Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytania dotyczące pracy dorywczej/pracy w ramach umowy Midi w związku z podatkiem.

Napisany przez Xor
Cześć wszystkim,

mam nadzieję, że mój temat pasuje tutaj, w przeciwnym razie proszę po prostu przenieść. Chodzi o następującą kwestię:

Pracuję na pełny etat i mam roczny dochód brutto w wysokości około 62.000 €, plus 4500 € rocznie z tytułu kindergeld dla 2 dzieci. Z mojego wynagrodzenia brutto odchodzi miesięcznie około 220 € na [url]ubezpieczenie[/url] zawodowe od niezdolności do pracy, a otrzymujemy 13,5 pensji rocznie (jeśli to ma jakieś znaczenie). Teraz moja żona również chce wrócić do pracy i znalazła pracę na pół etatu, gdzie zarabia miesięcznie 450 €.

Szefowa jest tak zadowolona z jej pracy, że chciałaby zwiększyć liczbę godzin z 30 na 60 miesięcznie, przy niezmienionej stawce godzinowej w wysokości 15 € - czyli moja żona zarabiałaby 900 € brutto.

Teraz nasuwa się pytanie, czy to w ogóle się opłaca...

Obecną pracę opodatkowaną ryczałtowo w wysokości 450 € - moim zdaniem - w zeznaniu podatkowym w ogóle nie musiałbym uwzględniać, prawda? Oznacza to, że w łącznym dochodzie brutto podlegającym wspólnej deklaracji podatkowej nadal widnieje tylko moje dochodzenie, czyż nie?

Z 450 € miesięcznie moja żona otrzymuje również 450 € netto, ponieważ nie ma potrąceń podatkowych. Przy zarobkach w wysokości 900 € miesięcznie, nadal otrzymałaby prawie 600 € netto. Moje poszukiwania wykazały, że mielibyśmy dodatkowy roczny podatek w wysokości około 800 € do zapłacenia. Czyli około 70 € miesięcznie. Oznacza to, że jej efektywne wynagrodzenie netto wynosiłoby 530 €. Czyli zarabiałaby zaledwie dodatkowo 80-90 € miesięcznie za podwójną liczbę godzin pracy...

Czy popełniam jakiś błąd myślowy, czy też przeoczyłem coś, czy ta sprawa naprawdę dla nas jest tak nieopłacalna?

Dziękuję i pozdrowienia, Xor

Re: Pytania dotyczące pracy dorywczej/pracy w ramach umowy Midi w związku z podatkiem.

Napisany przez 2tneub
Tak, sprawa wydaje się faktycznie być tak nieopłacalna.
Na początku myślałem, że popełniasz błąd myślowy i nie uwzględniasz już pobranej zaliczki na podatek dochodowy, ale obciążenie podatkowe gwałtownie rośnie przy dodatkowych 10 tysiącach € przychodów.
Nie wiem, czy te dodatkowe 800€ podatku będą w ogóle wystarczające. Trzeba byłoby obliczyć to konkretnie ze wszystkimi odliczeniami specjalnymi i kosztami uzyskania przychodów.
Jeśli wówczas składki na przedszkole wzrosną, to tym bardziej się nie opłaca. Więc albo musisz podnieść godziny pracy naprawdę wysoko albo w ogóle tego nie robić.

Jedyną korzyścią, którą warto wspomnieć, jest to, że Twoja żona płaci składki do ubezpieczeń społecznych i dzięki temu otrzyma większą emeryturę.

Napisany przez Xor
Jak to widzę, przy 10 000 € większych dochodach brutto musielibyśmy zapłacić około 2 000 € więcej podatków, a przy 900 € mojej żony miesięcznie podatek wynosiłby około 100 €. To oznaczałoby wspomnianą kwotę 800 € do zapłaty. Koszty reklamowe itp. oczywiście pominięte, ale w obu przypadkach.

Wysokośc zarobków byłaby przednia przy pracy na 30 godzin tygodniowo w niepełnym wymiarze godzin. Wtedy zarabiałaby ona około 4 razy więcej niż dotychczasowe 450 € miesięcznie - brutto. Netto nieco ponad 1 000 €. Podatki wynosiłyby około 7 500 € więcej rocznie, z czego 4 800 € zostałoby odciągnięte od brutto. Ostatecznie pozostałaby kwota 2 700 € do zapłaty - co oznacza efektywnie około 225 € mniej miesięcznie.

Oznacza to, że przy stawce godzinowej 15 € musiałaby przerabiać 4 razy więcej, aby zarobić około dwukrotnie więcej.

Opłacamy już niemal 400 € za przedszkole miesięcznie - ale czy można je odliczyć?

Napisany przez vision
Jeśli masz dzieci w przedszkolu, istnieje jeszcze jedna możliwość. Pracodawca opłaca w całości składki, które są zwolnione z podatku i ubezpieczenia społecznego. Ważne: Nie może być to przekształcenie. Składki muszą być dodatkowo opłacane. Istnieje również praca w ramach tzw. Midi Jobu. Być może opłaca się w takim przypadku obniżyć stawkę godzinową i przejść na Midi Job (zmniejszone składki ZUS, ale taki sam podatek) i pozwolić pracodawcy opłacić składki. Jeśli chcesz to obliczyć, sprawdź przepisy dotyczące strefy świadczeń w ramach pracy na pół etatu. Trochę skomplikowane na szybko, jeśli zbyt skomplikowane, śmiało pytaj ponownie.

Napisany przez Hanomag

Z mojego wynagrodzenia brutto odchodzi miesięcznie około 220€ na firmowe [url]ubezpieczenie[/url] od niesprawności zawodowej, ...

Na pewno chodzi Ci o firmową emeryturę z dodatkowym ubezpieczeniem od niesprawności zawodowej (BUZ).

Cytat od Xor
Obecna praca dorywcza opodatkowana ryczałtowo w wysokości 450€, moim zdaniem, nie musiałbym jej w ogóle zgłaszać w zeznaniu podatkowym, prawda? Oznacza to, że w łącznym dochodzie podlegającym wspólnemu opodatkowaniu uwzględniane jest jedynie moje dochodzenie, czyż nie?

Prawda.

Cytat od Xor
Przy dochodzie w wysokości 900€ miesięcznie wychodziłoby jej około 600€. Z moich badań wynika, że musielibyśmy dodatkowo zapłacić około 800€ rocznie podatków. Czyli około 70€ miesięcznie. Dzięki temu jej efektywne wynagrodzenie netto wyniosłoby 530€.

Moje badania wskazują na kwotę netto około 600 €, ponieważ podatek jest już uwzględniony. Jednakże pracodawca oszczędza w porównaniu do dwóch prac dorywczych po 450 € miesięcznie około 100 € składek ryczałtowych, ponieważ są one o 30% wyższe niż około 20% składki ubezpieczenia społecznego dla normalnej pracy.
Pracodawca powinien raczej wykorzystać możliwości przekroczenia wynagrodzenia przy pracy dorywczej. Możliwe byłoby otrzymanie dwóch dodatkowych wynagrodzeń po 450 € lub więcej, na przykład przy zastępstwie w razie choroby. Ponadto możliwa byłaby dodatkowa refundacja kosztów dojazdu.

Cytat od vision
Pracodawca płaci w całości składki, które są zwolnione z podatku i ubezpieczeń społecznych. Ważne: nie może być żadnej zamiany. Składki muszą być dodatkowo płacone.

Ta regulacja nie jest mi (jeszcze) znana. Wiem, że istnieje możliwość, że pracodawca może zwolnić określone usługi pracownika z opłat aż do 600 € rocznie bez opodatkowania (zgodnie z § 3 Nr. 34 a EStG). Rodzice mogą odliczyć maksymalnie 4.000 € na jedno dziecko (czyli 2/3 z 6.000 €) jako koszty opieki nad dziećmi.

Istnieje jeszcze praca w ramach tzw. Midi Job. Być może opłacałoby się obniżyć stawkę godzinową i przejść na Midi Job (zmniejszone składki ubezpieczeniowe, ale taki sam podatek), pozwolić pracodawcy płacić składki.

To zmniejszy jedynie kwotę składki na rentę w mniejszym stopniu.
Kobieta w ramach pracy dorywczej nie powinna zwalniać się z obowiązku płacenia składki na [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne, ponieważ wtedy ma wyższe uprawnienia i może otrzymać 775 € dotacji Riester za jedyne 60 € wkładu własnego. Poza tym, renta Riester w przyszłości jest zwolniona z opłat za [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. W przypadku emerytury dodatkowej męża na etapie gromadzenia środków (wynagrodzenie powyżej górnej granicy) nie ma oszczędności na ubezpieczeniu zdrowotnym, ale z renty będzie pobierana podwójna składka ubezpieczenia zdrowotnego.

Napisany przez vision
Muszę się nie zgodzić w kilku punktach:
- Przekroczenie kwoty 450 [url]euro[/url]
Bardzo cienkie lód! Przekroczenia muszą być tylko okazjonalne i nieprzewidywalne. Podczas kontroli podatkowej może to być bardzo drogie dla pracodawcy. Knappschaft jest tu bardzo drobiazgowa.
- W strefie przesuwania wszystkie składki na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne są obniżone i rosną proporcjonalnie do wynagrodzenia.
- Koszty opieki nad dziećmi (tylko dla dzieci, które nie są jeszcze w wieku szkolnym) jako dodatkowe świadczenie nie mają ograniczeń! Czyli można je zwolnić z podatku i składek w dowolnej wysokości.
- nawet w przypadku pracy na pół etatu można oszczędzać 60 [url]euro[/url] na rachunku Riester. Praca na pół etatu zaczyna się od 451 [url]euro[/url].

Napisany przez 2utopus
Przy zarobkach w wysokości 900€ miesięcznie, prawdopodobnie wpłacane są również składki w wysokości 2000€ rocznie do kasy emerytalnej i zbierane są okresy składkowe ...

Koszty uzyskania przychodu można również rozważyć - czy można odliczyć je od pracy za 450€, jeśli się nie płaci podatku? Być może, ale co z 900€ miesięcznie? Opłaty za przedszkole będą zapewne odliczalne w części - można nawet odliczyć koszty przejazdu dziadków w ramach opieki nad dziećmi.

Być może dodatkowe pieniądze można również przeznaczyć na zakup komputera / laptopa / telefonu, który jest wykorzystywany zawodowo i odpowiadać za niego podatkowo?

Napisany przez Hanomag

Muszę się sprzeciwić w niektórych kwestiach:

-Przekroczenie kwoty 450 [url]euro[/url]
Bardzo cienki lód! Przekroczenia mogą występować tylko okazjonalnie i nieprzewidywalnie. Podczas kontroli podatkowej może to być bardzo kosztowne dla pracodawcy. Knappschaft jest bardzo pedantyczna w tej kwestii.

Lód jest cienki tylko wtedy, gdy nie jest to tylko okazjonalne i nieprzewidywalne. W ciągu roku z pewnością zdarzy się to często (zastępstwo chorobowe lub nadmierna ilość pracy). Lód jest tylko dla tchórzy.

-W strefie przejściowej wszystkie składki na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne są obniżone i wzrastają proporcjonalnie do wynagrodzenia.

Może i tak, ale mimo wszystko nieważne, praca na pół etatu zazwyczaj jest bardziej opłacalna. Zwłaszcza że pracodawca może wypłacić kilka dodatkowych świadczeń bez szkody.

-Koszty opieki nad dziećmi (tylko dla dzieci nieobowiązkowo szkolnych) jako dodatkowe świadczenie nie mają górnej granicy! Więc całkowicie zwolnione z podatków i składek w dowolnej wysokości.

Proszę podać tutaj źródło prawne, jak to zrobiłem z § 3 Nr. 34a Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Cytat od vision

- nawet w midijobie możesz oszczędzać na riestrowanie 60 €. Praca w midijobie zaczyna się od 451 €.

Midijob w wysokości 451 € byłby dla osoby ubezpieczonej w ubezpieczeniu zdrowotnym rodzinnej wiele większą głupotą. Więc o co chodzi.

Napisany przez Hanomag

Przy dochodzie w wysokości 900 € miesięcznie prawdopodobnie wpłaca się również 2000 € rocznie do kasy emerytalnej i gromadzi się okres składkowy ...

Okresy składkowe są gromadzone również w przypadku pracy dorywczej nieobjętej obowiązkiem ubezpieczenia emerytalnego.

Koszty uzyskania przychodu warto również sprawdzić - czy można je odliczyć w przypadku pracy za 450 €, jeśli nie płaci się podatków?

Tylko możliwe w przypadku opodatkowania według klasy podatkowej.

Być może jednak przy dochodzie 900 € miesięcznie?

W tym przypadku na pewno, przynajmniej kwota ryczałtowa w wysokości 1.000 €.

Być może dodatkowe pieniądze można przeznaczyć np. na wyposażenie biurowe (komputer/laptop/telefon) wykorzystywane w pracy i ponownie odliczyć koszty?

To podlega pod koszty uzyskania przychodu i jest możliwe tylko przy opodatkowaniu według klasy podatkowej.
Edycja: Poprawiono cytowanego autora.

Napisany przez vision
Przy cytatach proszę podać prawdziwego autora. To nie jest moje zdanie.

Napisany przez vision
Opieka nad dzieckiem (przedszkole) jest wolna od podatku i składek, zgodnie z § 3 ustępem 33 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (EstG).

Ze względu na czasowe przekroczenie kwoty 450 [url]euro[/url], pomoc dla pracownika (TE) wyniesie na nic, ponieważ w zasadzie pensja ma wzrosnąć z 450 do 900 [url]euro[/url].

Możliwe rozwiązanie:

Obniżenie pensji (ze względu na płacę minimalną) do około 9,00 € = 60 godz x 9,00 = 540,00 brutto (netto około 410,00) w ramach umowy o pracę typu Midijob. (Nową umowę o pracę trzeba i tak zawrzeć, więc warto podpisać umowę, która zagwarantuje wzrost wynagrodzenia do 15,00 € od daty rozpoczęcia szkoły lub daty xy).

Wartość pieniężna (bon na paliwo itp.) 44,00 €.

Opłata za przedszkole 316,00 € (900-540-44=316). Pozostałe koszty opieki nad dzieckiem mogą wtedy zostać odliczone przez męża.

W ten sposób, osiągając wynagrodzenie brutto w wysokości 900,00 [url]euro[/url], uzyska się około 770,00 [url]euro[/url] wynagrodzenia netto. Oznacza to około 15% potrącenia.

W ciągu całego roku mąż może oczywiście odliczać mniejsze kwoty z tytułu opieki nad dziećmi, trzeba to obliczyć indywidualnie. W sumie, dzięki temu modelowi można sporo zaoszczędzić.

Napisany przez vision
Zobacz powyżej.

Napisany przez Hanomag

Kinderbetreuung (Kindergarten) steuer- und abgabefrei § 3 Absatz 33 EstG

Dziękuję za odnośnik. Choć czytałem o tym lub słyszałem w wiadomościach, jako niebędący bezpośrednio zainteresowanym, nie zapadło mi to w pamięć.

Cytat od vision
Wyjście poza granicę 450 nie pomaga osobie pytającej, ponieważ w zasadzie wynagrodzenie powinno wzrosnąć z 450 do 900.

Chodzi przede wszystkim o opłacalność. Rozważa on teraz, czy jego żona nie powinna pozostać przy 450 €. Niezależnie od tego, pomógłoby mu to, ponieważ pracodawca może pokryć koszty przedszkola i wiele innych świadczeń także dla pracownika na pół etatu.

Cytat od vision
Potencjalne rozwiązanie:
Obniżenie wynagrodzenia (z powodu płacy minimalnej) do około 9,00 € = 60 godz. x 9,00 = 540,00 brutto (netto około 410,00) w umowie na 3/4 etatu.
(Nowa umowa o pracę będzie musiała być zawarta, a następnie oczywiście należy zabezpieczyć ją umownie, że od rozpoczęcia nauki bądź daty xy, wynagrodzenie wzrośnie do 15,00)

Okaże się jednak, że jest to ukryta zamiana wynagrodzenia i byłaby ona opodatkowana. Poza tym ważne jest zaufanie do pracodawcy.

Cytat od vision
Świadczenie rzeczowe (bon do majątku) 44,00
Opłata za przedszkole 316,00 (900-540-44=316) Pozostałe koszty związane z opieką nad dziećmi mogą być odliczone przez męża.
Dzięki temu uzyskuje się z 900,00 brutto wynagrodzenie netto około 770,00 [url]euro[/url]. Stanowi to około 15% potrącenia.

Jeśli problem płacy minimalnej zostanie pominięty, a pracodawca płaci 316 € za przedszkole i 44 € za bon paliwowy w wynagrodzeniu na pół etatu w wysokości 450 €, pracownik otrzymuje zarówno brutto, jak i netto 800 [url]euro[/url] i nie płaci podatków, jeśli jest zwolniony z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego.
Jeśli w ciągu trzech miesięcy przekroczy kwotę 450 € czasowo i nieprzewidywalnie w nieograniczonej wysokości (patrz do Wskazówek dotyczących zatrudnienia na określonych zasadach przy pkt 3 oraz przykłady 51a i 51b), może osiągnąć kwotę do 1000 €, bez konieczności podatkowych potrąceń, a minimalna płaca być może nie stanowi problemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata