Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Świadczenia z ubezpieczenia emerytalnego

Napisany przez dieter-franz
Cześć,
mam krótkie pytanie. Otrzymuję raz w roku pismo od mojego ubezpieczenia emerytalnego, w którym napisano: Od 01.12.2047 otrzymasz przyszłą emeryturę w wysokości 84 euro przy obecnej miesięcznej wpłacie w wysokości 54 euro. Jak to dokładnie należy zrozumieć?
Czy przyszła emerytura w wysokości 84 euro jest już teraz gwarantowana na podstawie dotychczasowych wpłat?
Czy dalsza wpłata w wysokości 54 euro miesięcznie do roku 2047 zagwarantuje przyszłą emeryturę w wysokości 84 euro?
Czy dalsza wpłata w wysokości 54 euro miesięcznie do roku 2047 przy corocznej dynamice na poziomie 5% zagwarantuje przyszłą emeryturę w wysokości 84 euro? (Chociaż w rzeczywistości nie powinno tak być, ponieważ dzięki corocznej dynamice na poziomie 5% gwarantowana emerytura również wzrośnie)
Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez Freeliner
Przypnę to wyżej:-)
Hanomag na pewno może udzielić solidnej odpowiedzi.

Napisany przez Honey1979
To wydaje się być interesująca umowa. Jeśli byś teraz zaczął i przez kolejne 29 lat wpłacał miesięcznie 54 euro, to będzie to łącznie 18 792,00 euro wpłacone. Następnie przejdziesz na emeryturę w wieku 68 lat i, jeśli wszystko pójdzie dobrze, dożyjesz 80 lat.

To oznacza, że przez kolejne 12 lat = 144 miesiące po 84 euro = 12 096,00 euro wypłacone.

Jeśli teraz doliczymy jeszcze 2% inflacji, to te 84 euro za 29 lat będą warte tylko 35,28 euro...

Napisany przez Freeliner

Czy gwarantowana jest już teraz przyszła emerytura w wysokości 84 euro, na podstawie dotychczas wpłaconych składek?

Umowa funkcjonuje od 2004 roku

Myślę jednak, że tak.
Jeśli teraz zdecydujesz się na zawieszenie składek, otrzymasz miesięcznie 84 euro z zgromadzonego kapitału.

Napisany przez Honey1979

Umowa trwa od 2004 roku

Powiedziałbym tak.
Jeśli teraz zaprzestaniesz wpłacania składek, otrzymasz miesięcznie 84€ z zgromadzonego kapitału.

Czy na pewno to mówisz poważnie, Freeliner? Jak to ma się z matematycznego punktu widzenia sprawdzić?
Poza tym wyraźnie jest napisane:
Od 01.12.2047 przy aktualnych comiesięcznych wpłatach w wysokości 54 euro otrzymasz przyszłą miesięczną rentę w wysokości 84 euro

Napisany przez Freeliner
Ja mogę porównać jedynie do mojej podobnej umowy, która ma w przybliżeniu tę samą wysokość składek i dynamikę oraz wiek (moja jest kilka lat starsza).
Chyba jednak miałem przerwę w składkach podczas szkoleń.
Teraz otrzymuję również miesięczną gwarantowaną rentę na życie po zawieszeniu składek, bez udziału w nadwyżkach, w wysokości 93,20 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata