Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Bank odmawia udzielenia informacji na temat autoryzacji karty kredytowej WHEN wielka sztuka..)

Napisany przez Cashman
Dobry wieczór,
niestety mam niesamowity problem:
17.12.17 zarezerwowałem pokój hotelowy kartą kredytową - karta została obciążona kwotą 64 EUR (więc nie obciążona, tylko zarezerwowana)
18.12. zameldowałem się, zapłaciłem 64 EUR gotówką (więc bez obciążenia)
27.12. kwota 64 EUR była wciąż zablokowana, więc niedostępna
Hotel mówi 27.12.: to nie nasza wina, odblokowaliśmy po tym jak zapłaciłeś gotówką, to wina twojego banku!
bank mówi 27.12.: to wina hotelu, wciąż widzimy blokadę 64 EUR
Moje bank, który jest wydawcą karty kredytowej, odmawia skontaktowania się z hotelem i zgłoszenia, że autoryzacja nie jest już potrzebna, mówiąc to nas nie dotyczy
Firma Booking.com, poprzez którą dokonałem rezerwacji, zgadza się zbadać sprawę i poinformować hotel, że mają zdjąć blokadę, ponieważ rachunek został już dawno opłacony, ale Booking potrzebuje potwierdzenia, że autoryzacja wciąż istnieje (jako dowód), ponieważ hotel mówi, że zdjęli blokadę po zapłacie gotówką.
Powiadomiłem mojego banku 03.01., że potrzebuję pisemnego potwierdzenia aktualnej autoryzacji, aby udowodnić hotelowi, że karta wciąż jest zablokowana na kwotę 64 EUR (przy okazji: nie widzę autoryzacji ani ja w bankowości internetowej, ani pracownik w oddziale, tylko pracownicy w centrali) i otrzymuję odpowiedź: nie wystawiamy takich dokumentów, tylko mówimy ustnie
Teraz zastanawiam się, czy w banku jeszcze są pijani po Sylwestrze... nie mam prawa wiedzieć, kto i jak długo blokuje moją kartę kredytową? Brak pisemnego potwierdzenia?
Coś tu jest nie tak...

Re: Bank odmawia udzielenia informacji na temat autoryzacji karty kredytowej WHEN wielka sztuka..)

Napisany przez Daukind
To całkowicie normalne, że taki proces (niestety) może trwać nawet do 4 tygodni.
Bardziej niepokojące byłoby to, że w ogóle zauważyłeś, iż 64 euro zostały zarezerwowane na karcie kredytowej.

Napisany przez Cashman
To ma być normalne? Z jakim prawem ktoś rezerwuje pieniądze na mojej karcie kredytowej, które zostały już natychmiast opłacone? IDIOTYCZNE!
Z jakim prawem moje bank odmawia udzielenia informacji, która firma blokuje teraz dostęp do mojej własności? IDIOTYCZNE!
Dlatego rozwalam im tyłki, gdy dowiem się, kto jest odpowiedzialny za to ograniczenie moich praw własności i zgłoszę to. To w zasadzie to samo, co gdy ktoś wyciąga mi 64 EUR z kieszeni na ulicy i mówi, że dostanę je z powrotem kiedyś - takiego kogoś natychmiast złamałbym rękę na ulicy, gdyby próbował wejść do mojej kieszeni - i odpowiedzialnemu za ten bałagan na moim koncie karty kredytowej nie będzie inaczej...

Napisany przez Daukind
Linia kredytowa nie jest własnością i nikt nie może za to nic zrobić, że jesteś tak słaby kredytowo, że nawet zauważasz 64 euro na swojej karcie kredytowej, bo osiągnąłeś limit...

Napisany przez Cashman
Dziękuję za dobre uwagi - powinienem zaznaczyć, że jest to Prepaid-Mastercard, dlatego tak się denerwuję - można obciążać tylko to, co jest na karcie, dlatego nie mam w ogóle problemu z zdolnością kredytową, i chodzi tutaj nie o linię kredytową, tylko o własne pieniądze na karcie.
Jeśli na karcie jest 150, a hotel lub akceptant rezerwuje 64 podczas rezerwacji (nie mam nic przeciwko temu), zamelduję się i płacę 64 gotówką z rachunkiem, oczekuję, że 64 zostanie jak najszybciej zwolnione (booking.com mówi, że może to potrwać kilka dni). U mnie mogłem dysponować tylko 150 minus 64 (do dzisiaj). Potem zdarzyło się wszystko, co wyjaśniłem na początku. (Bank mówi niezwolnione, hotel mówi już zwolnione itd.).
Jak już wspomniałem - dlaczego ten referent (który nie pracuje w oddziale i komunikuje się ze mną tylko za pośrednictwem opiekuna z oddziału) mówi: tak, nadal jest ta rezerwacja 64 EUR, ale nie dam ci tego na piśmie i nie powiem, kto to zlecił, pozostaje dla mnie zagadką. FMA (Urząd Nadzoru Finansowego) wyjaśniła mi już, że jako klient mam prawo do informacji dotyczących blokad i innych związanych z MC, i zdecydowanie mogę zwrócić się o to na piśmie, co referent mówi ustnie. Mógłby również powiedzieć, że Kaczor Donald blokuje moje środki, i musiałbym mu uwierzyć, nawet jeśli nie przedstawi tego na piśmie..?

Napisany przez Honey1979
Po prostu poczekaj 14 dni i wszystko będzie w porządku.
64 euro w ogóle nie odzwierciedla czasu i wysiłku.
Absurd.
Szczególnie drażnią mnie ludzie, którzy robią takie zamieszanie, szalą na temat kraju i ludzi, i najlepiej wszystko załatwiają w czasie pracy.

Napisany przez Cashman
64 EUR, na które liczyłeś przed świętami, a nagle zniknęły, były już irytujące... nie miałem wcześniej do czynienia z tym rodzajem autoryzacji - następnym razem będę wiedział, jak to zrobić inaczej..

Napisany przez peer
Cholera, jaka zamieszania przez śmieszne 64 euro!
Może po prostu zacznij głęboko oddychać i wrzucić kilka tabletek antyagresyjnych. Czy w ogóle zdajesz sobie sprawę, co tak właśnie wygadujesz?
Dlatego rozrywam im dupę
i zgłaszam ich.
takiego kolesia natychmiast złamię mu rękę na ulicy
czy oni są jeszcze pijani po Sylwestrze w banku
To już pokazuje, jakiego rodzaju jesteś duchowym dzieckiem.
Rezerwacja na karcie kredytowej może faktycznie zająć nawet do 4 tygodni przed uwolnieniem. Absolutnie nie jest to nic nadzwyczajnego. A jeśli nie mogą Państwo sobie na to pozwolić finansowo poprzez kartę przedpłaconą, po prostu nie korzystajcie z niej. Koniec!

Napisany przez Cashman
Drogi Panie / Pani Peer,
jako akademik dostosowuję język i zachowanie do sytuacji lub partnera interakcji.
Nie ma jednego powodu, dlaczego ktoś rezerwuje kwotę na karcie kredytowej, jeśli już zapłacono całą należność. To nie dotyczy tylko mojego przypadku, zauważyłem, że ten problem jest dość powszechny (odczytałem to w swoich badaniach).
może zająć aż do 4 tygodni ...! - więc proszę mi wytłumaczyć (wyraźnie pracują Państwo w tej branży) dlaczego logistycznie trwa to tak długo? Poza tym skróty czyli wcześniejsze uwolnienie rezerwacji są praktykowane, gdy strony się dogadają i nie ma nic do rozliczenia.
I proszę mi wyjaśnić, na jakiej podstawie dowcipniś twierdzi (jak mała dziewczynka, która komuś psiknie coś w zabawie) ha ha, wiem kto blokuje wasze pieniądze, ale nie powiem wam.
W każdym razie ta instytucja traci klienta. Prawdopodobnie odpowiedzą Państwo, że jest to instytucji obojętne, ale dla mnie również.
Jak już wspomniałem - moja główna krytyka jest związana z brakiem współpracy tego dawno istniejącego instytutu. Gdzie jest wola, tam jest sposób - w przeciwnym razie odchodzi klient!

Napisany przez Daukind

jako akademik dostosowuję swój język i zachowanie do sytuacji bądź mojego partnera interakcji..

Jako akademik, powinieneś raczej popracować nad tym, żeby 64 euro nie sprawiały Ci bólu. Wtedy być może wkrótce dostaniesz prawdziwą kartę kredytową.

Napisany przez Cashman
Drogi Daukind,

faktycznie nie chciałem już więcej pisać, ale jako pedagog (jestem także oficerem rezerwy), nie mogę pozostawić tego bezkrytycznie, że ktoś mówi, iż 64 EUR powinny być komuś obojętne. Nawet dzieciom uczy się, że pieniądze nigdy nie powinny być obojętne. Byłem już milionerem w szylingach (dziedzictwo), i też się denerwowałem, gdy kwoty w rozliczeniach nie zgadzały się.

Chciałbym poinformować innych czytelników, że właściwe jest być upartym i zdeterminowanym w takich sytuacjach, nie pozwalać sobie niczego tymczasowo odebrać i zmuszać pracowników do działania. Wcześniejsze odblokowanie przed ustalonym terminem w systemie zawsze jest możliwe.

Napisany przez Daukind

właściwie nie chciałem już nic pisać, ale jako pedagog (jestem także oficerem milicyjnym) nie mogę pozwolić sobie na to bezkrytycznie, [...] Już dzieciom się uczy, [...]

Cytat od Cashmana
[...] IDIOTYCZNE!

Cytat od Cashmana
[...] IDIOTYCZNE!

Cytat od Cashmana
Dlatego też rozrywam im dupę [...] takiego kogoś natychmiast złamię rękę na ulicy, jeśli sięgnie do mojej kieszeni - a osobie odpowiedzialnej za ten bałagan na moim koncie karty kredytowej nie będzie lepiej..

Jesteś po prostu biedny. Dosłownie. Wyrazy współczucia.

Napisany przez Cashman
Agresywność rozwija się tylko wtedy, gdy jest prowokowana.

Napisany przez Honey1979
Jeśli masz Dobrą zdolność kredytową... to dlaczego w takim razie posiadasz kartę debetową ????

Napisany przez Batman_BU
Detektywami nie powinniście się stawać z tych głupich wniosków, które wyciągacie.

Napisany przez Cashman
Moja ogólna zdolność kredytowa nie ma nic wspólnego z opisanym problemem - wręcz przeciwnie: jako hotelarz wolałbym klientów, którzy rezerwują swoje rezerwacje używając doładowanych kart prepaid (ściślej mówiąc, karta prepaid nie jest kartą kredytową, ponieważ w dosłownym tego słowa znaczeniu nie dokonujesz zakupu na kredyt), ponieważ dokładnie wiem, że na takiej karcie rzeczywiście jest dostępna kwota pieniędzy, które są zarezerwowane dla mnie (tak jak w moim przypadku).

W przypadku prawdziwej karty kredytowej, gdzie kwota do zapłaty jest rezerwowana w ramach limitu kredytowego, zawsze pozostaje ryzyko, że z jakiegoś powodu klient nie będzie mógł (albo nie będzie chciał) uregulować swojego zadłużenia później, (na przykład gdy wykorzystał limit karty kredytowej przed otrzymaniem kolejnej wypłaty i zanim ta wypłata nadejdzie, umawia się z szefem, że przekieruje pieniądze gdzieś indziej, bo planuje emigrację i zostawia zaległości z kartą kredytową...itd.)
Ale o następnym ogniwie związanym z rezerwacją za pomocą karty kredytowej (bo właśnie się na ten temat rozkręciłem) opowiem po kolejnej odpowiedzi...

Napisany przez Klaus1976
Cześć, jestem w DKB, drobne transakcje są zarezerwowane i zostaną ostatecznie obciążone lub znikną. Byłem zaniepokojony tylko wtedy, gdy na końcu 2017 roku pojawiła się kwota 789€ jako zarezerwowana, ale było to spowodowane problemem z systemem dkb

Napisany przez Cashman
Cześć Klaus1976,
Czy doradcy Dkb udzielili Ci chętnie informacji, od kogo są te zapisy i jak długo były ustawione?

Napisany przez 2Escorpio
Cashman pisze: 64 EUR, których oczekiwałeś przed świętami Bożego Narodzenia i które nagle zniknęły, były już irytujące... Nie miałem wcześniej do czynienia z taką sytuacją związana z wstępną autoryzacją - teraz wiem, jak postąpić inaczej następnym razem..
Po pierwsze, te 64 euro nie zniknęły, po prostu aktualnie nie są dostępne. Zastanawiam się również, dlaczego o tym nie wiedziałeś? Przecież zaakceptowałeś warunki umowy o kartę kredytową i prawdopodobnie nawet ją podpisałeś... Tam takie sytuacje są opisane. Tak naprawdę karta przedpłacona nie jest odpowiednia do podróży... Wyobraź sobie, że zostaniesz dłużej w hotelu, rezerwacja mogłaby wynosić znacznie więcej niż 64 euro. - Podczas podróży, rezerwacji hoteli, wynajmu samochodów, itp. zawsze dobrze mieć przy sobie prawdziwą kartę kredytową z limitem kredytowym. Oczywiście można jeszcze zawsze płacić kartą przedpłaconą na końcu. - To przynajmniej rozwiązałoby problem na przyszłość. To, że sprzedawcy mogą zarezerwować środki na kolejne 4 tygodnie, zaakceptowałeś, jak już wcześniej wspomniałeś. Zarówno zgodnie z warunkami umowy bankowej, jak i regulaminami Visa lub Mastercard. Akceptujesz to korzystając z karty... BTW: Ciesz się, że hotel w ogóle zaakceptował kartę przedpłaconą. Wiele hoteli i firm wynajmujących samochody nie akceptuje kart przedpłaconych jako zabezpieczenie... Czasami uniemożliwia to dokonanie rezerwacji.

Napisany przez Cashman
Jednemu Skorpionowi: 1. Rozwiązanie w ogóle nie rozwiązuje problemu, ponieważ wtedy rzeczywista karta kredytowa byłaby zablokowana w kwocie - dodatkowo dokonuję rezerwacji za pośrednictwem booking, gdzie wszędzie akceptuje się kartę prepaid 2. Wiem z góry, jak długo zostanę, więc po przyjeździe nie jest potrzebna karta kredytowa do przedłużenia 3. Pieniądze, których nie ma, są po prostu niedostępne na ten okres, co jest irytujące przed Bożym Narodzeniem, na które się liczy 4. Prawo dotyczące 4-tygodniowej rezerwacji należy ogólnie poddać w wątpliwość, ponadto jest to zazwyczaj zależne od handlowca - czy widzą jakikolwiek powód, dla którego opłata jest blokowana tak długo? Nie ma żadnego. 5. Jak już wspomniałem - gdzie jest wola, jest droga - ogólnie przyjęte jest zawieranie porozumień pozaprocesowych po uzgodnieniu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata