Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Działka jako kapitał własny

Napisany przez Kat308
Cześć!
Planuję wybudować Dom na działce moich rodziców. Chcieliby mi podarować 300 metrów kwadratowych (z 2000), które mogę wykorzystać jako wkład własny.
Jednak kredyt moich rodziców będzie trwał jeszcze 5 lat, dopóki Dom nie zostanie spłacony.
Czy w ogóle mogą mi coś podarować? Czy nie należy to do banku? ?
Dzięki i pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kat308,
bank musi zgodzić się na podział, co zrobi, gdy pozostała część działki z domem zapewni wystarczającą zabezpieczenie dla reszty kredytu (prawdopodobnie, kredyt ma już trwać tylko 5 lat, jak piszesz).

Twoi rodzice muszą poprosić o zgodę na podział działki od banku.

Napisany przez spassinnebacken
Muszę to lekko poprawić:
Podział jest oczywiście możliwy bez zgody wierzyciela hipotecznego, ponieważ po podziale obciążenie hipoteczne nadal pozostaje na obu nieruchomościach (jeśli jedna staje się dwiema) jako wspólne prawo. To, czego potrzebujecie (po podziale), to zgoda banku na zwolnienie nieruchomości, która ma być przekazana wam, z odpowiedzialności wspólnej.
Bank zależy na spełnieniu warunków, które wymienił noelmaxim.
Ponadto istnieje błędne przekonanie, że bank posiada nieruchomość. Nieruchomość należy do właściciela. Bank posiada na niej jedynie zastaw.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Działka zawsze należy do wszystkich właścicieli i może być podzielona dowolną ilość razy.
Zawsze istnieje wspólna odpowiedzialność na wszystkich działkach.
Aby zaoszczędzić koszty, przed podziałem warto sprawdzić zwolnienie z obciążenia hipotecznego.
Oznacza to, że bank sprawdza, czy pozostałe 1 700 mkw. wystarczą jako zabezpieczenie dla kredytu rodziców.

Napisany przez 2tneub
Czy 300m² wystarczy na Dom jednorodzinny, jeśli nie ma być to bliźniak?

Napisany przez NaTwoim13
@Spassinnebacke
Dla TE celem powinno być posiadanie wolnej od obciążeń działki, i to uzależniłem od zgody banku, lub odniosłem się do tego.
Zgoda wierzyciela hipotecznego jest konieczna. Chociaż podział działki jest zawsze dopuszczalny, musi być zgoda wierzyciela hipotecznego na zmniejszenie hipoteki. W przeciwnym razie hipoteka będzie ciążyć na obu działkach, czyli w przypadku TE na obu działkach. Hipoteka staje się wtedy ogólną hipoteką na wszystkich częściach. Ponieważ jednak TE powinien przejąć nieruchomość nieobciążoną, zgoda wierzyciela hipotecznego jest konieczna. Bank udzieli jej tylko wtedy, gdy pozostały kawałek ziemi ma wartość zabezpieczenia wystarczającą dla pozostałej kwoty pożyczki. Jest to kwestia wyceny zgodnie z zasadami zabezpieczenia banku, które decydują o wyzwoleniach zgodnie z intencją TE.

Napisany przez spassinnebacken
@noelmaxim: Dokładnie to wyraża mój zdanie: To, czego potrzebujecie, to (po podziale) zgoda banku na zwolnienie nieruchomości, która ma być na was przeniesiona, ze wspólnej odpowiedzialności.

Napisany przez Kat308
Cześć i dziękuję za wasze odpowiedzi! Czyli jest nadzieja, że uda się to zrealizować.
Czy najpierw musimy podzielić działkę u notariusza, a potem udać się do banku, czy może odwrotnie?
kredyt moich rodziców wynosi około 50 000 euro. Powinno to wystarczyć na duży Dom i działkę.
I te 300 metrów kwadratowych będą wystarczające, ponieważ będziemy budować bezpośrednio na miejscu, a ostatecznie będą to w zasadzie 2 bliźniaki.
Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Kat308, jeśli jesteś pewny/pewna, najpierw poproś bank o zwolnienie z zastawu ogólnie, a jeśli zgodzi się na to, podziel nieruchomość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata