Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Opłaty przy częściowym wypłaceniu umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe

Napisany przez rh1911
Cześć drodzy uczestnicy forum, obecnie szukam porady dotyczącej mojej umowy oszczędnościowej, którą chciałbym podzielić. Mam obecnie umowę oszczędnościową w BHW Tarif Dispo maXX. Podpisana w grudniu 2008 roku, od pewnego czasu jest gotowa do alokacji.

Do tej umowy wpływają moje środki z VL i nie chcę jej anulować, ale chcę dokonać częściowej wypłaty. Odpowiedni formularz można pobrać tutaj (mam nadzieję, że bezpośrednie linki są dozwolone w regulaminie forum): https://www.bhw.de/docs/927_322_000_0517_SW_INTERAKTIV.pdf

Niestety nie mam zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie i podczas mojego pierwszego telefonu do BHW trafiłem na nieco szorstkiego pracownika, który nie miał zbytniej ochoty podać mi kosztów lub ich całkowitej kwoty. Wczoraj miałem trochę więcej szczęścia, jednak pracownica podała mi moim zdaniem zbyt wysoką opłatę manipulacyjną około 220€. W umowie mam prawie 7000€ - chciałbym wypłacić 5 tys. €.

Jestem zdania, że w przypadku częściowej wypłaty muszę zapłacić 1% kwoty wypłaty - I KONIEC! Podczas rozmowy telefonicznej wczoraj powiedziano mi, że opłaty wynoszą zgodnie z listą na stronie 3 odsetki od wcześniejszej zapłaty. Dlaczego odsetki od wcześniejszej zapłaty? Sądzę, że pracownica nie zauważyła, że umowa jest gotowa do alokacji od wielu lat!?

Ponadto nie rozumiem tego zdania: Proszę o wyjaśnienie.

Proszę, czy ktoś o fachowej wiedzy mógłby rzucić okiem na formularz i wytłumaczyć mi to wszystko nieco zrozumiale? Jestem opiekunem osób starszych, nie jestem specjalistą od ubezpieczeń - przepraszam. Dziękuję!

Re: Opłaty przy częściowym wypłaceniu umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe

Napisany przez Polli1209
Mam umowę D maxx z 2003 roku, czyli trochę starszą niż twoja, ale właśnie dlatego, że straciłbym premie odsetkowe, pozostawiam środki na koncie i dalej go używam jako książeczkę oszczędnościową - gdzie obecnie można jeszcze uzyskać 4,25% odsetek? (Podstawa + premie odsetkowe)
O ile mi wiadomo, każda zmiana umowy (także podział, zwiększenie lub cokolwiek innego możliwego) powoduje utratę premii odsetkowej.

Moja umowa jest również gotowa do alokacji od ubiegłego roku, ale dalej oszczędzam regularną wpłatę na [url]konto[/url] oszczędnościowe (nie mogę wpłacić więcej, bo wtedy zwrócą mi pieniądze) do momentu zbliżenia się do kwoty [url]kredytu[/url] hipotecznego - mam jeszcze kilka lat czasu.

Napisany przez NaTwoim13
Tak jak opisuje to Polli1209, bonusowe oprocentowanie przepada.
Dlaczego nie dzielisz całkowicie? Dzięki podziałowi nie otrzymasz już opcji bonusu dla pozostałej części umowy.

Napisany przez 2tneub
Pamiętaj, że gotowy do wypłaty [url]kredyt hipoteczny[/url] może zostać wypowiedziany przez kasę oszczędności mieszkaniowych po 10 latach od przyznania.
W związku z tym, że nie ma już rezygnacji z pożyczki, premia odsetkowa również nie będzie wypłacona.

Napisany przez Hanomag

Proszę pamiętać, że oszczędności budowlane gotowe do przydziału mogą zostać wypowiedziane przez kasę oszczędności mieszkaniowej po 10 latach od daty przydziału.
Wtedy, gdy nie zachodzi już rezygnacja z pożyczki, nie wypłaca się również bonusowego oprocentowania.

Czy mimo to w tym momencie byłoby możliwe uzyskanie niewielkiej wypłaty pożyczki?

Cytat użytkownika noelmaxim
Tak jak opisał to Polli1209, bonusowe oprocentowanie jest tracone.

Twoje oświadczenie jest sprzeczne. Według Polli, jest ono tracone dopiero po przyznaniu. Co jest teraz poprawne?

Napisany przez NaTwoim13
Umowa przydzielona na 10 lat może zostać wypowiedziana przez kasę oszczędnościowo-budowlaną, a kasa oszczędnościowo-budowlana nie musi wypłacić odsetek premiowych. O tym informuje tneub.

Dopóki kasa oszczędnościowo-budowlana nie ma prawa wypowiedzieć umowy, odsetki premiowe będą dalej wypłacane. Jeśli dojdzie do zmiany umowy, odsetki premiowe również nie zostaną wypłacone. Jeśli umowa zostanie podzielona, zarówno odsetki premiowe jak i saldo zostaną utracone, zarówno dla części podzielonej, jak i dla reszty umowy.

Hanomag, użytkownik TE chce podzielić umowę, dlatego zadałam to pytanie, ponieważ dlaczego dzielić, skoro cała umowa może zostać przydzielona i dzięki podziałowi odsetek premiowy jest tracony? Dlatego pytam, dlaczego nie przydzielisz całego kontraktu.

Napisany przez rh1911

...ten TE chce podzielić umowę, dlatego to zakwestionowałem, ponieważ dlaczego dzielić, skoro cała umowa może być przydzielona, a przez podział tracimy premię odsetkową? Dlatego pytam, dlaczego nie przydzielasz całościowo.

Cześć i dzięki za wszystkie odpowiedzi - wygląda na to, że faktycznie obawiałem się tego. Premia odsetkowa odgrywa sporą rolę w tak małej umowie oszczędnościowej.

Ponieważ do tej umowy wpływają moje środki z programu VL od pracodawcy. Jeśli zerwałbym umowę, musiałbym podpisać nową umowę oszczędnościową dla VL.
Problem polega na tym, że mój pracodawca współpracuje teraz tylko z określonym ubezpieczeniem - tak naprawdę mam już dosyć tej ubezpieczalni, nie chciałbym tam podpisywać nowej umowy.
Ponadto właściwie wchodziłby w grę tylko kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe, jestem już zbyt stary na dodatkową rentę (np. rentę bezpośrednią)...
Ponieważ obecnie nie ma naprawdę dobrych warunków, uważam, że kontrakt oszczędnościowy z 2008 roku jest lepszy niż ten, który podpiszę w 2018 roku na nowych warunkach.
Teraz jednak naprawdę nie wiem, co mam zrobić. Chciałbym przeznaczyć pieniądze na dodatkową spłatę mieszkania, ale bez premii odsetkowej to właściwie bez sensu - mogę więc zachować kontrakt oszczędnościowy i czekać, aż osiągnięta zostanie pełna suma oszczędnościowa - wtedy muszę go i tak zerwać i wtedy przynajmniej mogę zabrać ze sobą bonus odsetkowy...

Napisany przez NaTwoim13
Tak, myślę, że to jest właściwa droga.

Bonus zapewne przyniesie więcej korzyści niż odsetki od pożyczki na mieszkanie. To, w połączeniu z faktem, że dodatkowo możliwe jest skorzystanie z różnych korzyści związanych z VL, sprawia, że inne możliwości i pomysły wydają się mniej korzystne.

Napisany przez Hanomag

- wtedy mogę zachować umowę oszczędnościową mieszkaniową i poczekać, aż osiągnę pełną sumę oszczędności mieszkaniowych - w końcu i tak będę musiał ją rozwiązać i wtedy przynajmniej będę mógł zabrać premię odsetkową...
Z pewnością masz na myśli, że należy poczekać aż zbliżę się do pełnej kwoty oszczędności mieszkaniowych, ponieważ z pełną kwotą oszczędności mieszkaniowych nie otrzymasz już bonusu.
Jeśli jednak chcesz lub musisz wycofać się przedwcześnie, możesz założyć umowę oszczędnościową w papierach wartościowych wspieraną przez pracodawcę (vl-geförderten Wertpapiersparvertrag), za którą, jeśli spełniasz kwalifikacje, otrzymasz podwójną premię od państwa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata