Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie budowy

Napisany przez ludska
Cześć razem,
moja żona i ja planujemy zbudować nowy Dom. Poniżej przedstawiam po prostu dane.
Położenie działki: Powiat Sigmaringen
Powierzchnia działki: 740 m²
Koszty wraz z kosztami dodatkowymi: około TEUR 65
Dom:
Rodzaj budynku: Dom prefabrykowany KfW 40
Powierzchnia mieszkalna: około 150 m²
Cena oferty (z kluczem odebrania): TEUR 360
Cena oferty (Dom do wykończenia): w trakcie opracowania
Zamówimy na pewno Dom do wykończenia. Oferta z kluczem odebrania ma tylko na celu pokazanie wartości domu.
Wykończymy Dom w całości samodzielnie - wartość pracy własnej na podstawie doświadczenia z podobnego projektu budowlanego sprzed kilku lat to około TEUR 100.
Oczywiście wiem, że większość banków nie uwzględnia wartości pracy własnej w wyliczeniach EK powyżej TEUR 30.
Kapitał własny:
Na koncie bankowym: TEUR 20 - wzrasta co miesiąc
dzięki pracy własnej: TEUR 30
Dochody:
Moja żona: 2.300,00 EUR (12x)
Jednak planujemy uwzględnić tylko 60% jej zarobków.
Ja: 2.100,00 EUR (13 x)
Finansowanie
Żądanie kredytu: TEUR 350 - jeśli dobrze byłoby go sfinansować
Spłata: 1.300,00 EUR
Chciałbym wziąć TEUR 100 z KfW (153).
Okres kredytowania 30 lat
Okres wiązania oprocentowania: 20 lat
Rata: 409,47
Teraz moje pytania:
- Który bank lub który produkt byłby odpowiedni dla pozostałych TEUR 250?
- Chcę mieć okres wiązania oprocentowania dla pozostałych TEUR 250 na 30 lat
- Z jakim oprocentowaniem mogę liczyć?
- Czy są jakiekolwiek błędy w moich rozważaniach?
- Ile więcej kapitału własnego potrzebuję, aby przejść do lepszego przedziału obciążenia - ile to by wpłynęło na oprocentowanie?
Pozdrowienia

Napisany przez finanzierung
Cześć,

65.000 EUR koszty działki
360.000 EUR koszty domu (przynajmniej realistyczna kwota!!)
425.000 EUR łączna kwota
Wkład własny 50.000 EUR (20 gotówka + 30 wkład własny) to nieco ponad 10% i teraz nie wystarcza nawet na pokrycie kosztów dodatkowych (tylko dostępne 20k gotówki)......

Czy planowane 100 tys. EUR to wkład własny? Czy chodzi o całkowite wykończenie wnętrza? To około 400 dni przy pracy po 10 godzin dziennie.... Ile osób macie przy sobie i jak długo wytrzymają?

Moim zdaniem należy powiększyć swój wkład własny do rzeczywistych 100 tys. EUR na ten projekt, biorąc pod uwagę Wasze dochody. Wtedy realizacja powinna być możliwa bez problemów i ryzyka.

Pewnie jest to jakoś wykonalne teraz, ale osobiście miałbym szacunek dla obciążenia rodziną!!

Napisany przez ludska

Cześć,
65.000 EUR za działkę
360.000 EUR koszty domu (co najmniej realistyczna liczba !!)
425.000 EUR całkowita kwota

Całkowita kwota, którą obliczyłeś, nie jest poprawna. 360 tys. EUR za Dom to cena za gotowy do zamieszkania Dom.
Koszty dodatkowe za działkę są już zawarte w kwocie 65 tys. EUR.
Tak, kompletną aranżację wnętrza zrobimy sami. Rozumiem, że dla osób z zewnątrz może to wydawać się sztywne, że chcemy zrobić wszystko sami. Kilka lat temu zrobiliśmy to samo w domu mojej siostry - czas budowy wyniósł 1 rok.

