Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Riester -> opodatkowanie wypłaty

Napisany przez Mogtroll
Cześć wszystkim,

Od około 10 lat mam umowę Riester. Zacząłem w DEVK, ale około 5 lat temu przeszedłem do DWS.

Punkt wyjścia: mam 36 lat, jestem żonaty, mam 2 dzieci.

Dla mnie zawsze bardzo łatwe jest obliczenie wpłat -> dopłat -> odsetek -> dodatkowej emerytury. Rzucasz na to okiem i wszyscy są szczęśliwi, bo zdaje się, że można zyskać jedynie ze względu na dopłaty dla dzieci.

Jednak teraz moje pytanie, a raczej problem, dlaczego zdecydowałem się zeszłego roku zawiesić składki do Riester... Co się dzieje przy wypłacie? Są głosy, że wówczas następuje zła niespodzianka i trzeba opodatkować miesięczną wypłatę z funduszu Riester... Co z ubezpieczeniem zdrowotnym? Czy muszę również płacić składki z tego dodatkowego dochodu?

Gdy to wszystko sobie przeliczę, raczej dochodzę do wniosku: NIE WARTO... Nawet pomimo dopłaty dla 2 dzieci.

Co się stanie, gdy w momencie rozpoczęcia emerytury otrzymam jednorazową wypłatę całkowitej kwoty?

Czy ktoś może mi rzucić trochę światła w tę sprawę? Nie ogarniam tego do końca.

Napisany przez florianmeier
Czy mógłbyś to dla nas przeliczyć, co przeliczasz?
W umysłach obywateli oszczędności podatkowe zawsze oznaczają dostanie dużo pieniędzy, a opodatkowane oznacza, że nie pozostaje nic.
Subwencja Riester jest odliczana od podatku lub prawdopodobnie udzielana jest wyższa ulga przy 2 dzieciach. Później logiczne jest opodatkowanie i(!) - gdy jest w kasie - jest ubezpieczone zdrowotnie i pielęgnacyjnie z podwójną stawką, ponieważ nie jest udzielana składka pracodawcy.
Problem polega na tym, że ubezpieczyciele kalkulują na podstawie tabeli umieralności, a nie rzeczywistej oczekiwanej długości życia. Według tabeli umieralności żyjesz dłużej i emerytura jest mniejsza. Dlatego zasadne jest wypłacenie całego salda. Moim zdaniem jest to możliwe tylko w celu spłacenia własnej nieruchomości. Normalnie można - sądzę - wypłacić 30%. Alternatywą byłaby rezygnacja, co oznaczałoby zwrot wszystkich otrzymanych środków (moim zdaniem mało sensowne).

Napisany przez Hanomag

Czy ktoś może rzucić trochę światła na tę sprawę? Nie do końca jestem tego pewien.

Temat został już bardzo obszernie omówiony na forum. Najlepiej będzie, jeśli najpierw zapoznasz się z odpowiednimi postami.

Cytat od florianmeier
Riester jest odliczany od podatku lub prawdopodobnie jest udzielana wyższa dodatkowa ulga przy 2 dzieciach.

Ulga zależy od wysokości wpłaty i udzielana jest w zależności od wysokości wpłaty w pełnej, częściowej lub w ogóle. Dodatkowo kwalifikowani do ulgi dobrze zarabiający pracownicy z niewielką liczbą dzieci mogą otrzymać zwrot podatku poprzez odliczenie podatkowe.

Cytat od florianmeier
Później zostanie to oczywiście opodatkowane.

Cytat od florianmeier
a(!) -gdy znajdujesz się w kasie- ubezpieczony od chorób i opieki z podwójną składką, ponieważ nie przysługuje udział pracodawcy.

O nie, wcale nie jest tak, że płacisz podwójnie, pozostajesz wolny od ubezpieczenia społecznego, ponieważ wpłaty były dokonane z dochodu podlegającego obowiązkowym składkom na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata