Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Trzymać nieruchomość?

Napisany przez Fahrenhorst80
Cześć drodzy członkowie,

mam pytanie dotyczące kredytu hipotecznego. Uratowałem swoją nieruchomość przed licytacją przymusową za pomocą „kredytu ratunkowego”. Dodatkowo spłaciłem ten kredyt ratunkowy wszystkie inne otwarte kredyty i długi. Za ten kredyt płacę miesięcznie około 1600 euro bankowi, z czego oczywiście większość to tylko odsetki. Bank wpisał się w księgę wieczystą na kwotę około 195 000 euro, podczas gdy Dom i działka są warte tylko około 140 000 euro. Okres kredytu wynosi tylko 5 lat. Moje pytanie brzmi, czy ma sens nadal trzymać ten Dom? Co się stanie po 5 latach? Moje dane w Schufa są obecnie bardzo negatywne, ale wszystko zostało spłacone.

Czekam na Państwa odpowiedzi.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Fahrenhorst80
Aby uniknąć licytacji, podpisałeś pożyczkę konsolidacyjną.
W ramach tego bank partnerski może udzielić pożyczki nawet przekraczającej wartość rynkową.
Dla ciebie ważne jest, aby Dom został zachowany.
Licytacja w księdze wieczystej z pewnością została skasowana.
Twój wpis w biurze informacji kredytowej zostanie oczyszczony po 3 latach.
Dopiero wtedy będziesz mógł skonsolidować z bankowymi warunkami.
Czy warto zachować Dom, powinieneś już sam odpowiedzieć.
Skoro podpisałeś umowę.
Nawet jeśli nie będziesz w stanie spłacać raty, nadal będziesz mógł sprzedać nieruchomość w ciągu najbliższych 5 lat.

Dziękuję za odpowiedź. r n r n Oczywiście chciałbym zatrzymać Dom. Po prostu obawiam się, że po 5 latach nic się nie zmieni i saldo długu byłoby zbyt wysokie. Zawsze będzie wynosić 165 000 euro, czyli więcej niż wartość domu. r n Umowa to umowa, którą oczywiście będę przestrzegał. r n r n Czy ta sama bank będzie musiała złożyć mi ofertę tuż przed upływem 5 lat?

Zazwyczaj nie ma oferty przedłużenia. Jeśli jednak twój rejestr w Schufa jest czysty, to zawierasz obce długi. Jeśli nie uda ci się wybrnąć i po 5 latach twój rejestr wciąż jest negatywny, wszystko zostanie ponownie sprawdzone za 5 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, bank z Essen musi przedstawić im propozycję prolongacji, o ile ich sytuacja finansowa (która zresztą już była zła) i wartość nieruchomości nie uległy drastycznemu pogorszeniu (w tej sytuacji nie musi być konieczne rozwiązanie umowy), co uczyni w swoim interesie - ponieważ nie chce nic odpisać, ale chce otrzymać spłatę odsetek i kapitału.

Napisany przez NaTwoim13
Bankowiec, skąd w ogóle wziąłeś to pytanie? Okres kredytowania jest zgodny z rozkładem spłaty, wygaśnięcie okresu naliczania odsetek nie uprawnia banku do wypowiedzenia bieżącej umowy, a ponowna ocena jest rzadko spotykana podczas prolongaty.

Napisany przez Daukind

Tak, bank w Essen musi im złożyc, jeśli ich sytuacja ekonomiczna (która i tak była już zła) i wartość nieruchomości nie uległy drastycznemu pogorszeniu (w tym przypadku nie jest konieczne wydanie wypowiedzenia), ofertę przedłużenia, co zrobi w swoim własnym interesie - ponieważ nie chce niczego odpisać, ale chce otrzymać odsetki i spłaty kapitału - na pewno.

Gdzie jest określony obowiązek przedłużenia?

Napisany przez Daukind

[...] i nowe badanie jest raczej nietypowe w przypadku prolongaty.

Co do diabła?

Prolongacja nakłada bankową konieczność podjęcia nowej decyzji kredytowej zgodnie z AT 2.3 MaRisk z grudnia 2012 r., ponieważ istotne ryzyko (czas trwania) się zmienia. Dlatego zawsze po wniosku o prolongatę kredytobiorcy musi nastąpić ocena zdolności kredytowej przez kredytodawcę.

Teraz jestem zdezorientowany....
Czy istnieje przepis, zgodnie z którym bank musi złożyć mi ofertę prolongaty?

Cześć Fahrenhorst, dyskusja między Noel i Daukind dotyczy ogólnej prolongacji dla standardowych klientów.

Wyżej napisałem, że po 5 latach nie będziesz już przedłużał umowy z tym partnerem bankowym, z prostego powodu. Ponieważ wtedy mam nadzieję, że Twoje dane w Schufa będą czyste i będziesz mógł refinansować się z dużo lepszymi warunkami u innego partnera bankowego.

Już po 3 latach - lub gdy Twoje dane w Schufa będą całkowicie czyste - możesz nawet zwrócić się o ofertę forward u innego partnera bankowego.

Ale wracając do Twojego przypadku:
Czy nie wolisz refinansować się z innym partnerem bankowym, posiadając lepsze warunki, niż pozostawać z dotychczasowym partnerem, który oferuje gorszą prolongację?

Jednak teraz to nie powinien być Twój problem.
Odpocznij, Twoja nieruchomość została uratowana przed licytacją.

Napisany przez Honey1979
Z miesięczną ratą w wysokości 1600 euro, z której przeważająca część ma być przeznaczona na odsetki, czy powinien on się uspokoić? ..... No cóż

Ponieważ uratował nieruchomość z licytacji komorniczej. Wiem od około 10 lat, jak się czują klienci, gdy nieruchomość jest licytowana w najkrótszym czasie. Chodzi tylko o to. Oczywiście rata jest wysoka. Ale to jest kwestia indywidualna, zawsze zależna od sytuacji (czy istnieje rodzina, itp.). Ale nie ma ogólnej odpowiedzi ani gotowych danych do wprowadzenia w program. Każdy przypadek jest inny. Nie można teraz opierać się tylko na tym, że udało mu się uniknąć licytacji komorniczej.

Napisany przez Honey1979
ale może też prowadzić jedynie do przesunięcia prywatnego postępowania upadłościowego....

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, dla mnie najważniejsze jest, że krowa została zdjęta z lodu, jeśli może obsłużyć wysokie raty i wysoki oprocentowanie oraz poradził sobie ze swoimi problemami i nie zostaną one powtórzone, to z mojego punktu widzenia zawsze lepsze niż przymusowa licytacja.
Uważam, że prywatna upadłość, która może nastąpić, jest zdrowsza niż natychmiastowa przymusowa licytacja. Tutaj dokonano restrukturyzacji, nie więcej i nie mniej. Teraz ma czas, jak słusznie zauważył doradca bankowy, aby się odzyskać (jeśli obciążenia w stosunku do dochodów na to pozwalają) i zadbać o korzystne refinansowanie po zakończeniu okresu zabezpieczenia stóp procentowych.

Dziękuję za Państwa opinie.
Tak, naturalnie przed upływem tych pięciu lat sensowne byłoby zaangażowanie innej banku. Teraz skupię się przede wszystkim na poprawie mojej dobrej historii kredytowej w Biurze Informacji Gospodarczej. Następnie zajmę się analizą warunków związanych z kredytem hipotecznym z opcją przyszłej wypłaty środków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata