Re: Porównanie koncepcji ubezpieczenia emerytalnego i ubezpieczenia od niezdolności do pracy
Napisany przez Abrissbirne -
- wt lut 13, 2018 2:27 pm
Cześć Forum,
jestem tutaj nowy. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc trochę swoim doświadczeniem przy porównywaniu koncepcji ubezpieczenia rezygnacja z pracy + emerytury oraz udzielić mi trochę wskazówek. Nie widzę już lasu z powodu drzew.
niedawno podpisałem u Debeka[url]ubezpieczenie[/url] rezygnacja z pracy nie będące ubezpieczeniem ryzyka z modułem funduszu (Debeka Global Shares). Całość nosi nazwę ubezpieczenia emerytalnego. Składka za [url]ubezpieczenie[/url] rezygnacji z pracy kosztuje 145€ dla zabezpieczenia w wysokości 2000€, co uważam za bardzo drogie w porównaniu z innymi dostawcami. Jednak opłata za fundusz wynosi tylko około 0,35% TER, co bardzo mi odpowiada.
Wcześniej byłem w Taures i miałem:
[url]ubezpieczenie[/url] ryzyka rezygnacji z pracy za 50€ na wysokość 1500€ i bardzo drogie [url]ubezpieczenie na życie[/url] związane z funduszem, które rzekomo przynosi korzyści podatkowe, a Taures pobierał dodatkowo 0,5% rocznie.
Ponieważ[url]ubezpieczenie na życie[/url] związane z funduszem było dla mnie zbyt drogie, a Debeka odradziła mi [url]ubezpieczenie[/url] ryzyka rezygnacji z pracy, teraz mam:
[url]ubezpieczenie[/url] rezygnacji z pracy za 145€ na kwotę 2000€ z modułem funduszu w ramach ubezpieczenia emerytalnego. Teraz uważam, że [url]ubezpieczenie[/url] rezygnacji z pracy jest zbyt drogie. Inni płacą 60€-80€ za to samo.
Znowu zastanawiam się nad jego wypowiedzeniem i zrobieniem następującego:
[url]ubezpieczenie[/url] ryzyka rezygnacji z pracy za 60€-80€ o porównywalnych korzyściach i plany oszczędnościowe ETF na emeryturę. Wtedy [url]ubezpieczenie[/url] rezygnacja z pracy i oszczędzanie są tańsze. Jak jest wtedy z podatkami?
Byłbym bardzo wdzięczny za trochę wskazówek.
Pozdrowienia
Abrissbirne
jestem tutaj nowy. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc trochę swoim doświadczeniem przy porównywaniu koncepcji ubezpieczenia rezygnacja z pracy + emerytury oraz udzielić mi trochę wskazówek. Nie widzę już lasu z powodu drzew.
niedawno podpisałem u Debeka
Wcześniej byłem w Taures i miałem:
Ponieważ
Znowu zastanawiam się nad jego wypowiedzeniem i zrobieniem następującego:
Byłbym bardzo wdzięczny za trochę wskazówek.
Pozdrowienia
Abrissbirne