Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zamiana zastawu w celu spłaty długu

Napisany przez Depunkt
Cześć,

moja żona się ode mnie rozwiodła. Mieszkaliśmy w domu jednorodzinnym z kredytem. Teraz nieruchomość ma zostać sprzedana przez pośrednika (ja nie mogę i nie chcę utrzymać domu). Przeprowadziliśmy się do tego domu około 3,5 roku temu, więc musielibyśmy zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Pozostało do spłaty około 125 000 €.

Moich rodzice posiadają mieszkanie, które obecnie jest wynajmowane. Zrodził się pomysł, żeby kupić to mieszkanie i przenieść kredyt z domu na mieszkanie.

Nieruchomość miałaby być sprzedana mnie poniżej wartości rynkowej.

Czy taka operacja jest możliwa / co należy szczególnie wziąć pod uwagę?

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
To jest zdecydowanie możliwe, że zainicjują Państwo wymianę zastawu.
Czyli przeniesienie pożyczki z istniejącego domu, który jest sprzedawany, do nabywanego mieszkania rodziców.
Jednakże w każdym razie konieczna jest kompleksowa ocena zdolności kredytowej i obiektu.
Dlatego koniecznie porozmawiaj z bankiem, czy ogólnie zgodzą się na wymianę zastawu. (Dotyczy pożyczki w wysokości 125 000 euro)

Napisany przez Depunkt
Uwaga: Wartość rynkowa mieszkania jest znacznie wyższa niż 125 000 €. Czy mogą pojawić się jakieś problemy z innych stron, na przykład podatkowe?

Napisany przez Honey1979

Uwaga: Mieszkanie ma znacznie wyższą wartość rynkową niż 125 000 €. Czy może to spowodować problemy ze strony innych, na przykład podatkowych?

Tak........

Napisany przez Hanomag

Ja........

Bez podania powodu można równie dobrze powiedzieć nie. Więc podaj powód swojego tak.

Napisany przez NaTwoim13
Miodu i jakie były?
Edytowanie: To właśnie przyszło jednocześnie z postem Hanomaga.

Napisany przez Honey1979
Jeśli wartość jest znacząco wyższa, byłoby to ukryte obdarowanie.
Darowizny podlegają również podatkowi od darowizn.
Gdy rodzice trafiają do domu opieki i nie są w stanie pokryć kosztów z własnych środków, urząd opieki społecznej może przeprowadzić dochodzenie.
Cena sprzedaży powinna zawsze być porównywalna z ceną trzeciej strony.

Napisany przez NaTwoim13
Podarowana zostanie wtedy różnica między ceną zakupu a rzeczywistą wartością, przy wolnej kwocie w wysokości 400 000 euro.
Ile jest warte nieruchomość? Jaka będzie cena zakupu?
Czy będą kolejne prezenty? Jeśli tak, kiedy? Jaka kwota itd.?
Najlepiej to wyjaśnić z doradcą podatkowym i notariuszem.
Być może Hanomag miał na myśli, że można to spokojnie dokładniej zbadać, bo zwykle też nie piszemy za mało

Napisany przez Hanomag

Jeśli wartość jest znacznie wyższa, to mogłoby to być ukryte darowizna.
Darowizny również podlegają podatkowi darowizny.

Prawdopodobnie zapominasz o ewentualnym podatku spekulacyjnym. W końcu jest to obiekt wynajmowany, w przypadku sprzedaży w ciągu 10 lat również od częściowego nabycia majątku można osiągnąć (częściowy) zysk.

Co 10 lat przysługują atrakcyjne kwoty wolne od podatku.

Cytat od Honey1979
Jeśli rodzice trafią do domu opieki i nie będą w stanie ponieść kosztów z własnych środków, również tutaj urząd socjalny będzie prowadził dochodzenie.

To możliwy aspekt, ale dopóki nie zostanie wykorzystane 125 000 €, nikt być może nie będzie pytał o więcej. Ponadto urząd socjalny może bardziej zainteresować się nieruchomością, jeśli rodzice ją zachowają.

Cytat od Honey1979
Cena sprzedaży powinna zawsze odpowiadać porównaniu z rynkiem.

Dotyczy to raczej wynajmu między członkami rodziny. Tutaj chodzi również o oszczędności podatku od nabywania nieruchomości.

Napisany przez Honey1979
Oczywiście, częściowo masz rację, jeśli chodzi o Hanomag... ale nie powinno się również polegać na niewiedzy innych. Jeśli nie ma pełnomocnictwa do sprawy opieki i do gry wchodzi pomysłowy kurator zawodowy prawnik, może on podjąć decyzję, od czego zacząć. Jeśli otrzymujesz maksymalną rentę w wysokości około 2500, a żona nie pracowała i są w domu opieki, koszt około 4000,000 / miesiąc / głowa.... to 125000 wystarczą zaledwie na nieco ponad 2 lata. To nie musi być tak, ale sugeruję, abyś o tym pomyślał.

Początkowe pytanie brzmiało: Czy mogą pojawić się w związku z tym problemy ze strony innych, na przykład podatkowe? Odpowiedź na to pytanie z pewnością nie jest prosta.

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie,

oczekujesz tu szerokiej i darmowej porady, czy bardziej dyskusji, sugestii, pomocy lub rad? Z zaznaczeniem odpowiednich ekspertów, takich jak doradcy podatkowi, prawnicy, notariusze lub banki jako partnerzy umowni?

Przede wszystkim nie ponosisz żadnej odpowiedzialności, więc naprawdę nie musisz ograniczać się tylko do pisania tak, tym bardziej że i tak wiele tu piszemy.

Moim zdaniem nie powinniśmy zakładać, że TE będzie ślepo wierzyć w to, co tu piszemy, ani że jest głupi i nie radzi sobie sam, a wystarczy często skierować go do odpowiednich ekspertów.

Jeśli piszesz coś więcej niż tak ... wnosząc w ten sposób element dyskusji, skorzystają na tym wszyscy (oczywiście zakładając, że unikniemy osobistych ataków), ponieważ pozwoli to na dyskusję, ulepszenie i korektę.

Ostatecznie jednak musimy pozwolić TE na podjęcie decyzji samodzielnie. Ale uważam, że większość TE sobie z tym poradzi i znajdzie wspaniałe rozwiązanie, pytając, szukając dalszych informacji lub w razie wątpliwości zwracając się do odpowiednich ekspertów.

Napisany przez Honey1979
Przepraszam za moje krótkie Tak

W ostatnim temacie odpowiedziałeś tylko:
Zgodnie z paragrafem 489 i 490 BGB kredyt można oczywiście rozwiązać nawet w trakcie okresu wiążącego ustalanie oprocentowania.

Chciałem to dalej wyjaśnić, a ty zrobiłeś z tego wielkie zamieszanie, że zadałem pytanie dotyczące tego krótkiego zdania...

Nic ci się nie podoba w tym, co robię....

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, użytkownik TE nie chciał, abyś odpowiedział na to w innym wątku, ale ty, ponieważ zadałeś pytanie, a potem chciałeś to wszystko wyjaśnić i zrelacjonować, aby TE nie wypowiedział się z mocy BGB! Było to niepotrzebne, wiedziałeś, o co chodziło, a TE nie zapytał o to później, a potem napisałem, że jest sensowne skonsultowanie się z prawnikiem, co ty uznałeś za zbędne. Dodatkowo zakładam, że TE nie działałby na ślepo i nawet gdyby to zrobił, to nie byłoby to szkodliwe, ponieważ wypowiedzenie zostałoby odrzucone.

Tak, kochanie, dokąd by to nas doprowadziło. Weź pod uwagę, że ze względu na moją odpowiedzialność na pewno nie będę zagłębiać się w szczegóły, gdzie BGB z paragrafem 490 może pomóc w odmowie rozszerzenia zaangażowania kredytowego. Bądź jednak pewien, że tutaj również czytają prawnicy. Dlatego też wskazuję na nich, abyś - jeśli chcesz z tego skorzystać - kontaktował się z tymi prawnikami. Nie zarzuciłem ci, że nie wieszczyłeś tego, lub nie wiesz, jak zdefiniować uzasadnione interesy, raczej byłem zaniepokojony twoim pytaniem, podczas gdy twierdzisz, że nie potrzebujesz prawników.

Mamy po prostu różne podejścia, ty tak, ja tak, przeczytaj ponownie swoje pytanie jako pierwszą odpowiedź na pytanie TE, a następnie moje wyjaśnienie do niego, że ta odpowiedź dotyczyła pierwszego akapitu twojego pytania oraz mojej wczesnej sugestii kontaktu z prawnikiem, to moglibyśmy zaoszczędzić ten spór z uwagi na innych, a twoje przepraszam stanowi pierwszy oznakę, że możemy uniknąć wielu kłopotów w przyszłości

Napisany przez Honey1979
Ok,
w takim razie zostawmy to na razie tak, żeby sytuacja się nie eskalowała ponownie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata