Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Informacje dotyczące czynszu

Napisany przez ohleut
Cześć,
jestem żonaty i moja żona płaci czynsz.
Ja płacę jej połowę (50% z 750€), więc płacę jej około 375€ czynszu.
W formularzu wniosku kredytowego jest pytanie o wysokość opłat za czynsz, co mam tam wpisać? 375 czy 750€

Napisany przez 6Bankkaufmann
Całkowity czynsz trzeba podać moim zdaniem.
Nawet jeśli Pani żona nie jest obecnie zaangażowana w kredyt.
Nie ma takiej rzeczy jak pół czynszu.

Napisany przez Daukind
Musisz podać koszty najmu, czyli 375 euro. Gdybyś mieszkał w akademiku, też byś nie podał całkowitej kwoty najmu.

Napisany przez FloHH
Kto jest wpisany w umowie najmu? Jeśli oboje, pełna kwota czynszu musi być podana łącznie. Jeśli na przykład Twoja żona nie będzie mogła zapłacić, wtedy wynajmujący może zażądać pełnej kwoty od Ciebie. Jeśli tylko Twoja żona jest wpisana, wystarczy podać połowę jako rzeczywisty wydatek z Twojej strony...

Napisany przez Bitte
Ja to rozwiązałem w przypadku wynajmu, moja partnerka życiowa (po konsultacji) płaci mi 0,00 euro na czynsz, z uzasadnieniem. Na wyciągu bankowym nie może się nic znajdować (co też wynika z mojego przypadku) od ponad 30 lat. Umowa najmu nie dotyczy banku, a bank nie ma do tego żadnych praw dostępu (z mojej wiedzy), niezależnie od tego, kto jest w niej wymieniony.
W twoim przypadku byłoby to 375 euro czynszu (jak już zostało powiedziane).

Cześć. Oczywiście umowa najmu dotyczy również banku, jeśli osoba przygotowująca wniosek ma wrażenie, że coś jest nie tak.
Każdy odpowiada solidarnie za czynsz i musi podać pełną kwotę czynszu.
Oraz uczciwie to zrobić.
W razie wątpliwości można już teraz domagać się wglądu do umowy najmu.

Napisany przez Batman_BU
Odpowiedzialność za umowy zawierane przez małżonka nie jest automatyczna. Dotyczy to oczywiście również umów najmu. Kto podpisał? W takim przypadku odpowiedzialność określa się na podstawie podpisu.

@Batmann_BU, masz rację. Wychodząc z założenia, że oboje podpisali umowę najmu razem.

Napisany przez Daukind
[cytat=Bankkaufmann">
Witam, oczywiście umowa najmu dotyczy również banku, jeśli pracownik ma wrażenie, że coś jest nie tak.
Ponosi się solidarną odpowiedzialność za czynsz i należy podać pełną kwotę czynszu.
I podać to w sposób prawdziwy.
W razie wątpliwości można domagać się dostępu do umowy najmu.
[/cytat]
To jest po prostu bzdura.
W przypadku umów kredytowych pyta się o czynsz, aby obliczyć wysokość miesięcznych obciążeń. Tutaj oczywiście trzeba podać tylko kwotę, którą się faktycznie płaci miesięcznie. Ani umowa najmu (która nota bene nie obejmuje nawet wzrostu czynszu...) ani solidarna odpowiedzialność nie odgrywają tu roli.
Niewiarygodne, co za bzdury ciągle są tu pisane pod tym nickiem i tą sygnaturą.

@Daukind, jeśli klient podaje prawdziwe informacje, wszystko jest w porządku.
Jeśli klient jednak przekazuje bankowi tylko częściowe informacje, to nie jest właściwe.
Życzę miłego początku dnia.

Napisany przez Daukind

@Daukind, jeśli klient podaje prawdziwe informacje, wszystko jest w porządku.
Jeśli jednak klient podaje tylko połowę do banku, to nie jest właściwe.
Życzę Państwu udanego początku dnia.

Klient powinien podać swoje miesięczne koszty najmu/nieruchomości. Jeśli kobieta płaci za wszystko, wpisuje zero, jeśli mieszka u rodziców za darmo, wpisuje zero, jeśli płaci za wszystko, wpisuje kwotę, a jeśli płaci połowę, wpisuje odpowiednią kwotę.

Napisany przez ADMCI4
To bardzo interesujące i uzasadnione pytanie. Przecież bank udzielający kredytu na pewno ma obsługę klienta, prawda? Zapytaj ich, wtedy będziesz miał pewność.

Napisany przez Honey1979
Najpierw sprawdziłbym, kto jest stroną umowy najmu.

Napisany przez NaTwoim13
To dokładnie tak, jak opisał FloHH, i nawet jeśli na koncie nic nie znika, podanie zera, pomimo że jest się wymienionym w umowie najmu, jest oszustwem kredytowym.

Oczywiście, należy podać pełną kwotę czynszu, ponieważ jeśli obie osoby są wymienione w umowie i jedna z nich nie płaci swojej połowy, to druga musi zapłacić podwójnie, czyli również udział drugiej osoby. Jest to całościowy czynsz, a obie osoby ponoszą wspólną odpowiedzialność, jeśli obie są wymienione w umowie najmu.

Napisany przez ohleut
Dobry wieczór, więc o umowie najmu znajdujemy się oboje ...
Pierwsze miejsce: moja żona
Drugie miejsce: ja sam
Trzecie miejsce: nasz syn
Podpisaliśmy oboje, czyli ja i moja żona.

Moja żona płaci czynsz w całości z jej konta.

Ja sam przelewam jej miesięcznie 50%, czyli 375 euro na jej konto... Z adnotacją czynsz!

To, co mnie irytuje, to fakt, że muszę podać całą kwotę czynszu, chociaż go dzielimy, ale przychód mogę podać tylko mój, mimo że oboje jesteśmy zarabiającymi osobami? Gdzie jest logika?

Napisany przez FloHH

To, co mnie dziwi, to fakt, że muszę podać całą wysokość czynszu, chociaż go dzielimy, ale przychody mogę podać tylko swoje, mimo że jesteśmy dwoma osobami zarabiającymi? Gdzie tu logika?

Logika polega na tym, że każdy, kto podpisał umowę najmu, w zasadzie ponosi odpowiedzialność za płatności. Jeśli Twoja żona nie zapłaci (z jakiegokolwiek powodu), wynajmujący nie otrzyma już 50%. Otrzyma wtedy pełną kwotę - od Ciebie. We wniosku kredytowym należy uwzględnić wszystkie istniejące zobowiązania płatnicze. Jak to załatwicie wewnętrznie, nie ma znaczenia... Porównanie z mieszkaniami studenckimi się nie sprawdza - to zupełnie inna sytuacja...
Nie możesz podać dochodu Twojej żony, ponieważ nie możesz go w zasadzie wykorzystać dla siebie. Żeby to obrazowo wyjaśnić: jeśli Twoja żona w trakcie trwania kredytu wyprowadzi się i przestanie płacić czynsz, nie będziecie już dwoma osobami zarabiającymi. Ty jednak będziesz musiał opłacić cały czynsz...
W związku z tym poprawne jest podanie pełnej kwoty czynszu. Jednak w praktyce często dominuje myślenie, o którym wspomniałeś. Ale pytałeś, co tak naprawdę musisz podać...
Być może Twoje bank zajmie się tym sprawą w sposób pragmatyczny - sugerowano już zapytać, jak to się tam załatwia...

Napisany przez ohleut
W związku z tym oboje ja i pani weźmiemy kredyt ... więc niejasności zostały wyjaśnione! Dziękuję za informacje!
Pozdrawiam.

Napisany przez 2tneub
Ponieważ temat został zamknięty, mogę trochę zejść na temat.

Może i tak jest, ale przy tej logice przychodzą mi na myśl spontanicznie kolejne bezsensowne przypadki.

Wyobrażam sobie teraz, że kobieta podpisuje umowę najmu, a mężczyzna płaci połowę.
Wtedy kwota nie zostałaby w ogóle podana!?

A jeszcze lepiej, jeśli oboje złożą osobno wniosek o kredyt, a oboje wspólnie podpisali umowę najmu, to czy czynsz zostanie podwojony?

Czy stawki zryczałtowane na dziecko zostałyby w pełni uwzględnione, chociaż oboje wspólnie utrzymują dziecko?

Napisany przez FloHH
Jeśli w umowie najmu figurowałaby tylko kobieta, to należałoby podać połowę kwoty do wyłożenia kobiecie. Tutaj również istnieje obowiązek zapłaty wynikający z umowy. Nie byłoby nic do podania, gdyby nie trzeba było nic płacić.
Jeśli obie strony podpisują oddzielne umowy kredytowe, tutaj nie jest podawana kwota podwójnie. Każdy wpisuje opłatę za wynajem jako swoje indywidualne zobowiązanie płatnicze. Jeśli obie strony podpisują umowę kredytową, czynsz jest podawany jako zobowiązanie solidarne....
Nie wiem, co w tym miałoby być nielogicznego?

Napisany przez Honey1979
Osobiście uważam, że osoba TE tutaj nie mówi prawdy.... Dlatego sytuacja jest trochę skomplikowana.
Osoba TE pisze: Co mnie irytuje, to że muszę podać całą czynsz, chociaż dzielimy go między sobą, ale dochód mogę podać tylko mój, mimo że mamy dwóch zarabiających? Gdzie tu logika?
Po tym stwierdzeniu, w umowie kredytowej jest wymieniony tylko ON.
Jeśli kobieta jest również wymieniona, to oczywiście jej dochód jest brany pod uwagę tak samo jak dochód osoby TE.
Ogólnie podzielam opinię FloHH w #19

Napisany przez 2tneub

Jeśli tylko kobieta jest wymieniona w umowie najmu, należy podać połowę płatności kobiecie. Tutaj również istnieje obowiązek zapłaty wynikający z umowy. Nie ma nic do podania, jeśli nie trzeba nic płacić.

Ignorujesz jednak tę umowę dotyczącą połowy płatności w przypadku PV. Twierdzisz, że obowiązuje umowa najmu, którą podpisali oboje, i udział kobiety może zostać anulowany, co oznacza, że mężczyzna musi wszystko pokryć.
Gdyby kobieta złożyła wniosek o kredyt i najpierw opłaciła cały czynsz w PV, prawdopodobnie również zignorowałbyś udział mężczyzny, argumentując, że dochód mężczyzny mógłby zaniknąć. Twierdzenie, że mogłaby zniknąć, oznaczałoby jednak ignorowanie każdego umówionego dochodu.
Jeśli jednak nie ignorowałbyś dochodu u niej w pełni, byłaby ona lepiej postawiona niż mężczyzna, co w rzeczywistości nie jest prawdą, ponieważ każdy musi ponosić połowę czynszu, a w przypadku braku dopłaty partnera cały czynsz.

Cytat z FloHH
Jeśli oboje podpiszą osobny umowę kredytową, nic nie jest podwójnie podawane. Każdy wpisuje czynsz jako swoje indywidualne zobowiązanie do zapłaty. Jeśli oboje podpiszą umowę kredytową, czynsz jest podawany raz jako obowiązek solidarny...
Jeśli mężczyzna i kobieta biorą po 10 tys. €, w każdej umowie kredytowej według twoich twierdzeń podaje się pełny czynsz, a zsumowane obie umowy podają w sumie dwukrotnie. Jeśli oboje składają wspólny wniosek o kredyt w wysokości 20 tys. €, czynsz jest podawany tylko raz.
Być może się mylę, ale logiczne byłoby w przypadkach, gdy tylko jeden partner składa wniosek o kredyt, podanie pełnego czynszu i uznania dopłaty partnera za dochód. W ten sposób we wszystkich przypadkach uzyskałoby się właściwy wynik, a bank miałby możliwość uwzględnienia ryzyka niewypłacalności dopłaty partnera.

Napisany przez 2tneub

Po tej wypowiedzi, w umowie kredytowej figuruje tylko ON.

Tak też to zrozumiałem.

Cytat od Honey1979
Jeśli kobieta jest również uwzględniona, to na pewno jej dochody są tak samo brane pod uwagę jak dochody TE.

Jak wspomina w poście #17, że teraz razem ubiegają się o kredyt. W ten sposób unika sytuacji, w której według Waszej logiki pełne (rodzinne) wydatki są brane pod uwagę, ale tylko jego dochody.
Wynajem to tylko jeden punkt. Jeśli są dzieci, cała ta logika aplikuje także do dziecka. Czy w jego przypadku należy uwzględnić wszystkie koszty lub pełne kwoty związane z dzieckiem, pomimo że oboje dzielą się kosztami?

Napisany przez FloHH

Ta pół na pół opłata, którą ignorujesz w przypadku TE, argumentując, że obowiązuje tam umowa najmu, którą podpisali oboje, a udział kobiety może zawieść, więc mąż musi ponieść całość.

Ja niczego nie ignoruję, ale odpowiedziałem na Twoje pytanie, jakie byłoby, gdyby tylko kobieta podpisała umowę najmu, a wewnętrzne porozumienie w małżeństwie zakłada, że mąż wspiera połowę, przekazując ją kobiecie. W tym przypadku jednak sytuacja taka nie zachodzi, ponieważ mąż również podpisał umowę najmu i w razie wątpliwości obowiązuje go pełne obciążenie płatnością. Jak już powiedziałem: sposób rozwiązania wewnętrzny nie ma znaczenia dla tego rozważania.
Oczywiście, gdyby kobieta wnioskowała o kredyt samodzielnie, zignorowałbym płatność męża przy podawaniu wysokości czynszu. Kobieta musiałaby więc podać pełną wysokość. Wpisałbym jednak płatność męża jako dodatkowe dochody, ponieważ na przykład w sytuacji tu opisanej, z oddzielnymi rachunkami bankowymi, byłaby ona udokumentowana na wyciągu z konta. Wtedy odzwierciedlałoby to sytuację w sposób klarowny.
W odniesieniu do dzieci nie rozumiem zastrzeżenia. Zazwyczaj pytanie dotyczy liczby dzieci uprawnionych do alimentów. Każdy powinien podać dzieci, które zamieszkują z nim (o ile to ma sens), ponieważ zarówno ojciec, jak i matka stają się dłużnikami wobec dziecka.
Inna sprawa to pytanie o dzieci, dla których pobierane jest zasiłek rodzinny (również już spotkane). Wtedy musi podać to tylko osoba, którą to dotyczy ...

Napisany przez FloHH

Gdy mężczyzna i kobieta biorą po 10 000 €, zgodnie z Twoimi słowami w każdej umowie kredytowej zostaje podana pełna opłata za wynajem, czyli w ogólnej sumie obu umów w sumie dwa razy. Jeśli oboje ubiegają się o kredyt na łączną kwotę 20 000 €, to opłata za wynajem zostanie podana tylko raz.
.

Eee, tak, oczywiście .... Gdy występują dwa niezależne umowy kredytowe, oczywiście w każdej z nich musi być podana opłata za wynajem. W jaki inny sposób? To przecież nie jest podwójnie ?? Czy masz na myśli, że jeśli płacę czynsz raz w miesiącu, a ja mam na przykład cztery umowy kredytowe, to czy czynsz zostanie rozłożony na wszystkie cztery umowy ?? ....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata