- czw sty 18, 2018 5:30 am
Cześć,
nieruchomość zostanie sprzedana na licytacji i ma wartość rynkową 300 000 €. Jest to druga runda licytacji i teraz można licytować poniżej 70%, ale nie mniej niż 150 000 €. Termin jest już za 4 tygodnie!
Teraz moje pytania:
Czy muszę samodzielnie wpłacić 10% jako zabezpieczenie, czy mogę otrzymać je również od banku (który jest wierzycielem), jeśli udzielą mi pisemnego potwierdzenia finansowania? Czy mogę również otrzymać potwierdzenie finansowania od niezależnego doradcy finansowego budowlanego ze względu na pilny termin?
Czy to byłoby problematyczne, gdybym wyznaczył sobie limit, którego bank wcześniej udzielił potwierdzenia finansowania (np. 200 000 €), a jednak licytowałbym np. za 206 000 €?
Czy mogę skorzystać z kredytu KFW124, mimo że mieszkanie jest nadal wynajmowane w momencie zakupu, ale zamierzam wprowadzić się do niego najpóźniej za rok (własne potrzeby)?
Czy do ceny muszę doliczyć dodatkowe 4,5% kosztów (podatek od nabycia nieruchomości 3,5%, opłata za postąpienie na licytacji 0,5% i księga wieczysta 0,5%)... czy tak?
Dziękuję bardzo