Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie praktyki i finansowanie budowy

Napisany przez spaceflight81
Szanowni Państwo,

stoi przed następującym problemem: potrzebuję [url]kredytu[/url] na finansowanie praktyki medycznej, a jednocześnie wkrótce będę musiał sfinansować działkę budowlaną, a następnie [url]Dom[/url]. Miałem już pierwszą rozmowę z bankiem mojej branży, który jednak nie jest znany z dobrych finansowań budowlanych. Moje pytanie brzmi, czy jest możliwe i sensowne, także z punktu widzenia prawnego, wzięcie [url]kredytu[/url] biznesowego od mojego banku branżowego oraz osobno, za pośrednictwem pośrednika takiego jak Interhyp czy Dr. Klein, [url]kredytu[/url] budowlanego. Jeśli wezmę oba od mojego banku branżowego, będę kompletnie związany z tą bankiem, ponieważ jeśli pierwszą działkę sfinansuję w tej samej instytucji, to raczej nie otrzymam dobrych warunków na [url]Dom[/url] od drugiego banku.

Będę wdzięczny za porady.

Napisany przez 2tneub
DLaczego tak skomplikowanie?
Finansowanie dla firmy przez PPO oraz grunt jest elastycznie finansowane.
W przypadku domu wykonujesz wówczas całkowite finansowanie dla gruntu i domu, a następnie spłacasz elastyczne pożyczki.
W zależności od tego, która bank oferuje najlepsze warunki, u nich finansujesz. Czy to będzie PPO, czy pośredniczone przez Interhyp i innych, nie ma znaczenia.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem twój przypadek.

tneub
Po pierwsze dziękuję za Twoją odpowiedź. Rozumiem, że zaleciłbyś finansowanie praktyki przez ApoBank, a następnie nieruchomość/[url]Dom[/url] przez pośrednika lub jeśli ApoBank może zaangażować się również przez nich. Nie musi więc wszystko pochodzić od jednego banku.....! Zresztą, ApoBank zalecił mi odroczenie spłaty [url]kredytu[/url] na praktykę, aby skorzystać z oszczędności podatkowych i spłacenie tylko domu. Mam oszczędzać pieniądze na praktykę w osobnym garnku, aby kiedyś móc je spłacić!
Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Jeśli APO Bank to zaakceptuje, to oczywiście ma to sens pod względem podatkowym. Wątpię jednak, czy zgodzi się na to, jeśli [url]kredyt hipoteczny[/url] nie jest finansowany przez nią. Możesz zapytać o to, ale jak sądzę, to mało prawdopodobne. Wtedy warto sprawdzić (lub zlecić sprawdzenie), czy wyższe oprocentowanie oferowane przez APO Bank niż inne banki opłaca się wciąż dzięki korzyściom podatkowym. W tej sprawie zalecam skonsultowanie się z doradcą podatkowym. Pragnę również zaznaczyć, że nie mam zawodowego doświadczenia w finansowaniu, więc wszystko, co mówię, to opinia laika. Jednak podejrzewam, że pośrednicy również się w tej sprawie wypowiedzą.

Opinia pośrednika!? Czekam na odpowiedzi!

Napisany przez NaTwoim13
Przedstawione informacje są zdecydowanie niewystarczające, dodatkowo obawiam się, że nawet po uzyskaniu wszystkich informacji projekt jest zbyt złożony, aby można było go szybko ocenić i ocenić tutaj.

Oto minimalne pytania, na które trzeba odpowiedzieć, aby mieć jakieś pojęcie o projekcie:
1) Czy właśnie otwierasz nową praktykę?
2) Ile masz doświadczenia zawodowego?
3) Jak długo i gdzie pracowałeś jako lekarz?
4) Czy projekt budowlany jest przemyślany i skalkulowany?
5) Całkowite koszty:
a) Projekt budowlany
b) Praktyka lekarska
6) Czy masz kapitał własny?
7) Czy masz zabezpieczenia?
8) Czy jesteś już klientem Apo?
9) Jakie jest twoje roczne dochodzenie?
10) Stan cywilny, wiek, dzieci?
11) Region inwestycji?

Niestety nie mogę i nie będę publikować szczegółów dotyczących otwarcia praktyki w internecie. Mogę powiedzieć, że nasze fachowe przygotowanie jest na bardzo wysokim poziomie. Skorzystaliśmy z pomocy doradcy podatkowego, doradcy ds. zakładania firm z kraju Badenii-Wirtembergii, architekta wnętrz, opracowując biznesplan itp. Nasza praktyka będzie wzorowym przykładem w regionie, z najlepiej dostępnymi usługami i ogromną liczbą pacjentów. Ostatecznie dla mnie ważne jest jednak pytanie, czy nie powinienem oddzielić finansowania budowy od finansowania praktyki. Bank Aptekarski po prostu ma złą opinię jeśli chodzi o [url]kredyty[/url] budowlane.

Napisany przez NaTwoim13
Mogę to potwierdzić. Moim zdaniem nie ma potrzeby szukać tutaj powierzchownej i nieuzasadnionej pomocy, ponieważ mają Państwo doskonałe grono ekspertów, którzy pomogą Państwu w realizacji projektu. Rozumiem to, podobnie sytuacja wygląda w mojej pracy, podobne są nasze wymagania. Ja osobiście (i myślę, że żaden inny doświadczony ekspert) nie jestem w stanie i nie chcę na tak wysokim poziomie - sugerowanym przez Państwa - ze względu na złożoność udzielać uzasadnionych i trwałych rekomendacji bez odpowiedzi na moje pytania, myślę, że Państwo to zrozumieją. Być może nie pozostanie im innego wyboru niż wybór Apo Bank jako partnera bankowego. Nawet jeśli w ich zespole ekspertów lokalnych nie znajdzie się doświadczony i niezależny pośrednik finansowy, polecam im pozyskać taką osobę do swojego zespołu/projektu.

Napisany przez Hanomag

Jeśli APO Bank zgodzi się na to, to pod względem podatkowym ma to oczywiście sens.
W jaki sposób zareaguje, jeśli [url]kredyt hipoteczny[/url] nie zostanie sfinansowany przez nią, należy sprawdzić, ale mam wątpliwości, czy to się uda.
W takim przypadku możesz wziąć pod uwagę (lub kogoś poprosić o wzięcie pod uwagę), czy wyższe oprocentowanie APO Banku w porównaniu z innymi bankami nadal jest opłacalne ze względu na korzyść podatkową.
W tym celu skonsultuj się ze swoim doradcą podatkowym.

To by było na tyle. W razie potrzeby możesz spróbować osiągnąć porównywalną wersję z Interhyp i innymi. Po prostu poproś o propozycje finansowania z obu stron. Jeśli tylko APO Bank zgadzałby się na ten model, możesz poprosić swojego doradcę podatkowego o obliczenie korzyści.

Dziękuję za odpowiedź. Kontakt w sprawie finansowania budowy został już nawiązany przeze mnie i moją żonę z firmą Interhyp. Myślę, że złożę zapytanie ofertowe także do ApoBank oraz jeszcze raz do Interhyp, a potem podejmę decyzję. Skorzystam również z usług doradcy podatkowego.

Napisany przez NaTwoim13
Życzę powodzenia. Indywidualność jest kluczowa, zwłaszcza w przypadku Państwa złożonego przedsięwzięcia i złożonej bazy wyjściowej.

Dobrzy doradcy Interhyp uwzględniają w swoim wyborze najlepszych banków możliwą również Apo. Co ważne, wydaje się, że kluczowe jest opracowanie koncepcji finansowania, ponieważ warunki są ostatecznym elementem każdej sprawy finansowania nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata