Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące zabezpieczenia hipotecznego.

Napisany przez Mojo111011
Kochane Forum,
być może możecie mi pomóc w następującej sprawie. Około rok temu kupiliśmy mieszkanie na własność. Sfinansowane za pośrednictwem KFW124, KFW energieeffizient Bauen oraz kredytem hipotecznym. Teraz chcemy sprzedać to mieszkanie mojej mamie i kupić Dom. Oczywiście chcemy, jeśli to możliwe, zaoszczędzić wszystkie potencjalne opłaty związane z wcześniejszą spłatą kredytu. Mojej mamie nie przeszkadzałoby, gdybyśmy zostawili istniejące obciążenia hipoteczne na mieszkanie, ponieważ może ona sfinansować zakup mieszkania z innych środków.
Czy zatem w zasadzie możliwe jest kontynuowanie spłaty kredytów, mimo że nie jesteśmy już właścicielami mieszkania? Jak to wygląda w przypadku KFW 124 i KFW Energieffizient Bauen?
Będę wdzięczny za odpowiedź od obecnych tutaj ekspertów.
Życzę Wam spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Pozdrowienia
Mojo111011

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Możecie przecież przenieść własność ETW na matkę. Matka stanie się właścicielką, a wartość rynkową (cenę zakupu) określi się na podstawie obciążeń hipotecznych/pożyczek.
Następnie wasza matka zostanie właścicielką, a jeśli bank się zgodzi, także kredytobiorczynią.
Ponieważ z mojego punktu widzenia to jest kluczowy punkt.
Dotychczasowy bank finansujący musi również zgodzić się na przeniesienie długu.
Nie będzie wtedy VFE. Po prostu pole adresowe MOJO 111011 zostanie zmienione na matkę.
Jednak nie każdy bank zgodzi się na to.
Być może finansujący bank zgodzi się jedynie na rozliczenie pożyczki w przypadku zmiany właścicielskich.(czyli z VFE)
Czy rozmawialiście już z bankiem?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego matka powinna stać się kredytobiorcą?? Co więcej, data uregulowania ceny zakupu nie musi być brana pod uwagę, jeśli chcą/mogą nadal spłacać kredyt, nie ma również konieczności zastawu, a zamiast tego można ewentualnie znaleźć rozwiązanie, aby data uregulowania nie spłacanych pożyczek nadal obciążała nieruchomość i dochód ze sprzedaży mógł służyć jako cały kapitał własny na zakup domu.
Na jaką sumę powinna być ustalona cena sprzedaży, albo jakie kryteria powinny ją określać? Płacenie odpowiedniej ceny zakupu i zachowanie przynajmniej kredytu hipotecznego na nieruchomości prowadzi do niższego poziomu obciążenia obiektu zakupu, co oznacza, że więcej kapitału własnego jest dostępne! Oczywiście trzeba rozważyć, jaki jest obecny oprocentowanie.
Energiaoszczędne budownictwo można rozwiązać bez VFE, ale może to być bezsensowne, ponieważ środki opisane jako część ceny zakupu zwiększają kapitał własny i obniżają poziom obciążenia.

Już teraz dziękujemy za opinie.
Finansowanie naszego mieszkania było uzyskane na następujących warunkach: 20-letni kredyt hipoteczny z oprocentowaniem na poziomie 1,89%, KFW124 na poziomie 1,4% i KFW energetycznie wydajne budownictwo na poziomie 0,75%. Ponieważ chcemy uniknąć opłat za wypowiedzenie umowy kredytowej i biorąc pod uwagę, że warunki są naszym zdaniem zadowalające, naszym pomysłem było po prostu kontynuowanie spłacania tych kredytów. Pytanie brzmi, czy jest to w ogóle możliwe, jeśli już nie jesteśmy właścicielami mieszkania?
Cena sprzedaży mieszkania mojej matce i cena zakupu domu są prawie identyczne. Zabezpieczenie hipoteczne na nieruchomość (obiekt zakupu) nie będzie konieczne lub będzie bardzo minimalne.
Dziękujemy za wasze zaangażowanie.
Z poważaniem
Mojo111011

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli koncepcja finansowania nadal jest aktualna - bank powinien je zaakceptować po przekazaniu im tych informacji - pozostawiając wszystko tak, jak jest. Nadal uważam warunki za dobre.
Rodzice kupują obciążony Dom i bank musi zostać poinformowany o zmianie właściciela. Następnie rodzice muszą podpisać nowe oświadczenie dotyczące zabezpieczenia.
Mieszkanie musi być przeznaczone na własne potrzeby przez rok, w wyjątkowych przypadkach i po uzgodnieniu z KfW ten czas może być skrócony.

Dobry wieczór Panie Buhmann,
Dziękuję za przesłane informacje. Bardzo nam pomogły. Teraz musimy się zastanowić, czy wybrać tę wersję, czy jednak dokonać zamiany zastawu. Życzę wszystkim udanego początku nowego roku 2018.
Z poważaniem
Mojo111011

Cześć Mojo, przed następnym zakupem nieruchomości koniecznie sprawdź w banku, czy zgadzają się one w ogóle na wymianę zastawu. Nie każdy bank już to robi.

Dzień dobry Panie Hillermann,

dziękuję również za odpowiedź. Rozmowa z bankiem wykazała, że oba podejścia (zmiana zastawu lub pozostawienie zabezpieczenia na nieruchomości) są możliwe. Teraz musimy tylko osiągnąć porozumienie z sprzedawcą.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc ekspertów. Dzięki nim mogłem dobrze przygotować się do rozmowy z bankiem.

Z poważaniem
Mojo111011

Takie rzeczy zawsze przyjemnie się czyta, gdy rozdawane są komplementy.
Szczęśliwego Nowego Roku 2018 :-)

Napisany przez NaTwoim13
Jak to się skończyło?

Dzień dobry Panie Buhmann,

chętnie udzielam informacji zwrotnej w sprawie. Niestety [url]Dom[/url] został sprzedany innej osobie, która przebiła naszą ofertę. Nasz bank był jednak gotów na zamianę zastawu. Nawet [url]kredyt[/url] KFW Budowa energooszczędna mógłby zostać przeniesiony na nowy obiekt.

Z poważaniem
Mojo111011

Napisany przez NaTwoim13
Czy kwota uzyskanego ze sprzedaży wystarczyłaby, aby udokumentować cenę zakupu?

Obecna cena sprzedaży byłaby wystarczająca. Przy wyższej cenie zakupu pozostalibyśmy przy istniejących kredytach na nieruchomość. Dodatkowe potrzeby kredytowe zabezpieczylibyśmy na nowej nieruchomości. Zobaczymy, czy natrafi nam na odpowiedni obiekt.
Pozdrawiam serdecznie
Mojo111011

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli dochód ze sprzedaży wystarczyłby, mieliby Państwo wybór. Gdyby nadal istniała potrzeba dodatkowego finansowania, zamiana zastawu zawsze zajmowałaby pierwsze miejsce i skłoniłaby do dalszych rozważań.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata