Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomoc w finansowaniu

Napisany przez Lonis
Cześć,

Potrzebuję pomocy w sprawie finansowania. Mam 27 lat i dwa lata temu kupiłem mieszkanie na własność. Wtedy miałem około 40.000 € wkładu własnego, więc potrzebowałem 120.000 [url]euro[/url]. Jednakże szybko zdałem sobie sprawę, że z różnych powodów to był błąd.

Teraz chcę kupić [url]Dom[/url] jednorodzinny i potrzebuję dokładnie 120.000 [url]euro[/url] (łącznie 240.000 [url]euro[/url], wartość nieruchomości 280.000 [url]euro[/url]). Niestety podjąłem pierwsze finansowanie bez zasięgnięcia informacji i zdecydowałem się na finansowanie poprzez oszczędzanie budowlane: 25 lat, 2,1 % oprocentowanie nominalne, ale już od kilku lat minęły. Rata wynosi 540 [url]euro[/url]. Doradcy bankowi potrafią wykorzystać strach przed wzrostem stóp procentowych.

Potrzebuję teraz porad, co mogę zaproponować bankowi dla nowej kwoty. Moje zarobki z partnerką wynoszą 4000 [url]euro[/url] netto, samodzielnie około 2200 [url]euro[/url].

Wtedy nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak [url]kredyt[/url] ratalny. Chciałbym nie przekroczyć 1000 [url]euro[/url] z finansowaniem lub ogólnie rzecz biorąc, jakie modele mogę zaproponować, jaki oprocentowanie i okres kredytowania.

Będę bardzo wdzięczny za kilka wskazówek, aby nie pójść na spotkanie w sprawie [url]kredytu[/url] zupełnie nieznając tematu.

Jeśli ktoś doświadczony mógłby przygotować przykładowe obliczenia, które mógłbym przedstawić, byłbym bardzo wdzięczny.

Dziękuję

Napisany przez FloHH

Cześć
Potrzebuję pomocy finansowej.
Mam 27 lat i 2 lata temu kupiłem mieszkanie na swoje potrzeby. Wtedy miałem około 40 tysięcy [url]euro[/url] gotówki, więc potrzebowałem kwoty 120000 [url]euro[/url].
Jednak szybko zdałem sobie sprawę, że z różnych powodów zakup ten był nieudany.
Teraz chcę kupić [url]Dom[/url] jednorodzinny i potrzebuję dokładnie 120000 [url]euro[/url] (łącznie 240000)
Wartość nieruchomości wynosi 280000 [url]euro[/url]

Być może coś przeoczyłem albo brakuje mi informacji.... Dlaczego potrzebujesz (tylko) dokładnie 120 000 [url]euro[/url]?
Na swoje mieszkanie na własność uzyskałeś finansowanie w wysokości 120 000 [url]euro[/url]. Musisz je spłacić - idealnie poprzez sprzedaż mieszkania. Ale potem musisz sfinansować całą kwotę 240 000 [url]euro[/url] na [url]Dom[/url]?
Jak powiedziałem - może to mój błąd myślowy...

Napisany przez Lonis
Cześć
Finansowanie pozostaje w mocy i zostanie przeniesione na nową nieruchomość, w przeciwnym razie będzie wymagana opłata za przedterminowe spłacenie [url]kredytu[/url].
Drugie będzie działać równolegle.

Napisany przez FloHH
Tak więc ...
280.000,- Cena zakupu domu (plus koszty poboczne)
./. 120.000,- Nowe zadłużenie kredytowe
=========
€ 160.000,- Różnica (plus koszty nabycia), którą realizujesz z sprzedaży mieszkania?
Czy to dobrze?

Napisany przez Lonis
Z mieszkania odzyskałem 120 000 i potrzebuję teraz dodatkowo 120 000 na [url]Dom[/url] jednorodzinny. Tutaj jednak wszystkie koszty dodatkowe są już zawarte.

Napisany przez Hanomag

Ja, z mieszkania odzyskałem 120 000 i teraz potrzebuję dodatkowo 120 000 na [url]Dom[/url] jednorodzinny. Tutaj zawarte są już wszystkie koszty dodatkowe.

Wyrażasz się bardzo niejasno. Można odnieść wrażenie, że odzyskałeś tylko 120 000 € z zainwestowanych 160 000 €. Na pewno uzyskujesz całą kwotę 160 000 €, więc Twoje kapitał własny pozostaje niezmieniony na poziomie 40 000 € także w przypadku nowego obiektu.

Napisany przez Lonis
Cena zakupu mieszkania nie wynosiła 120 000. To była jedynie suma [url]kredytu[/url]. Reszta sprzedaży mieszkania teraz służy mi jako kapitał własny. Wartość nieruchomości to 280, a ja potrzebuję 240. Więc grubo 50 tysięcy kapitału własnego z kosztami dodatkowymi.

Napisany przez FloHH
Wydaje mi się, że w obliczu milczenia nie jestem jedyną osobą, która wciąż nie zrozumiała sytuacji wyjściowej, bądź jest jeszcze bardziej zdezorientowana po #7.
Chcesz kupić [url]Dom[/url] za 280 000,- plus opłatę dla dewelopera.
120 000,- [url]kredytu[/url] z mieszkania przenosisz ze sobą ...
Aby sfinansować cenę zakupu, musisz zaciągnąć nowe 120 000,-.
Ale w takim razie musisz przynieść 160 000,- (+x z powodu opłaty dla dewelopera) jako wkład własny (ze sprzedaży mieszkania lub skądkolwiek indziej ... ) ... I nie 50K, jak wspomniano w #7 ...
Ale być może ktoś inny lepiej zrozumie tę sytuację ...

Napisany przez Lonis
Tak, to można również powiedzieć 160 000 PLN zysku z sprzedaży mieszkania.
Chociaż [url]kredyt[/url] wciąż wynosi 120 000... Reszta 40 000 to moje wtedy zainwestowane wkład własny, który ponownie inwestuję.
Nowa nieruchomość 280 000
Stara umowa kredytowa 120 000.
40 000 wkład własny
Dodatkowe koszty pokrywam z nowego wkładu własnego.
Więc potrzebuję nowego [url]kredytu[/url] w wysokości 120 000 [url]euro[/url]
Czy to zrozumiałe, wyraziłem to niejasno...

Napisany przez Hanomag

Cena zakupu mieszkania nie wynosiła 120 000. To było tylko kwota [url]kredytu[/url].
Reszta ze sprzedaży mieszkania służy mi teraz jako kapitał własny.

Z tego wynika, że sprzedałeś za co najmniej 160 000 €.

Cytat Lonis
Wartość nieruchomości wynosi 280, potrzebuję 240.

Reszta ponownie stanowi kapitał własny.

Cytat Lonis
Ogólnie rzecz biorąc, 50 tysięcy kapitału własnego wraz z kosztami dodatkowymi.

to kapitał własny.

Cytat Lonis
Niestety, zaciągnąłem pierwsze finansowanie bez wcześniejszego poinformowania się i sfinansowałem przez [url]kredyt budowlany[/url] na 25 lat, z oprocentowaniem 2,1 proc. Ale był już kilka lat wcześniej zakończony.

[url]kredyt budowlany[/url] musi być kiedyś przydzielony, dlatego na pewno został zabezpieczony wcześniej. Jaki jest okres i jakie warunki? Jak rośnie wartość oszczędności w ramach [url]kredytu[/url] budowlanego?
Edycja: Przepraszam, ponownie byłem zbyt powolny.

Napisany przez Klaus1976
jeśli weźmiesz starą pożyczkę na ETW do swojego domu, zostanie niewiele adresów, które będą przesunięte na dalszy plan

Napisany przez NaTwoim13
Tak jest, dlatego na razie można przeprowadzić jedynie rozmowę z obecnym wierzycielem hipotecznym. Który bank to jest?

Nie do końca rozumiem, dlaczego - zwłaszcza jeśli sam mówisz, że finansowanie było błędem - dlaczego rozważasz tylko tę jedną opcję?

Napisany przez Klaus1976

Tak jest, dlatego na razie może być tylko rozmowa z obecnym zapisanym w księdze wieczystej wierzycielem. Który to bank?
Nie rozumiem także dlaczego - zwłaszcza że sam mówisz, że finansowanie było błędem - dlaczego bierzesz pod uwagę tylko tę jedną opcję?
Mogę sobie wyobrazić, że spłata z VVE może być nieatrakcyjna. Ale to musiałby wyliczyć profesjonalista jak ty

Napisany przez NaTwoim13
Może tak być, ale trzeba to indywidualnie i przede wszystkim całościowo - mając wiedzę o wszystkich liczbach, danych i faktach - obliczyć.

To jest to, co doświadczony pośrednik finansowy robi, pokazując tym samym, że nie wystarczy kierować pojazdy jako osoba kierująca ruchem na parkingu albo jedynie coś wpisać do systemu.

Można to obliczyć, a kompleksowa, indywidualna oferta prezentuje to w sposób klarowny, obejmując obie warianty.

Napisany przez Lonis
Pierwsze finansowanie w wysokości 120 tysięcy odbywa się w Volksbanku. Oszczędności mieszkaniowe 2,1% oprocentowanie nominalne, a koszty przedterminowego spłacenia wynoszą około 17000 [url]euro[/url]. Dlatego nie chcę go zbyt chętnie rozwiązywać. Miesięczna rata wynosi 540 [url]euro[/url].

Chciałbym wiedzieć, jak najlepiej podejść do drugiego finansowania, oczywiście również w banku domowym, bo nie mam innego wyboru.

Pożyczka ratalna, ale jaki okres kredytowania i jakie oprocentowanie nominalne powinienem przyjąć?

Dotychczasowa pierwsza oferta to okres kredytowania 15 lat z oprocentowaniem nominalnym 1,95%... Jak to ocenić.

Napisany przez Hanomag

Pierwsze finansowanie w wysokości 120 tys. jest realizowane przez Volksbank.
Oszczędnościowa umowa mieszkaniowa z oprocentowaniem 2,1% i opłatą za wcześniejszą spłatę w wysokości około 17000 [url]euro[/url]. Dlatego nie chciałbym jej rozwiązać.

Zakładam, że jeszcze nie została przydzielona oszczędnościowa umowa mieszkaniowa. Gdyby tak się stało, można by spłacić bez opłaty za wcześniejszą spłatę.
Dlatego jeszcze raz pytanie: Kiedy zostanie przydzielona oszczędnościowa umowa mieszkaniowa?
Dodatkowe pytania:
- Jak długo trwa umówiona wcześniejsza finansowanie?
- Jakie warunki odsetkowe ma oszczędnościowa umowa mieszkaniowa?
- Jakie warunki ma przedpłata?
- Ile kapitału jest zainwestowane w BSpV?

Napisany przez slowrookie

Pierwsze finansowanie w wysokości 120 tysięcy idzie poprzez Volksbank.
Oszczędności budowlane 2,1% odsetek i kara za przedpłatę to około 17 000 [url]euro[/url]. Dlatego nie chciałbym go zbyt szybko likwidować.
Miesięczna rata wynosi 540 [url]euro[/url].
Chciałbym po prostu wiedzieć, jak najlepiej podjąć się drugiego finansowania, oczywiście także w banku. Nie mam innego wyboru.
[url]kredyt[/url] ratalny, ale jaki okres kredytowania i jakie oprocentowanie powinienem przyjąć?

Dotychczasowa pierwsza oferta to okres kredytowania 15 lat przy oprocentowaniu 1,95% ...
Jak to ocenić.

Oprocentowanie można chyba ponownie negocjować biorąc pod uwagę znane marże Volksbank..
Jeśli weźmiesz 120 000 [url]euro[/url] po 1,95%, i ustalisz początkową spłatę w wysokości 2,6%, będziesz mieć po 15 latach bez dodatkowej spłaty około 66 000 [url]euro[/url] zadłużenia i wszystko będzie w porządku - będziesz miał swoje wymarzone obciążenie nieco poniżej 1 000 € miesięcznie i niemal żadne ryzyko

Napisany przez NaTwoim13
Jaki jest okres ustalania oprocentowania w umowie pożyczki z zaliczkowym kontraktem? Stała data czy do przyznania?

Napisany przez Lonis
Cześć
Dziękuję za dotychczasową pomoc. Sprawdzę dokładne dane oszczędzającego na budowę i skontaktuję się później...

Napisany przez BenniG
Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdybyś najpierw zachował mieszkanie i je wynajął. Oczywiście pod warunkiem, że mieszkanie jest poszukiwane, a netto dochody z najmu przekraczają ratę [url]kredytu[/url], to pod względem dochodowym na razie nie powinno to być problemem. Finansowo zdecydowanie bardziej opłaca się płacić 15 000 € przez 8 lat niż mówienie
Jasne, że nie macie teraz/malutkiego kapitału na wymarzony [url]Dom[/url], ale 240 000 € z dochodem netto 4000 € na razie powinny nie stanowić problemu.
Jeśli planowane są dzieci i partnerka przejdzie na urlop macierzyński, zawsze można jeszcze rozważyć sprzedaż mieszkania.
Za każdy miesiąc, w którym utrzymasz mieszkanie dłużej, zaoszczędzisz około 150 € na VVE.

Napisany przez Lonis
To nie jest niestety alternatywa, ponieważ mieszkanie zostało już sprzedane, a ja obecnie mieszkam u rodziców... i w ogóle nie interesuje mnie bycie wynajmującym.
Moim pierwszym celem jest teraz rozsądne sfinalizowanie tej finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Sprawdź po prostu, jak został zadeklarowany czas oprocentowania, wtedy będziemy mogli pójść krok dalej.

Dlaczego nie sprawdzisz także alternatywy u fachowca?

Sprzedałeś, ale nie masz jeszcze rozwiązania dla finansowania dalszego zakupu? Kiedy będzie należna cena zakupu? Jak zamierzasz uregulować wymianę zastawu? Dlaczego już tam nie mieszkasz?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata