zadawanie pytań wydaje się sugerować, że chce się poznać zmartwienia, problemy, sprawy i konteksty obiektywnie, nie wydając się zbyt nachalnym, nadopiekuńczym lub zarozumiałym. To dotyczy także mnie!! Oczywiście każdy powinien oferować pomoc z własnej perspektywy i wyrażać, jak by on postąpił, jednak nie należy zapominać, jak różni są ludzie. Najlepiej, moim zdaniem, mogę pomóc, gdy dowiem się jak najwięcej o danej osobie, a robię to poprzez zadawanie pytań.

Napisany przez finanzi3
Mogę się z tobą w pełni zgodzić.

No cóż, w takim razie muszę odpuścić moje małe mieszkanie własnościowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata