Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy - czy warto wpisać hipotekę na własny Dom na wiele lat?

Napisany przez Mona64
Cześć wszystkim,
moja mama ma [url]Dom[/url] bez zadłużeń. Teraz zamierzam kupić [url]Dom[/url] jako inwestycję. [url]Dom[/url] ma 1/3 powierzchni handlowej. Obecnie najemcy są długoterminowo zainteresowani kontynuowaniem działalności handlowej. Płacą 475 [url]euro[/url] czynszu. Jeśli by odeszli, rozważyłbym przekształcenie przestrzeni na mieszkanie. W domu znajduje się również mieszkanie, które można odnowić z niewielkim nakładem (poniżej 5000 [url]euro[/url]) i od razu wynająć (przyniosłoby około 380 [url]euro[/url] miesięcznie). Istnieje także inne mieszkanie, które wymaga większego nakładu (m.in. konieczność instalacji łazienki) oraz dwa pomieszczenia przechodnie, które są użytkowane jako pracownia (dawna pracownia jubilerska). [url]Dom[/url] ma około 60 mkw powierzchni handlowej i 120 mkw powierzchni mieszkalnej. Kosztuje 165 000 [url]euro[/url] i ma około 350 mkw działki, położony jest w małym mieście, przy głównej ulicy. [url]Dom[/url] został zbudowany w 1900 roku, ale był wielokrotnie przebudowywany i odnowiony, choć nadal wymaga remontu (np. okna z pojedynczymi szybami, odpadająca tynk, konieczność ocieplenia dachu, które jest tylko częściowo zrobione).
Teraz przejdźmy do mojego pytania. Bank zalecił mi ustanowienie hipoteki na domu bez zadłużeń. Powiedział, że ma to same zalety, ponieważ dzięki temu stopy procentowe będą korzystniejsze itp. itd. [url]Dom[/url] wraz z wynajmem powierzchni handlowej i jednego mieszkania mógłby zaspokoić wszelkie potrzeby finansowe.
Jestem raczej ostrożną osobą. Dlatego dla mnie istotne jest, aby to jedno mieszkanie zostało ukończone w krótkim czasie, aby [url]Dom[/url] mógł się samodzielnie utrzymać.
Teraz zastanawiam się, jakie jest ryzyko związane z obciążeniem hipoteką domu bez zadłużeń. Przedstawiciel banku powiedział, że nawet jeśli finansowanie się nie powiedzie (co teoretycznie nie powinno mieć miejsca), wtedy można rozdzielić oba domy i sprawa zostanie załatwiona, [url]Dom[/url] bez zadłużeń nie ucierpi. Czy ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć? Dziękuję. Chcę mieć niższe odsetki, ale nie chcę narażać domu bez zadłużeń na ryzyko.

Napisany przez Hashtag
Cześć Mona,
po pierwsze, warto zauważyć, że to bzdura, patrzeć na to tak różowo.
Jeśli na domu Twojej matki ciąży obciążenie hipoteczne, a [url]pożyczka[/url] z jakiegoś powodu nie jest obsługiwana,
wówczas [url]Dom[/url] Twojej matki zostanie zlicytowany.
Wszelkie inne rozważania to tylko piękne słowa.
Podany przez Ciebie obiekt został wybudowany w 1900 roku, więc możesz w nim przede wszystkim stracić pieniądze.
Powinnaś najpierw sprawdzić, na ile bank wycenia ten obiekt.
W moim przekonaniu wszystko, co zostało zbudowane do 1975 roku, powinno przede wszystkim znaleźć się w rękach fachowców, którzy mogą przeprowadzać remonty i konserwacje możliwie w przeznaczonych im pracach własnych lub są dobrze zintegrowani, aby aktywować zewnętrzne usługi za przyjacielską cenę.
Poza tym istotne jest mieszanie prywatnego i komercyjnego.... Jeśli udział komercyjny przekracza 25%, niektóre banki mają z tym problemy.
Ponadto konieczne jest wcześniejsze przeczytanie istniejących umów najmu i udokumentowanie wpływów.
Ponadto, jeśli to możliwe, musisz uzyskać aktualną świadomość finansową od komercyjnych najemców oraz zakończenia roku obrotowego, aby ocenić ich zdolność płatniczą.
Do tego dochodzi jeszcze modernizacja z przeznaczenia komercyjnego na prywatne.
To nie jest takie proste.
Wymagane jest złożenie wniosku o zmianę przeznaczenia użytkowego.
Jest to w przybliżeniu to samo, co wniosek budowlany.
Zazwyczaj stawiane są zupełnie inne wymagania dla pomieszczeń mieszkalnych niż dla pomieszczeń komercyjnych. Szczególnie jeśli są one przeznaczone jako warsztat.
Zaczyna się to od izolacji cieplnej i kończy na ochronie przeciwpożarowej.
Gdy będziesz miała w domu urząd ds. budownictwa i strażaka, może to być naprawdę uciążliwe i w konsekwencji bardzo kosztowne.
Jaka jest obecna sytuacja Twoich dochodów?
W 2014 roku miałaś 1000 [url]euro[/url] emerytury UE i dodatkowe zarobki 450 [url]euro[/url]
Czy masz jakieś oszczędności własne?

Napisany przez Mona64
Cześć.
Dzięki. W międzyczasie jedna z moich oszczędnościowych umów nadeszła do zapłaty, a ponadto mam jeszcze umowę oszczędnościową, którą mogę teraz wykorzystać.
Na szczęście ktoś poświęcił czas, żeby sprawdzić, czy dach jest całkowicie szczelny. Uprzejmie zdecydował, żeby zamontować nowy piec olejowy, a także zapłacił za podłączenie gazu aż do piwnicy (chociaż nie do końca rozumiem, dlaczego robi się to jednocześnie). Ponadto mam listę opłat od najemcy z ostatnich trzech lat (oczywiście byłoby to źle, gdyby w przyszłym roku zbankrutował). Sam mieszkam w starszym domu, więc wiem, o co chodzi. Dodatkowo, osoba ta była na tyle uprzejma, że odsłoniła obszary, gdzie (ze względu na brak odpowiedniej izolacji) powstała wilgoć, aby się wysuszyły.
Wiem, że trzeba złożyć wniosek o zmianę z prywatnego na komercyjny lub odwrotnie. Ponieważ sam prowadzę działalność gospodarczą, wcześniej zasięgnąłem informacji na ten temat. Niemniej jednak większa część budynku to przede wszystkim mieszkania, a nie przestrzeń komercyjna, i zasadniczo powinno być możliwe złożenie wniosku o zmianę z komercyjnej na mieszkalną, jeśli tylko to jest przeszkodą. Jedyną rzeczą, o której teraz nie mam pewności, jest to, czy całość jest uważana za [url]Dom[/url] jednorodzinny i czy musiałby on zostać przekształcony w [url]Dom[/url] wielorodzinny.
Czy jednak zrozumiałeś, że z przodu znajduje się sklep, a z tyłu w dobudówce są te pomieszczenia, które są wymienione jako warsztat? Jednak nie wiem, czy mogę bezproblemowo przekształcić warsztat w biuro lub gabinet, czy też musi on ulec zmianie przeznaczenia.
Oznacza to więc, że [url]Dom[/url] finansowany jest łatwiej, jeśli ma on tylko przestrzeń mieszkalną?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata