Re: Bilansowanie w bankowości - W celu zabezpieczenia zaciągniętych pożyczek u udzielającego pożyczki...
Napisany przez Clubberer -
- pt lut 16, 2018 8:28 am
Cześć wszystkim,
obecnie zajmuję się bilansowaniem banków hipotecznych w ramach mojej pracy zawodowej. Kilka dni temu natknąłem się na pozycję nr 2 strony pasywnej Zobowiązania wobec klientów w formularzu 1 RechKredV (rozporządzenie dotyczące sprawozdawczości dla instytucji kredytowych). Dla banków hipotecznych w podpunkcie d) inni wierzyciele istnieje następujące w tym wyjaśnienie:
hipoteczne weksle imienne przekazane w celu zabezpieczenia zaciągniętych pożyczek od kredytodawcy
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić na przykładzie, co oznacza to w tym? - Prawie tracę nadzieję
Moje dotychczasowe przypuszczenie:
MójBank wziął pożyczkę od klienta (=kredytodawcy), a klientowi jako zabezpieczenie[url]kredytu[/url] wydał [url]hipoteczny[/url] weksel imienny.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Christian Beierlein
obecnie zajmuję się bilansowaniem banków hipotecznych w ramach mojej pracy zawodowej. Kilka dni temu natknąłem się na pozycję nr 2 strony pasywnej Zobowiązania wobec klientów w formularzu 1 RechKredV (rozporządzenie dotyczące sprawozdawczości dla instytucji kredytowych). Dla banków hipotecznych w podpunkcie d) inni wierzyciele istnieje następujące w tym wyjaśnienie:
hipoteczne weksle imienne przekazane w celu zabezpieczenia zaciągniętych pożyczek od kredytodawcy
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić na przykładzie, co oznacza to w tym? - Prawie tracę nadzieję
Moje dotychczasowe przypuszczenie:
MójBank wziął pożyczkę od klienta (=kredytodawcy), a klientowi jako zabezpieczenie
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Christian Beierlein