Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowalne nowe budownictwo

Napisany przez Troedelnix
Cześć drodzy członkowie społeczności,
planuję przeprowadzkę do moich własnych 4 ścian pod koniec przyszłego roku. Dlatego chciałbym postawić na mojej działce [url]Dom[/url] prefabrykowany.
Oto moje podstawowe wymagania:
Mam około 1.500 m² działki w zachodniej części okolic Berlina (40 km do centrum Berlina) z dostępem do wody (niezanieczyszczonej). Działka jest częściowo uzbrojona, ponieważ stanowi połowę działki mojej matki.
Według portalu geodezyjnego, cena metra kwadratowego wynosi 60 EUR, wartość rynkowa będzie trochę wyższa.
Wkład własny wynosi
90 tys. EUR według wyceny GuG
10 tys. EUR w gotówce
32 lata
Wynagrodzenie netto: 2.300 EUR bez dodatków
[url]Dom[/url] prefabrykowany będzie kosztować około 200 tys. EUR, co jest moim maksymalnym limitem...
Dodatkowe pożyczki: 4500 EUR, 120 miesięcznych rat
Problemy:
Oprócz pożyczek mam wpis w rejestrze dłużników z adnotacją o spłacie w moim raporcie kredytowym, wynik punktacji jest powyżej 90%, ale poniżej 98%.
Dla mnie budowa jest bezsprzeczna, jedynie moje dwa problematyczne przypadki mogą okazać się przeszkodami.
Czy macie jakieś rady?

Napisany przez ADMCI4
Nie. Zapytaj użytkownika @hashtag. Na pewno udzieli ci rady.

Napisany przez finanzierung
Co masz na myśli:

[url]Dom[/url] prefabrykowany będzie kosztować około 200 tys. EUR, to byłaby moja górna granica...

Więc co jest wliczone w tę cenę? Czy trzeba jeszcze doliczyć podłączenia sanitarno-elektryczne/telefoniczne itp.?
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli bank również się zgodzi, miałbyś maksymalne obciążenie hipoteką na poziomie około 70% ? Całkowita kwota wraz z działką wynosi 290 000 EUR, 90 000 EUR wkład własny + 10 000 w gotówce. Myślę, że te 10 000 możesz wykorzystać na inne potrzeby, a prawdopodobnie będziesz musiał zaciągnąć [url]kredyt[/url] na 200 000 EUR. Zakładając 4% obciążenia (2% oprocentowanie + 2% spłata kapitału), miesięczna rata wyniosłaby nieco poniżej 670 EUR plus dodatkowe koszty (około 300 EUR ?) co daje miesięcznie około 1 000 EUR.
Teraz musisz dodatkowo odkładać pieniądze na ewentualne naprawy/i konserwację (oczywiście na początku wszystko jest nowe), zakładając, że przeznaczysz na to około 300 EUR, będziesz miał zgromadzone 70-90 tys. EUR w ciągu 20-25 lat, z których pewnie część zostanie wydana na samochód, nową kuchnię itd., a na pewno będziesz mógł na nowo wymienić ogrzewanie i dach.
Faktem jest, zgodnie z dzisiejszymi wymogami, będziesz żyć z 1000 EUR miesięcznie przez kolejne 30 lat.......
Podsumowując: Jest to możliwe.....
Co to za historia z biurem informacji kredytowej?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zasadniczo zakładam, że historia w Schufie została załatwiona, dopiero wtedy osiągniesz wynik powyżej 90%.
Jednak nawet z adnotacją o załatwieniu sprawy, finansowanie budowlane takie, jakie sobie życzą Państwo, jest możliwe i można je zrealizować przy korzystnych warunkach finansowania budowlanego.
Jednak wszystko zależy od indywidualnej historii w Schufie.

Cześć,
dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Mam dostęp online do mojej informacji w SCHUFA, żeby sprawdzić wszystkie możliwe punkty.
Poza roszczeniem w wysokości 23 [url]euro[/url] z adnotacją o uregulowaniu (zaległość z 2011 roku)
oraz pożyczką, widnieje tam tylko weryfikacja tożsamości z eBay.
Moje dochody netto zostały uregulowane umową i będą wzrastać do 3.200 [url]euro[/url] w ciągu 5 lat. W międzyczasie różnica ta jest niestety wyrównywana tylko poprzez dodatkowe płatności/premia. Ponieważ kwota ta jest zmienna, podałem powyżej podstawową pensję bez premii.
Dodatkowo, żyję w związku partnerskim. Ponieważ nie będę uwzględniał jej danych finansowych w finansowaniu, nie mogę wykorzystać jej informacji.
Ona podejmie się wniesienia 500 [url]euro[/url] miesięcznie jako wsparcie do utrzymania z tytułu 2 stopnia niepełnosprawności. Nadal pracuje na część etatu, ale jej dochód nie jest istotny.
Finansowo byłoby to możliwe, nawet roczna dodatkowa spłata jest możliwa.

Napisany przez Klaus1976
Cześć, tylko pod względem dochodów można to zrobić, nawet samodzielnie. Co mi się podoba, to to, że ukrywasz swoje zyski (premia na bok). Mam obawy co do firmy informacji kredytowej i wpływu na warunki. Czy te 200k będą wystarczające? Po części, oznacza to, że pojawią się dodatkowe koszty. Co z terenem zewnętrznym? Kuchnia? Prawdopodobnie istnieje wiele rzeczy do zrobienia wewnątrz, gdzie będziesz potrzebował fachowców albo uruchomisz się. Powinieneś to jeszcze raz sprawdzić.

Cześć drodzy członkowie społeczności,

aktualizacja:

Cena domu zmieni się, ponieważ zgodnie z nowym planem zagospodarowania przestrzennego przewidziany jest [url]Dom[/url] o 1,5 => 2 kondygnacjach. Dlatego postawilibyśmy [url]Dom[/url] o 1,5 kondygnacji. Aktualna cena z naszymi życzeniami dotyczącymi wyposażenia wynosi 196 tys. EUR, w tym malowanie, płytę fundamentową itp.

Do tego dochodzą:
- 10 tys. EUR na dodatkowe koszty związane z fundamentowaniem, ponieważ brakuje jeszcze opinii geotechnicznej,
- 23 tys. EUR na koszty podłączenia (gaz, woda, kanalizacja) (działka z tyłu),
- 10 tys. EUR na pomiar, wpisy do księgi wieczystej, badanie geotechniczne,
- 10 tys. EUR jako rezerwa na dodatkowe koszty i odstępstwa od planu.

Bank zaakceptował ten rozkład, więc [url]pożyczka[/url] wynosi teraz 249 tys. EUR.

Zauważyłem, że szczególnie istotny jest przepływ pieniężny po okresie wiązania oprocentowania, ponieważ bank ocenia po okresie wiązania 4% oprocentowania. Wtedy pojawia się ujemna kwota 80 EUR. Przedstawiłem bankowi planowany wzrost wynagrodzenia (roczny 9,8%) na piśmie. Mam nadzieję, że w ten sposób problem związany z podjęciem decyzji przestanie być istotny.

Natychmiast wspomniałem o moim wpisie w bazie Schufa, pani w banku była optymistycznie nastawiona, jeśli uzasadnienie pochodzenia/utrzymania jest przekonujące. Mam nadzieję, że nie będzie to większy problem.

Jednak oprocentowanie wynosi 2,1%, co jest zgodne z oczekiwaniami.

Będą kolejne aktualizacje!

Napisany przez NaTwoim13
2,1% z jakim okresem obowiązywania odsetek?
Czy [url]Dom[/url] ma co najmniej standard KfW 55?
Okolice Berlina, kraj związkowy Berlin?

Dziękuję za Twoją opinię,
oto dalsze informacje:
Okres trwania oprocentowania 10 lat
Cytuję z BLB ([url]Dom[/url] będzie zbudowany zgodnie z uregulowaniami EnEV, brak standardu KFW 55): Wyposażenie w technologię gazową o wysokiej wydajności włącznie z instalacją solarną do przygotowywania ciepłej wody, co pozwala osiągnąć nawet o 20 % lepszą wydajność niż nowe wymogi EnEV.
Dane dotyczące domu (cena katalogowa): Konstrukcja drewniana, 130 m² zgodnie z WoFIV, ogrzewanie podłogowe na górze/dole, rolety elektryczne na dole, architektura wnętrza jest całkowicie darmowa, opłata jest wymagana tylko w przypadku większego zużycia materiałów.
Budowa odbywa się w Brandenburgii / Okolicach Berlina

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata