Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Bezusterkowy raport końcowy dot. finansowania.

Napisany przez soerentomas
Cześć wszystkim,

mam nadzieję, że jestem tutaj w odpowiednim miejscu i ktoś może mi pomóc.

Mam następujący problem, około rok temu zawarliśmy umowę na finansowanie domu. Całą modernizację przeniesliśmy na siebie, obecnie jesteśmy mniej więcej na poziomie 85% remontu. Bank poprosił nas teraz o skorzystanie z ostatniej pozostałej kwoty i jednocześnie zlecił komuś stworzenie sprawozdania końcowego bez usterek. Poprosiliśmy o pozostałą kwotę, ale nie możemy zagwarantować bezusterkowego raportu, ponieważ brakuje jeszcze 15% oraz są to częściowe prace, które można wykonać dopiero wiosną z powodu warunków atmosferycznych, itp. Bank był regularnie informowany (faktury, zdjęcia, postęp).

Teraz moje pytanie: Czy mogą zaistnieć dla mnie jakiekolwiek konsekwencje? Ponieważ nadal nie jesteśmy gotowi, a raport będzie zawierał usterek, a co dokładnie oznacza bezusterkowy raport końcowy?

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

Z poważaniem,

Soerentomas

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bank musi być pewna, że z pozostałym do wypłacenia kredytem oraz ewentualnym wkładem własnym ukończysz planowane prace.
Osoba, która przyjdzie, być może będzie niezależnym architektem lub rzeczoznawcą, albo została wysłana przez bank.
Wyjaśnij rzeczoznawcy, jakie prace jeszcze pozostały do wykonania i powiedz, że pozostały kredyt wystarczy na ich sfinalizowanie.
Jeśli wszystko będzie odpowiednio, bank będzie zadowolony.
Raport pokaże bankowi, jakie prace jeszcze trzeba wykonać (15%) i oceni, czy pozostały kredyt wystarczy na dokończenie projektu.

Napisany przez soerentomas
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czyli w zasadzie nie ma się co obawiać? Jedyną rzeczą mogącą nas dotknąć byłoby to, że nie wypłacicie nam początkowo pełnej kwoty, czyż nie?
Możemy udokumentować prace, które nadal trzeba wykonać, za pomocą szacunków kosztów, ale ze względu na warunki pogodowe nie możemy ich wykonać.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To na pewno wystarczy. Niekomfortowo staje się, gdy natrafiasz na ruinę budowlaną z kosztami, powiedzmy, 200 000 EUR, a do wypłaty pozostaje tylko 10 000 EUR. Jeśli wszystko zgadza się i masz wyceny kosztów, które w przybliżeniu pokrywają pozostałą do wypłaty sumę, wszystko jest w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata