Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW pytanie dotyczące postępowania

Napisany przez Jan_H
Cześć wszystkim,
jestem nowy tutaj na forum i mam pytanie dotyczące starych umów BHW.
Konkretnie mam umowę oszczędnościową w budownictwie, wariant D4 (czyli z rocznym oprocentowaniem 4% na wszystko).
Podpisana w 1994 roku.
Suma budowlana 13000 € (wówczas 26000 marek niemieckich).
Nie do końca ufam doradcy BHW w tej sprawie, ponieważ kilkakrotnie próbował zaoferować mi gorsze umowy w zamian za tę.
Pewnego razu wypłaciłem z umowy pewną kwotę pieniędzy i od tego momentu pozostawiłem ją nieruchomą, bez zmniejszenia sumy budowlanej.
Temat ten był już poruszany wcześniej, ale niestety nie mogłem znaleźć dla siebie istotnych informacji.
Odkładam od kilku lat ponownie 20€ miesięcznie i stopniowo zbliżam się do sumy budowlanej.
Ja też chcę, aby umowa nadal funkcjonowała w obecnej formie, czyli tylko odnosić korzyści z odsetek.
Co muszę zrobić, aby uzyskać maksymalną kwotę przy wypłacie lub przydziale?
Z tego, co dotychczas zauważyłem, muszę zaprotestować przeciwko przyznaniu pożyczki, zanim osiągnę sumę budowlaną, aby odzyskać opłatę za rozwiązanie umowy?
Czy tak jest, czy może coś źle zrozumiałem.
Niestety, nie mam już starej karty stopy. Czy ktoś mógłby mi ją przesłać?
Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Spiagei
Cześć Jan,
zanim twoje saldo + odsetki osiągną kwotę oszczędności budowlanych, musisz zaakceptować przydział.
Na oświadczeniu o przydziale zaznaczasz, że rezygnujesz z [url]kredytu[/url] budowlanego. Wtedy zwrotnie otrzymasz automatycznie swoją opłatę za zamknięcie.
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez Jan_H
Cześć Stefan,
Dziękuję za odpowiedź. Co zrobić, jeśli przegapiłem moment? To dość mały kontrakt. Mam nadzieję, że BHW pozwoli mi kontynuować jego realizację i cieszyć się miłymi odsetkami co roku. Aż do czasu, gdy naprawdę będę musiał wypłacić pieniądze.
Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Polli1209
Masz wyciąg z konta, prawda? Na nim sprawdzisz, czy przekroczyłeś sumę oszczędności budowlanych? Możesz też oszacować, kiedy mniej więcej to nastąpi i odpowiednio wcześniej zaakceptować przydział i zrezygnować z pożyczki.

Napisany przez Jan_H
Oczywiście, mam wyciągi z konta.
Chodzi mi tylko o to, co się stanie, jeśli to się wydarzy.
Czy opłata końcowa zostanie wtedy po prostu utracona?

Napisany przez Spiagei

Tak, oczywiście, mam wyciągi bankowe.
Pytam tylko, co się stanie, jeśli jednak tak się stanie.
Czy opłata końcowa zostanie utracona?

Właśnie. W momencie, gdy saldo wraz z odsetkami przekracza sumę oszczędności amortyzacyjnych, opłata końcowa nie zostanie zwrócona, a BHW natychmiast zlikwiduje umowę.
Pozdrawiam, Stefan
G

Napisany przez Jan_H
Cześć Stefanie,
Dzięki. Czyli umowa kończy się w każdym razie, tylko z lub bez zwrotu opłaty?
Pozdrowienia Jan

Napisany przez NaTwoim13
Czy istnieje dodatkowa stopa procentowa? Jak składają się wymienione 4%? Czy rzeczywiście chodzi tylko o utratę opłaty za zamknięcie umowy?

Faktem jest, że po osiągnięciu wartości oszczędności mieszkaniowej równoważnej kwocie [url]kredytu[/url] budowlanego (oszczędności wraz z odsetkami, ale bez dodatkowej stopy procentowej, jeśli istnieje taka) istnieje duże ryzyko, że BHW zarzuci umowę oszczędzania i kredytowania mieszkaniowego i ewentualnie nie wypłaci dodatkowej stopy procentowej. Pojawia się zatem pytanie, czy chodzi faktycznie tylko o utratę opłaty za zamknięcie umowy??

Napisany przez Hanomag

Czy istnieje dodatkowy oprocentowanie? W jaki sposób składają się te wspomniane 4%? Czy faktycznie chodzi tylko o utratę opłaty za polisę?

Czy w 1994 roku istniały już stawki z dodatkowym oprocentowaniem?

Napisany przez Jan_H
Nawiasem mówiąc, jak dotąd zdaje się, że mam po prostu 4% odsetek od wszystkiego. Nie mam jedynie zaświadczenia, ale oryginalną umowę odnośnie tego. Ze wszystkiego, co udało mi się znaleźć w internecie, wynika, że w mojej taryfie nie ma dodatkowych odsetek bonusowych. Ale 4% to też nie mało w dzisiejszych czasach. Pozdrawiam, Jan

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście to nie jest mało, ale jeśli te 4% nie składają się z oprocentowania podstawowego i premii, w razie wypowiedzenia nie mogą zostać ci odebrane ani zatrzymane, o to przecież chodzi. Rzeczywiście rozmawiamy tylko o zwrocie od AG, który także był elementem umowy.
Chciałbym również otrzymać tę kwotę, więc udostępnij mi umowę tuż przed osiągnięciem kwoty oszczędności na cele budowlane ze zrzeczeniem się pożyczki.

Napisany przez Spiagei
BSV D4 oferuje stałe oprocentowanie oszczędności na poziomie 4%. Brak bonusów itp.
Jeśli ktoś przekroczy kwotę oszczędności na cele budowlane, to nie otrzyma zwrotu opłaty za aktywację konta. W przypadku wcześniejszego przydzielenia, opłata zostanie zwrócona wraz z odsetkami!
Dlatego lepiej zareagować na czas.
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez Jan_H
Wszystko jasne, więc ponieważ umowa kończy się w momencie osiągnięcia kwoty oszczędności budowlanych, należy zlecić przydział przed tą datą i zrezygnować z pożyczki.
Wtedy powinno się wycisnąć z tego maksimum.
Jeśli ktoś zapomni, otrzyma tylko odsetki od wpłaty, ale nie odzyska opłaty.
Dzięki za pomoc.
Byłoby zbyt piękne, gdyby można było po prostu kontynuować.
Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Jan_H
Jeśli dobrze rozumiem napisane na czerwono, mogę również podzielić umowę. Powiedzmy, że wyjmujemy 2/3 pieniędzy, a następnie ponownie gromadzimy za tę samą kwotę oszczędności związanych z budowaniem w wysokości 13000€.
Ponieważ mam umowę typu D4, a nie Dispo 2000, D Plus lub D Maxx, czy nadal powinienem otrzymywać 4% czy też nie?
Pozostała umowa powinna być kontynuowana zgodnie z warunkami oszczędzania na budowę (ABB) z uwzględnieniem pierwotnej sumy oszczędności i osiągniętej sumy salda przed podziałem (D maXX: § 13 pkt 3 ABB; D Plus: § 12 pkt 3 ABB; inne wersje Dispo: § 7 pkt 4 ABB).
Wniosek o wypłatę prowadzi do obniżenia ogólnej stopi- nkapitalizacji na podstawie § 3 ust. 2 ABB: różnica między wyższą stopą kapitalizacji a zasadniczą stopą kapitalizacji (§ 3 ust.1 ABB), wyliczana do daty wypłaty, zostanie obniżona proporcjonalnie do kwoty wypłaty względem osiągniętego salda. Prawo do wyższej kapitalizacji istnieje tylko dla pozostałego salda na kontynuowanej umowie.
Dla umów D maXX z warunkami zawartymi po 01.03.2002 zgodnie z pkt 1 ust. 3 ABB zwrot opłaty za dostarczenie jest wykluczony.
Uwaga! Specjalne zasady dotyczące tylko Dispo 2000, D Plus i D maXX z datą zawarcia do 14.09.2003
Suma oszczędności w nienaruszonej umowie oszczędnościowej nie zostanie przywrócona i tym samym będzie zmniejszona o kwotę zwrotu.
Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Spiagei
Cześć Jan,

ogólnie masz rację, to kiedyś działało.....niestety bausparkasse musi zgodzić się na podział, a BHW ZASADNICZO nie wyraża już zgody na podzielanie starych umów.

Punkt B, jeśli wypłacisz 2/3 swoich pieniędzy, kwota oszczędności bausparsumme zostanie pomniejszona o tę kwotę. Patrz również na specjalne zasady!

Przykład: Bausparsumme 10 000 [url]euro[/url], środki 8000 [url]euro[/url]. Wypłacasz 5000 [url]euro[/url], wtedy bausparsumme zostanie zmniejszona o 5000 [url]euro[/url] = BSS 5000 [url]euro[/url], środki 3000 [url]euro[/url].

Napisany przez Jan_H
Gdzie jest napisane, że BSS zostaje obcięty o określoną część po podziale? W przypadku innych umów jest to jasne, ale w moim przypadku, czyli D4, nie ma tego wyraźnie zaznaczonego. Wiem, że BHW chce w ten sposób pozbyć się starych umów, ale czy jest to możliwe, gdy taryfa nie jest wymieniona w wykazie? Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Spiagei
Dispo 2000= Stawka D4 i stawka D3 i to sprawia, że jest naprawdę grube.
A tak czy inaczej teraz już nie działa, ponieważ BHW musi wyrazić zgodę na coś takiego. I już tego nie robi.
Niestety.

Napisany przez Jan_H
Więc to jednak Dispo 2000? Szkoda.
No cóż, przynajmniej miałem go przez dość długi czas i z tego skorzystałem.
Właśnie rozmawiałem z przedstawicielem BHW na miejscu.
Powiedział, żebym poczekał, aż dostanę pismo. W żadnym wypadku nie podejmować działań na własną rękę.
Jak już powiedzieliście, podział bez zmniejszenia BSS jest możliwy, ale nie jest realizowany, ponieważ BHW kategorycznie odmawia zgody.
Dziękuję za pomoc.
Po prostu poczekam, co się stanie, a jeśli się do mnie odezwą, to ureguluję tę sprawę i wykorzystam to, co się da.
Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Spiagei
Zostaniesz poinformowany tylko wtedy, gdy twoje saldo razem z odsetkami przekroczy kwotę oszczędności budowlanych, a wtedy opłata za zakończenie zostaje usunięta. Proszę zareaguj krótko przed tym. W innym przypadku stracisz pieniądze!!!!
Twój przedstawiciel BHW powinien to wiedzieć. Ale chyba nie ma jeszcze 20 lat w BHW, młodzi niestety tego już nie wiedzą.

Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez Jan_H
Ale on jest starym wyjadaczem. Twierdzi, że zaczął pracować w BHW 20 lat temu.
Być może liczy na to, że BHW mnie zapomni? Ale w życiu nie wierzę.
Na pewno dostaną automatyczne powiadomienie, że mogą mnie rozliczyć, i na pewno tak zrobią.

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że teraz wystarczy. Powiedzieliśmy i napisaliśmy, co trzeba było powiedzieć i napisać. Więcej nie da się pomóc. W najgorszym przypadku AG zniknie, a TE w związku z tym generalnie też jest mu to obojętne, co powinno być w porządku.

Napisany przez Alex30
Cześć, piszę tutaj, ponieważ mam podobne pytanie.

Zawarłem również umowę oszczędnościową budowlaną BHW Tarif D4 w 1994 roku. Umowa została teraz wypowiedziana przez BHW z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia, ponieważ jest gotowa do wypłaty od 10 lat. Teraz pytanie brzmi, czy powinienem zaakceptować wypłatę i zrezygnować z pożyczki. Skąd wynika, że otrzymałbym zwrot opłaty za uruchomienie wraz z odsetkami? W regulaminie BHW znalazłem następujące: Jeśli oszczędzający wypowie umowę lub zrezygnuje z kredytu mieszkaniowego po przyznaniu, opłacona opłata z tytułu zakończenia nie będzie obniżana ani zwracana proporcjonalnie. Zyskałem również odsetki od opłaty za uruchomienie według wyciągów bankowych.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego zwalniają? Powinni przyznać niewypłatę pożyczki, zaakceptować przydział i zapłacić odsetki od opłaty zgłoszeniowej? O co w tym chodzi?

Napisany przez Alex30
noelmaxim pisze:
Dlaczego zwalniają? Powinni przypisać Ci rezygnację z kredytu, zaakceptować przydział i opłatę za finalizację? Co to ma być za coś?

Niestety nie do końca rozumiem, o co chodzi. Zostałem zwolniony przez BHW. W liście o zwolnieniu zwrócono uwagę, że ewentualne zwrotu opłaty finalizacyjnej zależą od taryfy, więc dostanę ją tylko w przypadku akceptacji przydziału. Ale chyba i tak nie dostanę zwrotu z mojej taryfy (patrz ABB powyżej mojego postu).

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ kasa budowlana została wypowiedziana, nie mogą już przypisywać, dlatego też nieważne jest, czy kasa budowlana zwraca AG przy przydziale, czy nawet otrzymują dodatkowy bonus odsetkowy!

Napisany przez Fraggleman
Mam również ofertę BHW Tarif D4 z marca 1987, niestety mam tylko przepis podczas zawierania umowy bez warunków. Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest wysokość premii odmowy pożyczki?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata