- pt gru 29, 2017 6:56 am
Poszukuję mieszkania własnościowego. Gdy znajdę odpowiednie, chcę sfinansować zakup m.in. odłożonymi pieniędzmi na moim książeczkowym koncie oszczędnościowym (podwójne oprocentowanie), które w międzyczasie znacznie wzrosły. Można jednak wypłacać maksymalnie 2000 € miesięcznie. Zastanawiam się, czy sensowne byłoby zlikwidować książeczkowe konto oszczędnościowe i lepiej ulokować pieniądze na koncie oszczędnościowym dostępnym Codziennie. Chociaż otrzymuje się tam mniejsze odsetki, to jednak można od razu dysponować gotówką. Dyrektor mojego banku Targobank powiedział mi, że nie ma potrzeby zamykania konta oszczędnościowego, ponieważ gdybym znalazł odpowiedni obiekt, można byłoby tak ustalić, abym mógł wypłacać więcej. Ponadto opłata zwykła wynosiłaby tylko 1/4 zgodnie z umówionym oprocentowaniem, co przy dzisiejszych stopach procentowych jest bardzo niskie. Jednak w domu przeczytałam w dokumentach, że nie ma prawa do wypłaty miesięcznej przekraczającej 2000 €. Czy zamykałyby Państwo konto oszczędnościowe podwójnego oprocentowania i zamiast tego otworzyły konto oszczędnościowe Codziennie, aby mieć pewność, że w razie potrzeby będziecie mieli dostęp do gotówki?