Napisany przez ludska
Czy brakuje jakichkolwiek informacji, czy nasz plan jest tak nierealistyczny, że nikt inny się do niego nie wypowiedział?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Dochód:
Moja żona: 2 300,00 EUR (12x)
Jednak planujemy uwzględnić jedynie 60% jej dochodu.
Ja: 2 100,00 EUR (13 x)
= 4 500 EUR netto (lub 3 500 przy 60% dochodu żony)
Finansowanie
Wniosek kredytowy: TEUR 350 – o ile da się dobrze sfinansować
Spłata: 1 300,00 EUR
TEUR 100 chciałbym wziąć z KfW (153).
Okres spłaty 30 lat
Okres wiązania oprocentowania: 20 lat
Rata: 409,47
= 1 710 EUR miesięcznie

Koszty dodatkowe związane z domem? 300-400 EUR?
2 100 EUR na mieszkanie... pozostaje (przy 60% dochodzie żony) 1 300 EUR dla Was 2
Teraz pytanie, co dokładnie oznacza "z kluczem"? Czy w kalkulacji uwzględnione są wszystkie koszty dodatkowe (podłączenia: woda/kanalizacja/telefon/prąd, prąd budowlany, woda, badanie gruntu itp.) i co jeszcze może być dodatkowe. Przy założeniu, że 100 000 EUR wkładu własnego dobrze przemyśleliście, problemem jednak może być to, że przy stosunkowo niskim wkładzie własnym możecie napotkać trudności, gdy będziecie musieli dodatkowo finansować.

Napisany przez ludska
@Herrmueller: Spłata powinna wynosić łącznie 1.300€, więc wliczając (409€ ratę dla kredytu KfW).
Rozumiem, że kapitał własny jest bardzo niski. Wynika to głównie z faktu, że zaczęliśmy pracować późno i nasze początkowe wynagrodzenia po studiach nie były zbyt wysokie. W ciągu ostatnich 2 lat oboje mieliśmy znaczne wzrosty wynagrodzeń, dlatego teraz możemy więcej oszczędzać.
Koszty wody/ścieków/badań gruntu zostały już uwzględnione w kosztach działki w wysokości TEUR 65.
Brakuje jeszcze kosztów telefonu/przyłącza prądu i prądu budowlanego - to kolejne około TEUR 3.
Nie będziemy musieli dodatkowo finansować, ponieważ dokładnie kalkulujemy przed rozpoczęciem budowy, a to już trzeci Dom, który budujemy w ten sposób. Jeśli po sporządzeniu ostatecznego wykazu wszystkich kosztów okaże się, że TEUR 350 nie wystarczy, Dom zostanie zmniejszony.
Moje pytanie brzmi, czy przy naszym niskim kapitale własnym i spłacie w wysokości 1.300,00 TEUR 350 nie jest już za dużo?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie uwzględniają całego wkładu własnego do zabezpieczenia kredytu, jeśli faktycznie go wniosą?

Dlaczego chcą zintegrować pożyczkę KfW? Ze względu na dopłatę do spłaty? Ze względu na potwierdzenie, że jest to Dom zgodny z normą KfW 40?

Jeśli chcą zintegrować KfW 153, powinni znaleźć bank, który ewentualnie wykluczy kredyt KfW z limitu kredytowego.

Napisany przez ludska

Dlaczego nie uwzględniają pełnego wkładu własnego zastawu, jeśli rzeczywiście go wniosą?

Dotychczas nie miałem jeszcze spotkania w banku, ale w internecie już kilka razy czytałem, że większość banków nie uwzględnia wszystkiego przy tak dużym wkładzie własnym. Jeśli można dostać więcej niż TEUR 30, tym lepiej.

Cytat noelmaxim
Dlaczego chcesz zintegrować kredyt KfW? Ze względu na dopłatę do spłaty? Ze względu na potwierdzenie, że jest to Dom KfW 40?

Tak, ze względu na dopłatę do spłaty. Jeśli istnieje ogólna finansowanie lepsza niż bez kfw 153, mogę również zrezygnować z KfW.

Cytat noelmaxim
Jeśli chcesz zintegrować KfW 153, powinieneś znaleźć bank, który ewentualnie wykluczy KfW z limitu obciążenia.

Oczywiście, to byłoby idealne.
Dziękuję również za PW. W ciągu najbliższych dni otrzymam nową ofertę od mojego dewelopera jako Dom do wykończenia. Wtedy się z Tobą skontaktuję.

Napisany przez NaTwoim13
Tak to robimy.
Oczywiście uwzględniają pełne wkłady własne do wyceny zastawu, gdy tworzą koncepcję finansowania z ekspertem, należy sprawdzić, na ile można to pogodzić z wyłączeniem środków KfW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata