Re: Finansowanie budowy - czy warto wpisać hipotekę na własny Dom na wiele lat?
Napisany przez Mona64 -
- sob sty 27, 2018 1:43 am
Cześć wszystkim,
moja mama ma[url]Dom[/url] bez zadłużeń. Teraz zamierzam kupić [url]Dom[/url] jako inwestycję. [url]Dom[/url] ma 1/3 powierzchni handlowej. Obecnie najemcy są długoterminowo zainteresowani kontynuowaniem działalności handlowej. Płacą 475 [url]euro[/url] czynszu. Jeśli by odeszli, rozważyłbym przekształcenie przestrzeni na mieszkanie. W domu znajduje się również mieszkanie, które można odnowić z niewielkim nakładem (poniżej 5000 [url]euro[/url] ) i od razu wynająć (przyniosłoby około 380 [url]euro[/url] miesięcznie). Istnieje także inne mieszkanie, które wymaga większego nakładu (m.in. konieczność instalacji łazienki) oraz dwa pomieszczenia przechodnie, które są użytkowane jako pracownia (dawna pracownia jubilerska). [url]Dom[/url] ma około 60 mkw powierzchni handlowej i 120 mkw powierzchni mieszkalnej. Kosztuje 165 000 [url]euro[/url] i ma około 350 mkw działki, położony jest w małym mieście, przy głównej ulicy. [url]Dom[/url] został zbudowany w 1900 roku, ale był wielokrotnie przebudowywany i odnowiony, choć nadal wymaga remontu (np. okna z pojedynczymi szybami, odpadająca tynk, konieczność ocieplenia dachu, które jest tylko częściowo zrobione).
Teraz przejdźmy do mojego pytania. Bank zalecił mi ustanowienie hipoteki na domu bez zadłużeń. Powiedział, że ma to same zalety, ponieważ dzięki temu stopy procentowe będą korzystniejsze itp. itd.[url]Dom[/url] wraz z wynajmem powierzchni handlowej i jednego mieszkania mógłby zaspokoić wszelkie potrzeby finansowe.
Jestem raczej ostrożną osobą. Dlatego dla mnie istotne jest, aby to jedno mieszkanie zostało ukończone w krótkim czasie, aby[url]Dom[/url] mógł się samodzielnie utrzymać.
Teraz zastanawiam się, jakie jest ryzyko związane z obciążeniem hipoteką domu bez zadłużeń. Przedstawiciel banku powiedział, że nawet jeśli finansowanie się nie powiedzie (co teoretycznie nie powinno mieć miejsca), wtedy można rozdzielić oba domy i sprawa zostanie załatwiona,[url]Dom[/url] bez zadłużeń nie ucierpi. Czy ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć? Dziękuję. Chcę mieć niższe odsetki, ale nie chcę narażać domu bez zadłużeń na ryzyko.
moja mama ma
Teraz przejdźmy do mojego pytania. Bank zalecił mi ustanowienie hipoteki na domu bez zadłużeń. Powiedział, że ma to same zalety, ponieważ dzięki temu stopy procentowe będą korzystniejsze itp. itd.
Jestem raczej ostrożną osobą. Dlatego dla mnie istotne jest, aby to jedno mieszkanie zostało ukończone w krótkim czasie, aby
Teraz zastanawiam się, jakie jest ryzyko związane z obciążeniem hipoteką domu bez zadłużeń. Przedstawiciel banku powiedział, że nawet jeśli finansowanie się nie powiedzie (co teoretycznie nie powinno mieć miejsca), wtedy można rozdzielić oba domy i sprawa zostanie załatwiona,