Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Porównanie koncepcji ubezpieczenia emerytalnego i ubezpieczenia od niezdolności do pracy

Napisany przez Abrissbirne
Cześć Forum,
jestem tutaj nowy. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc trochę swoim doświadczeniem przy porównywaniu koncepcji ubezpieczenia rezygnacja z pracy + emerytury oraz udzielić mi trochę wskazówek. Nie widzę już lasu z powodu drzew.
niedawno podpisałem u Debeka [url]ubezpieczenie[/url] rezygnacja z pracy nie będące ubezpieczeniem ryzyka z modułem funduszu (Debeka Global Shares). Całość nosi nazwę ubezpieczenia emerytalnego. Składka za [url]ubezpieczenie[/url] rezygnacji z pracy kosztuje 145€ dla zabezpieczenia w wysokości 2000€, co uważam za bardzo drogie w porównaniu z innymi dostawcami. Jednak opłata za fundusz wynosi tylko około 0,35% TER, co bardzo mi odpowiada.
Wcześniej byłem w Taures i miałem:
[url]ubezpieczenie[/url] ryzyka rezygnacji z pracy za 50€ na wysokość 1500€ i bardzo drogie [url]ubezpieczenie na życie[/url] związane z funduszem, które rzekomo przynosi korzyści podatkowe, a Taures pobierał dodatkowo 0,5% rocznie.
Ponieważ [url]ubezpieczenie na życie[/url] związane z funduszem było dla mnie zbyt drogie, a Debeka odradziła mi [url]ubezpieczenie[/url] ryzyka rezygnacji z pracy, teraz mam:
[url]ubezpieczenie[/url] rezygnacji z pracy za 145€ na kwotę 2000€ z modułem funduszu w ramach ubezpieczenia emerytalnego. Teraz uważam, że [url]ubezpieczenie[/url] rezygnacji z pracy jest zbyt drogie. Inni płacą 60€-80€ za to samo.
Znowu zastanawiam się nad jego wypowiedzeniem i zrobieniem następującego:
[url]ubezpieczenie[/url] ryzyka rezygnacji z pracy za 60€-80€ o porównywalnych korzyściach i plany oszczędnościowe ETF na emeryturę. Wtedy [url]ubezpieczenie[/url] rezygnacja z pracy i oszczędzanie są tańsze. Jak jest wtedy z podatkami?
Byłbym bardzo wdzięczny za trochę wskazówek.
Pozdrowienia
Abrissbirne

Re: Porównanie koncepcji ubezpieczenia emerytalnego i ubezpieczenia od niezdolności do pracy

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,
Moim zdaniem zacząłeś stawiać wóz przed koniem:
Próbujesz dowiedzieć się, jaki sposób realizacji jest odpowiedni dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy - czy osobiste [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy, czy [url]ubezpieczenie[/url] łączone oraz jaki koszt jest akceptowalny?
Wróć krok do tyłu i zastanów się, co tak naprawdę kupujesz zabezpieczając się przed niezdolnością do pracy: To 10-12 stron małego druku (warunki umowy), na których wszystko jest opisane. Kiedy płaci ubezpieczyciel?, Jak długo?, Ile?, Kiedy nie płaci? itd. itd. - to jest treść, którą trzeba ocenić i porównać.
Co jest dostępne na rynku, co z tego chcę mieć, muszę mieć, na co mogę zrezygnować?
(Gdyby ten krok został wykonany, na przykład Debeka w ogóle nie byłaby już rozważana - ze względu na swoje poniżej przeciętne warunki ubezpieczenia - inni oferują znacznie więcej!)
Następnym krokiem byłoby zrozumienie, jak wybrany ubezpieczyciel reaguje na historię zdrowotną. (uporządkowanie własnej historii zdrowia, zapytanie o ryzyko)
Dopiero potem pojawia się kwestia sposobu realizacji: ewentualnie może być faktycznie sensowne zainwestowanie kilku dodatkowych [url]euro[/url] w regularnie skonstruowany produkt ubezpieczeniowy zamiast oddzielnego ubezpieczenia od niezdolności do pracy - jednak istnieją pewne warunki, które nie każdy ubezpieczyciel oferuje - również tu Debeka wypada słabo.
Uwaga: Niektórzy ubezpieczyciele mają inne warunki umowy dla swojego ubezpieczenia łączonego niż dla osobistego ubezpieczenia od niezdolności do pracy - mogą wystąpić zabawne różnice!
W związku z tym jedyna rada brzmi: Wróć do początku i przeanalizuj ten temat systematycznie! - Wtedy z drzewami również będzie mniej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata