Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wohnriester - co się dzieje w przypadku natychmiastowej spłaty?

Napisany przez Humdy
Cześć,
mam nadzieję, że jestem we właściwym dziale forum i będę wdzięczny za pomoc w odpowiedzi na moje pytania.
W tym forum jest wielu specjalistów, którzy już udzielili mi wielu przydatnych informacji za pośrednictwem wyszukiwarki. Jednak na moje pytania nie udało mi się znaleźć sensownych odpowiedzi ani tutaj, ani w Google.
Tło: Mam (około 30 lat) rachunek oszczędnościowo-budowlany Riester wart 100 000 [url]euro[/url], który zostanie przyznany we wrześniu i zastąpi wówczas wcześniejsze finansowanie. Kwota [url]kredytu[/url] wyniesie wtedy około 50 000 [url]euro[/url]. Poprzez zakończenie innego programu oszczędnościowego mógłbym natychmiast spłacić te 50 000 [url]euro[/url] i zakończyć finansowanie. Dzięki temu zaoszczędziłbym odsetki na całym kolejnym okresie spłaty, ale nie otrzymałbym już żadnych dopłat Riester.
Jednak nie do końca rozumiem, co przez to dokładnie się stanie.
Mam zatem następujące pytania:
1. W informacji dostępnej w Kasie Oszczędnościowo-Budowlanej czytam: Dla wsparcia, opłaca się wpłacić więcej niż minimalną kwotę własną (4% rocznych dochodów brutto z poprzedniego roku pomniejszonych o dopłaty), tylko wtedy, gdy można oczekiwać dodatkowego, istotnego korzyści podatkowej z tytułu odliczenia składek specjalnych. Wpłaty powyżej minimalnej kwoty własnej (do 2 100 EUR pomniejszone o dodatki), które nie dają żadnej lub tylko niewielkiej korzyści podatkowej, zostają opodatkowane w całości po okresie oszczędzania.
--> Z tego co rozumiem, na koncie oszczędnościowym zawsze dodawane są rocznie tylko 2 100 [url]euro[/url] jako wpłata (+dopłaty, odsetki, ...), niezależnie od faktycznej wpłaty. Czy jednak moje dodatkowe 50 000 [url]euro[/url] zostałyby wpisane na [url]konto[/url] oszczędnościowe? Byłoby to poważną wadą przy opodatkowaniu po okresie oszczędzania.
2. Na stronie internetowej Niemieckiego Urzędu Emerytalnego czytam: Opodatkowanie ma charakter pośredni i zaczyna się zawsze na początku fazy wypłat z umowy emerytalnej, z której pochodzi odjętą kwota wspomaganych środków. To samo dotyczy sytuacji, w której korzystano z programu dopłat z tytułu spłaty zobowiązań.
--> Czy opodatkowanie po okresie oszczędzania zacznie się od razu po spłacie rachunku oszczędnościowo-budowlanego czy dopiero po przejściu na emeryturę?
--> Czy byłoby w ogóle możliwe rozpoczęcie opodatkowania równocześnie z emeryturą przez 15 lat, aby uniknąć negatywnych skutków rachunku oszczędnościowo-budowlanego po 15 latach?
Dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrawiam
Humdy

Napisany przez Hanomag

Mam (w początkach lat 30.) umowę ratalno-budowlaną Riester na 100 000 [url]euro[/url] sumy budowlanej, która zostanie zrealizowana we wrześniu i która zastąpi finansowanie wstępne. Wysokość [url]kredytu[/url] wynosi wtedy około 50 000 [url]euro[/url]. Dzięki zakończeniu innego planu oszczędnościowego mogę spłacić te 50 000 [url]euro[/url] od razu i tym samym zakończyć finansowanie.

Twoje stwierdzenie jest niejasne. Czy spłacasz 50 000 € z zainwestowanego kapitału własnego czy z pożyczki? Jeśli z kapitału własnego, co wtedy dzieje się z prawem do [url]kredytu[/url]?
Zwoływanie Humdy
W ten sposób zaoszczędziłbym odsetki na cały okres trwania [url]kredytu[/url], ...

Jednak w zamian za to zdeponowany i wspierany kapitał zamieszczony jest fikcyjnie na koncie mieszkaniowym i zostaje oprocentowany 2% do momentu rozpoczęcia emerytury, aby po emeryturze podlegać opodatkowaniu.

Bez Ryzyka Humdy otrzymałby również żadnych dodatkowych zachęt Riester.

Jeśli skorzystasz z [url]kredytu[/url], raty spłaty zastąpią dotychczasową kwotę oszczędnościową dla wsparcia. Następnie będą one sukcesywnie zapisywane na koncie mieszkaniowym wraz z dopłatami. Jeśli [url]kredyt[/url] nie zostanie zaciągnięty, możesz zdecydować się na nowy plan oszczędnościowy Riester.

Zwoływanie Humdy
1. W informatorze kasy oszczędnościowo-budowlanej napisano Dla uzyskania wsparcia opłaca się wpłacać więcej niż minimalną własną kwotę (4% rocznego dochodu brutto z poprzedniego roku bez dopłat), jeśli można oczekiwać dodatkowego, istotnego korzyści podatkowej z odliczenia od kosztów. Ponieważ wpłaty powyżej minimalnej kwoty własnej (do 2 100 EUR minus dopłaty), które nie przynoszą żadnych lub niewielkich korzyści podatkowych, muszą być w pełni opodatkowane po stronie wydatków.
--> Jeśli dobrze rozumiem, w koncie mieszkaniowym zawsze dodaje się rocznie 2 100 [url]euro[/url] jako wpłatę (+ dopłaty, odsetki,...) niezależnie od tego, ile faktycznie się wpłaci.
W koncie mieszkaniowym są odnotowywane zaciągnięte i wspierane płatności + dopłaty (bez wsparcia podatkowego) i naliczone odsetki. Z oszczędności oraz później w fazie spłaty rocznie maksymalnie 2 100 € wraz z dopłatami, o ile zostało przyznane wsparcie.

Zwoływanie Humdy
Czy moja dodatkowa płatność 50 000 [url]euro[/url] zostałaby wtedy wnieśiona na [url]konto[/url] mieszkaniowe? Byłoby to poważną wadą w przypadku opodatkowania post factum.

Ponownie przebija się tutaj wymieniona wyżej niejasność. Czy przez 50 000 € rozumiesz zdeponowaną i wspieraną kwotę oszczędnościową czy zaciągniętą pożyczkę? W pierwszym przypadku oczywiście cała wcześniej udzielona kwota z dopłatami i odsetkami zostanie zapisana na koncie mieszkaniowym. Niepodparty udział kwoty oszczędnościowej (roczne oszczędności, które przekraczają 2 100 € wraz z dopłatami; o których mowa w informatorze kasy oszczędnościowo-budowlanej) nie jest zapisywany na koncie mieszkaniowym.
2. Na stronie internetowej Niemieckiego Zakładu Ubezpieczeń Emerytalnych czytamy Opodatkowanie po stronie wydatków zaczyna się zawsze na początku okresu wypłat z kontraktu emerytalnego, z którego dokonano wypłat z pożyczonego kapitału. To samo dotyczy, gdy korzysta się z ulgi w spłacie zaciągniętej pożyczki.
--> Czy opodatkowanie post factum rzeczywiście zaczyna się od razu po spłacie oszczędności budowlanych czy dopiero po przejściu na emeryturę?
Zaczyna się wraz z rozpoczęciem emerytury. Do tego czasu ewentualna (finansowana) spłata musi być zakończona.

Zwoływanie Humdy
--> Czy w ogóle byłoby możliwe rozpoczęcie opodatkowania równo po 15 latach i uniknięcie w ten sposób wad mieszkania Riester po 15 latach?

Nie, jeśli chcesz uniknąć wad konta mieszkaniowego Riester, możesz wpłacić równą kwotę ze swoich funduszy na plan oszczędnościowy Riester, który zostanie następnie opodatkowany wraz z wypłatami lub wypłacić wszystko z negatywnymi skutkami podatkowymi (zwrot otrzymanego wsparcia (dopłat i ewentualnego podatku).

Napisany przez Humdy

Twoja wypowiedź jest niejasna. Czy spłacasz 50 000 € z oszczędności własnych czy z kredytu? Jeśli z własnych środków, co stanie się z roszczeniem kredytowym?

Cześć Hanomag, dziękuję za szybką odpowiedź!

Tak więc sprawa przedstawia się następująco: Około 8 lat temu podczas finansowania podpisałem dwa umowy:
1. kredyt przedemerytalny w wysokości 100 000 euro (trwa do połowy 2020 roku lub do momentu przyznania Bausparera)
2. Bausparer Riester na 100 000 euro - obecnie oszczędzony w około 50% i prawdopodobnie zostanie przyznany we wrześniu.
Zrozumiałem, że musi to działać w ten sposób: Gdy Bausparer zostanie przyznany, zostanie pobrany kredyt bauspardarlehen, a kredyt przedemerytalny zostanie spłacony kwotą łącznie 100 000 euro (w przeciwnym razie nadal będzie trwał do 2020 roku). W ten sposób Bausparer będzie z 50 000 euro w minusie. Następnie wpłacę 50 000 euro oszczędności na Bausparem i spłacę kredyt bauspararlehen.

Cytat z Hanomag
W ramach rekompensaty zastąpione i dofinansowane kapitał z Riester zostanie fikcyjnie odnotowany na koncie wsparcia mieszkaniowego...
Przepraszam za głupie pytanie... Czy są to zawsze roczne 2 100 euro (+dopłaty, odsetki, a następnie 2%) czy tylko regularne wpłaty, jak moje 50 000 euro, nie są brane pod uwagę?
To, co mnie dezorientuje, to komunikat z informacji dla konsumentów Ponieważ płatności przekraczające minimalną własną dopłatę (do 2 100 EUR pomniejszone o dopłaty), które nie dają żadnych lub bardzo niewielkich korzyści podatkowych, muszą być całkowicie opodatkowane w późniejszym okresie.
Co dokładnie musi być opodatkowane w przypadku płatności przekraczających minimalną własna dopłatę? Jaka jest więc wada spowodowana przez wysoką wpłatę powyżej minimalnej własnej dopłaty?
Może właśnie stoję na przeszkodzie :-)

Napisany przez Hanomag

Na ten oszczędnościowy plan zapisany zostałby przeze mnie oszczędzonych 50 000 [url]euro[/url] i tym samym spłacić od razu [url]kredyt budowlany[/url].

Dlaczego spłacać 50 000 € przez oszczędnościowy plan? Możesz przecież spłacić pożyczkę poprzez kapitał własny, wówczas nie pojawi się pytanie dotyczące konta pomocowego. W przeciwnym razie tylko udział dofinansowania w wysokości maksymalnie 2 100 € wraz z dodatkami zwiększyłby [url]konto[/url] pomocowe.

Cytat z Humdy
Przepraszam za głupie pytanie... Czy chodzi zawsze o roczne 2 100 [url]euro[/url] (+dodatki, odsetki i potem 2%) czyż nie?

Te 2 100 € zawierają już dodatki, jest to maksymalna kwota uprawniająca do dofinansowania w ciągu roku, zarówno w fazie oszczędzania, jak i w fazie spłaty. Jeśli wpłacisz lub spłacisz więcej, nie otrzymasz za to wsparcia, w zamian za to to dodatkowe wpłata nie będzie później w pełni opodatkowana, ani nie zostanie zaliczona do konta pomocowego w przypadku użytkowania na cele mieszkaniowe. Dlatego nawet przy spłacie na przykład 50 000 € wspierana jest tylko maksymalna kwota i później w pełni opodatkowana.

Cytat z Humdy
To, co mnie dezorientuje, to stwierdzenie z ulotki, że Płatności powyżej minimalnej kwoty własnej (do 2 100 EUR pomniejszone o dodatki), które nie przynoszą żadnych lub tylko niewielkich korzyści podatkowych, będą musiały być później w pełni opodatkowane.

Chodzi tutaj tylko o różnicę między minimalną kwotą własną (= 4 % od brutto) a maksymalną kwotą 2 100 €, zawsze pomniejszoną o dodatki. Przy dochodzie brutto w wysokości 40 000 € byłoby to na przykład 500 €.

Co dokładnie musi być później opodatkowane przy płatnościach powyżej minimalnej kwoty własnej? Jaka jest wada wynikająca z wysokiej wpłaty powyżej minimalnej kwoty własnej?

Te dodatkowe wpłaty w wysokości 500 € zależnie od wysokości dodatków nie przyniosą żadnych lub tylko niewielkich oszczędności podatkowych, ale ponieważ są nadal w granicach uprawniających do dofinansowania do kwoty 2 100 €, zostaną później w pełni opodatkowane. Ponadto wpłaty przekraczające tę kwotę (w Twoim przykładzie do 50 000 €) nie są wspierane, a później nie są w pełni opodatkowane, dlatego też nie trafiają na [url]konto[/url] pomocowe.
To tylko w okresach bardzo niskich stóp procentowych jest zwykłe, że kończysz oszczędnościowy plan i rezygnujesz z pożyczki. Ale byłeś w stanie dodatkowo odkładać wymaganą kwotę spłaty i z tego powodu mógłbyś sobie zrezygnować z oszczędnościowego planu, ponieważ kapitał można również użyć do spłaty długu w innej formie oszczędzania na emeryturę (na przykład plan oszczędnościowy bankowy).

Napisany przez Humdy
Cześć Hanomag,
Dziękuję Ci bardzo za szczegółowe odpowiedzi! Naprawdę mi bardzo pomogłeś!

Napisany przez Hanomag

Cześć Hanomag,
serdecznie dziękuję za Twoje obszerne odpowiedzi!

Mogłeś bardziej efektywnie podziękować za pomoc za pomocą przycisku Dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata